Genre: Avontuur / Drama
Releasedatum: 16 maart 2000
Bekijk via Videoland
Bekijk via NLZIET
Plot The Beach
"Somewhere on this planet it must exist."
In een goedkoop hotelletje in Bangkok maakt de Amerikaanse rugzaktoerist Richard kennis met Daffy, een dertiger die getekend is door jarenlang druggebruik. Hij beweert dat hij het paradijs op aarde heeft ontdekt. Het is het perfecte strand, ingesloten door steile kliffen en onbereikbaar voor de gewone toeristen. Het is voor hen zelfs verboden terrein. Richard is meteen geïntrigeerd. Hij heeft immers de VS verlaten voor een zoektocht naar de ultieme schoonheid, spanning én gevaar. Diezelfde nacht pleegt Daffy zelfmoord. Als afscheidsgeschenk laat hij Richard een kaart na met de beschrijving naar "The Beach". Samen met het Franse koppel Françoise en Etienne gaat Richard het ultieme avontuur aan. Tijdens hun tocht moeten ze alle drie hun grenzen verleggen en het grote gevaar trotseren.
yosemite44
net het boek gelezen en ondanks ondanks dat het boek leest als een film, lijkt het me niet het makkelijkste boek om te verfilmen, aangezien richards gedachten- en fantasiewereld zo'n grote rol spelen. ben benieuwd naar de film, al ben ik bang dat ie tegen zal vallen. dicaprio lijkt me sowieso miscast, had eerder voor ewan mcgregor gekozen (die kende boyle toch nog van trainspotting)...
mazdalfa
Leonardo di Caprio heeft hetzelfde stigma als Brad Pit en Tom Cruise. Veel mannen zullen hem dus ook nooit kunnen luchten en iedere acteerprestatie van hem, hoe goed ook, is derhalve ondermaats. Dat je hem niet geloofwaardig vindt, ligt volledig aan je eigen perceptie/beperkingen
Wat een onzin opmerking. De beperkingen worden opgelegd door foute filmkeuze en lui gedrag van meneer DiCaprio. In Basketball Diaries en vooral Gilbert Grape liet hij zien dat hij beschikt over veel talent. Maar zoals veel jonge sterren vóór hem meende Leo dat talent alleen wel voldoende was. Het moet ook moeilijk zijn als iedereen om je heen steeds bljft roepen hoe geweldig je bent. Pas in Gangs Of New York zag ik voor het eerst weer hetgeen DiCaprio in huis heeft. Hopelijk heeft hij zijn lesje geleerd en gaan we nu eindelijk zien dat hij zijn belofte inlost met topprestaties.
yosemite44
ik hoop dat alex garland deze film nooit gekeken heeft. bah, wat een verkrachting van het boek!
ik snap best dat bepaalde aspecten van het boek niet vertaald konden worden naar de film (vanwege vertel-technische redenen en tijd) en het hoefde voor mij geen exacte kopie te zijn van het boek, maar wat boyle (of beter de scriptschrijver) heeft gedaan is echt onverklaarbaar. sal=sal+jed, het liefdesverhaal, sal weet van de kaart/de hele 'rice run', het einde, de 'lijstjes' voor de 'rice run'... ja en de casting (sal, richard) en de muziekkeuze waren ook al verbazingwekkend.
1* voor de looks van de film en enkele grappige scenes
Yak
Oi oi, wat een een kwelling was dit. Ik heb meerdere keren op het punt gestaan om hem uit te zetten (bijvoorbeeld na die broek-afzakkende monoloog van DiCaprio over hoe hij die haai de nek had omgedraaid, na het zoveelste shot die veel te overdreven happy happy joy joy-gemeenschap, na de al vanaf het begin in je gezicht brullend aangekondigde affaire tussen Richard en Francoise). Verder naar het einde toe werd het grimmiger en hoopte ik beloond te worden voor mijn doorzettingsvermogen, maar het werd slechts een tikkeltje interessanter.
