30 Days of Night (2007)
Met onder meer: Josh Hartnett, Melissa George en Danny Huston
Releasedatum: 8 november 2007
Plot 30 Days of Night
"They're Coming!"
Het geïsoleerde stadje Barrow, Alaska, wordt iedere winter 30 dagen lang in volledige duisternis gehuld. Veel inwoners zoeken in die periode hun heil elders. Deze winter vestigt een mysterieuze groep vreemdelingen, vampieren, zich in het stadje. Ze bereiden zich voor om zich gedurende de ononderbroken nacht-van-30-dagen tegoed te doen aan de overgebleven inwoners. De sheriff (Josh Hartnett), zijn vrouw Stella (Melissa George) en een steeds krimpende groep inwoners zullen alles uit de kast moeten halen om te overleven tot het weer licht wordt.
Eben Oleson
Billy
Iris
Wilson Bulosan
shortandcurlies
In zijn genre is het een zeer spannende film die vanaf het begin tot het einde boeiend blijft. Een klassieker; Kijken dus!
jirachi03
[quote]Phoenix schreef:
DAcht je dan dat er op de loop met koeieletters UV stond
(daarnaast als je Blade hebt gezien , kan je de scene met die lamp koppelen aan een wapen van de ''Daywalker'')
Maximilian
Een van de mooiste posters in het horror genre die ik in jaren heb gezien.
Jammer dat ik dat niet kan zeggen van de film.
Het is wel léuk, en er is een goed schrikmoment aan het begin van de film, maar het had allemaal een stuk beter gekund. Net zoals Phoenix meldde is er 'n heel groot 10-kleine-negertjes gehalte; vooral kort nadat de eerste paar doden vallen houden de nieuwe bewoners echt flink huis.
Montage was af en toe heel artistiek; luchtshots waarin er goed gebruik wordt gemaakt van kleurcontrasten. In het bijzonder ook de opnames waarin het beeld een paar seconden stil lijkt te staan en er een extreem grimmige sfeer á la Sin City wordt gecreëerd, waren prachtig (een voorbeeld; als Hartnett staart naar de romp waarvan hij zojuist het hoofd heeft gescheiden, die in de schommel hangt. Jatsé!
Echter ook veel op deze film aan te merken; sommige personages waren echt, té debiel voor woorden. Hoewel in mindere mate, ergerde ik me net als in Eden Lake wild aan de chick, want wat wás ze vaak dom bezig zeg, met dat clichématige I'm coming with you de hele tijd. Ook die opa wenste ik het liefst een ander lot toe. Stond totaal niet open voor diens dementie, want het lag er te dik op en met het irritatie-gehalte van een tros gepelde uien. Opper-vampier was daarentegen, hoewel ook onbedoeld, af en toe erg grappig; keek de hele tijd uit z'n ogen alsof ie voor elke scene 10 gram Afghaan had zitten oproken, met mond die de hele tijd op half 7 stond
Er waren ook wat andere aspecten waar wat op was aan te merken, zoals de onbenullig escalerende ruzie op de zolder en de clichématige stilte voor de storm-opbouw van enkele scenes (let er maar eens op; ze hebben even een sentimenteel momentje, en opeens horen ze een schreeuw en kickt de actie in), maar dit was allemaal niet zo erg.
Een aardige horror waar veel meer in had gezeten.
3/5, en dan ben ik heel mild
Edit: O ja, en die sprongen in de tijd waar iedereen het over heeft zijn inderdaad erg ongeloofwaardig. Zoveel aan te merken op deze film dat ie de 3/5 niet verdient; halfje eraf
Near_Dark
Plot: We bevinden ons in een geïsoleerd, ondergesneeuwd stadje in Alaska . Nog één dag te gaan en het is hartje winter, dan is er gedurende 30 dagen géén zon, enkel duisternis.
Vele inwoners ontvluchten voor een maand het stadje om in zuidelijker oorden deze deprimerende periode te overbruggen.
Tijdens de eerste dag van de "donkere periode" arriveert een vreemde man, blijkbaar de enige overlevende van een schip dat is vastgelopen op het ijs dat zich op zee heeft gevormd...
Vanaf dan doen zich vreemde gebeurtenissen voor: alle honden worden op gruwelijke wijze afgemaakt, de enige helikopter wordt gesabotteerd en de elektriciteit wordt afgesloten.
Wat is er aan de hand....?
Vanuit het duister doemen vreemde wezens op die de angstige bevolking beginnen op te jagen en op gruwelijke wijze vermoorden
Vampiers hebben hun intrede gedaan en zullen de komende 30 dagen van duisternis gebruiken om iedereen af te slachten en leeg te zuigen.
