Genre: Avontuur / Drama
Bekijk via Videoland
Bekijk via Disney+
Bekijk via NLZIET
Plot The Beach
"Somewhere on this planet it must exist."
In een goedkoop hotelletje in Bangkok maakt de Amerikaanse rugzaktoerist Richard kennis met Daffy, een dertiger die getekend is door jarenlang druggebruik. Hij beweert dat hij het paradijs op aarde heeft ontdekt. Het is het perfecte strand, ingesloten door steile kliffen en onbereikbaar voor de gewone toeristen. Het is voor hen zelfs verboden terrein. Richard is meteen geïntrigeerd. Hij heeft immers de VS verlaten voor een zoektocht naar de ultieme schoonheid, spanning én gevaar. Diezelfde nacht pleegt Daffy zelfmoord. Als afscheidsgeschenk laat hij Richard een kaart na met de beschrijving naar "The Beach". Samen met het Franse koppel Françoise en Etienne gaat Richard het ultieme avontuur aan. Tijdens hun tocht moeten ze alle drie hun grenzen verleggen en het grote gevaar trotseren.
De eerse keer dat ik deze film zag was toen ie in de bioscoop uitkwam en dit was tevens de laatste keer. Tijd om hem nog een keer te zien dus, aangezien ik er 'maar' drie sterren voor had gegeven was ik benieuwd wat ik ernu van zou vinden.
Ik vnd hem nu in ieder geval stukken beter dan de vorige keer. Leonardo di Caprio (waar ik steeds meer fan van begin te worden en wat volgens mij een onvderschatte acteur is) zet een uitstekende rol neer. Verder zit de film bordevol mooie plaatjes en prachtige muziek.
Wel jammer dat deze film niet aansloeg bij het grote publiek, maar die zullen er wel weer te veel bij na moeten denken.
Yak
Oi oi, wat een een kwelling was dit. Ik heb meerdere keren op het punt gestaan om hem uit te zetten (bijvoorbeeld na die broek-afzakkende monoloog van DiCaprio over hoe hij die haai de nek had omgedraaid, na het zoveelste shot die veel te overdreven happy happy joy joy-gemeenschap, na de al vanaf het begin in je gezicht brullend aangekondigde affaire tussen Richard en Francoise). Verder naar het einde toe werd het grimmiger en hoopte ik beloond te worden voor mijn doorzettingsvermogen, maar het werd slechts een tikkeltje interessanter.
Wat ik op zich nog wel enigszins bewonderenswaardig vind, is de terechtheid van wat Richard overkomt. Hij is overduidelijk een egocentrische lul alleen in zichzelf geïnteresseerd is, en hij krijgt een koekje van eigen deeg door met eigen ogen te mogen zien wat hij heeft aangericht. Maar dat lag er weer zo ongelooflijk dik bovenop dat ik echt niet hoger kom dan 1,5*.
Chainsaw
Beetje dubbele gevoelens hier. Aan de ene kant een amusante film, die er visueel voortreffelijk uitziet en ook prima acteerwerk bevat, aan de andere kant voelt het hier en daar nogal duf en futloos aan. Weinig spanning en het plot zakt af en toe nog een behoorlijk eind in, met ook een nogal tegenvallend slot. DiCaprio heeft ook wel eens beter werk afgeleverd.
Al met al toch voordeel van de twijfel, een hele kleine zeven (3,5 sterren).
Phoenix
Een film die niet precies weet waar hij heen wil. We hebben een love-story, wat maatschappijkritiek, enkele krankzinnige opnames, plotwendingen die te stompzinnig voor woorden zijn etc. Het is een beetje een rotzooi.
Gelukkig maken de prachtige beelden van het eiland (ik ga meteen weer aan Far Cry), de muziek en Di Caprio nog wat goed maar erg sterk is het niet. 2,5*
neo
Dicaprio overtuigt niet helemaal (het jochie imago, wat mij overigens in latere films niet meer ergerde), in een film die op bepaalde moment wel een aardige sfeer neerzet. De op sommige momenten Apocalypse Now aandoende moment zijn nog het beste, er zitten zelfs nog wat beelden in The Beach en later wat geluiden en dialogen. Maar hier wordt nogal wat mee aangerommeld.Jammer van walgelijk gebruik van een boel populaire deuntjes, daarentegen wel wat redelijk werk van Badalamenti. Toch nog 3.5 sterren
The One Ring
Op zich geen slechte film, soms zelfs spannend, maar ik kreeg toch het gevoel dat het concept beter uitgewekrt had kunnen worden. Met name het einde vond ik niks. Ze komen overal te goed mee weg naar mijn zin.
Captain Pervert
- 2099 stemmen
Niet zo heel interessante maar wel afwisselende film. Dat stukje computerspel in het bos op het laatst was wel heel erg droog, trouwens.
Sommige dingen waren grappig, romantisch, ontroerend of gewoon ranzig en grof (die kerel in dat tentje). Maar echt een aanrader is het niet.
2.5 sterren
jordybeukeboom
Di Caprio gaat plotseling van nuchter naar gestoord en weer terug. Dat was helemaal niet nodig geweest. Want als Di Caprio gewoon normaal was gebleven was zijn 'zoektocht' naar de kaart een stuk geloofwaardiger overgekomen. Nu was het stukje van het computerspel wel leuk, maar de rest was nogal vreemd. Wat mij ook verbaasde: hoe blijft Di Caprio in leven in zijn tijd van afscheiding van de groep. Met een paar wormen red je het echt niet hoor.
De sfeer van de film is wel erg mooi, en op bepaalde momenten vond ik hem ook erg spannend en opwindend (bijvoorbeeld als de haaien die drie gasten bijna hebben verslonden)
otherfool
Teleurstellende samenwerking tussen Boyle en de toen mateloos populaire DiCaprio, die zijn lastige rol maar niet overtuigend weet te brengen.
2,5*.
Rianneke_Dan
Wel een goeie film, beetje vaag af en toe, maar Dicaprio is wel leuk om naar te kijken.
Tussen al de boekbollocks door
Leuk filmpje, dat vooral het eerste uur makkelijk weet te overtuigen. Opvallend leuke cast (met Ledoyen, Carlyle en Canet), visueel erg sterk en een geweldige soundtrack. Na de film meteen Orbital - Beached weer opgezet. Het eerste uur is een lekker sfeervol en avontuurlijk relaas.
Daarna kantelt het wat. Het moment dat Di Caprio en die leidster terug gaan naar land wordt het allemaal een stuk minder. Beetje typisch voor zo'n film wel. Eens ze in de community komen, komen er van die typische oninteressante problemen opduiken, wordt er wat drama geintroduceerd en valt de sfeer compleet in het water. Al de rest wat volgt lijkt dan ook redelijk ontspoord en is gewoon saai. Boyle weet de sfeer ook helemaal niet meer te houden. Het computerspelletje is te random, vele scenes missen hun impact, hoewel het potentieel nog wel 100% daar is.
Wat de Apocalypse Now link betreft, als je één of ander macho/rock oorlogsgedoe gaat vergelijken met een mysterieus/electronic avonturenfilmpje heb je een rare kijk op films vind ik. Kan de sfeer nog verschillender zijn ?
Erg genoten van het eerste uur, het tweede uur was een teleurstelling, maar met het potentieel nog steeds aanwezig. Wordt hier ondergewaardeerd.
maxcomthrilla
Prachtige muziek van Moby, All Saints, Faithless en Mory Kante. Ze ondersteunen het prachtige, dromerige, idealistische sfeertje waarop The Beach drijft. Mooie beelden van stranden, watervallen en veel natuurschoon.
Maar helaas een onzinnig verhaal over Daffy erin gepropt. ik ergerde me de hele tijd aan die flashbacks, nergens voor nodig en misplaatst in deze film. Net zoals het moment dat hij uit de commune wordt gezet
Toch verhoogd naar 3,5*
Fran
- 1953 berichten
Leonardo di Caprio mag dan misschien een puberale uitstraling hebben. Zijn acteerprestaties zijn dat allerminst. Kijk maar naar: this boys life, the aviator, marvin's room en what's eating gilbert grape. Ik vind dat je dan wel mag zeggen dat Di Caprio zijn vak verstaat !
Deze film vond ik zelf ook wat minder maar ik vind dat niet liggen aan LdC. Het verhaal vond ik gewoon slap. En sommige scene's sloegen ook nergens op. Zoals inderdaad dat Mario-gedeelte in de Jungle. Maar toch op zich een leuk filmpje.
Vinokourov
Zijn zwakste moment in de film vind ik de gameboy sene.
Klopt, maar dat kun je meer toerekenen aan de regisseur, die op dat moment zo'n rare keuze maakt. Voor de rest een leuke film, waar wel meer uit gehaald had kunnen worden. 3,5*
Vond dit best een leuke avonturen film met een goed spelende Leonardo DiCaprio.
