• 9.381.303 stemmen

Met onder meer: Matt Damon, Julia Stiles en Alicia Vikander

Releasedatum: 28 juli 2016

Plot Jason Bourne

"You know his name"

Het is jaren geleden dat Jason Bourne van de radar is verdwenen, maar inmiddels is de meest dodelijke voormalige agent van de CIA uit de schaduw gestapt. In een post-Snowden tijdperk dat bezwijkt onder zware lasten en een financiële crisis waaraan geen einde lijkt te komen, reist Bourne van Athene naar Las Vegas. Weliswaar heeft hij zijn geheugen terug, er zijn nog altijd vragen die beantwoord moeten worden.

Jason Bourne

Zeriel schreef:

Wat een rukfilm!

Geen spanning

Geen mooie locaties

Jason Bourne is niet veel meer dan een figurant

De soundtrack sugereert een spanning die er helemaal niet is.... De hele film heeft de sound van een slotscene, behoorlijk vermoeiend...evenals de editing en camerawerk.. Er zit nergens rust in de film, maar veel actie is er niet.

Het lijkt meer op eencollage zonder samenhang van soortgelijke films.

Deze uitgezocht als vakantiefilm vanwege de redelijke score hier.

Maar het is los zand

Toegevoegde waarde aan de Bourne film is zero

Enige pluspunt de Letten in de volle zaal, zo stil, Nederland is echt een onbeschaafd land in de gewone filmzaal.

Welke film heb jij gekeken ? Volgens mij heb je een recensie van bambi neergezet...

Goed, misschien niet de beste uit de serie, maar een score 1.0 en het commentaar wat je erbij zet...beetje overdreven...dan weet ik wel mindere films te benoemen....maar het is jouw mening.

Ik heb de film in de bioscoop gezien en heb behoorlijk genoten...volop actie.

Los zand ? Tja...weet niet wat je gewend bent, maar blijkbaar met te hoge verwachtingen gekeken. Zonde...

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Ondanks dat het er allemaal netjes uitziet en de bekende acteurs gewoon hun werk doen is het allemaal niet zo bijzonder. Een standaard spionage actie/thriller die nergens in uitblinkt, erg verfrissend is het in ieder geval niet. En hoewel de spannende muziek constant aanwezig is (ik ben het op dat vlak wel met Zeriel eens) is de spanning eigenlijk nauwelijks voelbaar, het is allemaal te oppervlakkig. Een schietpartijtje hier, een achtervolginkje daar en een mager verhaaltje, meer is het eigenlijk niet. Ook Bourne wordt behoorlijk vlak neergezet waardoor je eigenlijk nauwelijks binding met hem krijgt. Het ziet er allemaal wel redelijk uit maar meer ik dan een krappe voldoende kan ik niet geven, en dan ben ik nog mild.

avatar van RoFFeL

RoFFeL

2 uur lange adrenaline shot met flinter dun verhaaltje, waarbij een bijna continue stressvolle (fight and flight) ervaring wordt gestimuleerd... zonder dat het ergens écht boeiend wordt.

Op dat Jason nog steeds het verleden probeert te achterhalen na, geenszins te vergelijken met de veel avontuurlijker eerste delen.

Enkel een aanrader als je je stresslevel wilt verhogen, zonder dat je er wat voor terug krijgt.

Voor mij ruim onvoldoende, ook niet geheel slecht dus een 4 = 2 sterren.

avatar van coumi

coumi

Herhalingsoefening die slechtst gedeeltelijk werkt. Valt toch tegen dat een getalenteerde regisseur en de door hem vaak geprezen Damon op de proppen komen met zo'n flets verhaal, enkel de moeite waard door een aantal uitstekende actiescènes. Slim ook die vele locatiewijzigingen(van Ijsland tot Berlijn, van Rome tot Athene, van Londen tot Vegas, waarschijnlijk afgekeken van die andere JB), geeft wat broodnodige afwisseling aan dit zoveelste verslag van onze zwijgzame held jegens de verraderlijke overheidsdiensten. De minste uit de reeks van vier, dat is evident, zelfs het tussendoortje met Renner vond ik beter. Heeft trouwens aan het slot wel de beste autoachtervolging sinds tijden te bieden, maar in een film die in zijn geheel oogt als een te herkenbare en te lange achtervolging zelf, verbleekt zelfs dat gegeven. De nieuwkomers(bitchy Vikander, bad Jones, en moordenaar Cassel) zijn adequaat maar ook niet meer dan dat. Twee van deze drie hoeven niet meer terug te komen voor een hopelijk niet op de agenda staand volgend deel, en zullen daar niet al te rouwig om zijn.

