• 9.377.368 stemmen

Geregisseerd door: Cameron Crowe

Met onder meer: Tom Cruise, Cuba Gooding Jr. en Renée Zellweger

Releasedatum: 13 maart 1997

Plot Jerry Maguire

"Everybody loved him... Everybody disappeared. The journey is everything."

Jerry Maguire is een succesvolle manager van topsporters. Als op een dag zijn geweten begint op te spelen besluit hij zijn nieuwe filosofie tot uitdrukking te brengen als onafhankelijke manager. Dit doet hij samen met de enige atleet die hem trouw is gebleven, de footballspeler Rod Tidwell, en zijn collega Dorothy.

Jerry Maguire

Laurel Boyd

Chad the Nanny

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Wat voor de één sentimenteel is noemt de ander hartverwarmend. Zelf behoor ik tot het laatste kamp, vanwege de oprechte insteek en vanwege de subtiele humor van met name Bonnie Hunt en Todd Louiso (en natuurlijk de niet zo subtiele maar wel zeer aanstekelijke humor van Cuba Gooding Jr.). Cruise heb ik nooit beter gezien, en dat Goodings carrière daarna nooit helemaal van de grond is gekomen laat onverlet dat hij de Oscar voor déze rol ten volle verdiende (deze laatste zin schreef ik voordat ik besefte dat hij èn ik daarmee William H. Macy in Fargo tekort deden). Achteraf bezien zijn de "grote" bedragen waar het hier om gaat een lachertje vergeleken bij de salarissen waar momenteel sprake van is, niet alleen in Amerika bij het American Football maar ook in Europa bij de voetballers (om nog maar te zwijgen van de bedragen die in oliestaten voor sterren op hun retour worden neergelegd), dus je kunt je afvragen hoeveel impact deze film heeft gehad op de mensen die er feitelijk het onderwerp (maar kennelijk niet de doelgroep) van vormen, maar de intenties waren goed.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

In Rod we Trust...

Typische Tom Cruise rol waarin hij lekker kan egotrippen. Eén van zijn irritantste vertolkingen vind ik. Ik zou bijna zeggen, als je niet van Cruise houdt, sla deze zeker over. Gelukkig is er net iets meer dan alleen maar de breed lachende superster. Het romantische subplot met de secretaresse en haar zoontje is sentimenteel maar versterkt de film dusdanig dat dit de sterkere troef is... en moet het nog gezegd worden :Gooding Jr is redelijk maf als het paard waarop Maguire al zijn geld wed. Schaamteloze feelgood eigenlijk, niet grandioos, maar toch met enkele sterke scènes die maken dat de film er bij mij nog goed van afkomt, niet in het minst de "show me the money" tirade maar bvb ook kleinere scènes zoals de date-avond met een erg mooie Zellweger of de scène waarin Rod neergaat tijdens een wedstrijd en dan weer opstaat als ware showman met een touchdown celebration.

avatar van Serpicos

Serpicos

"You complete me"

Smaakt naar Amerikaanse pils. De frigo mocht wel nog een paar graden kouder staan.

avatar van blurp194

blurp194

Komedie/drama zegt het hierboven ergens, en Crowe stapelt daar dan ook nog romantiek en sport bovenop, en als je een beetje verder graaft kan je er nog wel een paar genres bij verzinnen. Daarmee werkt zo ongeveer geen een van die genres echt goed, en de film duurt zeker een uur langer dan nodig en zinvol.

Zo ongeveer het enige wat er een beetje uitspringt is het moment van Zellweger in haar Audrey-Hepburn-film jurk. De rest is te veel Cruise, te langdradig, te zoetsappig en vooral veel, heel, heel veel te half. De meest teleurstellende film van Crow so far - denk ik, want ik ben niet van plan om een echte vergelijking met Aloha (2015) uit te zitten.