• 9.373.946 stemmen

Gattaca (1997)

Sciencefiction / Thriller | 106 minuten

Genre: Sciencefiction / Thriller

Geregisseerd door: Andrew Niccol

Met onder meer: Ethan Hawke, Uma Thurman en Jude Law

Plot Gattaca

"There is no gene for the human spirit."

Dankzij de vooruitgang van de wetenschap is het nu mogelijk om vooraf de eigenschappen van je kinderen te bepalen. Maar Vincent Freeman is op de ouderwetse manier geboren en hij moet zich staande houden tussen de perfecte mensen om hem heen. Om zijn droom, een ruimtemissie, te verwezelijken neemt hij de identiteit aan van een genetisch perfect persoon. Maar als de missieleider vermoord wordt, is hij de hoofdverdachte.

Vincent Freeman

Irene Cassini

Jerome Eugene Morrow

Detective Hugo

Adult Anton Freeman

Director Josef

avatar van Jordy

Jordy

Erg goede film dit. Een goed, intelligent verhaal, en er wordt supergoed geacteerd. Ik vond 'm zo nu en dan wat traag, maar zeker niet slecht. 3 en een halve ster.

avatar van dttom

dttom

Ik vond dat de film erg goed in elkaar zat, maar ik had geen last van trage stukjes. Ook erg goed geacteerd.

avatar van neo

neo

goeie film met interressant verhaal.jammer de film soms een beetje langdradig is

avatar van Dingez

Dingez

Mwah, wel goed maar niet geweldig. Te veel losse eindjes.

avatar van Menni

Menni

Welkome intelligente science fiction, na alle onzin in de 'grote' blockbusters. Met name vragen betreffende veiligheid en identiteit houden dit regiedebuut van Andrew Niccol (scriptschrijver The Truman Show) op een hoog niveau. DNA-manipulatie in een toekomst die niet zo ontzettend ver meer weg is.

avatar van tovenaar

tovenaar

Ik had nog nooit wat over deze film gehoord, totdat ik hier op de site er wat over las, hem heb net gezien, maar hij is echt zeker de moeite waard.

leuk filmpje, wat kappeuter ook al zegt:

het soort science-fiction waar ik van hou

avatar van Armin

Armin

Sterke Sci-Fi met een beangstigende, maar wel aannemelijke toekomstvisie. ****

Brooklyn

Wat een magnifieke film is dit zeg. Goed verhaal, fantastisch acteerspel, goede karakters. Ik vond hem in ieder geval niet langdradig. Mooi gefilmd ook, er zaten een paar mooie shots in. Een soort ingetogen SF, ook de SF waar ik van houd.

Erg onbekende film ook gek genoeg, is hij ooit wel in de bioscoop geweest in Nederland?

4,5 sterren

avatar van Ericinho

Ericinho

uitmuntend.

en de gelegenheid om Hawke eens een keer goed te zien acteren.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

uitstekende SF-thriller! zeer goed uitgewerkt en zeker origineel. 4 sterren

avatar van Redlop

Redlop

Ethan Hawke vind ik in de weinige films die ik van hem gezien heb een acteur die Tom Cruise imiteert. En Cruise is al zo vervelend. Thurman heeft de steriele uitstraling van een fotomodel dat moet doen alsof ze intelligent is. Wat in deze film goed uitkwam.

Buiten dat was het een aardig gegeven met verwijzingen naar Metropolis (openingsscene) en 1984. Knappe decors en fraaie opnames. Jude Law speelde uiteraard wel erg sterk. 3 1/2 *

avatar van renske

renske

Prachtig thema kiest die Niccol uit. Jammer dat meer dan de helft van de film in beslag wordt genomen door de vraag of de hoofdpersoon al of niet ´betrapt´ wordt. Daar ben ik nou echt helemaaaal niet in geïnteresseerd. Neemt niet weg dat het hele gedoe van uitsluiting, erbij horen, de perfecte mens, rivaliteit etc. behoorlijk goed uitgewerkt is. Ik werd weer eens in mijn overtuiging gesterkt dat een wereld nooit in starre regeltjes vervat kan worden, dat er altijd mensen in de marge zich bevinden die heel waardevolle dingen kunnen doen maar daarmee minder opgemerkt worden. Een thema dat mij erg aan het hart ligt.

Ik vind dat Niccol de personen soms teksten in de mond legt (vooral in de voice-over) die hij met wat meer moeite in de beelden had kunnen stoppen. Jude Law speelt erg goed. Hawke heeft een geinig soort onzekerheid over zich (of misschien zit de herinnering aan Dead Poets Society me nog te veel in de weg). Zijn spel doet mij volstrekt niet aan dat van Cruise denken. Dat Thurman niet helemaal uit de verf komt, heeft denk ik meer met het script te maken. Ik vroeg mij op bepaalde momenten af: waarom vraagt ze niet door? Maar ja, als dat dan niet in het script staat, begin je niet veel als actrice.

