• 9.374.079 stemmen

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Virginie Ledoyen en Tilda Swinton

Gesproken taal: Engels, Frans, Kroatisch en Zweeds

Releasedatum: 16 maart 2000

Plot The Beach

"Somewhere on this planet it must exist."

In een goedkoop hotelletje in Bangkok maakt de Amerikaanse rugzaktoerist Richard kennis met Daffy, een dertiger die getekend is door jarenlang druggebruik. Hij beweert dat hij het paradijs op aarde heeft ontdekt. Het is het perfecte strand, ingesloten door steile kliffen en onbereikbaar voor de gewone toeristen. Het is voor hen zelfs verboden terrein. Richard is meteen geïntrigeerd. Hij heeft immers de VS verlaten voor een zoektocht naar de ultieme schoonheid, spanning én gevaar. Diezelfde nacht pleegt Daffy zelfmoord. Als afscheidsgeschenk laat hij Richard een kaart na met de beschrijving naar "The Beach". Samen met het Franse koppel Françoise en Etienne gaat Richard het ultieme avontuur aan. Tijdens hun tocht moeten ze alle drie hun grenzen verleggen en het grote gevaar trotseren.

avatar van xxL.aura

xxL.aura

ik vond dit een goeie film, behalve het stuk waar hij zich uiteindelijk afzondert van de groep vondtik niet zo leuk want vanaf dat punt zakt de film erg in elkaar....het einde vondtik wel weer leuk, maar dan bedoel ik de laatste 4 minuten voor de aftiteling....bij de eerste keer zien had ik niet verw8 dat het zo bloederig zou zijn. Het gedeelte waar di caprio's rol helemaal is aan het doordraaien vondt ik ook erg onnodig, vooral het 'oorlogstuk' met Daffey..

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Een stuk te onevenwichtig om goed te zijn en een stuk te intrigerend om slecht te zijn. Memorabele scènes zitten er zeker tussen, missers ook. 3*

avatar van Santucci

Santucci

Aparte, intrigerende film. Het geheel doet een beetje denken aan het Jonestown-verhaal. Het is schokkend om te zien waartoe mensen in staat zijn om hun eigen 'ideale paradijs' te 'beschermen'. Er is veel aandacht voor de psychische aspecten van de hoofdpersonages. Originele film, originele uitwerking, mooie locaties en goede acteerprestaties. Een aanrader.

avatar van myscoi

myscoi

Ik vind het een te ver gezochte film, Leo heeft mij een beetje in de steek gelaten hier.

Hoewel toch goed geacteerd is de film belachelijk en niet waarheid gerelateerd voor een acteur van zijn niveau!

avatar van Jazz88

Jazz88

Deze film heb 8 jaar geleden gezien en het is voor mij het begin geweest van een droom die ik tot op de dag van vandaag nog wil verwezenlijken. Wat zou ik graag zoiets mee willen maken.

avatar van missl

missl

goed verhaal, met een uitmuntende dicaprio. mooie plaatjes van dat eiland.

avatar van Reticulated

Reticulated

Hele mooie film met een goed verhaal!

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Ik kan het niet begrijpen dat deze film destijds zo met de grond is gelijk gemaakt en als 'een flop' werd beschouwd. De film herzien en ontdek er steeds betere stukken en betere scenes in.

Natuurlijk is lang niet alles sterk in deze film en zitten er een paar 'missers' in (zoals de videogame). Maar de pluspunten wegen zeker zwaarder. 'Het paradijs' wordt zo mooi in beeld gebracht, prachtige shots komen langs, en komt zo goed tot zijn recht, waar het daarna met dezelfde gemakkelijkheid uit elkaar spat.

Een droom die niet mogelijk is vanwege zijn 'droomidealen', de ultieme paradox. 4 --> 4,5*

avatar van ronengel

ronengel

Chuck Taylor schreef:

De film trok destijds denk ik de verkeerde doelgroep aan. Gillende tienermeisjes die gewoon een romantisch verhaal met een happy end wilde zien rondom mooiboy "Jack Dawson". Dat is het dus niet.

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Toch leuk om te zien dat de film hier op MM steeds meer gewaardeerd wordt. Bij de statistieken valt te zien dat de film alleen maar blijft stijgen in zijn 'sterrenaantal'.

avatar van La vache

La vache

geweldige soundtrack.....een must voor ieder muziekliefhebber......

avatar van smirnoffanovich

smirnoffanovich

briljant acteerwerk, fantastisch camerawerk en een goed verhaal maakt deze film tot wat het is.

