• 9.373.656 stemmen

Met onder meer: Josh Hartnett, Melissa George en Danny Huston

Releasedatum: 8 november 2007

Plot 30 Days of Night

"They're Coming!"

Het geïsoleerde stadje Barrow, Alaska, wordt iedere winter 30 dagen lang in volledige duisternis gehuld. Veel inwoners zoeken in die periode hun heil elders. Deze winter vestigt een mysterieuze groep vreemdelingen, vampieren, zich in het stadje. Ze bereiden zich voor om zich gedurende de ononderbroken nacht-van-30-dagen tegoed te doen aan de overgebleven inwoners. De sheriff (Josh Hartnett), zijn vrouw Stella (Melissa George) en een steeds krimpende groep inwoners zullen alles uit de kast moeten halen om te overleven tot het weer licht wordt.

avatar van K@i

K@i

K@i schreef:
vermakelijk maar wel behoorlijk geiriteerd aan de hoeveelheid domme fouten van de hoofd personen
het rare uiterlijk en rare acent van die vampiers waren ook niks voor mij

Herzien
volgens mij heb net ook twee grove fouten ondekt 1 vlak voordat die tractor het gebouw ramt zie je iemand uit de tractor springen maar even later blijkt dat de bestuurder er nog gewoon inzit 2 die kale vampier kwam tijdens het gevecht in de vermorzelaar tijdens het eindgevecht met de hoofd vampier stondt tie der

avatar van shockdog

shockdog

leuke, maar niet echt bijzondere film met een kut einde.

avatar van Johan V

Johan V

Voor een horror een lekkere film. Aanrader zeker voor liefhebbers van het genre.

avatar van Jigifest

Jigifest

een bom van een film echt zalig deze film onderschijdt zich echt wel af van de andre vampier filmen zoals Van helsing en zo

avatar van Sh0cK

Sh0cK

aparte vampier-film

Einde was minder. Die gast had gewoon niet hoeven sterven..verder lekker sfeertje

avatar van G to the J

G to the J

shockdog schreef:

leuke, maar niet echt bijzondere film met een kut einde.

Mee eens

avatar van Strangelove72

Strangelove72

Op zich heb ik niet veel met vampierenfilms. Maar deze was toch wel onverwacht anders. De beklemmende sfeer, de bijzonder creepy vampiers. De nauwelijks nog menselijk uitziende vampiers zijn de meest kwaadaardige die ik tot nog toe heb gezien. Niet zo overdone als bijvoorbeeld Van Helsing of Blade, maar gewoon puur kwaadaardigheid zonder opsmuk.

Enige minpunt is het suffe einde.

avatar van Horrorfreak12

Horrorfreak12

een goede en zeer bloederige horrorfilm met een goed einde !!

avatar van sander.h

sander.h

Ik vond hem wel goed.
Het einde vond ik eigenlijk wel okee, tenminste niet zo'n afgekloven "alles komt goed"-einde.

Minder vond ik dat de mooie vergezichten in het begin in combinatie met de besneeuwde omgeving al snel plaatsmaken voor actie tussen de huisjes in het donker, hetgeen een lichte studio-sfeer oproept. Daarnaast heb ik nergens ook maar het idee gehad dat men 30 dagen in dat dorpje heeft gezeten.

Het verhaal heeft verder dan ook niet zo heel veel om het lijf, maar het acteerwerk was prima in orde en de actie is lekker bloederig en ruimschoots aanwezig, en daar draait het in dit soort films eigenlijk ook om.

avatar van Zero_Sunshine

Zero_Sunshine

Aparte, speciale vampierfilm die me wel wist te bekoren.

Phoenix

Slade heeft duidelijk talent, al laat hij zich hier naar mijn smaak toch een beetje teveel leiden door het 10-kleine-negertjes-principe. Zorgt ervoor dat de acteurs niet echt kunnen excelleren en er weer enkele typische zijplotjes worden gecreëerd, terwijl die die boel alleen maar nodeloos ophouden.

De keuze van Eben is aardig, maar niet wereldschokkend, al levert het wel een fraaie slotscène op. Verder deed de film me veel (misschien wel te veel) denken aan de recente Dawn of the Dead, met die fly-over waarin de chaos even duidelijk wordt en de uitspattingen van nietsontziende gore.

Visueel is het door de strakke kadrering en erg resolute editing weer net zo fraai als Hard Candy. Mooi De-Stijl-achtig kleurenpalet ook. Een wit stadje in een zwarte nacht, die langzaam al maar roder wordt. Ook weer terug te zien in de vampiers. Bleek gezicht, pikzwarte ogen, bebloede bek.

