• 9.378.100 stemmen

Gattaca (1997)

Sciencefiction / Thriller | 106 minuten

Genre: Sciencefiction / Thriller

Geregisseerd door: Andrew Niccol

Met onder meer: Ethan Hawke, Uma Thurman en Jude Law

Plot Gattaca

"There is no gene for the human spirit."

Dankzij de vooruitgang van de wetenschap is het nu mogelijk om vooraf de eigenschappen van je kinderen te bepalen. Maar Vincent Freeman is op de ouderwetse manier geboren en hij moet zich staande houden tussen de perfecte mensen om hem heen. Om zijn droom, een ruimtemissie, te verwezelijken neemt hij de identiteit aan van een genetisch perfect persoon. Maar als de missieleider vermoord wordt, is hij de hoofdverdachte.

Vincent Freeman

MovieFreakk

Prachtige film 4*

avatar van kaplan

kaplan

Had hem lang geleden al eens gezien. Laatst nog een keer bekeken.

Blijft een uitstekende film die de desastreuze gevolgen laat zien van het "klooien met dna"

avatar van Diederik58

Diederik58

Uitstekende SF film. Het straalt de jaren 50/60 uit (ook door gebruik van het kleurfilter), maar dan met technologie uit de toekomst. Een zweem van 1984: je leven wordt gecontroleerd.

Knap in elkaar gezet. Heel goed geacteerd. Spannend. Mooie muziek.

Zet de film in mijn top-10.

avatar van Miron

Miron

Ben benieuwd.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Fraaie SF-film. Dit is weer zo'n term waarbij het verleden en de toekomst doormekaar worden gegooit. Vooral bij die auto's: dat waren jaren 50-60 auto's met een futuristisch geluidje en dat vond ik ook wel mooi. Verder waren de decors ook mooi, ondanks het soms wel een beetje karig is. De toekomstige snufjes waren ook fraai. De plot doet me een beetje denken aan een zinnetje uit het liedje: "In the year 2525". Met die technologieen waarmee je kan bepalen hoe je kind eruit gaat zien. Ook het term ruimtereizen word boven tafel gehaald. Ook is het weer leuk om Uma Thurman te zien en de dubbelgangerrol van Jude Law en Ethan Hawke waren ook zeer geslaagd. Vooral aan het eind als blijkt dat Freeman niet van de aarde is. En eigenlijk is dat ook nog maar de vraag.

Vond Gattaca een keurig opgezette SF-filmpje. Verwacht geen dito spannend thrillertje, dit is gewoon allemaal heel subtiel. Mooi verhaal en snufjes, prachtige decors en nice acteerwerk. Deze krijgt een 4,0*

avatar van the new guy

the new guy

Goede film. Interessante kijk op de toekomst die een soort Renaissance van de de jaren 50 uitstraalt. Prachtige muziek. Enige minpuntje aan de film vond ik de 'liefheid'. Er wordt geen karakter echt kapotgemaakt vanwege zijn omstreden standpunten waardoor het standpunt van de filmmaker niet doorschemerde. Ik denk dat de maker dit niet durfde, jammer.

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Typisch zo'n sci-fi film waar weinig op aan te merken valt. Ik was nog het meest blij om Uma Thurman terug te zien, uitstekende actrice die haar rol als Irene Cassini overtuigend speelde. Ethan Hawke en Jude Law heb ik altijd al goede acteurs gevonden en daar valt hier dan ook niets op aan te merken. Het verhaal was origineel van opzet en het toekomstbeeld waarin het zich allemaal afspeelde werd realistisch voorgesteld, dus van de cliché's (vliegende auto's, robotten, ..) blijf je gelukkig gespaard. De film gaf meer een realistische vooruitblik op de technologische hoogstandjes waar we ons anno. 2009 mee bezighouden: auto's die op elektriciteit rijden, profielherkenning, enzovoort. Opvallend ook, is dat het toekomstbeeld nogal redelijk kil overkomt en daarmee bedoel ik dat het een weinig gezellige tijd is, de mensen in die toekomst komen niet zo vriendelijk of sympathiek over, maar eerder afstandelijk.

Gattaca was een spannende thriller die een realistische blik geeft op de toekomst. Het verhaal is verpakt met een mooie soundtrack, moderne omgevingen en zeer goed acteerwerk.