Ik ben het wel eens met sommige mensen die zeggen dat er een paar missers in zitten, zoals de videogame. Het is opzich een leuk idee, maar het pastte helemaal niet in het verhaal. Danny boyle heeft het verhaal wel goed vertaald naar een fantastische film, waar weinig dingen op aan te merken zijn. Alleen is dit een film waarbij de mensen deze film beoordelen op dit niveau wat gewoon heel hoog is.

Een mooie mix van een beetje horror, actie, spanning, romatiek en avontuur.

avatar van kanjertje

kanjertje

Begint als een romantische feelgood movie met jonge toffe mensen die elkaar vonden op een paradijselijk eiland en op hun manier van het leven willen profiteren.

Tot daar vond ik de film heel mooi.

De kentering komt echter in het tweede gedeelte waar er grote ruzie ontstaat en deze film doet omslaan in een thriller / actiefilm waarbij om de haverklap lijken vallen.

Nu niet bepaald het genre waar ik niet van hou.

Al bij al toch nog een dikke 2,5 voor de mooie beelden en goede acteerprestaties.

Al had ik een tweede soort ‘Blue Lagoon’ veel mooier gevonden.

avatar van frank92

frank92

zeer leuke film om te kijken maar geen topper

maar ik ben een leonardo dicaprio fan en alle films

waar hij in speel hebben wel wat

avatar van gizzegiz

gizzegiz

Erg beklijvende film met een sterk verhaal vol fantastische acteertalenten! Blijft lang nazinderen, allé bij mij dan toch...

avatar van Reinbo

kanjertje schreef:

Al had ik een tweede soort ‘Blue Lagoon’ veel mooier gevonden.

avatar van Bla

Bla

Deze film afgelopen week weer gezien op vakantie. Het was al half 1 en ik was al redelijk moe maar toch besloten hem te kijken. Ik was verbaasd hoezeer de film mij geboeid hield, zonder in slaap te vallen of ook maar van het scherm weg te draaien de hele film uitgezeten, en het is zeker niet de kortste film.

Nu heb ik hem al eens eerder gezien en ik vroeg me af of ik al eens gestemd had op deze. Maar nu kom ik online, check The Beach en zie ik tot mijn verbazing dat ik destijds een lamme 3* heb gegeven. Verbijsterd! Heb ik met m'n vingers in mijn oren en mijn ogen dicht zitten kijken ofzo?

De soundtrack is meesterlijk, Moby heeft sowieso altijd supermuziek en dit nummer is er geen uitzondering op. Verder zijn de acteerprestaties geweldig en het eiland en de omgeving zijn ook prachtig. Enige minpuntje is het video-game gedeelte naar mijn idee en het hele stuk waar Leo 'raar' begint te doen had korter gekunt (Shark-attack maakt het echter alleen al bijna helemaal goed). Toch erg goed en ik ga hem verhogen van 3* naar 4,5*.

Een aanrader.

avatar van delin

delin

thomzi50 schreef:

Precies!

avatar van rupie

rupie

Goede film, voor de 2 x keer gezien sinds lange tijd. opvallens goed, maar had nog ergens iets in mijn geheugen zitten over slechte recensies, vandaar de meevaller. Mooie beelden en aardig geprobeerd, hoe een groep en groepsproces beinvloedbaar is.

avatar van Flipman

Flipman

Ik blijf het jammer vinden dat de film zo oppervlakkig is in vergelijking met het boek. Had echt meer in gezeten!

avatar van megaman

megaman

Chuck Taylor schreef:

Dat vind ook van Waterworld: Een film die zo'n beetje overal met de grond gelijk werd gemaakt terwijl ik het een mooie film vind. Zo ook The Beach: Een unieke film met een sterke de sfeer. Het gevoel om met een stel vrienden het onbekende te bereiken en om iets geks te doen in je leven was zo erg aanwezig in deze film.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Ik zou een moord doen om op dat eiland te zitten

Voor de rest bleh bleh...

avatar van Theunissen

Vond dit best een leuke avonturen film met een goed spelende Leonardo DiCaprio.

avatar van notorious_kim

notorious_kim

sterke film, leonardo zet een goede prestatie neer! het verhaal op zich is een cliché-verhaal maar goed gebracht.

avatar van Mariami

Mariami

Ik vond hem zeker een goede film

avatar van Floris1988

Floris1988

Een film met een prachtige sfeer. Het enige moment dat de film me tegenstond was toen Leo een beetje raar begon te doen.
Verder prachtige locaties, van het begin in Bangkok tot op het eiland. Mooie landschappen, pakkende gebeurtenissen. Kortom, een heerlijke avonturenfilm. En Leo speelt zoals altijd erg goed.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een zeer aparte film die wel heel onderscheidend wil zijn: 2.50
Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik van deze prent moet denken. Men probeert maar zo bijzonder mogelijk te zijn met The Beach, maar heb ik tegelijk het idee dat men hier een beetje in is doorgeslagen. Er zitten enkele scenes in die totaal niet in de film thuishoren en/of passen, en slaat de film na vijf kwartier volledig om van de schoonheid van een weelderig eiland naar een ordinaire actiethriller. Jammer dat het nou juist die kant moest opgaan met deze prent, daar het begin zo alleraardigst in elkaar zat. Normaal zet ik ook meteen een cijfer achter de eerste regel wat betreft mijn eerste indruk van een film (die vaak ook wel overeenkomt als ik de film verder beoordeel), maar die plek staat op dit moment nog open omdat ik het gewoon nog niet goed weet.

