• 9.383.798 stemmen

No Country for Old Men (2007)

Misdaad / Thriller | 122 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Geregisseerd door: Ethan Coen en Joel Coen

Met onder meer: Tommy Lee Jones, Javier Bardem en Josh Brolin

IMDb beoordeling: 8,2 (1.174.076)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 14 februari 2008

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot No Country for Old Men

"There are no clean getaways."

Llewelyn Moss (Josh Brolin) stuit tijdens het jagen vlakbij de Rio Grande op enkele lijken, heroïne en een koffer met meer dan 2 miljoen dollar, de uitkomst van een mislukte drugsdeal. Moss besluit om de koffer met geld mee te nemen. Binnen no-time zit huurmoordenaar Anton Chigurh (Javier Bardem) hem op de hielen om de koffer te retourneren aan de rechtmatige eigenaar en laat daarbij een spoor van lijken na. Ze worden op de voet gevolgd door sheriff Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) die het allemaal probeert te bevatten.

Llewelyn Moss

El Paso Sheriff

avatar van Flipman

Flipman

Mad Man Mundt schreef:

Daar sla je imo de spijker op z'n kop, voor mij zit de humor in alle Coen films voor het grootste deel in de geweldige dialogen, die hier overigens zo heerlijk droog nihilistisch texan zijn, dat ik er de eerste keer ook af en toe overheen luisterde.

"Where'd ya get that gun?"

"At the gettin' place."

Ik vind discussies hartstikke leuk, maar vind het ook fijn dat je het zozeer met me eens bent . Maar niet alleen de humoristische dialogen zijn geweldig, ook de rest. Zoals ik zei heeft de film een heerlijk filosofisch tintje en dat is grotendeels te danken aan de dialogen en dan vooral de serieuze. Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat ik de humoristische misplaatst vind of zo !

avatar van koiboy

koiboy

Ik zeg dit niet vaak maar wou dat ik mijn geld en tijd terug kon krijgen. Thuis hebben we hier met zn alleen naar zitten kijken en hebben hem wonderbaarlijk helemaal uit gezien. Vanwaar die onderscheidingen???? Alleen omdat er niks gebeurt en alles sloom is? Ik hou best erg van films die artistiek of heel dreigend gefilmt zijn maar dit was erg slecht. Acteren deden ze goed maar het verhaal??? geen idee wat de clou was.

Deze film komt zekker in mn top 10 lijstje waardeloze films.

avatar van hunkydory

hunkydory

En dan te bedenken dat zo iemand 24 is

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Nou hier is er nog een, en dan van 25. Niet dat hij in mijn top 10 lijstje van meest waardeloze films komt, daarvoor had ik hem toch moeten afzien. Maar goed het was wel afzien om tot driekwart van de film te komen. Omdat we liever iets boeiends gingen kijken hebben we hem maar afgezet. Door de lovende recenties vooraf, en hier van de users van deze site, had ik er misschien te veel van verwacht. Allemaal overtrokken onzin gelul over de briljante dialogen, allemaal nagepraat van een paar critici die zich bij het uitkomen van de film er positief over hebben uitgelaten. Al met al is het een zwaar overtrokken zeikfilm. Zelfs te saai om belachelijk slecht te worden gevonden.

Ha ha...zoveel mensen zoveel meningen.Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die er niets aan vinden en een 1-2 geven. Ik had dezelfde ervaringen in mijn omgeving.

Ik vond het echter een TOP film.Begint erg goed en de spanning zit er gelijk in Javier Bardem speelt super en de scene in de woestijn, de dialoog waarin de eigenaar van de shop veel mazzel heeft is groots. Minpuntje vind ik het einde. beetje onbevredigend maar ik hoop op een deel 2.....

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Dat onbevredigende einde geeft voor mij de film juist die extra speciale lading......

Ik hoop dat dit open einde voor Coens geen reden voor een deel 2.....of 3 is.....Maar hoewel... al ze het wel doen dan ben ik wel nieuwsgierig.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

priama film wat speelt die javier bardem toch goed prima acteerweerk door ook josh brolin alleen tommy lee jones ze rol vond ik overbodig en later zakte de film in 3 en halve ster

avatar van Don MN

Don MN

Opmerkelijk, ik vind juist dat het personage Ed Tom centraal staat in deze film. Hoe hadden ze deze beter eruit kunnen laten?