avatar van Leno

Leno

Het verhaal is voor de vierde keer (eigenlijk vijfde keer) een herhalingsoefening en dat kennen we nu wel. De autoriteiten zien Bourne als een bedreiging en willen 'm dood. De nerveuze montage in de atiescenes wordt ook hier weer gehanteerd. Het verhaal heeft dus weinig te bieden, het is met name wachten op de volgende actiescene. Die zijn dan wel erg spectaculair, met als hoogtepunten het begin in Athene (daar niet opgenomen overigens) en de bijzonder spectaculaire climax in Las Vegas. De Riviera neemt met een auto in de voorgevel mooi afscheid. Nu Bourne nog?

avatar van JJ_D

JJ_D

Sinds afgelopen dinsdag verlangen we allemaal terug naar de goeie ouwe tijd, nietwaar? De pre-Trump era. De wereld vooraleer die ten prooi viel aan onverdraagzaamheid, misogynie en regelrechte idiotie. Maar ook: de jaren waarin de Bourne-films thrillers waren die zich in het hoofd afspeelden. Bloedstollende actie van en voor de geest. Denkwerk, verbanden leggen, netwerken ontrafelen, enzovoort.

Tegenwoordig is het personage een anti-held waarmee we zonder slag of stoot lijken te moeten sympathiseren. Nou ja. Het levert een spannende actiefilm op, zij het een die zich niet zo heel duidelijk onderscheidt van het gros dat momenteel gefabriceerd wordt. De nadruk ligt op slim geregisseerd spektakel, in plaats van op het verbijsterende uitgangspunt van een man die in een moordmachine werd veranderd door het systeem. Nu ja, dat praatje hebben we ondertussen al gehoord, klopt. Dus voegt Greengrass een alternatief kritisch discours toe, een Snowden-achtige kanttekening bij een film die vooral het hart in de borstkas wil doen bonzen. Missie geslaagd. Maar eigenlijk: mission failed.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

De koek is op.

Ik heb zojuist mijn recensies van de 4 voorgangers herlezen. Respectievelijk 4 (Identity), 3.5 (Supremacy) en 4 (Ultimatum) sterren voor de eerste delen met Matt Damon; gevolgd door een magere 2.5 voor "Legacy" met Jeremy Renner. Het verhaal is klaar. Legacy voegde al niets toe en dit nieuwste deel ook niet.

Het duurt nog geen 10 minuten of het voelt al vertrouwd. Terwijl Jason Bourne rondrent in een warm oord met geel kleurfilter, wordt hij op afstand achtervolgd door hightech-agenten in een kamer met veel computerschermen en een koel blauw kleurfiltertje. We hebben weer knokpartijen gefilmd vanaf maximaal 15 cm afstand, intense achtervolgingen, closeups, mensenmassa's waarin Bourne opgaat door een petje op te zetten, oortjes, telefoons en nog meer closeups. Het zit er weer allemaal in.

Toch mist er iets. Oh ja, een verhaal. De eerste drie films legden steeds een klein stukje van de puzzel bloot, maar na "Ultimatum" was het wel klaar. In deze film wordt ineens een familielid van Jason Bourne er aan de haren bij gesleept. Iemand waar we niks mee hebben, want we zien alleen een kleine flashback. Om de kijker dan toch wat emotie te geven wordt er nog even iemand koud gemaakt. Dit is in een filmreeks van meer dan 2 delen blijkbaar onvermijdelijk: je kan er op wachten tot iemand van de vaste koppen het loodje legt (zie ook Rocky IV). De kijker moet boos worden en roepen dat de held achter de schuldigen aan moet. Werkte helaas niet voor mij. Verder heeft de film amper plotwendingen en zie je de meeste dingen van verre aankomen.

Alle goede ingrediënten zitten erin, de film is kwalitatief zeer hoogstaand en alleen daarom het kijken waard - maar het mixt niet lekker tot een echte topfilm. Wel is het een geweldig visitekaartje voor schurk Vincent Cassell en prachtige reclame voor zowel Las Vegas als de Dodge Charger. Maar Jason Bourne is wel klaar.

Vermommen en pasjes stelen en overal zo naar binnen sneaken *check*

Al rennend en achtervolgend van wereldstad naar wereldstad *check*

Ingewikkelde en vooral onmogelijke livefeeds en satteliettrackers en er heel moeilijk bij kijken *check*

Enfin, niks nieuws onder de zon dus.