Ondanks Boyle en DiCaprio is het eindresultaat mooi maar mager. Het verhaal is ietwat onevenwichtig en ook het eind is tegenvallend. Toch val je je hier geen buil aan. Redelijk.
Zandkuiken
Zeer onderhounde prent die me qua sfeer een klein beetje aan Trainspotting doet denken. The Beach slaagt er met verve in het verval van een vrije gemeenschap in beeld te brengen, genadeloos maar nu ook weer niet geheel foutloos. Zo boet Boyle wat aan kracht in vanaf Richards Kurtz-moment, hoewel de film wel tot het einde blijft boeien.
Goldenskull
Film ziet er goed uit met mooie onderwater shots, en ook nog wat aardige overzichtshots. Eerste deel van de film vind ik het best. Het tweede gedeelte richt zich op paranoia en dergelijke. Dit is niet al te boeiend door de standaard uitwerking ervan, net als de logische relatie wisselingen, vrij cliché.
Fijne film toch wel. Wat gelijk opalt aan deze film is de prachtige cinematografie. De film bevat erg afwisselende beelden en je krijgt gelijk zin, om ook naar zo'n eiland te vertrekken.
Het verhaal is ook best interessant, al deel ik de mening van menigeen dat het eerste uur een stuk beter is dan het tweede gedeelte. De film bevat tevens een sterke sfeer, die wordt opgewekt, door de mooie beelden, goede muziek en de mysterieuze sfeer, die vooral in het begin over de film hangt. Het acteerwerk is degelijk, al heb ik Di Caprio weleens sterker gezien. Fijne rol van Robert Carlyle trouwens. De beruchte gameboyscene vond ik wel sterk trouwens. Het gaf goed weer hoe gek Di Caprio aan het worden was op dat moment.
Ik heb nog steeds geen echte topper van Boyle kunnen ontdekken, al blijft het een zeer interessant regisseur, die erg goed is in het creeren van een sterke sfeer.
3,5* Dat dan weer wel.
josseheijmen
Geen hoogvlieger.
Voor mij de 2e ziening van The Beach.
Ik weet nog, forensend tussen school in Haarlem en huis in Delft, de stations hingen vol met posters van The Beach.
Leo was op het toppunt van zijn roem, velen verkeerden in opperste spanning of zijn nieuwe project zou voldoen aan de torenhoge verwachtingen die waren gerezen na het monstersucces van de zinkende boot.
Zéker nadat 'The man in the iron mask' collectief de grond in was geboord.
De film leek me he-le-maal het einde.
Goed, kon dus op niets anders uitlopen dan een teleurstelling.
Plotontwikkeling is zo goed als non-existent. Men tracht dit gegeven te verdoezelen dmv kunstgrepen.
Film steunt op het universele verlangen naar paradijs en vakantie.
Erg magertjes.
Geen ramp om eventjes mee te pikken wanneer ze op de treurbuis voorbij komt, daar niet van.
Hap slik weg.
dolby digital
deze film heeft mij na het zien ervan , heel lang nagebleven
een geweldige film vond ik het.
het eerste deel begint als gezellig filmpje, maar dan het deel waar leo de "map" moet proberen veroveren is dan iets heel anders
maar darom niet minder goed
mooi locaties en goede muziek
Ceeda7
rare film. Dit was de eerste volwassen film waarin ik als het ware een eerste belangrijke levensles kreeg in het begin van mijn puberteit, samen met American Beauty (ik was toen 12).
Eigenlijk al bij al een simpel verhaaltje met voorspelbare gebeurtenissen maar toch blijft deze film mij op een of andere reden bij. De moraal op het einde van de film lijkt ongelooflijk melig, maar ik was erdoor geschrokken en aangedaan.
En oja, de muziek is prachtig tot zeer diepgaand. Zo erg zelf dat ik in die tijd bijna met tranen in mijn ogen ernaar toe luisterde.
YouTube - The Beach Soundtrack - Underworld - 8 Ball vanaf 4.44 zo pijnlijk
YouTube - Angelo Badalamenti & Orbital - Beached prachtige tekst
Zonder al deze bovenstaande gebeurtenissen dus een erg matige film van 2.5-3 sterren.
Maar ik geef hem 4. Onwaarschijnlijk.
Madecineman (moderator films)
Typisch geval van; "Het boek is beter." En typisch gevalletje van een Danny Boyle film. Wat zo veel wil zeggen als; Het begint erg veelbelovend, in essentie zijn alle elementen aanwezig voor een geweldige film maar... Die gast weet het gewoon niet tot een goed einde te brengen. Op Trainspotting na is zijn werk hoogstens redelijk te noemen en denk niet dat zijn laatste alom bejubelde Slumdog Millionaire daar verandering in gaat brengen.
Zo ook hier, het begint allemaal erg aangenaam. Het backpackers leventje wordt leuk in beeld gebracht, locaties zijn goed gekozen en worden mooi op het scherm getoverd, je zou zo zelf de rugzak willen pakken. De insteek is die van een lekkere en spannende avonturen film, zonnig en zorgeloos beetje zoals het boek ook aanvangt.
Maar al snel blijken de karakters op het strand (op Richard na) gewoon weinig aansprekend te zijn of enige diepgang te hebben. Ze zijn zo smakeloos als instant noodles. En hoe in godsnaam hebben ze Jed uit de film kunnen laten??? Zo'n beetje een van de boeiendste personen uit het boek, die nu verenigd is in Etienne en Keaty.
Daar waar het boek zich ontwikkeld in een geweldige psychologische strijd met een gruwelijk dieptepunt is de filmversie erg soft en wordt er een zeer grote knieval gemaakt naar het grote publiek. Dicaprio als toen ultiem meisjes idool moet zich wel storten in een overbodige romance en zijn geestelijke verval op het goddelijke strand wordt verwerkt in een idiote Gameboy scene. Zo jammer allemaal want dit had echt iets unieks op kunnen leveren, het had The Beach instant de status van cultklassieker opgeleverd. Ook typisch dat Richard nu ineens Amerikaan is en de kwaaie pief een Engelse...
Wat overblijft is een vrij standaard zomerhitje, niet geheel onaardig, het ziet er prettig uit maar ook vluchtig en om snel weer te vergeten. Boyle had goud in zijn handen maar wist niet goed wat hij er mee moest doen, helaas.
misterwhite
Een goeie film met fantastisch mooie soundtracks die zeer sfeervol zijn.
De film is voor geen topper maar wel geslaagd omwille van zijn verhaal en prachtige beelden.
De acteerprestaties zijn ook wel geslaagd maar natuurlijk niet perfect.
Het verhaal kon beter maar is ook best wel goed, het begon allemaal zeer intressant maar hoe verder het gaat hoe harder het verhaal afzwakt.
3,5 sterren
®Tc
Toch een beetje schrik voor The Beach. Ik was bang dat het zo een typische blockbuster ging worden die rond De Caprio zijn babyface draaide. Het was niet voor niets in zijn Titanic-jaren. Maar soit, tijdens het begin had ik wel vertrouwen in Boyle dat hij er wat mee ging doen.
In het begin werd er een enorm tempo gehanteerd: Hoofdpersonages komt aan, 5 minuten later hoort hij van het eiland, 2 minuten later krijgt hij de kaart, 3 minuten later is hij er naar op weg, 10 minutjes later zijn ze er. Je zit zo maar beter meteen in het verhaal of het wordt moeilijk.
Maar het is wel mooi vorm gegeven. Het tochtje weet te amuseren en de film oogt mooi. Wie de trip heeft gedaan naar de eilanden en de plekken heeft uitgekozen verdient een applausje. Samen met de soundtrack/score zorgt het allemaal voor een goed audiovisueel plaatje, erg fris en exotisch allemaal. Jammer dat het voor de rest nogal mager is en soms nogal knullige uitwegen gekozen zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is die grap met de haai om toch iets of wat spanning te proberen creëren. Laat z'n dingen eruit en kies dan gewoon een amusante lijn i.p.v. toch pogingen te doen. Ook Di Caprio in dat computerspel mag onder knullig vallen. Die scène staat ook zowat symbool voor de hele film die dan zowat begint in één te vallen.
***
sinterklaas
Deze stond natuurlijk ook heel lang op me must-see list. En ook dit was weer een schitterende film die toch wel wat met je doet. Je zou het een beetje kunnen beschouwen als een romantische film maar dan wel met heel veel hindernissen. Na Titanic is Di Caprio in zijn jonge jaren weer erg goed bezig in The Beach. Om te beginnen waren de beelden en de achtergronden van Thailand en ook dat beruchte eiland erg sfeervol en mooi en zit het verhaal enz ook erg netjes inmekaar en dit is natuurlijk ook weer zo'n film dat doelt op dat echte dromen uit kunnen komen maar ook gewoon drastisch in een drama kunnen veranderen. Zo ook bij The Beach.