Wat ik op zich nog wel enigszins bewonderenswaardig vind, is de terechtheid van wat Richard overkomt. Hij is overduidelijk een egocentrische lul alleen in zichzelf geïnteresseerd is, en hij krijgt een koekje van eigen deeg door met eigen ogen te mogen zien wat hij heeft aangericht. Maar dat lag er weer zo ongelooflijk dik bovenop dat ik echt niet hoger kom dan 1,5*.
dje-em
Ik vond deze film dus werkelijk onderschat. Het gaat erom dat een groepje mensen een eigen paradijs heeft, en dat er niemand bij mag komen, omdat het dan massa toerisme wordt, maar ondertussen groeit men wel uit tot egocentrische mensen. die jongen mag niet naar tandarts, die jongen na de haaienbeet wordt aan zijn lot overgelaten
En Richard egocentrisch? hij maakte een kopie van de kaart voor hij er ooit was geweest.
En haaienincident Richard zocht avontuur, en hij schrok van de haai, maar doordat hij twee keer rakelings erlangs zwom, besloot hij om het gevecht aan te gaan.
yosemite44
Ja dat snap ik, ik heb nl. ook het boek gelezen. Trouwens, als je de film goed vindt, raad ik het boek van Garland zeker aan!
Dat gebeurde in een opwelling (in de film althans). Bovendien is Richard natuurlijk wel ego-centrisch: hij vermoord iemand omdat hem dat beter uitkomt bijvoorbeeld.
amco
Weten jullie toevallig een site met legendes, ofzo zoals the beach, lijkt me wel leuk om eens op zoek te gaan zoals Richard
Esteban
Na enkele gefaalde pogingen heb ik uiteindelijk toch The Beach kunnen zien en het zat goed. Al had ik er toch wel meer van verwacht. Ik herken m'n eigen 'denken' wel wat betreft onze maatschappij vandaag in het personage van Leonardo Dicaprio en zijn motivatie lijkt mij de logica zelf. Meteen al een reden waarom ik werd meegesleurd in het avontuur. Ook Danny Boyle (Trainspotting, 28 Days Later) zit daar natuurlijk weer voor heel wat tussen, de prachtige, perfect gedoseerde sfeervolle beelden en de originele stijl spraken mij namelijk enorm aan. Wat de soundtrack betreft, wat de muziek in 'Any Way the Wind Blows' voor velen is, is die van 'The Beach' voor mij, zalig. Dan hebben we natuurlijk nog Leonardo DiCaprio die ook hier wéér een mooie prestatie levert.
Jammer dat ik enkele 'vanzelfsprekendheden' die zo worden voorgesteld in de film met momenten helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Meteen ook het enige minpunt dat ik kan bedenken. Boyle wist me van de eerste minuut tot te laatste te boeien.
The Beach ***1/2
Goodfella
Eerste uur kijkt best lekker weg, lijkt net een vakantievideootje, maar dan heel mooi in beeld gebracht. Maar de omslag die DiCaprio dan opeens meemaakt is volkomen uit de lucht gegrepen en zeer ongeloofwaardig. Daarna wordt het alleen maar met iedere scène idioter. Verwijzingen naar Apocalypse Now liggen overigens voor het oprapen inderdaad, was voor mij in ieder geval zo duidelijk als wat.
hans vd togt
toch had dat "idiote" ook wel weer wat, en dat kwam met name door hoe het in beeld is gebracht. vond hem al met al wel ok en voor mij ook ***1/2
nirvana
is me toch wat tegen gevallen, veel actie was er niet in, kwas blij dat het voorbij was, 2 sterren.
malkovich
Het heeft gewoon met jaloezie te maken denk ik dat Cruise, Pitt en Di Caprio door een aantal niet wordt gerespecteerd als acteur! Wie niet door hun uiterlijk heenkijkt zal nooit ontdekken waartoe ze in staat zijn....
Het boek "the Beach" was inderdaad wat anders, maar Danny Boyle had die nooit letterlijk kunnen verfilmen. Het boek ligt nog dichter bij Lord of the Flies en daar zitten we toch niet op te wachten. O.a. is de voedelvergiftiging weggelaten en dat is terecht denk ik.
En welke zot durft te beweren dat de soundtrack niet ok is? Ik denk dat dit een van de beste soundtracks is van de laatste jaren (Moby, All Saints, Blur, etc).....
mister blonde
Pitt vind ik een geweldige acteur. Cruise uiteenlopend van heel goed tot heel matig.
