• 9.373.557 stemmen

Geregisseerd door: Joel Schumacher

Met onder meer: Jim Carrey, Virginia Madsen en Danny Huston

Releasedatum: 17 mei 2007

Plot The Number 23

"First it takes hold of your mind...then it takes hold of your life."

Walter Sparrow krijgt voor zijn verjaardag een boek, getiteld 'The Number 23'. Wat eerst een onschuldig cadeau lijkt, verandert al snel in een regelrechte nachtmerrie. Hoe meer Walter leest, hoe meer gelijkenissen hij ontdekt met zijn eigen leven. Hij wordt als het ware achtervolgd door het cijfer 23.

Walter Sparrow / Fingerling

Hotel Clerk

Sergeant Burns

avatar van RuudC

RuudC

Verschrikkelijk! Ik vond het als kijker een heel ongemakkelijke zit. Er zijn heel wat momenten geweest dat ik niet wist wat ik met deze film moest. Was ik halverwege gestopt met kijken, had ik waarschijnlijk 1,5 gegeven. Het grappige is (en daar zal ik zeker niet de enige zijn) dat ik al snel in mijn eigen omgeving naar verwijzingen richting ‘23’ heb gezocht, maar niet gevonden. In mijn naam, geboortedatum, huisnummer(mers) en woonplaats(en). Ook oude gegevens dus. Ik heb er nul gevonden.Later in het verhaal wordt ook wel duidelijk dat je het niet op jezelf moet betrekken.

Toch komen uiteindelijk de kwaliteiten van Joel Schumacher wel bovendrijven. Visueel gezien hangt er over de hele film de perfecte sfeer. Die is namelijk lekker duister en (belangrijker nog) erg naargeestig. Het verhaal verandert op heel sterke wijze in een detective, waar op veel momenten nog in het midden ligt wie of wat het doel is. Gaandeweg worden natuurlijk wel steeds meer zaken duidelijk. Met hier en daar een verkeerde afslag. Achteraf kan ik met veel plezier terugkijken op het spelletje dat Schumacher met je speelt. Al met al is het niet zo verrassend dat Carrey zelf de dader is. Je moet de film natuurlijk wel uitzitten.

avatar van PsykoPumpkin

PsykoPumpkin

Tenenkrommend. Het acteerwerk was mijns inziens bijzonder slecht en het verhaal was totaal niet logisch. Wel vond ik de montage en sfeer aardig gedaan, maar daar is voor mij dan ook alles mee gezegd.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Twentyfuckingthree!

Het begon nog wel leuk, zónder het 23 gedoe. De eerste boekfantasie volgende het jongetje was ook mooi gedaan. Carey als gothic P.I. was echter vreselijk, evenals de boekfantasie scènes waar die in verscheen. En verder: wat mystery met een paranormaal begaafde hond (goed voor een wat meer lichtvoetige film misschien, maar hier...), een verhaal dat bij het ontrafelen te ver doorschiet en volledig uit elkaar valt, een veel te overdadig -einde, en dan Carey, om wie ik deze toch voornamelijk een kans heb gegund: aanvankelijk prima, maar naarmate het thriller element toeneemt (buiten de genoemde 'gothic horror') mis ik de overtuiging, maar ik geef daar het script toch mede de schuld van - drama/mystery/horror/thriller/fantasy en nog een paar genres (in totaal vast 23) zijn nu eenmaal moeilijk tot een goede mix te verenigen en wat moet je dan als acteur gaan kiezen...?

1,22*...

avatar van Decec

Decec

Een redelijk mysterie/thriller film...

Redelijk verhaal (geen spannend verhaal)...

Redelijk acteerwerk...

Bekende actrice Virginia Madsen...

Prima achtergrond geluid (Dolby Digital)...

Prima HD kwaliteit...

