• 9.375.245 stemmen

Gattaca (1997)

Sciencefiction / Thriller | 106 minuten

Genre: Sciencefiction / Thriller

Geregisseerd door: Andrew Niccol

Met onder meer: Ethan Hawke, Uma Thurman en Jude Law

Plot Gattaca

"There is no gene for the human spirit."

Dankzij de vooruitgang van de wetenschap is het nu mogelijk om vooraf de eigenschappen van je kinderen te bepalen. Maar Vincent Freeman is op de ouderwetse manier geboren en hij moet zich staande houden tussen de perfecte mensen om hem heen. Om zijn droom, een ruimtemissie, te verwezelijken neemt hij de identiteit aan van een genetisch perfect persoon. Maar als de missieleider vermoord wordt, is hij de hoofdverdachte.

Vincent Freeman

Irene Cassini

Jerome Eugene Morrow

Detective Hugo

Adult Anton Freeman

Director Josef

Perrrrrrfect! het decor (herkende we een stukje decor uit S1m0ne!) Geeft weer waar de angsten liggen dat G.M me zich mee brengt. Zeker een van mijn meest favoriete films die je moet snappen om mooi te kunnen vinden (neemt niet weg dat als je hem snapt nog ruk kan vinden.. dan heb je gewoon geen smaak hehehe). Ik vond vooral de meer jaren 50 style gemengt met toekomstige stylen erg mooi gevonden. Zeker een aanrader, maar wel kijken als je zin heb een film goed in je op te nemen.

een 4.5

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede SF-drama film.

Zeer goed verhaal, goede acteerprestaties van Ethan Hawke en Uma Thurman.

avatar van likeahurricane

likeahurricane

Mooie film, wat steriel maar prachtige beelden

avatar van ILDIB

ILDIB

Prachtige film, geweldige sfeer en prima verhaal wat spannend blijft tot einde.

avatar van Flash1494

Flash1494

1 van de betere in zijn genre(drama/sci-fi).

Vond het verhaal goed bedacht en de casting maakt het af.

Zeer van genoten!

avatar van The One Ring

The One Ring

Matige science-fictionfilm. Het idee is wel aardig, maar niet altijd geloofwaardig. Zo kan ik me niet voorstellen dat dokters bij de geboorte van een baby al meteen aan de ouders gaan vertellen hoe oud hun kind waarschijnlijk zal worden. Lijkt me niet iets wat je als ouder wilt weten.

Verder had ik het gevoel dat het uitgangspunt veel beter uitgewerkt kon worden. Uiteindelijk is de film niets meer dan een vrij standaard who-dunnitverhaaltje gemixt met het Rocky-verhaal van iemand die alles tegen zich heeft, maar toch zijn doel probeert te bereiken. Spannend wordt het ook nooit. Ook jammer dat we nauwelijks een beeld krijgen van de wereld waarin het zich afspeelt, maar dat we beperkt blijven tot een gebouw. Daarnaast is er ook een totaal ongeloofwaardige liefdesrelatie tussen Hawke en Thurman. Zelden zo weinig chemie gezien. Daarnaast speelde Hawke een personage waar ik verder geen echte sympathie voor kreeg. Echt meeleven deed ik dus nooit.

Gelukkig was Jude Law wel erg goed. Ik ben doorgaans niet zo'n fan van de man, maar in de rol is hij heel sterk. De scènes met hem zijn de beste. Verder is de film wel onderhoudend en zitten er wel mooie beelden in. Daarom nog 2,5*.

avatar van X__Liesjj

X__Liesjj

Daarom heet het ook science-fiction... zelf vond ik het een hele goede film met goede acteerpresentaties.

Ethan Hawke was geweldig en Jude Law en Uma Thurman waren ook erg sterk in hun rol. 4 sterren

avatar van dragje

dragje

X__Liesjj schreef:

Mijn mening idem.

Een onderschatte film, trok weinig bioscoop bezoekers in de VS. Jammer, want het verhaal wordt zeer goed vertolkt door de hoofdrolspelers. Prachtig sober in beeld gebracht.