Enkele overlevenden weten zich schuil te houden en gaan de confrontatie aan.
Wie zal deze slachting overleven....?
Waaaaaaaauw !!!!!
Ik vond het een bangelijke Horrorfilm, nie te doen !!
Het begin is eerder middelmatig, maar eens je daar doorheen bent en de overlevenden zich verschansen op de zolder begint het écht goed te worden.
Dit is één van die zeldzame Horror-Drama's die naar't einde toe
alsmaar beter worden !!
Volgens mij gaat deze regisseur nog GROOTSE films maken !
Wat mij betreft een dikke 8/10 waard.
Een vette aanrader
Maximilian
Fijn dat je het verhaal nog even samenvat voor de Alzheimer-tjes onder ons
Maar goed, volgens mij is het ook niet meer dan redelijk dat er in een Hollywood productie naar iets toe wordt gewerkt, en dat het verhaal naar het einde toe dus interessanter wordt. Deze film weet daar nét aan te voldoen, want om nou te zeggen dat het eindgevecht zo spectaculair was.
Heb Hard Candy nog niet gezien, maar 30 days of night wordt hier volgens mij te veel de hemel ingeprezen. Kan me namelijk niet voorstellen dat er geen betere films over hetzelfde onderwerp zijn gemaakt.
maerk
Volgens mij gaat deze regisseur nog GROOTSE films maken !
Ik hoop het ook
Zijn andere film, Hard Candy, is al erg groots. Fantastische film imo, dikke aanrader.
Ik hoop het ook
Hard Candy vond'k ook een goeie film, maar hier op MovieMeter heb'k die nog geen punten gegeven, dat zit eraan te komen.
Ik ben namelijk mijn lijstje met filmbesprekingen aan't afgaan en regelmatig zet ik hier dan mijn mening op de site (dit doe ik nog maar kortelings...) om zo mijn steentje bij te dragen aan de twijfelaars die nog moeten beslissen of ze die film nu écht willen zien of niet.
Vandaar ook dat ik er soms een korte samenvatting (die'k zelf heb geschreven en niet ergens heb gejat
..) bij geef om te proberen de geïnteresseerden alsnog over de meet te trekken zodat ze die gaan huren, kopen of eens op een tv-zender meepikken.
Ik ben dus zéér benieuwd naar David's volgende "The Twilight Saga: Eclipse (2010)" over Weervolven en Vampiers
Near_Dark
Spijtig dat Slade zich in de Twilight reeks gaat mengen...
Miljaarde, ik had niet meteen in de gaten dat het een film uit die reeks was
Ik heb er nog geen van gezien maar hebben die niet expliciet jonge pubermeisjes als doelpubliek...? Of heb ik het mis...?
Dat zou dan een tegenvaller zijn
Metalfist
Ik heb het eerste deel gezien en jammer genoeg is het publiek inderdaad expliciet jonge pubermeisjes...
Near_Dark
Bon, dan zal ik die volgende film van David Slade maar al vergeten,
wat jammer...

Metalfist
Misschien kan hij er wel iets deftig van maken maar ik heb toch mijn twijfels.
maerk
Spijtig dat Slade zich in de Twilight reeks gaat mengen...
Neeneenee! Dit kan toch bijna niet! Was erg benieuwd wat Slade, een grote belofte, als volgende zou regisseren. Maar Twilight? Totaal niet zijn straatje, het eerste deel was zoiezo erg slecht. Ik hoop dat hij ervan af stapt. Of doet hij het om zo wat geld binnen te halen en op de commerciële toer te gaan? Als hij hem gaat maken hoop ik dat de film er visueel goed uitziet. Spanning en échte vampieren kunnen we denk ik wel vergeten.
Near_Dark
Dat zou wel eens kunnen, dat hij in opdracht zo'n seriefilmpje in elkaar steekt om daar flink poen aan te verdienen om vervolgens dat geld te investeren in een volgende topper, laat hem dan maar even doen
Kisje
Heb hem hier bij m'n thuis liggen, maar nadat ik hier al deze reactie's heb gelezen, zal ik toch maar wachten tot het terug dag is
:p
erik1677
geweldige vampierenfilm.
Persoonlijk vind ik dat er op dat gebied weinig goeie films worden gemaakt.
maar dit is toch weer een topper van jewelste.
Bambi18
geweldige vampierenfilm.
Persoonlijk vind ik dat er op dat gebied weinig goeie films worden gemaakt.
maar dit is toch weer een topper van jewelste.
Mee eens. Ik hou van goede vampierenfilms, maar ik heb er maar een paar tussen mijn favorieten staan.
Van deze heb ik vanacht echt genoten, had m al veel eerder moeten kijken. De sfeer van de film is heel goed en hoe de vampiers weggezet worden ook.
Over het einde ben ik minder te spreken, die was ietwat abrupt naar mijn idee. Ook zitten er een aantal scenes in die ik minder sterk vind.
Maar, al met al: de moeite waard om te kijken.
juhnzun
Hou opzich wel van horror maar moet van niet teveel ranzige kills inzitten
deze krijgt van mij een duidelijke onvoldoende 1'5
rose
Zaten flink wat schrik momenten in. Topper!
Poppe
Momenteel 10 euro op bluray!, voor dat geld zeker niet laten liggen!
Muggsy
Josh Hartnett zegt alles in deze film op dezelfde toon. Mocht hij n° 2 moeten doen op het toilet, dan had hij het ook gezegd met diezelfde fluisterstem + bewegende wenkbrauw. Er zijn betere vampierfilms zonder uitgemolken en voorspelbaar verhaal. Er wordt ook geen enkele uitleg gegeven over de oorsprong van de vampieren en je raakt moeilijke betrokken bij de gebeurtenissen die eigenlijk één grote afvallingsrace zijn. Dan moet men er natuurlijk extra gore scènes insteken om dit te compenseren.
thunderball
Deze net bekeken.
Film speelt zich geheel af in een ver afgelegen dorpje in Alaska en doet uiteraard meteen denken aan Carpenters "The Thing", maar dan met vampiers.
Helaas kan deze film nergens aan die bijna 30 jaar oude genre-klassieker tippen. Ook de steeds groter wordende paranoia ontbreekt hier volkomen, hiervoor in de plaats krijg je wat onsmakelijke, bloederige scene's, die ook al snel gaan vervelen, daar het meeste toch net buiten beeld plaats vindt.
Het eerste half uur is zelfs ronduit saai te noemen, daarna is het hier en daar redelijk amusant, maar -op een paar aardige shots en schrikmomenten na- te doorsnee om werkelijk te kunnen blijven boeien.
Eindconfrontatie is ronduit belachelijk te noemen.
Een vijf, ofwel 2,5 ster.
Wolfenstein
Zojuist op RTL 5 gezien. Het kon allemaal net wat beter, maar heb me prima vermaakt.
Deze net bekeken.
Film speelt zich geheel af op Noordpool en doet uiteraard meteen denken aan Carpenters "The Thing", maar dan met vampiers.
Noordpool
Het speelt zich af in Alaska.
andraman
De monotone, afgewogen manier van spreken (niet alleen van Hartnett trouwens) en de ietwat trage, stille sfeer in de film passen juist perfect in de setting: In een dorp op de rand van zo'n frozen hell, wordt nu eenmaal weinig over koetjes en kalfjes gebabbeld, toch? Draagt m.i. juist bij aan de onderhuidse spanning.
Net als het gebrek aan uitleg over het hoe & waarom van de vampiers; de dorpelingen weten ook niets over de vampiers, en dat is ook niet hun prioriteit.
Vond 't nogal meevallen qua "gore" scenes, verre van splatter...
Overeind blijft wat mij betreft het commentaar dat het een afvalrace is (beetje voorspelbaar, want 9 v/d 10 horrorfilms zijn zo) en het gezapige einde, zucht... daarin zie je helaas de link met David Slade's pubermeiskes-pruthorror.
Als geheel vond ik de film echter prima te pruimen.
thunderball
@Theunissen:
Wijsneus,
Alaska, of de Noordpool is mij om het even en liggen vlak naast elkaar, alsof dat iets uitmaakt voor het verhaal.
Wanneer je niks zinnig verder te zeggen hebt dan zo'n idiote smiley, houd dan je mond.
Maakt zeker wat uit voor het verhaal. Hier gaat het om een klein Amerikaans dorpje in Alaska. Zou de film zich afgespeeld hebben op de Noordpool dan was er geen sprake van een Amerikaans dorpje maar van een onderzoeksstation zoals bij "The Thing". En een onderzoeksstation heeft meestal geen politie bureau en energie centrale zoals in dit Amerikaans dorpje
Leuk he die smiley
predator
- 1948 stemmen
Nogal onevenwichtige film. Bepaalde stukken zijn behoorlijk eng, maar andere momenten is het suffigheid ten top. Scenario helpt ook niet echt mee.

30 Days of Night: Dark Days

Disturbia
Thriller, 2007

Planet Terror
Actie / Horror, 2007
sunrisewintervampierhuwelijkscrisisgebaseerd op stripalaskaschepselbased on graphic novelblizzardblood lustpolar night