Soundtrack ook weer erg sfeervol. Al met al niet zo gaaf als Hard Candy, die had nog iets meer scènes die er net een niveautje bovenuit staken, maar wel 3,5* waard.

avatar van Piraat

Piraat

Verrassend goede film van regisseur David Slade. Want op voorhand, toen ik de cast eens bekeek (Josh Hartnett en horror?) van deze horrorfilm, was ik niet onder de indruk, integendeel.

Maar ik zat goed fout. De film weet gedurende de 115 minuten te boeien met harde scenes, originele moordpartijen en leuke vampieren (al vond ik ze soms wel zombie-trekjes hebben). Ook fijn is dat de vampieren een soort van eigen taaltje spreken.

Voor de rest best wel een treurig einde eigenlijk, maar wel één die me kon bekoren.

Ook credits naar Josh Hartnett, zeer goed geacteerd door hem.

3,5 sterren, zeer geslaagde horrorfilm.

avatar van Bad Kitty

Bad Kitty

4 * * * *

Een spannende horror met enge vampiers. Een beetje apart maar wel lekker. Donker sfeertje en een aantal goede schrikmomenten.

Josh Hartnett blijf ik goed vinden en zeer fijn om naar te kijken

avatar van J8R

J8R

Lekker filmpje, komt al snel op gang en blijft zich in een lekker tempo afspelen.. Die vampiers zien er goed uit en t sfeertje is top!

Het enige echte minpunt in deze film was wel dat kleine meisje dat tegen die man zegt: wil jij met me spelen??? haha sorry maar dat was gewoon stom

Verder top film!! 4*

avatar van horrorfreak23

horrorfreak23

Dit is echt een topper. Ik zat geboeid van begin tot einde

avatar van Antistar

Antistar

Leuk concept. Je horrorfilm laten doorgaan tijdens de constante duisternis op Alaska. Daar kan je geweldige horror uit puren. Helaas: het draait hier wederom om vampiers. Met zo'n beginpunt had ik persoonlijk allicht voor iets psychologisch gekozen, een klein stadje in de middle of nowhere in Alaska tijdens een maand duisternis? Wie wordt dan NIET gek? Ik had me niet vergrepen aan het bovennatuurlijke. Maar goed: vampiers, ok. Maar gewoon geen opbouw: het wordt donker, een paar schrikeffectjes (van die hypersnelle beweginkjes: zelfs al zouden ze potloden slijpen in plaats van kelen open te rijten zou ik nog 'geschrokken' zijn) en daar staan ze dan al de vampiers. Geen suspens, twintig minuten into de film is de helft van het dorpje al over de Styx heen. Angst voor het onbekende en het suggestieve: twee dingen dat moderne horror niet echt lijkt te snappen.

Blijf je over met niet slecht acterende maar nogal oninteressante personages (zelfs van de overlevers zijn er een aantal waarvan ik na de film nog steeds niets weet) maar wel vakkundig gefilmd: beeldmooie locatie uiteraard, ijzig koud kleurtintje op de camera, geslaagd spel met licht en donker, professioneel albeit niet eigenzinnig. Ook een erg mooie ambient soundtrack. Maakt het al bij al een aardige moderne horror.

J-fan

Ik vond er echt niks aan.

Na een half uurtje begon het me te vervelen, na een uur was ik verbaasd dat ie bijna nog een uur zou duren.

Het is constant hetzelfde en de vampieren zijn debiel.

Dat 'praten' van de vampieren sloeg bijv. nergens op.

Ook het einde is naar mijn mening saai.

En de vampieren kunnen toch niet tegen licht?

Maar wel tegen een brand? Daar komt genoeg licht vanaf lijkt mij.

Alleen het feit dat het zich afspeelde in alaska had wel wat

avatar van sander.h

sander.h

J-fan schreef:

Ik vond er echt niks aan.

Het is constant hetzelfde en de vampieren zijn debiel.

Dat 'praten' van de vampieren sloeg bijv. nergens op.

Ook het einde is naar mijn mening saai.

En de vampieren kunnen toch niet tegen licht?

Maar wel tegen een brand? Daar komt genoeg licht vanaf lijkt mij.

Alleen het feit dat het zich afspeelde in alaska had wel wat

Vampieren kunnen niet tegen zonlicht, dus dat verklaart in ieder geval die brand.

sander.h schreef:

Ze konden ook niet tegen licht uit een lamp ...

Dat is geen zonlicht naar mijn idee

Phoenix

Was dan ook een UV-lamp... Als dat al niet duidelijk was.

Phoenix schreef:

Was dan ook een UV-lamp... Als dat al niet duidelijk was.

Serieus? