Gattaca (1997)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Geregisseerd door: Andrew Niccol
Met onder meer: Ethan Hawke, Uma Thurman en Jude Law
Plot Gattaca
"There is no gene for the human spirit."
Dankzij de vooruitgang van de wetenschap is het nu mogelijk om vooraf de eigenschappen van je kinderen te bepalen. Maar Vincent Freeman is op de ouderwetse manier geboren en hij moet zich staande houden tussen de perfecte mensen om hem heen. Om zijn droom, een ruimtemissie, te verwezelijken neemt hij de identiteit aan van een genetisch perfect persoon. Maar als de missieleider vermoord wordt, is hij de hoofdverdachte.
Vincent Freeman
Caesar
Geneticist
Dr. Lamar
neo
Oh ja ook erg mooi: de scene waarin de jonge hawke versie van een familiefoto zijn broer eraf knipt en zijn broer in levende lijve op de achtergrond te zien is en als het ware perfect bij de foto past...
Queto Yurlunyur
Interessant concept, maar slecht uitgewerkt: het eerste halfuur leunt bijna uitsluitend op de voice-over, terwijl de makers filosofisch gezien niet veel verder komen dan om de paar minuten herhalen dat "in deze toekomst-samenleving uitsluitend je dna je positie en succes bepaalt". Daarna gooit de film het over een andere boeg en volgt een standaard moordmysterie, compleet met obligate romance (het is en blijft Hollywood natuurlijk) en een ongeloofwaardig en slap einde. Maar toch, het was een ambitieuze poging. 2 *
Ik moest nog steeds de laatste drie kwartier van deze film bekijken, maar door drukte i.v.m. school was het tot vandaag er nog net van gekomen.
Na Andrew Niccol's eerdere script voor The Truman Show en zijn latere film Simone, was ik toch wel erg benieuwd naar deze film, die weer, wat ik ook al verwacht had, een probleem in 'de maatschapij' aan het licht stelt en er dan op een aparte manier iets mee doet. Bij The Truman Show werkte dit voor mij perfect; Simone vond ik zelf iets minder, maar die film doet zeker niet onder aan de meeste Hollywood muk.
Ook Gattaca handelt met een maatschappelijk vraagstuk: hoe ver kan je gaan met genetische manipulatie en als je van achter Niccol heet, dan weet je van zo'n gegeven wel een mooie film te maken.
Persoonlijk is Niccol daarin geslaagd. Net als bij Simone en The Truman Show is het verhaaltje weer bijster interessant. Het geeft een leven in de toekomst weer, maar toch zijn het werelden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een recent voorbeeld als Minority Report, die zich ook in deze tijd zouden kunnen afspelen. Ook zouden de meeste gebeurtenissen kunnen plaatsvinden, maar die hebben nog niet plaatsgevonden, maar zouden in de toekomst al dan niet plaats kunnen vinden.
Ook erg interessant aan Niccol's werk vind ik persoonlijk zijn breng van het verhaal. Dit verhaal op zich is, net als bij The Truman Show en Simone, een sartire van wat er in de toekomst af zou gaan kunnen spelen. Wellicht is sartire niet de juiste benaming hiervoor, maar over aandikking van de werkelijkheid kan je hier zeker spreken. Vele sartires staan gewoon als film op zich en hebben weinig informatie over te brengen dan de grappen op zich. Bij de films van Niccol is dit dus niet het geval. Niccol geeft je een beeld van een surrealistische wereld, waarin mensen kampen met een al dan niet groot probleem, waar erg veel mensen dan ook mee te kampen hebben. Deze film geeft dan ook genoeg stof tot nadenken.
Inhoudelijk viel de film me lichtelijk tegen. Het idee op zich vond ik geweldig, maar mede door het geromantiseerde sfeertje, met name naar het einde toe, hield ik er een lichtelijk nasmaakje aan over. Met name naar het einde toe werd het te cliché en te voorspelbaar, wat mij helaas niet kijkplezier voor het volle speelduur bezorgde.