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Vorige week maar weer een keertje gekeken en de film is nog even sterk als toen. Wellicht zelfs nog iets sterker.

Films die zich naar een climax toewerken. Ja, die kennen we allemaal. Deze film doet dat niet. De hele film is 1 grote climax. Ok, misschien is dat wat overdreven, maar dit is een prima fenomeen.
Het loopt niet zoals je denkt dat het loopt. Er komt bijvoorbeeld abrubt een einde aan dat kat en muis spelletje tussen Moss en Anton, want Moss wordt ineens dood gevonden. Vermoord door een Mexicaan met een Uzi. Je ziet niet wat er is gebeurd, hij is gewoon ineens dood. Ik hou wel van dat soort onverwachtse gebeurtenissen.

Javier Bardem is subliem als genadeloze huurmoordenaar en psychopaat. De rest is goed, maar niet bijzonder goed. En ook kon ik weer genieten van de (verborgen) humor in de film. Ethan Coen en Joel Coen mogen weer eens trots zijn op wat ze gemaakt hebben.

avatar van Gert P

Gert P

Ben blij dat hij zo populair is, was mijn film in een mum van tijd kwijt.

Wat een slechte en slome film.

avatar van powerman

powerman

Sfeervolle thriller van de gebroeders Coen dat traag op gang komt met beperkte dialogen, maar met de tijd de spanning steeds meer opbouwt .

De verlaten locaties hebben vaak ook een claustrofobische werking. De acteurs leveren één voor één topprestaties, met Javier Bardem als belangerijkste.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Herzien en ik kon vooral het eerste deel veel beter waarderen dan de eerste kijkbeurt. Een uur vol met kalm opgebouwde en bijzonder sterke momenten. Pas de tweede helft besefte ik me weer waarom ik zo'n lage score had uitgedeeld de eerste keer. De Coens hadden dit een kat- en muisspel moeten laten tussen Brolin en Bardem. De omschakeling naar het personage van Jones doet de film afwijken naar minder interessante paden wat mij betreft. Zo sterk is dat personage en zijn insteek niet. Erg jammer gezien de potentie die het eerste uur oproept. Dit had een thriller pur sang moeten worden. Toch verhoogd met een half sterretje.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

De Coens die ontzettend goede titels op hun naam hebben staan, maar worden met dit werk het meest beloond (4 oscars in de wacht gesleept). Zelf vind ik het zeker niet hun beste, maar zeker een erg vakkundige thriller. Technisch gezien is dit misschien wel de beste Coen-film. Het is schitterend gefilmd door Roger Deakins, die zoals altijd prachtig werk levert in de Coen-films. De rustige beelden maar de donkere ondertoon maken het tot een spannend, sfeervol geheel. En dat zonder gebruik van filmmuziek, zeer knap. Vooral de ouderwetse western-beelden zijn ontzettend mooi.

Het hele verhaal is een kat-en-muisspel met drie hoofdpersonen: Llewelyn Moss, goed vertolkt door Josh Brolin, die wat verkeerde keuzes maakt waardoor hij flink in de problemen komt. Anton Chigurh, de engste psychopaat sinds Dr. Lecter in Silence of the Lambs. Ongelofelijk goede, angstaanjagende rol van Javier Bardem. En als laatste, waar de film uiteindelijk helemaal om draait; Sheriff Ed Tom Bell, overtuigende rol van oude rot Tommy Lee Jones in misschien wel zijn beste rol, die een beetje achter de feiten aan loopt en de hele film met het geweld en de tijd zit te worstelen. Daarnaast is er nog een leuke bijrol voor Woody Harrelson, die verder niet heel belangrijk is voor het verhaal, maar net iets extra's geeft.

Of Chigurh nou wel of niet in beeld is, hij is altijd aanwezig en dood is altijd op de loer. Natuurlijk zit ook het gebruikelijke portie zwarte humor erin, zoals je kunt verwachten van de Coen Brothers. Toch laat deze film je met een knagend gevoel achter, mede door het plotse einde. Waar draait de film nou eigenlijk om? Hoe diep gaat dit verhaal? Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat de film om Sherrif Ed Tom Bell draait, die zijn best doet alles te begrijpen, maar het gewoon niet begrijpt. Er is gewoon veel geweld en slechtheid in de wereld, en er is gewoon geen echte verklaring voor. Anton Chigurh staat voor dat (zinloze) geweld.