Verhaal: 2.50
Inhoud, originaliteit, fouten/blunders, verhaallijnen, diversiteit, etc.
Origineel is het, dat is een ding wat zeker is, maar tegelijkertijd bekruipt me het gevoel dat men zodanig origineel wilde zijn dat enkele verhaallijnen haaks op elkaar komen te staan. Zo begint de film aardig met de zoektocht naar het onbekende, maar verandert het karakter van de prent nogal plotseling als Richard zijn hoofd verliest tijdens zijn verblijf op het eiland omdat hij voor langere tijd maar moeizaam met dit bestaan om kan gaan. Dat is op zich niet zo heel erg, maar de draai die men er in de film aangeeft is wel heel vergezocht. Zo ziet hij de mysterieuze Daffy weer in levende lijve voor zich, waant hij zich in een computergame (!), schiet hij mensen neer die in zijn ogen 'het uitschot' van de aarde vormen en zondert hij zich van de groep af. Het zal allemaal best dat je helemaal doordraait, maar de manier waarop dat in de film word getoont past gewoon totaal niet in het beeld van deze prent, en is iets wat veel mensen wellicht heeft doen afschrikken (mij in ieder geval wel). Het beslaat weliswaar een relatief klein gedeelte van de film, maar voldoende om met een onbevredigend gevoel te blijven zitten.

Acteerwerk: 2.00
Hoofdrollen, bijrollen, dialogen
Wat velen in het acteerwerk zien is me ook een raadsel. Ik heb intussen al heel wat films van DiCaprio gezien, maar daar is zijn prestatie in deze prent toch wel één van de zwakste van. Hij geeft uitermate karig een gestalte aan zijn personage, om over enige inleving van zijn personage nog maar te zwijgen. In veel scenes rommelt hij maar wat aan en is de emotionele betrokkenheid helemaal van het niveau lik-m'n-vestje. De ene scene is hij Richard, maar drie seconden later kon het net zo goed Pietje van hiernaast zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Er zit totaal geen lijn in zijn acteren. Verder zijn het allemaal bijrollen, waar niet bepaald iemand uitspringt, of het moet Robert Carlyle zijn, maar zijn kleine rolletje is nauwelijks serieus te nemen. Ook de bijrollen van Virginie Ledoyen en Guillaime Canet, die beiden voornamelijk in Franstalige films spelen, konden mij geen moment overtuigen. Daarnaast zijn de dialogen ook geen moment opwindend te noemen, laat staan dat ze ook maar iets aan de film toevoegen.

Speelduur: 2.50
Balans in de film, strekking van het verhaal, speelduur, etc.
Zoals gezegd zien we een heerlijke film, maar dan alleen voor de eerste vijf kwartier. Want vanaf dat moment gaat het toch behoorlijk bergafwaarts. Het doordraaien van Richard is totaal oninterressant en staat in schril contrast met het leven op het paradijselijke stukje eiland. Alsof men twee films inéén probeert te verpakken. Het zal allemaal best dat het één of andere boekverfilming betreft (waar volgens anderen soms nogal vanaf word geweken), maar ik herkende nog maar weinig in de film terug dat te maken had met het weelderige leven op het eiland. Daarnaast word de reden van die latere vier 'gelukszoekers' om naar het eiland te vertrekken nogal geforceerd in het script geweven om naar een climax toe te kunnen werken.

Realisme: 2.50
Realisme van gebeurtenissen in de breedste zin van het woord.
Moeilijk. Op het ene moment probeert de film zo realistisch mogelijk over te komen en het andere moment denk je van: waar gaat dit over. Realistisch in de trant van de problemen waar men mee te maken heeft om zich als (primitieve?) stam af te zonderen van de wereld. Zoals ziekte en de dood, benodigdheden om te overleven en de onderlinge frictie die langzaamaan ontstaat. Mindere punten zijn uiteraard het doordraaien van Richard, wat ik zeker wel kan begrijpen, maar op de manier waarop men het in de film toont vind ik het wel heel erg ver gezocht, het 'baasje' van de groep spelen door Sal alsof we met een groep schoothondjes te maken hebben, het zwaar overdreven bloedspoor na de haaienbeet en de ongefundeerde reden van de boeren waarom er geen mensen meer bij mochte komen. Er word nergens uitgelegd wat voor negatieve gevolgen dit voor hem zou kunnen hebben. Die zijn natuurlijk wel te verzinnen, maar men is hier verder nogal vaag over. Ik houd het dan ook maar in het midden (2.75 afgerond naar beneden omdat de minpunten voor mij zwaarder wegen) wat het cijfer voor het realisme betreft.