Het idee op zich is erg interessant (dit vond ik overgens bij alle projecten van Niccol.) en je gaat je in ieder geval wel afvragen na deze film hoé ver je eigenlijk kan gaan.
Ik twijfel nog tussen een 3,5 en een 4, maar ik geef deze film het voordeel van de twijfel, omdat ik vooral het concept toch wel erg boeiend en interessant vond.
Grsbk
Hele goede film, die richting het einde een beetje steekjes laat vallen daarom een half puntje aftrek 4.5*
Esteban
SF heeft vele vormen. Ook al zijn er enkele prachtige SF-prenten die het label 'puur entertainment' met zich meedragen, Gattaca is precies dat soort van film in het genre die zonder twijfel mijn voorkeur geniet. Het anti-Solaris publiek, dat meestal de moeite niet doet of erger, niet in staat iets verder na te denken dan datgene wat ze kant en klaar de mond krijgen gepropt, mag dus gerust afhaken. - Hey, vergeef mij die 'schaamteloze' uitspraak, maar ik heb geen zin om rond die gedachte doekjes te winden en zo mijn gezicht te redden. - Hoewel, kijkers die oog hebben voor de visuele kracht van een film, mogen hem toch een kans geven. Andrew Niccol weet duidelijk wat (zinvolle) sfeerschepping is, natuurlijk met de hulp van de juiste persoon voor de fotografie, Idziak (Black Hawk Down), want deze prent is een lust voor het oog. En dit zonder een waaier aan special effects, …hoedje af!
Wat de schrijfsels van Niccol betreffen, ik had wel het één en het ander verwacht en m'n verwachtingen zijn ingevuld. The Truman Show was ook als zo knap op dat gebied en Gattaca, deels een soort van maatschappijkritiek, raakt eveneens enorm veel, toch wel intrigerende thema's aan. Knap! Eigenlijk zijn dat de allergrootste troeven van deze Sience Fiction, maar er is meer. Ethan Hawke en Jude Law zitten beiden op hetzelfde niveau en qua casting kon ik mij eigenlijk geen betere keuze voorstellen. Uma Thurman's rol is iets minder uitgewerkt, maar ook zij weet haar mannetje te staan. Kortom, alles speelt perfect op elkaar in en vormt één kwalitatief geheel. Al had méér voeling met de personages een extra stimulans geweest hem nog beter te vinden, Gattaca is een slimme, boeiende SF geworden met geslaagde thriller-allures. Prachtig debuut!
Gattaca ****
Ik kijk in ieder geval al uit naar ander werk van den Andrew. De manier waarop hij onderwerpen verwerkt in een redelijk straf verhaal, daar heb ik bewondering voor. Gattaca en The Truman Show zijn hier het perfecte bewijs van. Ik had trouwen graag geweten wat er van The Truman Show zou geworden zijn, moesten ze het niet uit zijn handen hebben getrokken. S1mone was iets minder sterk op dat gebied, grotendeels omdat deze eerder een pure komedie neigde te worden, maar was overduidelijk van zijn hand. De volgende die we van hem mogen verwachten is 'Terminal', geregisseerd door Steven Spielberg en met Tom Hanks en Catherina Zeta-Jones in de hoofdrol. Hopelijk weet Spielberg wat hij moet aanvangen met zo'n script, want ondanks het prachtonderwerp van A.I. liet hij enkele keren de speelvogel in zich naar buiten komen. Nét niet te veel... gevaarlijk!
Romeyn
Enkele weken geleden kwam deze film op tv en heb hem met veel plezier mogen aanschouwen. De hele setting is erg over nagedacht, geen overdadige special effects maar juist een erg goed verhaal. Uma Thurman laat wederom zien dat ze wel neus heeft voor goede scripts ook al laat die neus haar soms in de steek.
