• 9.373.557 stemmen

Geregisseerd door: Francis Lawrence

Met onder meer: Will Smith, Alice Braga en Charlie Tahan

Releasedatum: 20 december 2007

Plot I Am Legend

"The last man on Earth is not alone"

Jaren nadat Dr. Alice Krippin een genezing voor kanker lijkt te hebben gevonden, heeft een mysterieus virus de hele wereld in zijn greep. Veel mensen zijn gestorven aan het virus en een ander deel is getransformeerd in een groep bloeddorstige vampiers. In de stad New York leeft enkel nog kolonel en wetenschapper Robert Neville, die druk op zoek is naar een geneesmiddel. 's Middags is de stad verlaten en alleen Robert en zijn hond Sam begeven zich dan op straat. Maar zodra het donker wordt komen de vampiers te voorschijn en gaan ze op zoek naar vers bloed.

Robert Neville

Military Driver - Jay

avatar van serpico

serpico

Ietwat tegenvallende film.

De film begon aardig, het uitgangspunt van alleen op de wereld zijn is natuurlijk erg interessant. Neville's langzaam oplopende paranoia en de manier waarop hij min of meer een systeem wilde aanbrengen in zijn leven en hoe hij zijn omgeving gebruikte om te overleven was sterk uitgewerkt, evenals de drijfveer die hij nodig heeft om op de been te blijven: Shrek, Bob Marley, en zijn hond. Het miste af en toe wat actie of spanning, maar het kon er meer dan mee door. Sterker nog; als het zo de hele film was doorgegaan, het vinden van medemensen en het vechten voor een leven dat eigenlijk geen inhoud meer heeft, dan had ik misschien wel 4* gegeven.

Maar helaas ging de film na de pauze ellendig snel een dal in. We hadden al een (aardig, en zelfs lichtelijk spannend) voorproefje gehad van de vampiers, maar in het 2e deel maken ze helemaal de dienst uit. We komen meer te weten over hoe de wereld in deze situatie verzijld is geraakt, en hoe het de rest van de mensheid vergaan is. Het definitieve knikpunt komt als dan uiteindelijk zijn hondje er ook aan moet geloven, opzich nog wel een mooie en emotionele ontwikkeling. Dat hij daarna helemaal niet meer te houden is, is begrijpelijk, maar hadden de makers maar een andere uitweg dan die vampiers bedacht! De vampiers doen niks anders dan een beetje brullen en boos kijken, en zijn vreselijk onorigineel. Ik zou zelfs zeggen: zo standaard als maar kan. Nog een wonder dat ze überhaupt nog een zekere spanning opwekten in de, uiteindelijk ook nog teleurstellende, finale.

Dat is denk ik te danken aan de makers, ze hebben zeker hun best gedaan om deze film de moeite waard te maken, maar ze kregen te kampen met die stomme vampiers. Jammer. Het einde was afgeraffeld. Ook jammer. Wat overblijft is de angstaanjagende maar toch ook fascinerende gedachte om de laatste mens op aarde te zijn, en daar zit hem ook alle kracht van de film in. Het gecreeërde New York is adembenemend, een door Moeder natuur overwoekerde stad vol gevaarlijke roofdieren, een jungle, en de kleine details die iedere toekomstfilm nodig heeft zijn leuk. Het ontbreekt de film zelfs niet aan humor. Zonder vampiers, of in ieder geval zonder deze vampiers, en met misschien wat meer vaart hier en daar had dit beslist een topper kunnen zijn. Die status bereikt hij nu niet, al zou ik de film nu alweer graag herbekijken voor een eventuele scoreverhoging. Vreemd.

Toch blijf ik bij mijn oorspronkelijke oordeel:

avatar van otherfool

otherfool

Everything is average nowadays
Everyone would do it if they can
And everything is going down the pan
And everyone is following the craze
And everything is average nowadays

Het bleef maar door m'n hoofd zingen na afloop van de hit van het moment, de remake van het door mij nog niet bekeken Omega Man, de blockbuster de luxe I Am Legend. Ik zeg het niet vaak, maar ik vind het huidige cijfer alhier wel *erg* hoog.

De premisse van I Am Legend is natuurlijk behoorlijk interessant; door een virus bevindt een man zich compleet alleen in New York. De scenes waarin Smith rondrijdt zijn erg mooi (al is er wel verdacht veel wildgroei na 3 jaartjes), zijn gesprekken met de mannequins leuk bedacht en zijn zoektocht naar een antivirus en bijgaande jacht op de monsters zou genoeg spanning op moeten leveren voor een aangename film.

Maar helaas, helaas, de film verknalt werkelijk alles in een absurd slechte tweede helft. Juist als Smith na 3 jaar eindelijk wordt gegrepen door de monsters en nog exact 0,3 seconde te leven heeft, wordt hij gered door andere overlevers... sorry hoor, maar mijn disbelief dat ik zo netjes had uitgeschakeld begon aan alle kanten te bliepen en te stuiteren. Weinig geloofwaardig ook dat Smith, blijkbaar bewust van het feit dat nog 12 miljoen mensen het virus hebben kunnen overleven, niet actief op zoek is gegaan naar hen. Of een veiliger heenkomen zoekt. Maar goed.

Weinig overtuigende interactie ook tussen de vrouw en het jongetje (waarom niet als 3e credit?) enerzijds en Smith anderzijds, erg slecht uitgewerkt. En voordat je het weet zit je in een massa-aanval van de monsters die er werkelijk zo extreem lelijk uitziet dat je je afvraagt waar dat budget toch aan is opgegaan. Vergelijk dat nu eens met de adrenaline spuitende aanval aan het begin van 28 Weeks Later en de makers van I Am Legend mogen zich in een hoekje gaan schamen. Slechte keus ook van de flashbacks, het was logischer en beter geweest dat gewoon aan het begin van de film te plaatsen. Over het hap-snap-klaar slot wil ik het niet eens hebben.

Uitstekende premisse, goede eerste helft, dan afglijdend naar een bedenkelijk niveau, al met al dus weer zo'n doorsnee filmpje.

2,5* (net aan).

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Ik vond ook het einde best goed gedaan, een van de betere punten van de film. Voor de rest was wat voorgeschiedenis leuk geweest, ik vind dat de film te kort is en dat er zo veel meer in had kunnen zitten. Een groot deel van de film kon mij gewoon niet echt boeien, er zaten wel een aantal flink spannende stukjes in die het nog een beetje goed konden maken. De shots van de lege straten van New York waren dan wel weer cool, maar konden nergens het effect van 28 days later bereiken. Het lijkt ook wel een beetje dat de makers dachten van wat die Britten kunnen, kunnen wij ook maar dan groter!

Al met al geen slechte film maar toch een van de tegenvallers van het jaar.

avatar van Flipman

Flipman

Het einde van de wereld/beschaving, zoals wij die kennen, blijft voor mij een zeer boeiend thema. Helemaal als je je besteft dat dit al met eerdere beschavingen is gebeurd; deze werden veroverd door andere volkeren, bijvoorbeeld. Maar de Westerse beschaving, die is zo stabiel, dat kan niet gebeuren, zelfs geen natuurramp krijgt ons omver! Toch...?

The Oceanic Six schreef:
Het verhaal is erg origineel, ik ken geen film waar zo ongeveer de hele wereld dood is.
Hiermee ben ik het volstrekt oneens. Het boek waarop deze film is gebaseerd zou één van de eerste gepubliceerde verhalen kunnen zijn geweest met dit thema, maar je hebt ook films als 28 Days Later... en Dawn of the Dead, bijvoorbeeld. Als dit thema je aanstaat, raad ik je vooral eerstgenoemde aan.

Dus, origineel is de opzet van deze film niet, maar zoals ook al gezegd, het thema blijft boeien. De verlatenheid van New York en de eenzaamheid van een man zijn goed en geloofwaardig neergezet. Echter, in de meeste films met een 'einde van de wereld'-uitgangspunt, kiezen de makers ervoor om juist GEEN bekende acteurs te casten, om de geloofwaardigheid te behouden. Geen kwaad woord over Will Smith, die hier een prachtige rol neerzet, maar ik vraag me toch af hoe de film zou zijn als een onbekend gezicht (met het daarbij behorende hoofd en lichaam) deze rol zou hebben vervuld.

Bovendien, wat zijn het nou precies, deze gemuteerde mensen? Een soort kruising tussen vampiers en de geïnfecteerden uit 28 Days Later..., eigenlijk. Ik ben heel benieuwd naar het boek, maar ik heb hier thuis nog een heel huis vol liggen met literatuur die erop wacht verslonden te worden, dus heeft de roman geen hoge prioriteit. Ik hoop eigenlijk dat de roman ook niet precies uitlegt wat het nou precies zijn; de film zegt al genoeg. De wezens beschikken ook over enkele eigenschappen (bovenmenselijke kracht en snelheid, het vermogen tegen muren en plafonds op te klauteren), waarvan de oorsprong ook niet aan de kijker wordt meegedeeld. Gelukkig maar, zou ik zeggen!

Wat ik ook zo prachtig vind aan de film is het complete gebrek aan muziek; mocht er toch een alomtegenwoordige score aanwezig zijn, dan is die me niet opgevallen!

En dan het einde... Tja, wat zullen we daarvan zeggen? Stel dat Anna onder de voet zou worden gelopen door Darkseekers (zo heten ze toch?) op de plek waar zij de kolonie had gedacht en verwacht, dan zou je een zelfde einde hebben als een andere film, waarvan ik de naam niet zal noemen, omdat mensen die dit bericht lezen die film wellicht niet hebben gezien. Dit einde is open, en je kunt zelf een invulling geven aan wat er daarna met Anna en Ethan gebeurt. Dat is op zich mooi. En ook dat Robert het einde van de film niet overleeft, ben ik tevreden over. Maar toch zit ik een beetje met dat einde; had het anders gemoeten? Ik weet het niet. Misschien moet ik de film een tweede maal bezichtigen, daarmee zou ik overigens ook absoluut geen problemen hebben.

Ik geef de film een welverdiende vierenhalf, omdat het een geloofwaardige visie is van een nasleep van een ramp, zoals dat ook in andere hierboven genoemde films het geval is, maar toch op een heel eigen manier.

Aardig filmpje, niks bijzonders verder. Het einde was inderdaad wel aardig.

Maar typisch zo'n film die je na een paar dagen al weer vergeten bent.

avatar van Macmanus

Macmanus

Redelijke stuff

Hoewel ik er meer van had verwacht, vond ik het begin van de film wel wat hebben. Weinig actie en Lawrence neemt redelijk veel tijd om de eenzaamheid te laten zien. Daardoor had deze blockbuster toch een iets hoger niveau dan gebruikelijk is. Maar helaas is het laatste deel van de film toch iets te makkelijk en had de film imo iets beters verdiend. En die hele religie mambojambo kon me gestolen worden, wat krijg ik van religie toch altijd een uitslag.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

De sets zijn fenomenaal en Smith acteert geweldig. Het plot is matig, maar dankzij de perfect geschapen sfeer blijft het boeiend.

Wel zitten er behoorlijk wat gaten in het verhaal, zoals het kleine muurtje om de survivor colony op het laatst (gezien de rest van de film hebben de zombies daar niet veel moeite mee). En hoe kwam die etalagepop daar nou terecht? En liep hij nou in zijn eigen val? Waarom hoorde alleen Anna zijn radiobericht, en die andere overlevenden niet? Enz.
Lijkt me niet moeilijk deze plotgaten met een paar simpele lijnen dialoog te dichten, helaas gebeurt dit niet.

3.5 sterren

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Niet dat ik nu super hoog gespannen verwachtingen had van Hollywoods kerst blockbuster numero uno van het jaar 2007 maar het was toch een kleine teleurstelling.

Het reclamefilmpje voor de nieuwste Ford Mustang GT waar deze I am Legend mee aanvangt vond ik een beetje te veel van het goede. Totaal overbodig en het zet in eerste instantie ook helemaal de verkeerde toon voor een donkere thriller. Bovendien zag het er net uit als Need for Speed deel zoveel maar daar heeft deze film wel meer last van zo bleek later.

Afijn, naar deze reclame lijkt de film toch best een goede weg te gaan bewandelen. De beelden van een verlaten New York zien er mooi en sfeervol uit en ook de flashback's terug naar de evacuatie zijn doeltreffend. Ze hebben een onheilspellend sfeertje van massahysterie over zich wat me wat deed terugdenken aan Children of Men bv. Will Smith doet het ook erg leuk zo in z'n eentje, hij slaagt er echt wel in om zijn personage wat body te geven.
De film weet de spanning ook zeer goed vast te houden en op te bouwen op weg naar de confrontatie met de nachtwezens. Verschillende mensen in het gezelschap waarin ik me gister bevond zag ik af en toe stiekem wegkruipen achter een kussentje...
Maar wanneer al deze spanning dan eindelijk beloond wordt met de eerste echte confrontatie lijkt het pvd wel weer alsof de special-effects afdeling de miljoenen in eigen zak heeft gestoken. De nachtwezens lijken zo uit een XBox te zijn gestapt... Heel jammer dat iedere actie scène in deze film hier behoorlijk van te lijden heeft.

De film doet niet zoveel met het gegeven van de nachtwezens en het hoe en waarom wordt maar wat afgeraffeld, om toch maar vooral aan die lekker commerciël verantwoorde speeltijd van 90 minuten te blijven. Een vriend van me zei dat in het boek de nachtwezens ontstaan zijn door een misgelopen militair experiment waarbij gezocht werd naar genetisch gemanipuleerde supersoldaten... Dat had ik wel weer interessant gevonden.
Maar wat echt de druppel is, is het vreselijk slechte einde. De jesus-moraal van; Ik offer me op voor het grote plan en de bijbelse zondvloed theorie nog daargelaten. M'n klomp brak pas echt toen mevrouw in een gloednieuwe Ford (ja, alweer) gepoetst en al komt aanrijden bij de laatst overgebleven kolonie van normale mensen en daar nogal opvallend in beeld een kerk en Amerikaanse vlag aantreft. Over overbodig patriottisme gesproken zeg

Nou ja 2.5* voor Will Smith in het lege NY dan maar.

avatar van timbo_

timbo_

Ja wat moet je ervan zeggen. Eerste uur vond ik echt briljant. Beste stuk film in lange tijd. De prachtige eenzaamheid de creepy sfeer en de fantastische spanning die de film opbouwt. Dan het zo bekritiseerde stuk na de pauze. Ik vind de wezens ook helemaal niet slecht ofzo. Alleen de laatste tien minuten verpesten heel veel. Heb er al veel over nagedacht wat een regisseur nu bezielt om zo te eindigen. Kreeg die een bepaald aantal minuten en was die er doorheen. Is er een stuk film beschadigt en hadden ze geen tijd meer het opnieuw op te nemen? Ik weet het niet maar het is bijzonder jammer. Ik ga er ook niet heel veel aftrek voor geven. Zou anders een hele dikke 4,5 * zijn geweest nu een kleine 4,5*.

avatar van Jordy

Jordy

Waku schreef:

Nergens wordt vermeld hoe het virus wat zoveel mensen heeft vernietigd is ontstaan

beter opletten

Ik vond de film wel redelijk, een minder grote verkrachting van klassiek bronmateriaal dan bv. bij I, Robot. Ik bleef de hele film hopen dat de film het lef zou hebben om het geniale einde van het boek te volgen. Dat bleek niet het geval, waardoor er helaas niet veel meer dan een aardig Hollywood filmpje overblijft wat door het goede acteerwerk van Smith en een paar mooie shots wel de moeite waard is.

avatar van Theunissen

Een paar dagen geleden gezien en hij viel me behoorlijk tegen. Het verhaal was ook bijzonder matig en een echt begin in de film miste ik totaal. Grappig was hij ook helemaal niet (die onzin met Shrek sloeg nergens op). Op een gegeven moment was Will Smith heel blij als hij eindelijk weer eens met een echt mens kan praten maar zodra hij een echt mens ontmoette was hij meer boos dan blij ?.

Nee ik had veel verwacht van deze film maar het hele verhaal boeide niet en de film was ook zeer snel afgelopen. Snel vergeten deze film.

avatar van Demoniac

Demoniac

Het eerste deel van de film is zeer goed. Je ziet New York, zo leeg en stil, zelfs met de natuur die langzaam maar zeker de stad opslokt, prachtig gemaakt. Robert Neville is de enige normale persoon samen met een hond. Mooi om te zien hoe hij zichzelf in leven houdt en wat hij doet alleen in de stad. Verder zijn er de 'nachtwezens', die ik in tegenstelling tot vele anderen hier er wel goed vond uitzien.

Het verhaal bied veel potentie, maar in het tweede deel van de film zijn er een aantal storende dingen die ervoor zorgen dat ik dit geen topfilm vind. Het moment dat Neville eigenlijk dood zou moeten gaan, is er ineens de vrouw en het kind. Te toevallig naar mijn idee. De verklaring dat God ervoor heeft gezorgd dat ze daar zijn vind ik te gemakkelijk. Verder is het mij niet helemaal duidelijk hoe die val daar kwam, waar Neville instapte en hoe die pop daar kwam. Was dat een imitatie van zijn eigen val? Ik meende te hebben gezien dat hij zei dat de 'nachtwezens' niet bepaald slim waren dus dan is dat wat tegenstrijdig.

Het einde van de film is dan wel acceptabel en vond ik niet storend of te simpel bedacht. Neville dood, maar vrouw en kind hebben de overleverskolonie gevonden. Laat ook nog ruimte over voor een tweede deel, want de wezens zijn niet verslagen. Ik zit daar overigens niet om te springen.

Ik denk dat als de film wat langer had geduurd en een aantal dingen wat beter was uitgelegd en/of verklaard, dat dit wel een echte topper had kunnen worden.

avatar van Montorsi

Montorsi

Een belabberde film. Het verhaal van I Am Legend slaat volledig nergens op, en de uitwerking daarvan is zo verschrikkelijk simpel. Ik had een totaal leeg gevoel na het (overigens wederom simpele en plotselinge) einde, was dit het nou?

Grootste pluspunt? De mooie shots van een verlaten en vergane wereldstad.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Samen met wat vrienden in de bioscoop gezien en hij was inderdaad goed. Will Smith kon er weer iets moois van maken en de sfeer van de vernietigde wereld zat er ook goed in. Met name dat New York in een oerwoud begint te veranderen. Het begin is wel een beetje moeilijk te volgen maargoed. Verhaaltje is ook een beetje rommelig maar dat staat het vermaak absoluut niet in de weg. Die vampiers zagen er ook best wel geinig uit en er zit ook een snufje melodrama bij. Ook een beetje komedie die bij Will Smith nooit ondbreekt. Decors zijn ook fantastisch gemaakt. Hillarisch vond ik die scene[ spoiler]dat als die vampiers tegen dat kogelvrije glas aan beukte dat er een vlinder in de glas verscheen, en dat nog dat Smith's dochter ervoor zei: look dad a butterfly Hahaha

Ook dat dorp op dat eind vond ik mooi verzonnen.

Prima film. Alleen ergerde ik me wel aan een verlieft stelletje dat naast ons zat en dat die meid de hele film door liep te ouwehoeren. Dat verhaal lees je hier.

avatar van Shinobi

Shinobi

Gisteren en ook vanmiddag in de bios gezien en man wat een geweldige film is dit zeg, met een fenomenaal spelende Will Smith.

De film wordt rustig opgebouwd en blijft je gewoon vasthouden.

Ik geef 'm 4, 0 sterren.

Bas17 schreef:
echt lachwekkend slecht vond ik het: de hoofdpersoon gaat weer overdramatisch dood

Ehm, vond ik net wel een pluspunt, zie je volgens mij niet veel in blockbusters

Al ben ik het er verder wel mee eens dat het einde echt bedroevend is. Vanaf het moment dat hij die vrouw tegenkomt is het hele "alleen op de wereld" gevoel er een beetje af, en dat zelfde gevoel wordt op het einde gewoon genadeloos gemold. Pijnlijk

Maar moet zeggen dat ik het verder een zeer aangename film vond. Paar spannende scenes, aardig sfeertje, zeer onderhoudend. CGi was soms iets te aanwezig (die herten) maar vond het er toch allemaal best mooi uitzien. Blijft wat hebben ook, zo'n enorme stad die helemaal leeg is.

Ook de monsters zijn erg leuk, snelle zombies blijven mijn voorkeur genieten. Erg gaaf hoe die leider op het eind die glazen wand inbeukt.

Had een lekkere 3.5* staan, maar door het eind haal ik er een halfje af. Vond dat echt een anticlimax. 3*, best leuk voor een film waar ik verder niks van verwacht had.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Hier had ik veel meer van verwacht. Het verhaal is interessant, goed en origineel, maar hoe het allemaal uitgewerkt is is niet erg goed. En inderdaad: Waar was de mooie Mustang GT gebleven? Erg jammer, maar toch redelijk leuke film. Niet erg bijzonder overigens.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Erg aardige film, vooral het eerste half uur is bijzonder sterk. Deze eerste dertig minuten bevatten een hoop erg spannende scènes en het ziet er allemaal erg goed uit. Na een goed half uur wordt het jammer genoeg allemaal wat minder. Die CGI wezens zien er af en toe niet uit en ook de komst van Anna en Ethan deed het verhaal niet al te veel goed.

