menu

No Country for Old Men (2007)

mijn stem
3,80 (5795)
5795 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Thriller
122 minuten

geregisseerd door Ethan Coen en Joel Coen
met Tommy Lee Jones, Javier Bardem en Josh Brolin

Llewelyn Moss (Josh Brolin) stuit tijdens het jagen vlakbij de Rio Grande op enkele lijken, heroïne en een koffer met meer dan 2 miljoen dollar, de uitkomst van een mislukte drugsdeal. Moss besluit om de koffer met geld mee te nemen. Binnen no-time zit huurmoordenaar Anton Chigurh (Javier Bardem) hem op de hielen om de koffer te retourneren aan de rechtmatige eigenaar en laat daarbij een spoor van lijken na. Ze worden op de voet gevolgd door sheriff Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) die het allemaal probeert te bevatten.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=jQb_nCodtD0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
De lugubere poëzie van de Coen Brothers, over: Geld, Geweld en de Dood. Over: Mexicanen, Sheriffs en de Gewone Man.

Als er iets is in films wat me altijd fascineert dan is dat wel het toepassen van het abstracte begrip "symmetrie." Een knap staaltje symmetrie toveren de Coens uit hun koker door de volgende twee scenes onder elkaar te zetten.

Llewelyn Moss, alias de Gewone Man, heeft een kudde wilde (antilopen?) dieren in het vizier. Hij richt zijn geweer op een van hen en ... haalt de trekker over. Het dier zijgt niet meteen ter aarde, maar strompelt en hinkt weg. Dan valt het oog van Moss op een hond. Die min of meer verschrikt omkijkt. Is die hond gewond, want hij lijkt mank te lopen? Vervolgens volgt Moss een bloedspoor om per toeval uit te komen op de restanten van een Mexicaanse afrekening: geld en drugs.

Die nacht krijgt Moss wroeging van het feit dat hij de enige overlevende in die Mexicaanse afrekening aan zijn lot had overgelaten. Zijn nederige verzoek was slechts een slokje water. Moss keert terug naar de plaats des onheils. Te laat, de Mexicaan leeft niet meer. Dan doemt in de verte een schijnwerper boven een immense pick-up op. Moss maakt zich uit de voeten en wordt als wild op de korrel genomen. Ternauwernood weet hij te ontsnappen aan de vervaarlijke kaken van ... jawel, een hond. De hond als trouwe viervoeter om aangeschoten wild naar het baasje te brengen?

Thuis, in zijn trailer, verzorgt hij zijn wonden. De sporen van een schot hagel in zijn schouder leggen een macabere waarheid bloot; welk weldenkend persoon ziet zijn medemens immers als een stuk wild waarop gejaagd kan worden? Wat is dit? Een nachtmerrie?

De volgende symmetrie is van een geheel andere orde.

Anton Chigurh schiet mensen door het hoofd, zoals de koeienslachter het vee; een op luchtdruk uitgeschoten metalen huls meedogenloos door het hoofd.

Hij gebruikt zijn "wapen" niet alleen om mensen naar een andere wereld te helpen, maar opent er ook deuren mee, waarmee hij zich letterlijk toegang verschaft tot een "andere ruimte." Is de dood wellicht volgens de Coens een metafysische gebeurtenis om van A naar B te gaan?

Begin en eind. Dit is geen wereld meer voor oude mannen.
Rond het geld cirkelt een niet te bevatten geweldsgolf, waarin dood en verderf het leven ondraaglijk maakt. De wet en de wetshandhaver staan machteloos aan de zijlijn als toeschouwers bij een afschuwelijke slachtpartij. Zelfs God heeft de redelijke mens in de steek gelaten. De dood had, heeft en zal altijd het laatste woord hebben. Wie "hem" niet kent (niet herkent), of wie hem niet kan of wil zien, is gezegend. En toch alle ellende begint telkens weer met en bij het geld; "het was mijn shirt."

De dood kwam op kousenvoeten en verdween als een niet bestaand figuur uit het verhaal onder het toeziend oog van de jeugd.

God, de leidende vader, verdween uit zicht in de droom van de sheriff.

4,0
NRT
Verkaazde schreef:
(quote)


De film sloeg nergens op. Het was gewoon niet spannend. Heb mezelf wakker moeten houden en dat hoef ik niet te onderbouwen dat is mijn ervaring.


Jij mag die mening natuurlijk hebben en je hebt ook het recht om maar een halve ster te geven. Ik vind het alleen jammer dat je alleen kijkt naar het verhaal en dat jij concludeert dat het nergens op slaat. Ten eerste slaat het wel ergens op. Het is een simpel verhaal en op dat vlak is het misschien niet heel origineel. Iemand 'steelt' geld van iemand en de 'eigenaar' zet de achtervolging in. Al heel vaak gedaan. Alleen heeft deze film uitstekende acteurs, prachtige locaties, het is uitstekend gefilmd en er is in tegenstelling tot wat jij beweert wel een constante spanning. Het einde was inderdaad wat abrupt en ik ga dit nog eens herbekijken, want dat was teleurstellend.