Toch een klein minpuntje: het overdreven accent van Jude Law
neo
Nu vraag ik mij toch af of in deze film sigaretten zitten waarvan je een haaltje kan nemen en dan al op is? Of was dit in een andere film?
Demolition Man, meen ik.
JanDavid
Fantastische film. Staat op 1 in mijn top 10. Dan natuurlijk ook omdat ik een liefhebber ben van science fiction met een sterk, goed doordacht plot.
Weinig actie, maar wel een psychologisch goed doordacht verhaal. Goed acteerwerk en vooral een perfect stylistische jaren-50 vormgeving.
Geniaal
alexis
steengoed en beanstigende film, als dit echt de toekomst wordt...?
zeer goed plot, dat met subtiele visuele middelen wordt uitgebeeld.
topfilm!
Bloompje
Jaa, topfilm. Ethan Hawke is geniaal in deze film. Prachtige decors. Super scenario. Mooi, Mooi.
een 5*
xangadix
Leuk idee ook, die klassieke modellen voor moderne auto's. Na het zien van deze film heb ik steeds de behoefte mijn huis een flinke schoonmaakbeurt te geven. Wat is alles daar netjes!
Hmmm ... veel onuitgewerkt potentieel.
Wat enkelen hier al aanhaalden, leuk basisidee dat verknoeid wordt door een oh zo standaard plotje. verloren broer, liefje, overwin je eigen tekorten. Toe maar.
Leefbaar, als het verder mooi uitgewerkt wordt, maar ook daar faalt de film deels. Visueel te steriel, met teveel compromisen. Neem het prachtige long-shot (voor het grote gebouw) wanneer Uma & Ethan voor het eerst met elkaar praten. Prachtig shot, maar hou het dan aan, ipv snel terug te cutten naar een banaler, 'veiliger' shot. Zo'n dingen verpesten toch wel de hele setting en sfeer die je bezig bent op te bouwen. Verder had er wat meer afwerking in de details (het blijft allemaal nogal duf en sober) gemogen, maar kom, het ziet er nog steeds 100 keer beter uit dan de meeste Hollywoodpulp.
Acteerprestaties zijn algemeen statisch en zwak, al moet ik toegeven dat ik bij Uma de eerste 30 minuten meer het gele pakje en "the chick that can't fight but did" gezien heb dan haar personage. Naarmate ze wat meer gebruikt werd in de film blijkt duidelijk dat ze als loveinterest veel beter uit de verf komt.
Naar het einde toe zat ik op zo'n 3.0* denk ik, maar enkele irritant cheesy one-liners (the wind caught it) en die melige scene met de dokter zorgen ervoor dat er toch nog een 0.5* afgaat. 2.5* dus, had veel meer ingezeten, heb me niet echt verveeld, maar da's niet genoeg.
Bloompje
Ik vond Jude Law geweldig!
Hehe, je bent zeker niet de enige
U-96
- 2077 stemmen
Heel interessant verhaal. Ik vond 't wel een beetje jammer dat er weinig werd verteld over de details van die lanceringen en die planeet waarnaar de hoofdpersoon uiteindelijk gaat.
Vooral het eerste uur van de film vond ik 'm geen enkele moment vervelen, maar wat later begon dat toch een klein beetje weg te zakken. Dat vond ik verder geen punt. Ook hier maakt de voice-over (voor mij) weer een heleboel goed.
*3.0*
Zelva
beetje jammer dat er weinig werd verteld over de details
Gelukkig niet.
as
WB
Zeer goeie film, met een mooi toekomstperspectief! Mooi gemaakt allemaal, en goed verhaal! Creepy als dit de toekomst wordt
jassonn
Mooie film. Het verhaal kon me erg boeien en er werd goed geacteerd. De film zit vol met mooie shots, vooral het gebruik van de warmere kleuren viel mij erg op. De meeste SF- films gebruiken vaak erg kille kleuren. Daarnaast word de film begeleid door prachtige muziek. Wat ik o.a. een mooie scene vond is als de broers aan het eind nogeens tegen elkaar gaan zwemmen. 4,5*, kan 5 worden bij herziening.
robin00787
Een van de beste films die ik ooit gezien heb. Een toekomstblik die angstig realistisch is. Goed acteerwerk van Hawke en Law, prachtige shots en de muziek van Michael Nymann maakt het helemaal af. Een ding begreep ik alleen niet: Als Vincent samen met Irene in die auto zit in de tunnel worden er controles gehouden (oogscanner enz.) Vincent doet dan zijn lenzen uit maar waarom doet hij dat?
grijp79
Prachtige vormgeving, door de gele kleur en steriele ruimtes.
Wat ik ook heel tof vind, zijn de raketten die je ziet opstijgen in de verte. Had echt het gevoel dat ik naar een futuristische stad zat te kijken.
Voor een echt geslaagde film moet het verhaal natuurlijk ook interessant zijn, en dat is het zeker. Enige minpunt vind ik de jacht op Hawke, die soms wat storend werkt omdat je aandacht eigenlijk uit gaat naar de genetische kanten van het verhaal.
Het einde vind ik erg mooi...heb dat stukje nog een paar keer opnieuw gekeken.
Ik geef hem 4 sterren.
Dead01
- 1977 stemmen
Film goed mee en normaal ben ik niet voor dit genre maar was er toch van verschoten,zit allemaal zo goed ineen en zo goed voorbereid.
3.5sterren
Helix
Een zeer ondergewaarde film, die bij mij in mijn top 10 lijstje voorkomt. Het is jammer dat veel mensen hem niet kennen. Deze film zet je echt aan het denken. Dit is het soort sciencefiction waar ik van hou, subtiel en doordacht.
Vooral de themas die deze film behandelen, dat je boven jezelf kan uitstijgen als je echt wil. Het concept van "genetische discriminatie" gecombineerd met het ijzersterke acteren van Ethan Hawke en Jude law maken van deze film een topper.
Een 5.
gertos
Al een hele tijd geen reacties op deze briljante film, terwijl ie in het najaar drie keer in één week op de tv was!
Ik denk dat het beeld dat wordt geschetst meer en meer realiteit zal worden. Ziektekostenverzekeraars willen steeds gedetailleerder weten hoe je in elkaar steekt voor ze je al dan niet accepteren, bedrijven gaan steeds meer selecteren op te verwachten ziekteverzuim van een sollicitant, en wie weet kunnen we in de toekomst niet alleen het geslacht opvragen van de ongeboren vrucht, maar ook de te verwachten ziektes, waarop je vervolgens kunt beslissen of je het wilt houden of niet......
Schitterende, maar beangstigende thematiek!
mikey
Er wordt in deze film een wereld geschapen waar mensen gereduceerd zijn tot genetische codes dat je hele leven voorspelt, je carrière kiest en je sociale status. tijdens het kijken naar deze film voel je een constante moralistische lading dat erg irritant werd. toch zaten er genoeg spannende momenten in deze film om te blijven boeien. maar die momenten kwamen uit de 'detective'-hoek. nog 1 filmfoutje misschien. Wie gaat er nou snachts zwemmen met lenzen?? 2.5
MovieMatje
Wow, dat verhaal in deze film was echt sterk. Het idee van genetische manipulatie en de wil om boven jezelf uit te stijgen was heel mooi uitgewerkt in Gattaca. De film had erg veel sfeer en er werd goed geacteerd. Dit was genieten! 4,5

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Good Will Hunting

Kôkaku Kidôtai 2.0
Animatie / Sciencefiction, 2008

Requiem for the American Dream
Documentaire, 2015
paraplegiczelfmoordpogingbedrogdnaspaceman new identityheart diseasefake identityblood samplebiotechnology space missiondystopieonderzoekgeneticshostilityoefeningeugenics oscar nominated