Maar ondanks deze tegenvallende zaken, weet I Am Legend zeker goed te vermaken. Film leunt misschien ietwat teveel op de schrikmomenten, hoewel ook daar best een paar effectieve tussen zaten. Score van Newton was ook prima, hoewel de vele scènes waar juist géén muziek in werd gebruikt nog vele malen sfeervoller waren. Verder deed Smith het erg leuk, hij weet prima te overtuigen. Z'n hond ook.

3,5 sterren.

avatar van Halcyon

Halcyon

Een medicijn tegen kanker blijkt al gauw van destructieve aard en roeit nagenoeg de hele samenleving uit. Neville, netjes vertolkt door Smith, blijft alleen achter met z'n hond en schuilt 's nachts in z'n goed beveiligde burcht voor bloeddorstige mutanten. In het lab onder zijn huis zoekt hij ondertussen naarstig naar een vaccin waarmee hij het mutatieproces kan omkeren.

Al in de eerste minuten word je overdonderd met veelzeggende shots van het desolate decor. Met z'n jachtgeweer en hond Samantha trekt Neville door de verlaten straten, op zoek naar voedsel en proefkonijnen voor z'n vaccin. Centraal hierbij staan de innige relatie tussen mens en dier, eenzaamheid en de obsessie om een remedie te vinden tegen het virus. De wederzijdse afhankelijkheid tussen Neville en Samantha wordt erg sterk overgebracht en is ook een uur lang de voornaamste sterkhouder in I Am Legend. Wanneer in een onvermijdelijk gevecht tussen mens en mutant Samantha droevig om het leven komt, sterft ook de film langzaam maar zeker uit. Het verhaal bloedt dood, mede dankzij de overbodige ontmoeting met nieuwe, oninteressante personages. Wanneer Bob Marley nog even bij de zaak betrokken wordt als filosoof van dienst zakt de film ineen als een pudding.

Verder heeft I Am Legend niet veel meer te bieden. Het laatste halfuur past perfect in het straatje van de cliché science-fiction film met een vleugje dramatiek. En na het meer dan degelijke eerste uur doet dat toch een beetje pijn.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Zonder al te kritisch te kijken naar het verhaal en zijn plotholes, toevalligheden en onmogelijkheden, blijft er een aardige film over. Teleurstellend waren vooral het laatste deel van de film, de matige cgi, editing en nog eigenlijk veel meer....

Ik ben wel positief over Will Smith, zijn relatie met de hond en de manier hoe hij zijn tijd verdrijft, en dan houdt het ongeveer wel op.

avatar van gotti

Was een kwartiertje te vroeg in de zaal. Dit kwam me goed uit aangezien ik nog tien pagina's in het boek moest lezen. Sloeg het boek dicht, op het moment dat de lichten uitgingen. Een betere timing kan je je niet wensen.

Helaas is maar weinig van de desolate sfeer van het boek in de film terug te vinden. Je hebt nooit écht het idee dat Robert écht alleen is of zich echt kut voelt. De film kent wat wel interessante uitgangspunten verder (alhoewel het natuurlijk niet meer is dan een geupdate versie van de onderzoeken in het boek), maar voldoet helaas niet echt aan de verwachtingen. Saaie, niksige, en vooral al eerder geziene monsters en een ontzettend zeikerig einde zorgen voor een onvoldoende...

avatar van Phoenix

Phoenix

Nogal teleurstellende film om mijn 1000e stem aan te geven maar het is niet anders. Will Smith doet het nog wel aardig, het lege New York is indrukwekkend en de hond een genot om naar te kijken maar daar is het meeste wel mee gezegd. De film mist een spanningsboog, eindigt daardoor veel te abrupt (en totaal niet indrukwekkend) en de Darkseekers zijn ontzettend lelijk ontworpen. Ook de muziek overtuigt nergens maar is gelukkig maar spaarzaam aanwezig.

En het hele, uitermate interessante, idee van het boek (niet vampieren als legendes maar mensen als legendes) komt ook totaal niet aan bod. In plaats daarvan moeten we het doen met twee ongefundeerde deus ex machina's. In de theatrical cut een woord van God, en in het alternatieve einde een vlindertattoo. Zonde.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

De film viel me een beetje tegen. Ik vond het allemaal een beetje vlak.

Je zit bijvoorbeeld opeens midden in het verhaal met af en toe een flasback naar het moment dat zijn gezin moest vluchten. Je ziet helemaal niet hoe het zo gegroeid is dat de mensheid uitgeroeid raakt.