Gelukkig is er dan nog altijd held Tommy Lee Jones die t allemaal wel de moeite waard houdt.

avatar van Kondoro

Kondoro

Jason Bourne

Het is denk ik een probleempje dat ik geen enkele Bourne film heb gezien voor deze, ik zat met een totale vraagteken te kijken en, ik wist niks van de achtergrond van Bourne. Hoewel je ietsjes informatie kreeg over de achtergrond en wat er is gebeurd, was de film soms vaak moeilijk te volgen en begon het soms zelfs oninteressant te worden, we misten het totaal plaatje.

Hoewel ik Matt Damon erg aanschouw en ik het echt een super gave acteur vind, vind ik zijn prestaties in deze film ook keurig, de rest daarvan schrok ik toch nog wel. Hoewel Matt maar 15 zinnen aan tekst had, daar leek het op, vond ik de actie scenes wel erg gaaf. Tommy Lee Jones zat ook prima in zijn rol, had soms wat rauwer gemogen maar toch heb ik me prima weten te vermaken met zijn rol. Alicia Vikander, knappe meid, vond ik dan wel weer wat minder, niet echt heel erg van genoten en ze kon echt wel soms een tikkeltje spannender acteren.

Het verhaal drong mij niet zozeer aan, ten eerste vond ik het verhaal best lastig om te volgen, je word wel het een en ander uitgelegd, heel duidelijk is het toch niet. Je zit dan toch een langere tijd met een fronsend hoofd te staren naar het scherm tot dat het je eindelijk pas doordringt, dit duurt dan echter wel een paar minuten, misschien pas na een uur. Nadat ik het verhaal begon te snappen vond ik de film ook steeds leuker, misschien wel interessanter worden. Vooral de laatste scene’s waren toch wel gaaf.

We beginnen bij een kleine introductie van Bourne, niks speciaals en totaal geen informatie verschaft. We komen al snel uit bij een leuke blondine die verteld hem dat zij bepaalde informatie heeft over Bourne en zijn verleden, Bourne wil deze informatie graag inzien en gaat op zoek. Hij word ondertussen opgejaagd door de ‘asset’ van de C.I.A. die hem moet vermoorden. Bourne gaat opzoek naar informatie en tegelijkertijd naar de moordenaar van zijn vader(?).

De film bevat mooie en leuke scenes in, onder andere: Griekenland, Duitsland en Amerika. Ook de gave motor scene in Griekenland! Hier keek ik toch wel met een soort van plezier, het vermaakte me erg en ik kon me goed vinden in de scenes. Hoewel de scenes af en toe moeilijk waren en ik de film totaal niet snapte was hij nog best te doen. Ik wil eerst de andere films nog eens herzien maar, deze film was wel een tegenvallertje ondanks een paar lovende woorden. Met een open eind sta ik er niet van te kijken dat er weer een nieuwe komt.

avatar van Theunissen

Met uitzondering van de eerste film "The Bourne Identity (2002)", ben ik nooit een fan geweest van de reeks en dit nieuwe deel (bijna 10 jaar later en ook in een heel nieuw tijdperk) brengt wat dat betreft daar geen verandering in. De film is opzicht wel vermakelijk om naar te kijken, maar het is vooral een herhaling van zetten (zoals het doodschieten van Nicky Parsons in het eerste gedeelte van het verhaal, wat ook al gedaan werd in de tweede film "The Bourne Supremacy (2004)").

Het verhaal (gewoon weer een kat en muis spel tussen Jason Bourne en de CIA) weet opzicht wel te vermaken, maar echt boeiend vond ik het eigenlijk nergens worden en al zeker niet spannend. Het tempo is best hoog en er gebeurt ook meer dan genoeg, waardoor de film eigenlijk nergens saai of langdradig werd. Ook zit er meer dan voldoende actie in en deze werd best fraai in beeld gebracht en datzelfde geldt voor de verschillende locaties (met name Las Vegas in het laatste gedeelte), waar het verhaal zich afspeelt. Het einde (eindgevecht tussen Jason Bourne en slechterik Asset) was best aardig en spectaculair en biedt natuurlijk ook weer mogelijkheden voor een nieuw vervolg.

Mede dankzij de cast is deze film vermakelijk om naar te kijken en vooral natuurlijk door Matt Damon in wederom de rol van Jason Bourne. Ook de nieuwkomers in het verhaal doen het leuk en dan doel ik vooral op Tommy Lee Jones (flinke wallen onder de ogen) in de rol van CIA Directeur Robert Dewey en Vincent Cassel in de rol van slechterik Asset, die van Robert Dewey ten koste van alles (hij doodt daarbij veel onschuldige personen), Jason Bourne moet uitschakelen. Alicia Vikander in de rol van Heather Lee (ze is min of meer de opvolger van Nicky Parsons), deed het in mijn ogen niet meer dan verdienstelijk, maar ze kan absoluut niet tippen aan de zeer ervaren acteurs Matt Damon, Tommy Lee Jones en Vincent Cassel.

Gewoon een vermakelijke bijna twee uren durende nieuwe Jason Bourne film, maar meer ook niet.

avatar van james_cameron

Deze hernieuwde samenwerking tussen Matt Damon en regisseur Paul Greengrass pakt helaas toch wat teleurstellend uit. Grootste boosdoener is het nogal voorspelbare en inspiratieloze script, maar ook de meeste aktiescenes zijn nu niet bepaald opwindend. De prima cast is ook grotendeels verspild. Iets beter dan het voorgaande Damon-loze The Bourne Legacy, maar daar is weinig voor nodig.

avatar van DVD-T

DVD-T

Wat blijft het toch een genot om "Extreme Ways" aan het eind van elke Bourne film te horen.

Zeker na elk laatste shot of moment in de film. Hier ook weer een big smile aan het einde. Dat is dan ook een van de weinige lichtpuntjes in de film. Ik ben niet de grootste fan van deze reeks, maar de Damon Trilogie had wel iets waar in elk deel van genoot. Vooral van de heerlijke actie scenes en het af en toe slimme verhaal. Maar ik vind vooral het spionage aspect er omheen erg leuk. Ik denk dat ik een van de weinigen ben die Legacy verrassend leuk vind. In Jason Bourne is van dat alles erg weinig te vinden. Het verhaal is behoorlijk dumbed down en weet nergens meer verrassend uit de hoek te komen. Ook het spionage aspect lijkt compleet te zijn verdwenen.

De personages hoeven maar erg weinig moeite te doen om van A naar B te komen. De personages krijgen weinig mee en Greengrass gaat verder gewoon netjes het "Bourne" lijstje af. Inclusief de heel erg verplicht aanvoelende actie scenes. Daar zit weinig tot geen inspiratie in en het is vooral afwachten wanneer ze met de grote achtervolging gaan komen om er nog wat fun uit te kunnen halen. Maar daar is het ook al weinig verfrissend. Best leuk die mayhem, maar is niet iets wat we in de laatste jaren nog niet eerder in een achtervolging hebben gezien. We zijn gewoon verwend en verwachtten telkens iets vernieuwend in een film. Zeker qua actie waar tegenwoordig alles in mogelijk is. Qua practical effects, stunts en CGI. Het verhaal om de actie heen is ook verder niet interessant en hebben we ook al veel vaker gezien. Dat maakt Jason Bourne vooral een erg overbodig vervolg. Er zit gewoon niets meer in.

Damon weet me de afgelopen twee jaar behoorlijk te verbazen in dat hij steeds beter in zijn werk is geworden. Waar ik hem eerder nooit echt kon waarderen, kan ik dat de laatste paar films wel. Dat is niet anders in deze laatste Bourne. Tommy Lee jones probeert er nog wat van te maken, maar faalt daarin hopeloos. Vikander kan ook veel beter dan dit. Ik had ook het idee dat ze totaal geen zin in dit project had. Riz Ahmed is hier ook underused. Stiles als Parsons heb ik nooit echt wat mee gehad. Cassel is best goed hier. Erg constant als acteur.

Greengrass is best een goede regisseur, maar hij bakt er hier weinig van. Qua editing ook een rommel. Vooral de actie scenes zijn behoorlijk kapot geknipt. Erg jammer. Camera werk is goed. Al heb ik een beetje het idee dat niemand meer echt zit te wachten op "Shaky cam". Qua muziek en geluid wel van een hoog niveau. De film klinkt erg lekker.

2016 is geen goed jaar voor blockbusters. Jason Bourne is de zoveelste film die de verwachtingen niet waar maakt. Dit had zoveel beter kunnen zijn. Zeker met Greengrass en Bourne aan boord.

avatar van Zinema

Billijke Bourne.

De fans van de Bourne-reeks worden niet teleurgesteld met dit zoveelste deel. Matt Damon keert weer terug in zijn vertrouwde rol en alle ingrediënten die de films zo succesvol maakten zijn weer aanwezig. Formulewerk klinkt wat vervelend, maar de liefhebbers houden er vaak van. Het verhaal heeft ditmaal nog minder om het lijf dan bij de vorige films: Bourne's vader is vermoord en hij wil wraak. Dat die zoet zal zijn zie je van mijlenver aankomen.