avatar van frenzy

frenzy

ik vind dit nou typisch zo'n voorbeeld van een ondergewaardeerde film. bijna niemand kent em, maar ik vind het een erg goeie film. een keer een film die thema's behandeld als (en ons waarschuwt voor) genetische manipulatie en een overheidssysteem dat gebaseerd is op onze genen. en ook in hoeverre genen bepalen wie we zijn en wat we kunnen bereiken. deze film wil ons waarschuwen voor 'genetische discriminatie' in de toekomst en dit is naar mijn mening ook nodig. Ik vind het knap van niccol dat hij zo'n film heeft kunnen neerzetten (omdat hij het zelf heeft geschreven en het is zijn regiedebuut). zijn andere film s1mone (wat minder dan gattaca dus...) gaat ook over technologie een een systeem; bij gattaca wordt er een hi-tech systeem bedrogen en bij s1mone wordt er een systeem bedrogen met behulp van hi-tech. in beide films is de technologie een gegeven. niccol vindt die wisselwerking tussen systeem en technologie blijkbaar interessant (...en ik ook ) maar over gattaca is echt goed nagedacht, mooie voiceover, een superrol voor jude law (rest van de cast misschien ietsje minder). ik vind wel dat deze film een beetje tja...'rough around the edges' is; ik vind em niet helemaal goed uitgewerkt...een ruwe diamand dus

avatar van herman78

herman78

Hij sneeuwde destijds een beetje onder met The Truman Show geloof ik (van dezelfde scriptschrijver ook, zoals iemand hier boven ergens vermeldt). Ik heb hem wel gezien, maar ben hem grotendeels weer vergeten. Een mooie film, dat wel.

avatar van Malfidus

Malfidus

Zeer goede film, magnifiek verhaal, enkel vond in op het einde van de film wat gemakzuchtig werd omgesprongen met de regels van Gattaca, daarom geen vijf maar vier sterren.

Brooklyn

Dat vond ik juist prachtig! Tenminste nog een stukje oprechte menselijkheid

avatar van starbright boy

Goede anti-utopie die toch net niet aan mijn hooggespannen verwachtingen voldeed. Ik zit een beetje met het idee dat er uit het plot meer te halen was. Visueel is het prachtig en Niccol is een groot regietalent.

avatar van starbright boy

Na een nachtje (dagje...) slapen gaat er helaas toch nog een half puntje af. de teleurstelling is in mijn hoofd toch wat meer gaan overheersen.

avatar van NERD

NERD

Erg goed idee, maar het blijft een beetje te oppervlakkig. Ook al snap ik dat dit misschien wel het idee geweest kan zijn om de samenleving te weerspiegelen, maar ook met de hoofdrolspelers voelde ik niet echt mee.

3,5 sterren

avatar van Phoenix

Phoenix

Net maar weer es gekeken. Half puntje erbij want het is toch wel een erg goede film met een fantastische Jude Law. 3,5 -> 4*.

avatar van Ericinho

Ericinho

erg goede film die helaas niet op de juiste waarde wordt geschat.

avatar van starbright boy

Mijn probleem met deze film is dat het uitgangspunt interessant is, maar hoe de maatschappij is wordt wat mij betreft veel te weinig uitgewerkt en het verhaal is een vrij eenvoudig hoofdpersoon wil iets bereiken-en bereikt dat ondanks tegenslagen door in zichzelf te blijven geloven verhaaltje. En dat vond ik zo jammer. Ik leefde nauwelijks mee met de hoofdrolspeler. Er had veel en veel meer ingezeten en ik had er ook veel meer van verwacht.

Brooklyn

mensen die hem nog niet gezien hebben: kijken dit meesterwerk woensdag!

avatar van De Knip

De Knip

Idee is wel okay, maar het verhaal is nogal standaard. Terwijl op 't einde eigenlijk de bedoeling is geweest, dat dmv wilskracht een droom is uitgekomen. Helaas kreeg deze jongen geen koude rillingen, waar die wel bedoeld waren.
Het idee is aardig, maar door het nogal standaardplot niet bijster verrassend. Het verhaal met die broer zie je ook al van mijlen afstand aankomen. En het hele moordverhaal vond ik niet echt spannend.
Desondanks was 'ie wel onderhoudend, maar ik had hogere verwachtingen. Wel een voldoende:

***

Ik vind het idee van de film, het verhaal van perfecte mensen en niet-perfecte mensen, geniaal.

We leven hedentendage in een wereld die niet eens zo ver afstaat van het toekomstbeeld in deze film. De film laat een nachtmerrie scenario zien, over waar het klonen van mensen uiteindelijk toe kan leiden.

De vormgeving is magistraal. Ik leefde erg mee met de hoofdpersoon, die het 'onmogelijke' tracht te bereiken.

avatar van neo

neo

Na jaren weer eens gezien. Het ''you don't wanna fuck with nature'' thema, de meeslepende muziek van Nymann, prachtige symboliek, geweldige chemistry tussen Hawk en Thurman en vele leuke details maken het een nog betere film. Ooh ja die trap van het apartement van Jude Law is precies in de vorm als een dna spiraal ( om maar eens een leuk detail te noemen). verhoogd naar 4.5 sterren

avatar van Yak

Yak

kappeuter schreef:

Zagen we toch ook al in Huxley's 'Brave New World'?

Overigens heb ik te weinig van de film gezien om er een score aan toe te kennen. Wat ik meekreeg, zag er wel aardig uit.

Yak schreef:

Helaas niet gezien.

Yak schreef:

Zagen we toch ook al in Huxley's 'Brave New World'?

Daar was het eigenlijk nog beter uitgewerkt. (het boek dan, film niet gezien).

avatar van Yak

Yak

Ik bedoelde het boek. Aanrader, Kappeuter!