Goed werk van de Coen Brothers, ze hebben wéér een klassieker op hun naam staan.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Films die (in)direct iets willen zeggen over de rol en invloed van geweld, steeds aanwezig in de mens, hebben me steeds geboeid. Dit motief wordt in deze film gecombineerd met reflectie over oude waarden. Bardem symboliseert het kwade in de mens, en laat als een schim doden na in de film, zonder enige ego-doelstelling. Lee Jones zet de sherif neer die steeds achter de feiten aanholt en de zaak gewoon niet kan en wil begrijpen, Brolin is de man die zich elk moment tracht in te dekken voor de consequenties van zijn daad. Deze 3 hoofdpersonages ontmoeten elkaar nauwelijks, het is een soort ingenieuze mozaiekfilm. Het is voor mij de beste Coensfilm die ik al gezien heb. Deze rabbit-chase in het Zuiderse Texas draagt hun stempe in de dialogen, de landschappen en de onconventionele opbouw en afloop van het hele gebeuren. Het acteerwerk van de cast doet de rest.

Meesterwerk.

Meesterwerk my ass. Zojuist met pijn en moeite afgekeken, zeer veel spijt dat ik deze film op heb gezet vanavond. Wat een hoop onduidelijkheid, traagheid en vreemde afloop, zwaar ontevreden.

avatar van Don MN

Don MN

Wat is er onduidelijk?

avatar van theike

theike

Ik had echt veel zin in deze film toen ik naar de bioscoop ging.

Maar wat viel hij tegen.

Niemand in de zaal snapte de film.

Vooral het einde iedereen bleef zitten niemand wist dat hij was afgelopen.

1/2

avatar van Nomak

Nomak

Een erg goed verhaal, daar moet wel een boeiende film van gemaakt kunnen worden. En het eerste uur is dat ook zo en lijkt het zelfs een heel erg spannende thriller te worden.
Llewelyn Moss heeft een grote som geld gevonden en hij wordt achterna gezeten door huurmoordenaar Anton Chigurh. Die Anton Chigurh is werkelijk een indrukwekkende emotieloze psychopaat met een hoge pijngrens. Echt een geweldige acteerprestatie van Javier Bardem. Maar Llewelyn Moss ontwikkelt zich in de loop van de film ook tot een man waar niet mee te spotten valt. Een confrontatie tussen de twee lijkt dan ook onvermijdelijk. Maar ineens is Llewelyn Moss dood en wij krijgen er als kijker niets van te zien. Geen confrontatie, niets! En dan is hij niet eens vermoord door Anton Chigurh. Soms is het goed om bepaalde zaken aan de verbeelding over te laten, maar hier werkt het dus niet en verliest de film aan kracht.
We krijgen nog onverwacht een zwaar ongeval te zien waarna Anton Chigurh gewond weg wandelt. Dat kan allemaal op klaarlichte dag, niemand legt Anton Chigurh iets in de weg. Hij krijgt vrij spel van de politie die hem de gehele film niet achterna zit. Beetje jammer in een film die zo realistisch wil overkomen.
De film is ook ineens gedaan, de sheriff (Tommy Lee Jones) vertelt een verhaaltje... en dan is het ineens afgelopen. Dat haalt de film wat naar beneden. Het hoefde voor mij niet te eindigen met een gewelddadige schietpartij of iets dergelijks, maar dit einde is wel heel erg makkelijk. Het lijkt erop dat de regisseurs geen inspiratie meer hadden.
Gelukkig bevat No Country for Old Men genoeg elementen om nog tot een voldoende te komen. Zoals eerder gezegd is er de indrukwekkende psychopaat, maar ook de sfeer is hier een vermelding waard. De sfeer is namelijk erg goed en op momenten is de spanning te snijden. Dat zorgt natuurlijk voor enkele leuke scènes. De beste scène is misschien wel als Llewelyn Moss terug naar die woestijn gaat en als dan ook de Mexicanen komen. Het beste moment is dan als hij dan moet vluchten voor die hond en nog net op tijd kan schieten.
Tja, het is zeker geen slechte film, maar ook geen echte aanrader. Sommigen praten over een meesterwerk, dat herken ik er zeker niet in. Er had meer in gezeten, een gemiste kans dus!