Gelukkig is de weg naar voorspelbaarheid in dit geval goed geplaveid met actie. Hersenloos, maar wel vermakelijk. Zo rent en springt de held al schietend door het beeld. James Bond is er niets bij. Maar waar de serie met 007 nog de nodige humor kent, is die hier volledig afwezig. Juist omdat de film zichzelf uiterst serieus neemt vallen de onvolkomenheden en onlogica des te meer op. Dat is geen ramp, maar het maakt het aanschouwen wel een tamelijk lege ervaring. De 'actie-kapstok' buigt dan ook flink door.

Conclusie is dat er eigenlijk niks nieuws gebeurt en dat ook Vincent Cassel en Tommy Lee Jones weinig indruk maken. Wellicht iets meer dan Damon zelf, maar niets wat beklijft. De camera schokt er lustig op los en dat komt de actie niet altijd ten goede. Sterker nog: soms stoort het volop. Om het project zielloos te noemen gaat wat ver, maar heel veel meer dan een billijk filmpje kun je het amper vinden. Een en ander vliegt vlotjes voorbij, maar echt goed wil het allemaal niet worden.

Redelijk.

De 4K Ultra-HD wordt uitgebracht met daarin eveneens de film op blu-ray + bonusmateriaal. Dat laatste bestaat uit een viertal mini-docu's met betrekking tot het filmproces. De 4K Ultra HD bevat HDR (voor een nog breder kleurenpalet en verbeterd contrast) en verschillende audioformaten, waaronder dts-X. Ook zit er een DIGITAL HD Ultraviolet-voucher bijgesloten in de verpakking, zodat je de film kunt afspelen op bijvoorbeeld je tablet of laptop.

Met dank aan Universal voor het recensie-exemplaar.

avatar van rooijen4

rooijen4

heel goed vervolg , actie s zijn goed heb van genoten

en goede muziek aanrader meer van dat dit is , prima vervolg zeker op blu ray

avatar van Noodless

Noodless

Cleanshot schreef :

Verworden tot een standaard vermakelijke actie film maar geenszins de meeslepenheid zoals in de trilogie. (deel 4 tellen we maar niet mee aangezien het helemaal NIETS met JB te maken had behalve wat puntjes die verwezen naar het JB verhaal).

Jammer... maar eigenlijk het lot van elke goede film omdat het uitgemelkt moet worden en gewoonweg aan verhaalinhoud gaat inboeten..

Inderdaad. Gewoon een standaard actiefilm met heel veel hetzelfde en weinig inhoud. Zwakste deel uit de hele reeks. 6/10

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Vermakelijk.

Absoluut niet hoogstaand, maar voor mij althans goed genoeg voor wat het is: vlot actiefilmpje. Niet zo verfrissend als de eerste films, daarvoor doet het mij plotgewijs te weinig. Sowieso al vrij snel afgeknapt op dat plotje met zijn vader, hetgeen getuigd van gebrek aan originaliteit.

Matt Damon doet het wel goed in zijn bekendste rol en ook van Tommy Lee Jones is het toch altijd wel genieten. Van Alicia Vikander ben ik liefhebber maar zij bakt er al te veel van. Spijtig ook dat daar binnenkort nog zo'n Lara Croftding bijkomt, ze is veel beter waard. Vincent Cassel zit een beetje in hetzelfde schuitje: ook hij heeft hier zo'n flutrolletje van niks.

Paul Greengrass' regie is zenuwachtig en dat oogt slordig. Hij wil natuurlijk hip uit de hoek komen. Goed dat hij wel erin geslaagd is om de speelduur van 2 uur niet zo te laten aanvoelen.
Benieuwd of er nog een nieuw deel komt.

avatar van Night's Watch

Night's Watch

Bij deze nieuwste Bourne film had ik hetzelfde gevoel als bij deel twee, en dat is jammer want ik vind deel één en drie toch een stukje beter. Het verschil zit hem simpelweg in de actie, het werd hier en daar zelfs langdradig terwijl de kracht van de Bourne films juist is dat de film voorbij vliegt. De interne problemen bij de CIA en het verleden van Bourne waren te prominent aanwezig.

Maar er was gelukkig ook veel moois.De rellen in Athene was een heerlijke scene inclusief de 'ouderwets' goede ontsnapping zoals we kennen uit de eerdere delen. Ook de 'eind scene' tussen Damon en Vincent Cassel was erg sterk.