Geen aanrader...

avatar van LostCauze

LostCauze

Toevallig feitje, de avond dat ik deze film keek een aantal jaren geleden, kreeg ik bericht dat mijn neefje geboren was om 23:23 op de 23ste. True story, echt bizar.

avatar van gauke

gauke

De eerste helft is het beste deel van deze film, die nooit echt mysterieus, laat staan zenuwslopend wordt. Lopende de rit verdwijnt de samenhang en blijkt alles onhandig in elkaar te zitten. Alles bijelkaar heeft de productie solide onderdelen, maar mist intelligentie en subtiliteit. Jim Carrey is ook niet direct de juiste keuze om de hoofdpersoon te spelen: hoe verward ook, hij mist hier de intensiteit en de wanhoop om te overtuigen.

avatar van jippie2010

jippie2010

Jammer dat we van mening verschillen, maar briljante score-notering

avatar van Lennert

Lennert

Als je de getallen uit mijn score bij elkaar optelt kom je op 6 terecht, deel dit door 2 en je hebt 3, zet deze getallen naast elkaar en je komt podverdomme nog an toe op 23 terecht. Echt boeien doet dit echter niet. Carrey mompelt zichzelf door de film heen en overtuigt geen moment. Visueel valt er soms wat te beleven, maar het verhaal heeft me geen moment meegesleurd. Ik zat me voornamelijk af te vragen hoe lang het nog duurde voor er in godsnaam iets zou gebeuren, iets wat helaas uitbleef.

Het verhaal is overigens naar mijn mening verre van ingenieus, al zal ik ongetwijfeld door mijn vele gaapaanvallen iets belangrijks gemist hebben. Ik houd het er voorlopig gewoon op dat The Number 23 een pretentieuze maar hopeloos oninteressante film is.

avatar van fritsje

fritsje

een mysteriefilm met ook nog enige vorm van humor.....niet slecht dus,al had er wel wat meer uit gehaald kunnen worden er was ook nog wel enig lost end.geen afrader .

avatar van K. V.

K. V.

'k had deze nog in de bios gezien en nog eens her bekeken. 'k vond het wel een goeie film, waar 'k de globale lijnen nog wel van herinnerde. De film verveelde opnieuw niet en wist me weer te boeien. Een beetje een atypische rol voor Jim Carrey, maar deed dit zeker niet slecht.

Verder zag de film er wel goed uit, zeker de kindertijdscène.

Toch wel leuk om deze na x-aantal jaren nog eens terug gezien te hebben.

avatar van Corcicus

Corcicus

Wat een vreselijke rotfilm dit. Slecht geacteerd scharminkel met een oerlelijk verhaal en belachelijke dialogen.

avatar van Insignificance

Insignificance

Loze worp. Op zich best een leuk uitgangspunt, het 23 enigma, maar zodra de film in het boekje kruipt, verliest het bier z'n schuim. Met de in wit geklede zelfmoord lijkt het nog wat te gaan worden, maar Carrey als Fingerling, een soort hardboiled detective uit zo'n pulp romannetje, gaat er simpelweg niet in. Vanaf dat moment zwalkt het voor mijn gevoel tussen iets wat bedoeld is als psychologische thriller, een noir en een verpuzzeld mysterie waar je mee mag rekenen. Dat laatste is dan nog wel even leuk, maar zonder vaste focus en met nul empathie komt de uitkomst droog te staan. De nabrander is weer veel te braaf.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Herziening deed The Number 23 goed.

Ik heb al bij tig van zijn films vertelt, dat Jim Carrey de uiteindelijke reden is dat ik zo veel films gezien heb. Maar dat komt vooral door zijn reputatie bij de welbekende komedies. Voor Eternal Sunshine of the Spotless Mind was ik immers nog te jong om die volledig te begrijpen. The Number 23 heb ik wel in dat vroege stadium gezien, maar echt blijven hangen is 'ie niet. Ik vond het wel leuk en aardig allemaal, maar ik prefereerde overduidelijk 'gekke' Jim.

Deze thriller komt al vrij snel op gang, waardoor enige verklaring voor wat er allemaal gaande is in eerste instantie lijkt te ontbreken. Daardoor zakt de interesse in eerste instantie weg. De film hield me echter moeiteloos aan het touwtje door intrigerende beelden, die visueel vrij overtuigend waren. Iets waar ik me helemaal niets van kon herinneren overigens. Daarnaast herstelt de film zich op opvallend goede wijze. Het lugubere sfeertje dat aanwezig is in de wereld van Fingerling voelt onaangenaam, zeker als je ziet wat voor een impact dit heeft op Sparrow. De film wist me constant op een ander dwaalspoor te brengen, waardoor ik uiteindelijk nooit had kunnen bedenken dat Walter in feite Fingerling is. Een simpel verhaaltje, maar zeer verrassend uitgewerkt.

Een film die ik zwaar onderschat had, zo bleek. De film blijkt vrij scherp in elkaar te steken. Vanaf het moment dat Walter verslaafd wordt aan het boek, neemt de spanning toe. De beklemmende sfeer, maar ook de goed verzorgde settings en het degelijke acteerwerk maken The Number 23 tot een interessant geheel.

Van 3* naar 3,5*.

avatar van MichaelMovie

MichaelMovie

The Number 23 is een spannende film waarbij het nummer 23 zeer goed uitgewerkt is.

Het is ongelooflijk welke link sommige gebeurtenissen en toevalligheden hebben met dat specifieke nummer.

De film vond ik bij momenten wel wat verwarrend of iets moeilijker te volgen, maar wanneer alles uitkomt wordt het allemaal duidelijk.

Uiteindelijk is dit toch wel een goede film met een goed verhaal.

avatar van missl

missl

Ik vond het geen moeilijk te volgen film, de verwijzingen en het op zoek gaan om 23 te achterhalen is wel interessant maar soms ook ver, gezocht. Carrey doet het prima maar ik vond het einde niet zo leuk, daardoor vind ik eigenlijk de hele film minder. (maar dat is een tekortkoming van mezelf)

avatar van Alathir

Alathir

Om eerlijk te zijn denk ik dat deze film niet veel beter had kunnen zijn. Het einde vond ik persoonlijk wat minder, de rest van de film vond ik wel vermakelijk. Tempo was goed, er zijn veel tragere films dan deze. Sommige dingen waren wat verder gezocht maar ik kan begrijpen dat een op het getal 23 gefixeerde lunatic dat niet zo ervaart Kortom een aanrader voor mensen die graag met getallen spelen en er een diepere betekenis aan willen breiden.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Het eerste deel is zo goed, maar het tweede deel zo slecht. Ontzettend jammer, want het verhaal had absoluut de potentie om een geweldig stuk te worden.

Het eerste deel is mysterieus en spannend. Carry valt absoluut mee wanneer hij een serieuze rol speelt, en zijn collega's doen het niet meer. Een aantal bijzondere visuele trucjes maken het zelfs bijzonder. Maar wanneer eenmaal een beetje helder begint te worden wat er allemaal gaande is vervalt de film in clichés en Carry weer in de voor hem bekende psychopathische trekjes. Sonde..

2,5*.

avatar van wauzz

wauzz

Geboren op 23 augustus. Dus dit sprak mij al aan. Prachtig gegeven en mooi uitgewerkt, staat nog duidelijk in geheugen geprint!

avatar van bengeltju

bengeltju

Totaal vervelend en saai.. Carrey hoort in een comedy.. niet in dit soort "gedoe"

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Erg te pruimen mysterie waarmee Carrey wat mijn betreft laat zien meer te kunnen dan alleen gekke bekken trekken en slappe comedy's spelen maar goed dat had hij met The Majestic, Man on the moon en natuurlijk The eternal Sunshine of the spotless mind al bewezen. De man kan meer, veel meer...