Cinematografie: 3.00
Special Effects, Camerawerk, belichting, montage, stunts, coordinatie, etc.
Cinematografisch zit de prent behoorlijk in elkaar, zei het dat Boyle het voornamelijk moet hebben van de prachtige en vooral sfeervolle opnamelocaties. Het camerawerk is weinig spectaculair, al schiet Boyle een aantal zeer fraaie scenes, is de montage van voldoende niveau, is de make-up goed gelukt (ik doel voornamelijk op de haaienwonden) en zijn een aantal 'actievolle' scenes redelijk geslaagd. Minpunten zijn de zwakke special effects, zoals het gevecht met Richard en de haai en het allesbekende gamefilmpje. Ik kan er nog steeds niet bij waarom men dit nou persé in deze film wilde hebben. Wat een ongelofelijke miskleun. Verder houd ik ook een beetje een dubbel gevoel over aan het leven (de leefsfeer) op het eiland. Aan de ene kant moest men zien te overleven, maar aan de andere kant konden ze alle nodige luxe in die stad op het vaste land halen en kon men net zo makkelijk huiswaarts keren als men zat was om op het eiland te blijven.

Verdict:
Door deze verschillende criteria te beoordelen weet ik inmiddels wat voor cijfer ik aan The Beach ga geven, maar blijft het een gewaagde en vooral nogal 'vreemde' film die een beetje uit de school klapt tussen vele standaard Hollywoodfilms. Daar is helemaal niets verkeerds aan, sterker nog, ik juich het zelfs toe, maar hoe men dat met The Beach heeft aangepakt laat toch een onbevredigend gevoel achter. Het verhaal zit goed in elkaar en is de eerste vijf kwartier erg goed te pruimen, zitten er een aantal geweldige scenes in en kan ik de producers niet anders dan gelijk geven dat zei met deze film allesbehalve een standaard Hollywood-filmpje wilden maken. Hetgeen alleen niet zo uit de verf is gekomen als men misschien had gehoopt. Daar is het laatste halfuur van de film onder andere debet aan, is het acteren ondermaats, de strekking van het verhaal onvoldoende uitgewerkt en zitten er een paar blunders van jewelste in in de vorm van totaal misplaatste scenes. Jammer dat men over een aantal zaken lelijk is gestruikeld want potentie was er genoeg: 2.50 (2.50).

avatar van Leno

Leno

Erg onevenwichtige film. De eerste 45 minuten zijn alleraardigst, de backpack sfeer wordt aardig getroffen en het verhaal kan nog alle kanten op. Daarna komt de klad er een beetje in.

Het accent ligt te veel op DiCaprio's karakter: eerst het liefdesverhaaltje dat niet boeit en vergezocht is (waarschijnlijk heeft de filmstudio hier in flinke vinger in de pap gehad) en vervolgens zijn strubbelingen met zichzelf. Helaas gaat dit gepaard met matig acteerwerk van zijn kant, hierdoor is het ook lastig om wat sympathie op te brengen.

Toch is de film niet onaardig. Boyle's visuele stijl in verschillende scenes is alleraardigst, soms ook wel gedurfd voor een hollywood productie. De omgeving is verder natuurlijk prachtig en het verhaal soms intregerend.

avatar van guylopez93

guylopez93

mooie film

mooi verhaal, goed geacteerd door DiCaprio. Het eiland en paradijs wordt allemaal zo mooi in beeld gebracht, veel mooie shots van het eiland en de natuur. Het is daardoor heel plezierig om naar de film te kijken. Helaas zitten er ook wel wat missers in de film wat er helemaal niet in paste en thuis hoorde. Maar voor de rest was de film zeer vermakelijk om te kijken

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Vond het een zeer geslaagd film. Ben altijd geïnteresseerd in wat mensen elkaar kunnen aandoen, als iets van waarde van hun wordt afgenomen of dreigt afgenomen te worden. Dit kun je in deze film zeer goed zien.

Locaties zijn prachtig, camerawerk zeer stabiel en je kunt alles goed zien, zelfs wanneer het donker is hoef je je niet in te spannen. Leonardo zet weer een ijzersterk rol neer.

Er zijn wel wat missers, maar de rest van het verhaal maakt het ruimschoots goed.