De film laat je wel met een glimlach achter, het is mooi om te zien dat Jason het gesprek van Heather had opgenomen.

Ik had er helaas meer van verwacht en minder goed dan de eerste drie delen.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Het viel me nog wel mee. Enkele vette actiescènes, op het einde gaat het flink los tussen Damon en Cassel . Top hoor! Dat is wat ik een climax noem. Verder is het meer van hetzelfde. Veel rondlopen van links naar rechts en van voor naar achter. Intussen is het hele Black Ops plot al helemaal gekend, dus echt veel voegt deze nieuwe film niet toe aan de reeks behalve wat nieuwe info over Bourne's onfortuinlijke vader. Ik hoop eigenlijk dat ze er nu een punt achter zetten. Wat heeft het nog voor zin als je een filmreeks krijgt die bijna niet meer van een ordinaire James Bond film te onderscheiden is?

Verder heb ik ook weinig complimenten over voor het irritante camerawerk. Elke vijf a tien seconden verspringt het beeld, wat ik enorm vervelend vind. Die scène in Athene was nog slechter als een B-film in beeld gebracht. Maar ach, het verveelt niet, het plot is niet al te ingewikkeld en de acteurs zitten best goed in hun rollen. Met Cassel krijg je een echte super-villain geserveerd veruit de beste bad guy uit de hele reeks.

Bourne Identity : 3,5*
Bourne Supremacy: 2,5*
Bourne Ultimatum : 3*
Bourne Legacy: 3,5*
Jason Bourne: 3*

avatar van scorsese

Goeie film waarin het verleden van Jason Bourne opnieuw opgerakeld wordt. Een onverwacht vierde deel uit de Bourne-reeks (Legacy niet meegeteld dan). De ontwikkeling die het hoofdpersonage hier doormaakt is minder boeiend vergeleken met de eerste drie delen (ook zeker omdat alles al netjes was afgerond). Wel weer een aaneenschakeling van uitstekende en ook wel spannende achtervolgingsscenes. Nog net 3.5 sterren.

avatar van Zandadder

Zandadder

Ik keek erg uit naar nog een Bourne sinds Ultimatum, maar achteraf vind ik het jammer dat deze film is gemaakt. Het doet in mijn optiek afbreuk aan de eerdere delen.
Legacy met Renner kon ik los zien van de trilogie, ander verhaal, ander personage, en an sich een goede film.

Toen ik (een overdreven afgetrainde) Jason in de trailer zag met het vuistgevecht, sprak me dat al gelijk niet aan. Hoort niet bij zijn karakter vind ik, zoiets pauperachtigs. Het verhaal rond zijn vader vond ik een absoluut zwaktebod.
En dat het personage van Nicky dood gaat en min of meer wordt vervangen door Alicia Vikander (die tegenwoordig in elke blockbuster mee moet spelen).. onnodig. De Hummer die zomaar 20 auto's aan gort rijdt vond ik ook erg overdreven. Het geheel komt geforceerd over.

Van Vincent Cassell ben ik altijd wel gecharmeerd en hij is ook een lichtpunt. Ook het gevecht met Bourne was klasse. Een van de weinige hoogtepunten.
Net als Spectre een bittere tegenvaller waar ik ook heel veel van verwachtte.

Blijft over een degelijke actiefilm die wat mij betreft ook van MIchael Bay had kunnen zijn.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Moeilijk om nog een nieuw puzzelstukje van de achtergrond en de geschiedenis van de titelheld te verzinnen – het gegeven van de betrokkenheid van zijn vader bij Jasons eigen recrutering is aardig verzonnen, maar omdat het voor hoe ik naar Bourne kijk niet zo veel verschil maakt intrigeerde het mysterie mij persoonlijk ook weer niet zo héél erg. Maar de aanwezigheid van een paar ouwe getrouwen (Tommy Lee Jones' gegroefde gelaat gaat steeds meer uitzakken), Vincent Cassels huiveringwekkende asset, een paar geweldige lokaties (de rellen in Athene, de SWAT-bus die een casino binnenrijdt), het typische Bourne-sfeertje en bovenal de terugkeer van de enige echte Bourne-acteur maken hier toch weer een uitstekend deel in de serie van (zonder dat ik overigens precies zou kunnen zeggen hoe lang deze reeks nog mee kan).
        Het einde is een klein beetje onbevredigend. Na haar gesprek met Bourne vindt Heather Lee in haar auto een camera waaruit blijkt dat Bourne weet dat zij tegen haar CIA-baas heeft gezegd dat hij (Bourne) eventueel "expendable" is. Uit haar trieste blik daarna maak ik op dat zij zich betrapt voelt, maar ter verdediging van haar gedrag kan toch worden aangevoerd dat dat gesprek met haar baas alleen maar een toneelstukje was om Bourne te beschermen? En misschien snapt Bourne dat ook wel, maar uit deze slotscène blijkt dat niet echt. Nou ja, verder onbelangrijk.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Jason Bourne is back! En dan bedoel ik ook écht Jason Bourne, want met alles wat die doet en zegt is Matt Damon, Jason Bourne! Geweldig!