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Dit was toch wel een van de grotere dompers voor me in de afgelopen jaren. Had hoge verwachtingen na het lezen van het verhaal destijds. Maar de film heeft me niet echt kunnen boeien, behalve het eerste deel. Acteerwerk en de opgebouwde sfeer en locaties zijn prima, maar verbloemen i.m.o. dat het naar het einde toe pruttelt en langzaam uitdooft. Te ver gezochte dialogen, te gemaakt stoer, vond het een beetje irritant worden.

Misschien dat ik hem nog eens ga kijken en dat ik het dan anders zie, maar ben bang van niet.

avatar van horrorfreak23

horrorfreak23

Ik keek ernaar uit om deze film eens te zien, met al de commotie er rond dacht ik dat je deze wel moest gezien hebben en vandaag heb ik dat dan ook gedaan. Ik moet zeggen dat ik een beetje teleurgesteld was. De film is helemaal niet slecht ofzo maar met al de lovende kritiek en al de prijzen die deze won had ik iets spectaculairs verwacht maar ik vond de film wel goed.

Goed geacteerd en ook een mooi en spannend verhaal maar voor mij personlijk had hij soms z'n dode momenten.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Zeer goede film, 4.5*

De Coen broers zijn mijn favoriete regisseurs, voornamelijk omdat je nooit zeker weet wat je hun film kunt verwachten.
In bijna alle thrillers is de verloop van de film, zeer voorspelbaar. Eigenlijk weet je al van te voren wat er gaat gebeuren. De meeste Hollywoordfilms bevatten te veel actie, te veel (bombastische) muziek en te veel oneliners en lijken continu naar het einde te willen racen. Zulke films zijn nooit goede films, hoogstens coole films.

In No Country for Old Men wordt de film van dit alles ontdaan. Dit is enorm bevorderlijk voor de spanning in de film, en deze film is dan ook de spannendste film die ik ooit heb gezien, juist omdat het ontdaan is van alles wat je moet imponeren of cool wil laten lijken. Een van de grote valkuilen voor filmmakers is dat ze te snel willen toegeven aan de wil van de kijkers om zo snel mogelijk het geweld te laten zien, waardoor de film veranderd van thriller naar actie. Gelukkig weten de Coen-broers dit dan ook te vermijden. De Coen-broers laten de kijker lang, heel lang wachten, totdat je het als kijker bijna niet meer vol kunt houden. Totdat je bij jezelf denkt, laat het in godsnaam beginnen want ik kan de spanning niet meer volhouden. De Coen-broers schijnen, als een van de weinigen in Hollywood te beseffen dat een actiescène niet goed of spannend is door de actie op zich, maar door de opbouw ervan. Soms komt de actie er zelfs gewoon niet en blijven we enkel met het gevoel van spanning over (de scène bij het tankstation bijvoorbeeld). De scène waar Josh Brolin zich schuilhoudt in de hotelkamer is de spannendste scène die ik ooit gezien heb. . Vandaar de actiescène die daarop volgt ook zo goed werkt, en niet zomaar wat geschiet is.

Doordat de films ontdaan is van de cheesy oneliners, bombastische muziek etc… is het geweld rauw en hard. Dit heeft dus minder te maken met de visuele kant van het geweld. Als we bijvoorbeeld kijken naar Rambo of Saw, dan zien we veel gewelddadigere dingen, die niet werken omdat je er continu aan wordt herinnert dat je naar een film aan het kijken bent.