Di Caprio vind ik een heel matige acteur. heeft nog nooit iets bijzonders laten zien. heeft echt niets met jaloezie te maken.
berichten over Leonardo di Caprio verplaatst naar Leonardo di Caprio
De snelle omschakeling en vreemde plotgaten komen omdat het oorspronkelijk een soort Short Cuts in Thailand moest worden met een speelduur van drie uur. Diverse personages zouden gevolgd worden en ook de andere bewoners zouden meer uitgediept worden.
Toen Dicaprio bij het project betrokken werd wilden de producers dat het een film van maximaal twee uur zou worden, omdat dat commercieel interessanter zou zijn. Daarom is er toen een en ander geskipt, waardoor de film nu niet goed uitgebalanceerd is. Ondanks dat vond ik hem (pas na de tweede keer kijken) toch zeer vermakelijk.
ThaMovieVoter
???? ga jij maar eens de film 'What's Eating Gilbert Grape' checken....
malkovich
???? ga jij maar eens de film 'What's Eating Gilbert Grape' checken....
Zo is het maar net......
mister blonde
kijk eerst is in het forum, waar ik al uitgebreid heb toegelicht wat ik van hem vind. (zou jij toch moeten weten malcovich, ipv zulke makkelijke opmerkeningen erachteraan te gooien, word er namelijk een beetje moe van).
Ik word er ook een beetje moe van dat ik geen mening over di caprio mag hebben zonder die film gezien te hebben.
malkovich
Relaxt! Ik dacht dat wij het praatje over L. di C. nog niet hadden afgemaakt? Ik gaf alleen even aan dat ik het wat dat betreft eens ben met movievoter.
malkovich
Hihi niet boos worden nou he? Ik dacht dat discussies over films je zouden moeten verrijken? Ik vind dat dat wel het geval is. We moeten alleen wel on-topic blijven anders worden we er weer verwijderd. Daarom benadruk ik nog maar eens even dat The Beach een topprestatie van Danny Boyle (ik had ook niet anders verwacht) is en dat het een hele goede verfilming is van het boek....
mister blonde
misschien moet je trainspotting (nog eens) kijken, dan begrijp je wellicht waarom menigeen onthutst is over het zwakke resultaat van deze film...
En het boek lezen. Matige verfilming van een geweldig boekdit en de duidelijk zwakste film van Boyle. Echt slecht is het niet, maar wel teleurstelelnd. En dan heb ik niet eens een hekel aan DiCaprio (in minstens drie films vind ik hem heel erg goed).
malkovich
Ik denk dat ik die minstens vijf keer heb gezien. Ik vind denk ik al zijn films goed: The Acid House, 28 Days Later, A Life Less Ordinary, die andere heb ik niet gezien.
Het is gebaseerd op een boek en als je die hebt gelezen kun je een beter oordeel vellen. De casting in combinatie met de soundtrack en de locatie is voortreffelijk. Maar goed, er zijn een heleboel mensen die absoluut niks met The Beach hebben. Ik vraag me echt af waarom, misschien ben ik de enige.. snik:(
malkovich
En ik ben in Thailand geweest. En met die ervaring kan ik zeggen dat Bangkok en de andere plaatsen erg goed zijn uitgebeeld. Vooral het chaotische en het alles-is-te-koop zie je goed terug in de film.
Met die vreselijke film had Boyle niks te maken.
malkovich
Met die vreselijke film had Boyle niks te maken.
Je hebt gelijk. Ik heb op de een of andere manier altijd gedacht dat Danny Boyle de regisseur was. Foutje...
En Mister Blonde: daarmee heb je inderdaad nog geen goede film. Maar ik kan wel zeggen dat thailand precies wordt neergezet zoals het is. Buiten het feit dat jij Leonardo di Caprio niet zo'n goede acteur vindt, moet je toch alsnog concluderen dat Boyle zijn werk erg goed heeft gedaan. De film heeft iets magisch en dat heeft het boek minder.....

Avonturenfilm 'The Beach' met Leonardo DiCaprio vanavond op televisie

Boekverfilming 'The Beach' met Leonardo DiCaprio sinds kort te streamen op Videoland

Into the Wild
Biografie / Drama, 2007