Het was vast een heel proces, om een mooi en vooral kloppend verhaal te verzinnen waar Jason Bourne mee terug kon komen. Dit hebben de makers prima voor elkaar gekregen. Vanaf het begin zit je in de film, dankzij de herkenbare muziek van John Powell. Damon is afgetraind, ervaren en dat vind ik denk ik nog het leuke van deze film. Geen nerveuse, bange Bourne, maar a man on a mission. Ditmaal is de missie om te herinneren wat er nou precies is gebeurd met de vader van Bourne. Dit is op een mooie wijze gefilmd, je zit écht in de film en hebt al snel door hoe het precies zit. De locaties waren ook super, Bourne waande zich vast een aantal keren Bourne...James Bourne

Kortom, een prima vervolg op de trilogie. We laten het deel met Jeremey Renner maar even buiten beschouwing (dat sloeg namelijk nergens op), want deze film is weer 100% genieten. Goede effects, een realistisch verhaal en een Damon op z'n best. Laten we hopen dat er nog een vijfde deel komt, ik ben er in ieder geval helemaal klaar voor!

avatar van Decec

Decec

Uitstekend actie/thriller film...

Spannend verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Bekende acteurs Matt Damon, Tommy Lee Jones en

Vincent Cassel...

Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Uitstekend achtergrond geluid/muziek met DTS HD Master 7.1...

Uitstekend vechtscène...

Af en toe te snel camerabeweging...

Heerlijk genoten...

avatar van Lavrot

Lavrot

Zo, hè hè, deze heb ik ook weer overleefd. Beetje erg veel van hetzelfde met een razende rot vaart van hot naar her. Het geijkte recept begint nu echt zichzelf op te vreten en de eerste flarden van teleurstellende saaiheid geven zich bloot. Het verhaal is dun als bordkarton en overschrijdt de grens van verzadiging door te talrijke achtervolgingen en botsauto's. De familiegeschiedenis van Webb is samen te vatten in drie regels. Jammer.

avatar van Angel9999

Angel9999

Lavrot schreef:

Ik hou er van en daarom kijk ik alle films over Jason Bourne, geschreven door Ludlum, met heel veel plezier en ik geniet van die achtervolgingen die juist in de films van deze tijd nooit meer voorkomen. Het geeft me een heerlijk nostalgisch gevoel. Voor mij voelde dit als een goede afsluiting.

avatar van Shadowed

Shadowed

Prima 5.

Weer een stukje beter dan Legacy, maar met Greengrass opnieuw aan het roer moet dat ook niet al te moeilijk zijn geweest, want hij weet wel degelijk de Bourne films goed op het scherm te toveren. Ook dit deel is prima daarin.

Je merkt wel dat Damon wat ouder is geworden, hij ziet er wat vermoeider uit. Daarnaast is de nieuwe sluipmoordenaar Cassel ook niet meer de jongste, gelukkig heeft hij wel een schurken uitstraling. Jones is eigenlijk alleen maar een schurk, maar is op zijn beurt iets te veel Hollywood.

Het verhaal is eigenlijk gewoon hetzelfde, met gewoon een paar nieuwe programma's, sluipmoordenaars en leiders van een organisatie. De film blijft dus wel vrij voorspelbaar, maar vermaakt gewoon goed. Het verveelt gewoon nergens.

De actie springt er niet helemaal uit, behalve richting het einde met de spectaculaire achtervolging door Vegas heen. Fantastische locatie, ik keer er graag weer eens terug. Gewoon weer een leuk actiefilmpje, maar het lijkt nu moeilijk om iets nieuws te verzinnen. Ook leuk dat Vikander erin zit.

avatar van eRCee

eRCee

• 1980 stemmen

De opening in Athene vond ik nog het beste, totdat ze er een gemotoriseerde achtervolging van maken. Ook in dit vierde/vijfde deel van de Bourne-reeks blundert de CIA er weer lekker op los met z'n Alpha en Bravo teams. Maar goed, elke film die de CIA te kijk zet als een criminele organisatie verdient alleen al daarvoor hulde en lof. Verder is Vikander een aanwinst in iedere film en daarbuiten, dus ook hier. Wat mij betreft zit Jason Bourne ongeveer op hetzelfde niveau als de andere delen van Greengrass, behalve dat we het nu wel een keer gezien hebben.