Ik en vele gebruikers komen op moviemeter om te bekijken hoe films worden beoordeeld. En als je dan voor op zijn minst een heel aardige film maar een halve ster geeft, geeft dat een wat vertekend beeld in mijn ogen.

Maar nogmaals: het is jouw mening en ik ga het hier bij laten.

avatar van buffalotid
4,5
Zijn er nog gelijkaardige films (roadmovie, thriller) die jullie me kunnen aanraden?
Deze vond ik echt een heel goed eerste anderhalf uur hebben. Had een 5 kunnen zijn.

avatar van Kronos
3,5
buffalotid schreef:
Zijn er nog gelijkaardige films (roadmovie, thriller) die jullie me kunnen aanraden?

Probeer als je het nog niet deed in ieder geval ook eens andere films van de gebroeders Coen. Het zijn niet allemaal roadmovies of thrillers, maar de rode draad is bijna altijd een protagonist die zich uit een netelige situatie wil redden maar zich steeds verder in de miserie werkt.

avatar van Hendrick99
4,5
buffalotid schreef:
Zijn er nog gelijkaardige films (roadmovie, thriller) die jullie me kunnen aanraden?
Deze vond ik echt een heel goed eerste anderhalf uur hebben. Had een 5 kunnen zijn.


Je zou kunnen denken aan de film "Fargo" van diezelfde Coen-brothers. In het kort gaat de film over een autohandelaar die door fraude en oplichting onder zijn schulden probeert uit te komen. De situatie escaleert echter en eindigt in moord en doodslag.

avatar van de grunt
4,5
buffalotid schreef:
Zijn er nog gelijkaardige films (roadmovie, thriller) die jullie me kunnen aanraden?A Simple Plan


avatar van Shadowed
3,5
Leuk.

Een andere soort Coen dan ik van de twee gewend ben, maar uiteindelijk wel 1 van de betere die ik tot nu toe heb gezien. Het mag dan geen doldwaze komedie zijn, het is wel een spannende thriller met een erg interessante moordenaar.

Bardem maakt de film voor mij juist. Alhoewel hij er natuurlijk niet uitziet, is hij een heerlijk figuur om tegenaan te kijken. Het is ook vooral wachten wanneer hij in beeld komt, want de scenes met Brolin waren allemaal een stuk minder boeiend.

Bij het weglaten van de soundtrack en traag cameragebruik zou je denken dat dit vooral saai zal worden. Maar niets is minder waar, want dit is uiteindelijk nog wel heel spannend. Bardem heeft een aantal goede momenten en heeft veel charme.

Tempo mag dan misschien niet al te hoog liggen, de film is eigenlijk in no-time over. Zolang je er eenmaal inzit kom je er ook niet echt meer uit. Vooral het thriller aspect in de film vond ik knap uitgewerkt, qua misdaad is het allemaal iets meer standaard.

Een aantal leuke twistjes, maar in de laatste 20 minuten gaat het dan weer mis. De stukken waar Lee Jones loopt te jammeren vond ik nagenoeg niets aan. Ik verloor mijn aandacht ook gelijk. Voor de rest een spannende film, die zeker een hogere voldoende krijgt.

5,0
Vandaag nog maar eens bekeken, een film die ik al vaak gezien heb.
Er word weinig gezegd maar sterk geacteerd. Een film die je vastneemt en niet meer los laat. De mindere stukjes waren die met de sherrif Lee Jones, die begreep ik soms niet helemaal.

Top film.

Beste scene was de coin toss scene (de eerste) en de scene waarbij Anton zijn laarzen controleert als hij het huis verlaat, dan weet je als kijker wat er gebeurt is...

avatar van themanwiththeplan
2,5
Ik kan nog steeds niet zien wat zoveel andere mensen hierin zien. Ik kan de creepy Javier Bardem, de omgeving, het sfeertje en met name het gesprek van Tommy Lee Jones met zijn oom tot op een zekere hoogte waarderen, maar dat verandert niets aan het ontzettend saaie en trage verhaal. Dat doet de film voor mij gewoon enorm de das om; het is gewoon niet boeiend om naar te kijken en dat is toch het minste wat je kan verwachten van een film. Het voelt allemaal als een mislukte versie van Hell or High Water waar voor mij het sfeertje wél helemaal werkte. (En ja, ik weet dat No Country for Old Men er veel eerder was dan Hell or High Water).