3.5 sterren

avatar van wibro

wibro

Behalve het uitstekende scenario moet deze film bij mij het toch vooral hebben van de cinematografie en de decors. Visueel vond ik deze film echt een lust voor het oog. Een grote aanwinst vond ik dat deze zeer onderhoudende en sfeervolle film het duidelijk niet moest hebben van spektakel zoals je bij zo veel sci-fi films te zien krijgt. Gattaca kabbelde voort in een zeer rustig tempo, dat nog eens extra werd benadrukt door de prachtige muziek van Michaell Nymann. Goed acteerwerk overigens waarbij Uma Thurman mij het meest opviel. Een zeer mooie actrice die de rol van de aanvankelijk koele Irene uitstekend speelde.

Gattaca behoort bij mij thuis in het rijtje van beste sci-fi films die ooit gemaakt zijn. Het is ook een film die in de bioscopen geen succes was en volgens mij heeft deze film nooit in de Nederlandse bioscopen gedraaid. De waardering voor deze prachtige film is pas in de loop der jaren gekomen. Gelukkig maar, beter laat dan nooit.

avatar van gauke

gauke

[quote]wibro schreef:

Helemaal mee eens! En de film is inderdaad niet in de Nederlandse bioscoop geweest.

avatar van demorge

demorge

De cover ziet eruit als een Twilight-film haha. Maar alle onzin terzijde: dit is echt een zeer goede film, lees de commentaren hierboven maar, niks aan toe te voegen. Aanrader!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

gauke schreef:

Inderdaad, wel jammer. Is deze dan rond 1997 helemaal niet in NL uitgebracht op video bv?

avatar van Halcyon

Halcyon

Een van de betere science-fiction films die ik al gezien heb. Het leuke aan Gattaca is dat de plot eigenlijk niet afhangt van het genre (of andersom), in die zin dat er voor dit verhaal over menselijke tekortkomingen gerust een andere setting gebruikt had kunnen worden. Maar het is nu eenmaal een futuristische setting geworden en dat levert veel mooie plaatjes op. De regisseur van dienst (ik had er nooit van gehoord) beseft gelukkig dat "less is more". De futuristische decors en gadgets worden subtiel in de film verwerkt en dienen in feite meer als achtergrond bij het verhaal dat overigens best goed in elkaar steekt.

Gattaca heeft me in ieder geval verrast door de bovengemiddelde cinematografie waarin de stijlvolle architectuur door middel van sterke cadrages en belichting mooi uit de verf komt. Bovendien was het een keertje een verademing om rustgevende klassieke muziek bij de beelden te horen in plaats van de doordeweekse troep die je in andere films hoort.

Daarnaast zal het sombere toekomstbeeld dat in Gattaca geschetst wordt me zeker bijblijven: eentje waarin genetische manipulatie wordt aangewend voor het creëren van supermensen. Uiteraard met als gevolg dat de niet-zo-supermensen gediscrimineerd worden. Hopelijk is dit geen vooruitblik op later, want hoe ethisch verkeerd dit ook is, er zijn altijd wel gekken die dit soort "perfecte" maatschappij zullen nastreven.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Inderdaad, de dreiging die van deze film uitgaat voor wat betreft een mogelijke (nabije) toekomst, tezamen met de kille en zakelijke sfeer en de weggemoffelde emoties maken deze film tot een die je bij blijft en aan het denken zet.

Doet mij denken aan:

O wonder!

How many goodly creatures are there here!

How beauteous mankind is!

O brave new world,

That has such people in it!

Ik vond deze film in 1997 al een film van formaat.

avatar van Seifer

Seifer

Het zou me eerlijk gezegd niet verbazen dat dit de toekomst wordt.

avatar van erwku

erwku

De keuze om oldtimers op elektriciteit te laten rijden, is een goed voorbeeld van de vakkundigheid waarmee deze film gemaakt is. Gattaca heeft prachtige decors en bijzonder cinematografie gaf mij een beklemmend gevoel. Het detective verhaaltje voegde daar ook nog extra spanning aan toe.

Het verhaal is verontrustend en geeft ons een beeld van een toekomstige maatschappij die op sommige momenten angstig dichtbij komt.

Een maatschappij waarin alleen de beste mogen presteren, maar wat vooral beangstigd is, is het geloof in risicoanalyse en dat beleid, zowel van een maatschappij als van menselijke relaties onderling, altijd ingecalculeerd is en gebaseerd op een kansberekening. Handelen en redeneren op gevoel wordt als irrationeel en gevaarlijk beschouwd.

De hoofdpersonen spelen alleen een prachtige rol en de muziek van Michael Nyman melancholisch.