De film begint redelijk langzaam en voorzichtig sluipt het mysterie er in. Een leuk verhaal/concept ontvouwd zich. De switch met de beelden van Fingerling vind ik ook erg aardig. Beetje duister, beetje onaangenaam. Het doet me afvragen wat Carrey met een echte duistere en depri rol zou doen want dit doet ie wel aardig.
Maar wanneer Agatha de kist met de initialen vind is de echte verassing welke kant het opgaat er toch wel af. Ook wanneer Walter zich weer in kamer 23, waar hij zijn vorige liefje vermoord, opsluit om tot zich zelf te komen. Hopen is dan op een plotwending die je niet ziet aankomen of iets anders geniaals. Maar nee helaas moeten we het met een bevlieging van rechtvaardigheid doen, wat op zich nog niet zo gek is.

Desalniettemin gewoon een heel leuk filmpje. Niets mis mee om eens een keertje te zien.

avatar van The main man!!

The main man!!

Decec schreef:

Een redelijk mysterie/thriller film...

Redelijk verhaal (geen spannend verhaal)...

Redelijk acteerwerk...

Bekende actrice Virginia Madsen...

Prima achtergrond geluid (Dolby Digital)...

Prima HD kwaliteit...

Geen aanrader...

Als je dit een redelijke film vond, waarom geef jij dan 2 sterren.

Dit is niet logisch,dit geef je bij een slechte film.

Redelijk is meer dan gemiddeld,dus dat is minimaal 2,5 ster.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

The Number 23 is zo’n inwisselbare thriller die iedereen na een paar maanden weer vergeten is. Het enige memorabele aan de film is het feit dat dit één van die projecten is waarin Jim Carrey een serieuze rol aangaat. En Carrey is sowieso niet het probleem van deze film, dat ligt vooral aan het script. De eerste drie kwartier van de film is eigenlijk best prima, een degelijke set-up met een paar sympathieke acteurs (Virginia Madsen is altijd goed). Maar hoe meer het script gaat uitleggen, hoe oninteressanter het wordt. Op een gegeven voel je al aankomen dat het slot bol zal staan van de twists en dat is ook zo. Terwijl een simpele, rechttoe rechtaan thriller waarschijnlijk beter was geweest. Een enorm memorabele thriller hadden we dan waarschijnlijk alsnog niet gehad, maar wel eentje die tegen het einde niet zo gaat slingeren.

2,5 sterren.

avatar van stratmans

stratmans

Raar maar goed

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Nah, niet mijne meug. Één vd weinige, zoniet de enige film met een ultra serieuze Carrey, heeft me niet kunnen overtuigen. De film kreeg me nooit volledig mee en kon zo m'n volle aandacht nooit echt te pakken krijgen.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

UmbraVitae schreef:

Jim Carrey is wel vaker serieus te werk gegaan hoor. The Number 23 wordt wel vaker als zijn minst succesvolle poging gezien op dat gebied, alhoewel ik dit toch tamelijk vermakelijk vond. Ik denk dat je hem misschien nog zou kunnen waarderen in Eternal Sunshine of the Spotless Mind en The Majestic. The Truman Show zou ik je ook hebben aanbevolen, maar zo te zien viel die ook niet helemaal in de smaak bij je

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

tommykonijn schreef:

Vind deze juist nog hoge score hebben, dus blijkbaar zeer gewaardeerd.

Ben eigenlijk niet zo'n Jim Carrey fan, zowel niet van z'n komische films als serieuzer werk, The Truman Show vond ik ook niet goed, net door oa Jim Carrey. Enige film die ik nog beetje leuk vond met hem, is The Cable Guy, ook al is ie super irritant, vond het gegeven wel leuk.

avatar van Riddierid

Riddierid

Er zaten zeker goede originele stukken in, maar het voelde een beetje alsof ik naar een film aan het kijken was, gemaakt door amateurs, en dan af en toe toch met een professionele tint ofso. Best veel slecht acterende mensen, waar ik mij sws snel wel aan stoor, dus tja, ik kon niet helemaal mee gaan in het verhaal. Prima film, maar dat amateuristische en door het af en toe slechte acteren kan ik er niet meer dan een 2,5 van maken, prima film om iig een keertje te hebben gezien

avatar van Shadowed

Shadowed

Hm.