4.0

avatar van hinie

hinie

Vind de poster misleidend. Net alsof hij een of andere vampier is.

avatar van MasterRRR

MasterRRR

Goede film zeg. Ik was juist aangenaam verrast dat je niet de hele wereld ziet zoals die er dan uitziet, en dat ze bijv ook naar de ruimte zouden gaan. Dat is nl allemaal bijzaak in deze film: het gaat erom wat iemand in een toekomstig leven waarin je dna je toekomst bepaalt, ervoor over zou hebben om toch zijn doel te kunnen bereiken. Daarvoor zijn de dialogen en de situatie de belangrijkste elementen, niet de buitenwereld. Enige kritiek punt is het liefdesverhaal...beetje bij gestopt lijkt het wel om toch ook een beetje hollywood achtig te blijven.

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

Ondanks dat ik zo'n Matrix fan ben, is dit toch het soort sci-fi waar ik het meest van houdt. De nabije toekomst, waar een wetenschappelijk vraagstuk van onze tijd wordt gebruikt als basis voor een boeiend verhaal over wat voor gevolgen de vorderingen van de wetenschap kan hebben op het leven van de mens. In Gattaca gaat het om de mogelijkheid om iedereen genetisch perfect te maken, maar maakt dit iedereen die niet "perfect" zijn minder waardevol? Dit vraagstuk ondersteund een spannend thriller-achtig verhaal in Gattaca, waarin je constant geboeid blijft door de hoofdpersonages en of vincent uiteindelijk ontmaskerd zal worden om zijn imperfectie en zijn droom in duigelen zal vallen.

Uitstekende science fiction, zoals science fiction bedoelt is. 4.5.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Ik vond het einde nogal jammer. De hele film hangt de "imperfectie" van vincent als een zwaard van damocles boven vincent's hoofd. Maar uiteindelijk blijkt hij eigenlijk nergens last van te hebben. (behalve van z'n ogen dan). Ik had verwacht dat het bij de zwemscene aan het eind wel mis zou gaan, maar nee hoor. Hij redt z'n genetisch superieure broer en niks aan de hand.
De beelden zijn wel prachtig. Ook het hele design van de kille gebouwen en de electrische jaren-50 auto's is erg mooi. Jude law zet een sterke rol neer, terwijl het normaal echt een mega-slijmbal is.

avatar van X__Liesjj

X__Liesjj

hinie schreef:

Vind de poster misleidend. Net alsof hij een of andere vampier is.

Dat idee had ik ook een beetje.

avatar van Tribe

Tribe

Een best interessant concept, maar naar mijn mening niet goed uitgewerkt.

avatar van Norma

Norma

Mooie gestileerde film met een eenvoudig verhaal dat wel wel stof tot nadenken geeft. Visueel een plaatje om te zien!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Zeer verrassende en steengoede film! Prachtige acteerprestatie van vooral Jude Law. De film bevat eigenlijk alles.....!

* * * *

avatar van raza1

raza1

Zag de film nu pas voor het eerst, maar heb me positief laten verassen. Science-Fiction met een retro luchtje. Leuk uniek verhaaltje. 4*

avatar van Tommeh

Tommeh

Wat mij betreft een typisch geval van net niet. Vond dit een uitermatend boeiende film, met een interessant uitgangspunt, maar sommige zaken vond ik toch erg jammer.

Het grootste minpunt vind ik het slot. De geloofwaardigheid van de film wankelt al een tijdje en dan blijkt de politieman toevallig z'n broer te zijn. En ondanks dat het z'n broer is (die hij al jaren niet gezien heeft) wil de beste man hem alsnog voor fraude aangeven.
Gelukkig zwemmen ze er een partijtje om en zien we verder niets meer van de broer...

Verder vond ik het liefdesverhaaltje ook weinig om het lijf hebben. Wel goede rollen van Hawke en Law btw.