*1.5 [/quote]
Ook grotendeel mijn mening. Net als bij Tarantino moet je blijkbaar als filmliefhebber De Coen brothers geniaal vinden. Deze regisseurs pretenderen enkel geniaal te zijn. In wezen is het mijns inziens een lege doos. De acteerprestaties zijn dik in orde. Cinematografisch klopt het ook wel maar het is zo slaapverwekkend saai. Een tergend trage film met pseudo-interessanterige dialogen. Echt slecht is het niet maar in het genre zijn er zoveel betere films die jammergenoeg op minder aandacht mogen rekenen.

avatar van Boenga
4,0
themanwiththeplan schreef:
...moet je blijkbaar als filmliefhebber De Coen brothers geniaal vinden.

Nee hoor. Burn After Trading is niet direct mijn ding, en A Serious Man vind ik al helemaal niks.
Deze is gewoon prima. Maar de gustibus et coloribus....

avatar van des1
4,0
Goed beschouwd is het eenzelfde verhaal als Terminator 1, een bijna robotachtige moordenaar die niet te stoppen is en komt doen waar die voor ingehuurd is, ongeacht. Zoals velen al schreven, was het richting het einde toe (nodeloos?) 'blurred'. Daardoor miste het 'bite', wat wel weer min of meer rechtgebreid werd door de epiloog in de vorm van wat Jones had te zeggen.

4,0
Hele goede film, met prima acteerprestaties!!

avatar van hdehoon
4,5
Als je de beschrijving in de TV gids leest, lijkt het een zoveelste geweldfilm, maar ik vond dit een prachtige film. Er hing een bijzondere filosofische sfeer omheen en ook de dialogen waren van een heel andere orde dan de gemiddelde actiefilm. Zeer fraai.

avatar van sateck
4,0
Prachtige film. Maarja, het einde..... Ik blijf het jammer vinden. Anders had de film wellicht in mijn top 10 gekomen. Want de eerste 100 minuten vind ik echt geweldig.

avatar van pampelonne
5,0
Puike misdaad thriller, spannend tot het einde.
met ook de typische coen brothers' humor.
ik vind dit een van de betere van dit duo.

avatar van Vidi well
5,0
buffalotid schreef:
Zijn er nog gelijkaardige films (roadmovie, thriller) die jullie me kunnen aanraden?
Deze vond ik echt een heel goed eerste anderhalf uur hebben. Had een 5 kunnen zijn.


Duel
Hell or high water

0,5
Zoals gebruikelijk bij Amerikaanse films, armetierig script, geschreven voor high school kids. Wat geweld, bloed, goed camerawerk, Barend Servet - achtige dialogen die we blijkbaar leuk moeten vinden. 4 Oscars?! De Coens kennen de jury blijkbaar goed. Film zonder diepgang, rollen die eenvoudig te acteren zijn, onsamenhangende plot.

avatar van Boenga
4,0
riekus25 schreef:
... die we blijkbaar leuk moeten vinden.

Nee hoor. Mag, maar moet niet.

4,5
Barend Servet- achtige dialogen? Hoe kom je hier bij, lijkt er in niéts op.

avatar van wihu61
3,0
riekus25 schreef:
. Film zonder diepgang, rollen die eenvoudig te acteren zijn, onsamenhangende plot.


Vond het ook geen meesterwerk, maar dit maakt me nieuwsgierig naar uw top tien... REEDS!

avatar van pampelonne
5,0
Gisteren weer gekeken voor de 5e/6e keer, weet niet meer
hoe vaker ik kijk, hoe beter ie wordt...
het script is in feite heel simpel.
het is de uitwerking die zo geniaal is.
als je let op alle details en de cameravoering en de beelden van een desolaat woestijnlandschap.
alles klopt gewoon.
maar oké, je moet wel van de typische Coen humor houden, ik snap dat is niet ieders smaak.

avatar van Verkaazde
2,0
Opnieuw bekeken en opnieuw vind ik de film gewoon niet goed.
het verhaal is rommelig en totaal niet grappig. hele slappe film!

avatar van Boenga
4,0
Verkaazde schreef:
totaal niet grappig.

Misdaad / Thriller
Gewoon ter info.

avatar van Verkaazde
2,0
Boenga schreef:
(quote)

Misdaad / Thriller
Gewoon ter info.


Klopt, maar ze stoppen er een bepaalde humor in die gewoon niet grappig is

avatar van FlyingGustman81
3,0
Heel langdradig, niet doorheen te komen.... Het einde viel me nog enigszins mee, omdat ik een wat minder leuk einde had verwacht (en dan druk ik me nog zacht uit)......

Gast
geplaatst: vandaag om 11:45 uur

geplaatst: vandaag om 11:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.