avatar van kissyfur

kissyfur

Meer van hetzelfde. Mensen met oortjes, snipers, snelle montage, schokkerige beelden, achtervolgingsscènes, een chickie erbij want ja, er moet wel wat eye candy in... inmiddels een beproefd concept. Maar inmiddels is het vernieuwende er wel af, en kan het allemaal een stuk minder boeien dan pak ‘m beet 15 jaar geleden.

Onvoldoende maar toch goed genoeg gemaakt om het geen dikke onvoldoende te laten worden.

Zijsprong 1: inderdaad, elke motorrijder zal beamen dat in zulke nauwe straatjes met zoveel mensen op straat een auto kansloos zou zijn om een motor bij te houden. Suspense of disbelief was hier even onmogelijk.

Zijsprong 2: wat is die Tommy Lee Jones oud geworden, zeg!

Beetje waardeloos vervolg.

Voelt vooral aan alsof ze even wouden testen of er nog wel interesse was in meer Bourne, ondanks dat het plot ook wel wat zaken uit het verleden probeert af te ronden. Probleem daarmee is dat het schrijfwerk zo belachelijk cliché is dat ze beter die moeite niet genomen hadden.

Maar eigenlijk alles aan deze film voelt nogal mak en plichtsmatig aan. De acteurs staan er maar stijfjes bij, het plot wordt afgeraffeld en zelfs de meeste actiescenes missen pit. Behalve dan de car chase in Vegas, die steekt er wel bovenuit. Jammer genoeg zorgt het contrast met de rest van de film er vooral voor dat je je afvraagt waarom ze verder niet wat meer in die richting hadden kunnen werken.

Voor mij hoeft het in ieder geval niet meer. Vond het sowieso al geen interessante reeks, met dit soort zoutloze vervolgen om de zoveel jaar wordt het er absoluut niet beter op. Blijkbaar zijn er nog steeds genoeg fans van deze reeks, maar ik zou er in ieder geval niet rouwig om zijn moest dit de laatste blijken.

Oh, en wat is dat toch met "geheime afspraken" in dat park. Volgens mij moet je daar gewoon eens een week op een bankje gaan zitten om alle duistere kantjes van de Amerikaanse spionage/politiek te ontrafelen. Over filmclichés gesproken.

avatar van Brabants

Brabants

Jason Bourne was voor mij wat overbodig. Dat begon er natuurlijk in de franchise al wat in te sluipen maar hier is het dan ook echt wel dat de koek op was. Ondanks de actie die in alle delen garant staat kan het niet meer bekoren, sorry...!

avatar van Panoramix

Panoramix

Matig. Beetje ordinaire actiefilm. Er is eigenlijk niks over van wat de trilogie zo goed maakt. Dit is de eerste Bourne waar geen boek achter zit en dat is te merken; het verhaal is flinterdun. De actie is redelijk al wordt dat Greengrassstijltje ook wat voorspelbaar. Erg storend dat het totaal onduidelijk was hoe Bourne zich nou uit de wurggreep van die andere asset bevrijdt. Op dat punt na steekt de film verder prima in elkaar maar het is gewoon nergens bijzonder.

avatar van boemboem27

boemboem27

heb de hele serie ook weer eens opnieuw gekeken.

deze 5e is toch ook wel weer erg goed. (had bij deze nog geen review gegeven)

prima actie, mooie achtervolgingen, paar leuke gadgets.

voor mij mag er gerust een deel 6 komen

prima film, moet wel de vorige hebben gezien anders wordt het toch moeilijk om deze te volgen.

avatar van des1

des1

Eindelijk herbezien. Eigenlijk veel beter dan ik in eerste instantie credit gaf en veel beter dan je op grond van (bijna) een franchise had mogen verwachten. Ik heb gewoon beter opgelet. Ondanks dat de film alweer 8 jaar oud is, is de verwevenheid van high tech en de CIA zo aktueel als wat. Maar in plaats van dat tech ondernemers voor het karretje vam de CIA worden gespannen, dreigt nu met figuren als Elon Musk het tegenovergestelde: tech ondernemers krijgen de almacht van regeringen. Heel eng, zeker nu Musk bezig is met AI. Greengrass zal het niet meer willen, maar in wezen is er een vervolg voor het oprapen.