Het grote probleem met een spannende film is echter dat als je de film een 2de of 3de keer bekijkt, dat de film niet meer spannend is omdat je weer wat er gaat gebeuren. Vandaar ook dat de broers de goede keuze maken om aan de film een thematisch zeer interessante diepgang mee te geven die me de eerste keer niet zo was opgevallen. Ik was zo bezig met de plot dat ik ‘vergeten’ was om dieper in de film te kijken. Die diepgang uit zich vooral bij het karakter van Tommy Lee Jones. Een gevoel van een teloorgang van de maatschappij, een gevoel van verlies van normen en waarden. Hij snapt de maatschappij gewoonweg niet meer. Hij is oud geworden. Het gesprek met een andere sheriff over jongeren met groen haar bv.
Zoals ik het hier beschrijf lijkt het heel erg prekerig, maar dat ik het absoluut niet. Dit komt doordat er door de schrijver van het boek enkele goede keuzes worden gemaakt. Zo speelt de film zich in het verleden af, en maakt het gesprek op het einde duidelijk dat dit geweld altijd heeft plaatsgevonden, waardoor het niet gaat over ‘de jeugd van tegenwoordig’, maar de ‘ouderen van tegenwoordig’.

Javier Bardem zijn karakter wordt ontzettend opgehemeld als briljant en een van de beste slechteriken die er ooit is geweest, en ik snap wel waarom dit gezegd wordt. Zijn personage is een ontzettende creep straalt ook constant dreiging uit.
Het probleem echter is dat het nooit een rond karakter wordt. Wat weet je eigenlijk van hem? Dat hij een moordenaar is, dat hij Anton Chigurh heet, en euh… dat is het eigenlijk wel.
Ik vind hem dan ook meer een iconisch personage, en zou hem daardoor eerder bij personages als Jason Voorhees en Michael Myers plaatsen dan met de grootste slechteriken ooit (Michael Corleone, Nurse Ratchett, etc…).

avatar van totti999

totti999

Boeiende film, uitstekend acteerwerk en een boodschap die zich niet direct laat raden. Bijzondere sfeer door het ontbreken van (achtergrond)muziek.

De term meesterwerk vind ik wat overdreven, wellicht voor de échte filmkenners/-critici.

avatar van Yennick11

Yennick11

Dat ik de film heb uitgezien mag een wonder heten, hoewel het acteerwerk in mijn ogen goed was, vond ik het een waardeloos verhaal.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Ik vond het zeer goed. De sfeer is meer dan boven de peil net als het acteerwerk. Erg boeiend dit.

avatar van Mr Marchoso

Mr Marchoso

Leuke film met een fantastische Javier Bardem. De manier waarop hij deze rol speelt tilt deze film naar een hoger niveau. Een beetje hetzelfde verhaaltje als Ledger in The Dark Knight.

Een beetje jammer van het einde. 3,5 sterren.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Beste film 2007, Niet echt...

wel Coen brothers-waardig, ik kan niet meer van ze vragen, maar NCfOM is geen klassieker. Dat had ik raar genoeg pas door na de 2e zit.

Het is een zeer unieke film.

Een piece of art, but no masterpiece. Artistiek is het zeker. Kil, sombere sfeer, langzaam verhaal, en gebrek van muziek, maken deze film niet geschikt voor iedereen. Ik persoonlijk vind het zeer aardig, stoor me er zeker niet aan. In principe is het een film, maar dan helemaal kaal gestript. Waardoor men meteen het beste van de film ziet, waar een film vaak om draait, acteerwerk.

Jeetje, wat is Javier Bardem geweldig in deze film! Meest terechte oscar van 2007.

No Country for Old Men, beste film? Nah... die had ik liever naar There Will be Blood zien gaan.

Al met al, uitstekende film. Die nét aan mijn verwachtingen voldeed, maar mij niet echt wegblies.

3/5*

avatar van Leno

Leno

Knap weer hij de Coen's een simpel verhaal om weten te zetten naar een ijzersterke film. Ze worden hierbij ook geholpen door de cast (Jones deot wat aan over-acting), maar regie is erg knap. Sommige scenes zijn pareltjes bijvoorbeeld wanneer Moss ontsnapt uit de hotelkamer en in een vrachtauto springt.
Eigenlijk klopt alles wel aan deze film: het tempo, de rauwe sfeer, karakter uitdieping (of gebrek aan bij de moordenaar), enkele verrassingen en de climax.

avatar van Warner Brothers

Warner Brothers

Goede film. De film is in zijn geheel boeiend. Goed acteerwerk!

Kan iemand me svp uitleggen hoe ik het einde precies moet zien?

Tommy Lee Jones legt zijn dromen uit, maar hoe moet ik dit opvatten?

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

Warner Brothers schreef:

maar hoe moet ik dit opvatten?

zie titel.

he's getting too old for this sh.t.