DiCaprio toch echt met zijn uitstraling de film wel erg goed maken. Ook dat Franse stel en voornamelijk die Francoise waren goed bezig. En dan moeten we ook niet het opmerkelijke kleine bijrol van Robert Carlyle vergeten die de film wel erg fijn opstart. En zo komen we uiteindelijk aan op het paradijs, waar er ook tot me grote verbazing meer mensen zijn die gehoord hebben van het paradijs en er net zoals Richard en het Franse stel ook maar opaf zijn gegaan. Vanaf dat moment krijg je een hartverwarmde reisverhaal met veel lol en liefde. En dan komt het moment dat er een ernstig ongeluk gebeurd en aangezien het eiland verboden gebied is, zitten ze eigenlijk als ratten in de val. Vanaf dat moment is het aftellen. Ook de momenten waarbij we zien hoe Richard paranoide word is ijzersterk, en ook die Apocalypse Now-achtige droom met Duffy.
Ook dat einde en die comfrontatie met die Guerillia boer was onvergetelijk.
Danny Boyle heeft na Trainspotting weer een film gemaakt waarvan hij hebt gezorgt dat ie nog een tijd in je hoofd blijft spoken, terwijl het van uiterlijk toch nog best lijkt op een soort van typisch Amerikaanse film. Dat was ook al het geval bij Boyles latere film Sunshine. Nee, The Beach is zeker geen slechte film. Verder ook nog hier en daar fijne technomuziek. Nee The beach is een perfecte film die je ook in een bepaalde stemming moet kijken.
Filmkriebel
Deze film sprak wel tot de verbeelding. Ik ben dan ook zelf een verwoed reiziger, en heb zelf wat avontuur meegemaakt in enkele landen. Ook paradijselijke stranden en Azië zijn me niet onbekend.
Het eerste uur is perfect : prachtige setting, beloftevol verhaal en subliem camerawerk. Jammer dat die hippie-gemeenschap daar in wordt gegooid en dat het personage Etienne op de achtergrond verdwijnt eens ze op het eiland toekomen. Tilda Swinton heeft een hoge ergernisfactor. Ook op het einde weet je niet hoe het afloopt tussen Richard en het Franse koppel en dat is een flink gemis . Niettemin is dit een visueel pareltje en een erg meeslepende film met een maatschappij-kritisch kantje eraan. Ook het paradijs biedt helaas geen soelaas voor de vaak parasiterende aanwezigheid van de mens.
timbo_
Na Sunshine maar eens gaan zoeken naar meer Danny Boyle werk en gestuit op The Beach. En hoewel niet heel slecht, dat viel toch tegen. Daar waar ik bij zijn eerdere films meteen de hand van Boyle terugzag, mist The Beach de typische Boyle signatuur een beetje. De film mist sfeer, visueel is het allemaal niet zo indrukwekkend en de veel te voorspelbare soundtrack is matig. Het grootste probleem is echter de plot en het acteerwerk. Het verhaal is simpelweg niet interessant genoeg voor bijna twee uur en DiCaprio is als acteur toch wel flink gegroeid als je zijn weinig indrukwekkende prestatie hier ziet. Opgeven doe ik het echter nog niet. Op naar Shallow Grave.
Prachtige uitziende film dankzij de setting op het tropische eiland. De kennismaking met de hippie gemeenschap is ook erg leuk en ik houd wel van dat vrolijke gedoe in dit soort omgevingen altijd. Di Caprio vind ik niet eens zo verkeerd en de rest doet ook vrolijk mee. Toch vind ik de kwinkslag richting het einde wat minder, de sfeer wordt te grimmig en de ontwikkelingen vind ik niet altijd even logisch.
Prima film, misschien in de zomer maar weer is aanzetten.
schram101
Film begon zo goed. Sterker nog, de eerste drie kwartier waren uitstekend. Leuke personages, hippe montage, toffe muziek en interessant verhaal. Helaas zakt de film als een pudding in elkaar zodra Richard en zijn franse vrienden aankomen bij die vage gemeenschap op het eiland. Weg spanning, weg originaliteit, weg hoge verwachtingen. Buiten een uitstekende rol van DiCaprio heeft de film verder niet veel meer om het lijf en is de laatste anderhalf uur de film verre van goed.

Avonturenfilm 'The Beach' met Leonardo DiCaprio vanavond op televisie

Boekverfilming 'The Beach' met Leonardo DiCaprio sinds kort te streamen op Videoland

Into the Wild
Drama / Biografie, 2007