Gattaca is door haar doeltreffende thema, goede acteurs, script, prachtige visuele stijl een van de topper in het science fiction genre allertijden.

avatar van benthe

benthe

Rare, maar vette film. Gekeken met filosofie, begin een beetje saai, maar viel niet tegen.

avatar van Insignificance

Insignificance

Alle positieve punten die Halcyon noemt, desondanks kan ik er niet zoveel mee. Ik had achteraf het idee dat ik bovenal naar een zogezegd conventioneel drama dingetje heb zitten kijken. De relatie tussen Vincent en zijn alter ego wordt nog best degelijk neergezet, het moordonderzoek is al wat aan de gammele kant, maar het lubby dubby-gebeuren wordt toch tamelijk armoedig gebracht. En die broedertwist, mja, of beter gezegd, nee. Best jammer, Gattaca opent sterk, maar naarmate het vordert krijgt het iets truttigs dat veel van de schwung er voor mij heeft uitgehaald.

avatar van prosje

prosje

Mooie SF Film.

Goed verhaal en goed gefilmd, ik hou wel van dit soort films.

avatar van okasaki

okasaki

Uitstekende film.
Wat ik wel wat tegenstrijdig vind in het verhaal is de gebroken rug van jerome en zijn verlamde benen als gevolg (wat toch een belangrijk fundament is van de film). Met de medische kennis die aanwezig is in het verhaal op vlak van genetica, technologie,etc, kwam het toch bij me op dat dit reeds genezen zou kunnen worden..

^

De medische wereld van Gattaca hecht meer belang aan 'voorkomen' dan aan 'genezen'.

AC1

Voor de fans van Gattaca, Andrew Niccol keert terug naar het science fiction genre:

I'm.mortal

....

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

AC1 schreef:

I'm.mortal

....

Goed om te weten, het concept klinkt heel interessant.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Hm, hm, alleraardigst. Niet heel bijzonder, maar Gattaca is wel een prettige film om naar te kijken. Sommige decors zagen er zeer chique uit. Verhaal en acteerprestaties waren ook oke, ook al vond ik het begin niet heel geloofwaardig. Ethan Hawke werkt zich wel heel gemakkelijk op van 'invalid' schoonmaker naar 'valid' astronaut. Enfin, niet teveel over nadenken, de thematiek achter de film is een stuk interessanter en zorgt voor een okeeje film.

Vinokourov schreef:
Niet heel bijzonder

Weet je wat bijzonder is? Het is een spannende Amerikaanse sci-fi film uit de jaren 90 en toch komt er in heel de film geen wapen of villain voor.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Hele goeie sci-fi film met een zeer sterk acterende Ethan Hawke en Jude Law =) Zeer hard van verbaasd en krijgt ook een welverdiende 4,0*

avatar van fasca

fasca

Diederik58 schreef:

Knap in elkaar gezet. Heel goed geacteerd. Spannend. Mooie muziek.

Zet de film in mijn top-10.

De top 10 haalt hij voor mij niet, maar bij de rest sluit ik me volledig aan.

avatar van Mischa

Mischa

Leuke film, al blijft het wat mij betreft steken op het niveau van een aardige thriller. Als het de bedoeling vd makers is geweest om ons met filosofische bespiegelingen over natuurlijke selectie, ongelijkwaardigheid en broederschap te imponeren, falen ze wat mij betreft echter jammerlijk. *** 1/2

avatar van DragQueen

DragQueen

Zeer fraaie sci-fi film. waarin alles mooi in beeld is gebracht met een apart kleurgebruik. de film ademt een geheel eigen sfeer uit, en ook de ondersteunende muziek draagt zijn steentje daarin bij. het acteerwerk van hawke, thurman, law en overige cast, is trouwens vrij sterk te noemen. het verhaal is verder sterk, en goed bedacht. 4 sterren.

avatar van Pkunk

Pkunk

Wat een gedreutel.. het is een leuk idee. Beetje 1984 achtig, maar het voelde een beetje alsof ze op het idee waren blijven steken en niet goed wisten er een strakke film van te maken.. De vormgeving en het kleurgebruik hebben denk ik wel bijgedragen aan het feit dat het me allemaal niet zo wist te boeien. Het voelde allemaal gewoon ontzettend leeg aan.

avatar van Colombo

Colombo

Tribe schreef:

Een best interessant concept, maar naar mijn mening niet goed uitgewerkt.

Klopt tegenvaller, niet veel locaties te zien in de film zelf. wat jammer is en over geloofwaardigheid en toeval gesproken, laat ik voor me . Pluspuntje is de sfeer die in film hangt .. , geef toch een 2,5*. OVerrgewaardeerd hier imo