Ja, hij verteld het wel in de film maar dat is niet uitgebeeld en dat miste ik in de film. Het was nu alsof er een stuk is overgeslagen. Ik was benieuwd hoe de mensen reageerden op het feit dat er een virus was ontstaan die de mensheid ging uitroeien. Wat hebben ze nog gedaan om zich te verzetten ... enz ...

De beelden van een verlaten New York waren wel erg mooi. De "zombies" hadden wel wat enger mogen zijn. Will Smith was verder ook best goed in deze film.

avatar van Respekked

Respekked

Wat een leuke blockbuster dit. Alleen al de lege en overwoekerde straten van New York zijn meer dan het aanzien waard. Will Smith zet verder een geloofwaardige 'lone ranger' neer, met de gebruikele Smith grapjes die prima aanslaan tussen de spannende zombie-scenes door. Vooral wanneer zijn hondje ineens een gebouw inschiet is een nagel bijter.

Het plot wordt helaas nogal afgeraffeld, hoewel het einde mij niet stoorde. De omslag ging me allemaal te snel . Ik vond het alleen op de wereld gebeuren dan ook veel interessanter , maar je kan een goed einde natuurlijk wel verwachten in dit soort films .

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Aardig goed gelukte film. Goede sommige schrikmomenten en Will Smith in een toprol en geweldig uitgevoerd ook. Met het einde kon wat meer gedaan worden maar ja slecht was het nou ook weer niet. Goede S-F film voor de Zondagmiddag.

3,5* (kans op verlaging naar 3,0*)

avatar van Zinema

Lekkere actie-SF met Smith. Niets hoogstaands maar wel zeer onderhoudend en vermakelijk. Met leuke SE. Het einde is wel weer erg Hollywood maar over de gehele rit gewoon goed.

avatar van Spetie

Aardige film met een verhaal dat in veel opzichten toch wel heel erg aan 28 Days Later doet denken. Ik vond Smith erg sterk acteren in deze film moet ik zeggen. Het verhaaltje was niet bijzonder origineel, maar wel behoorlijk vermakelijk. De effecten waren ook niet altijd even goed, bij de herten cq rendieren, ka\on je toch wel erg duidelijk zien dat ze nep waren. Ook de schrikmomenten vielen op zich best mee, hoewel die wezens die nog het meest aan de reapers van Blade 2 doen denken er dan wel weer goed uitzagen. Jammer van het Hollywoodeinde trouwens.

avatar van DeCol

DeCol

Goede film met een goede Will Smith. De beelden zijn erg mooi, er zit een ontroerend moment in en de film is constant spannend. Ik vond hem wel aan de korte kant en er gebeurde toch wat te weinig. Verder een leuke blockbuster!

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Mooiste aan de film vind ik de prachtige beelden. Geweldig om een uitgestorven New York te zien.

Ik vind het altijd een raar idee om zoiets te zien, wanneer de maatschappij helemaal wegvalt. Net als bv in 28 weeks later.

Verder vind ik Will Smith niet geniaal acteren maar heb er ook geen last van.

Vond alleen het stukje waarin hij in de val loopt beetje raar. Dat hij ineens zo tekeer gaat. Ja ok hij heeft veel ellende meegemaakt en wordt er gek van dat ie daar in zn eentje zit, maar tog. Dat die domme zombies zon val in elkaar knutselen vind ik ook raar. (Of was het een val van iemand anders?)

Verder mooie film die prima vermaakt maar, behalve de beelden van een uitgestorven New York, niet zo geweldig en origineel is als ik had verwacht.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Bij een tweede keer kijken valt het toch een beetje op dat het waanzinnige solospel van Will Smith teniet wordt gedaan met een matige tweede helft. Van een psychologische mindfuck verwordt het tot een flauwe actiefilm met nogal voorspelbare boodschap. Om dan te eindigen met een tenenkrommend flauwe climax over hoop, geloof en de voortgang van het menselijke ras. Hier had echt meer ingezeten met vooruitstrevend regisseerwerk en met minder concessies naar de commercie. Of zoals ik in een reactie op IMDB over deze film heb gelezen: in elke blockbuster schreeuwt een potentieel meesterwerk om eruit te mogen komen. Indrukwekkend in de bioscoop door zijn mooie beelden, maar zeker geen blijvend meesterwerk als je hem herkijkt.