3*, had meer ingezeten.

avatar van 606

erg leuke film en sterk acteerwerk.

avatar van wibro

wibro

Sterke SF film die ver boven het gemiddelde uitsteekt. Vreemd genoeg heeft deze film zo ver ik weet nooit de Nederlandse bioscopen gehaald. Aan het verhaal en het acteren kan het toch niet gelegen hebben, want dat was toch verder goed.

avatar van sofripa

sofripa

Ik vond dit een prachtige film. Echt positief verrast. Verhaal met een geweldig gegeven, fraaie muzikale score en acteerwerk zwaar oke. En weer iets om over na te kauwen in je hoofd...4*

avatar van linxde1

linxde1

Met de huidige discussie over embryo selectie moet ik regelmatig aan deze film denken. Ik hoop niet dat het deze kant op gaat.

avatar van GuyOverboard

GuyOverboard

Deze heb ik op school gezien. Vond het wel een mooie film, jammer dat er niet echt veel in gebeurde.

avatar van Nick Hardeman

Nick Hardeman

Ik heb deze film eigenlijk pas gezien. wat op zich schandalig is maar goed.

Vind het echt een topper in het sf genre, zonder dat hij al te veel actie bevat, doet dat doet niks af aan de spanning.

Misschien wel een realistisch beeld van de toekomst, zeker.

Mooie beelden, zeer strakke vormgeving sfeer en dat voor een film met geen extreem hoog budget.

Bravo..

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Vanavond deze dvd maar weer eens uit de kast gehaald. Blijft een prachtige film. Geweldige acteerprestaties, mooi verhaal en een erg ontroerend einde. Jude Law spat van het scherm, wat een prestatie van hem zeg. De vier sterren blijven staan, maar ik zit aan een verhoging te denken.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Gewoon mijn favoriet, misschien wel omdat de kern van de film een optimistische kijk op de mensheid bevat - zelfbeschikking boven determinisme. Ja, en de liefde laat zich zeker niet vangen in formules. In een wereld, die zo overgereguleerd en geordend is (zoals de onze nu?) kan de mens niet anders dan vechten tegen opgelegde beperkingen, die zijn geluk in de weg staan ...

Deze film moet je gezien hebben.

avatar van Baggerman

Baggerman

Niet onaardig. Eén van de weinige films waarin ik Jude Law wel te pruimen vind!

Verhaal deed me denken aan 'Brave New World' van Huxley, lijkt me daar ook losjes op gebaseerd.

Uma blijft ook altijd nog plezierig om naar te kijken. Bovendien heeft ze een perfecte Freggle-kop voor SF en Fantasy films!

avatar van Zinema

Prima SF met een onheilspellend sfeertje en puike acterprestaties. Het verhaal is onderhoudend maar niet overal even sterk. Desondanks de moeite waard. Goed.

avatar van bugbig

bugbig

[quote]The One Ring schreef:

het is en blijft sf, dat geeft toch zeker een stuk vrijblijvendheid, zeker in de zin of doctoren wel dan niet aan de ouders kunnen gaan vertellen hoe oud hun kind kan worden: dat is zeker -en dat is ook al wetenschappelijk aangegeven- mogelijk in de zeer nabije toekomst. Ik vind het dan ook op zijn minst aanmatigend om te stellen dat "iets ongeloofwaardig ' is. Of de ouders dat willen weten, en of ze dat mogen weten, is iets wat door de autoriteit bepaald moet worden in samenspraak met een democratisch besluit, lijklt mij. Resumerend, wat er in de nabije toekomst wel of niet kan, en of het altijd voldoende bedachtzaam naar voren gebracht gaat worden, dat zal diezelfde toekomst brengen, hoe dan ook, ben daar zeker van!

avatar van griffier

griffier

Wat ik zo goed vind aan deze film is dat ik (als doorgewinterde sci-fi aanhanger) op geen enkel moment typische sci-fi-elementen als ruimteveldslagen, buitenaardse wezens en waanzinnige settings mis. Dit is zo'n film waarover de sci-fi gemeenschap al jaren praat: is elke film die in de toekomst speelt sci-fi of moet een echte sci-fi film meer kenmerken hebben? Ik neig naar het laatste.

Prima film, goed geacteerd, spannend.

Geloofwaardig The One Ring? Had jij 20 jaar geleden kunnen bedenken dat je in 2009 onderdeel zou zijn van een virtuele community van filmliefhebbers?