Interessant concept met een nog interessantere hoofdrolspeler. Je zou het niet meteen bedenken dat een acteur als Jim Carrey echt geschikt is om rollen als deze te vertolken. Toch heeft hij door de jaren heen in goede rollen gespeeld die hem niet alleen in komische hoeken drukken. Number 23 is zijn poging tot een duistere thriller.

Daarin weet hij zich niet echt staande te houden, al is dat niet perse de schuld van Carrey. Hij mist wat charisma, maar levert zijn dialogen naar behoren af en wordt nooit vervelend. Het is toch wel het oninteressante script dat van hem maar een saai figuur maakt. Terwijl het verhaal z'n best doet om het allemaal onvoorspelbaar te maken, vroeg ik me vooral af waarom ze er niet alle elementen voor hebben gebruikt. Zo zijn er enkele erg goede punten, en wat dramatische punten.

Door middel van wat interessante filters en trucages wordt het visueel wat opgeleukt, maar de kern vond ik eigenlijk maar wat saai. Het concept zou me best kunnen intrigeren, maar de gekte en het mysterie leek met dit verloop gewoon geen moment dichterbij te komen. Dat de film dan vervolgens zelfs bijna fantasierijk aandoet soms, weet daar niet echt aan mee te helpen.

Het kijkt niet erg lekker weg, maar de film zit gelukkig ook niet zonder z'n verrassingen en de decoraties zijn geslaagd. Op het vlak van cinematografie is het echt wel een aardige film, maar daar houdt het ook mee op. Zonde van Carrey eigenlijk wel, juist een acteur die je moet laten stralen. Deze film houdt hem liever in z'n kooi, maar zo zie je maar dat dit niet zo goed werkt.

avatar van Daan258

Daan258

Na heel wat jaar weer is herzien.

Het is leuk Jim Carrey in een totaal ander soort rol te zien spelen. Hij weet het hier ook ZEER goed en overtuigend te doen. Dit soort rollen moet hij meer aanpakken.

Het verhaal zit zeer leuk in elkaar en weet van begin tot eind erg te boeien.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Erg slechte film over het algemeen genomen. Het begint wel leuk, maar meer naar het einde is echt afgeraffeld. Het uitgangspunt van de film is totaal niet boeiend of pakkend. Uiteindelijk maakt het helemaal niets uit wat nummer 23 precies inhoudt.

Wat ik leuk vond is dat het boek dat centraal staat en je hierin meegezogen wordt. Je krijgt alternatieve scenes te zien die Carrey verteld en later ook speelt. Maakt het wat creatiever en gaat een kant op. Uiteindelijk dient dit niet echt meer de basis en gaan ze over op wie is nu de schrijver van het verhaal. Het is alleen nergens een thriller, maar meer een drama/mystery in mijn ogen.

Het einde is echt een totale anticlimax. Carrey (één van mijn favoriete acteurs, maar hierin niet echt bijzonder) blijkt dus zelf de schrijver te zijn en iemand vermoord te hebben. Vervolgens blijkt iemand anders te zijn veroordeeld voor zijn moord en geeft hij zichzelf later aan. Een beetje flauw en onrealistisch allemaal. Het is zo slecht bedacht. Alsof ze niet wisten wat ze ermee aan moesten op den duur. Tegen het einde zegt hij ook nog doodleuk dat hij misschien vervroegd vrij kan komen. Wat denk je zelf? Je hebt een moord gepleegd, iemand anders is jarenlang onschuldig de bak ingegaan en jij hoopt nog dat je vrijkomt? En dat moeten wij hopen?

Toch leuk om nu helemaal gezien te hebben, terwijl ik dit al heel lang wilde. Niet voor herhaling vatbaar.

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Prima film met een serieuze Jim Carrey in de hoofdrol die de film van begin tot eind draagt, alhoewel ook goed acteerwerk van Virginia Madsen. Het is een thriller / mysterie die werkelijk van het begin boeit en de ontknoping is toch verrassend. De duur van de film is ook goed. Het had wat mij betreft niet langer moeten duren, dat is toch de beperking van het 23 enigma.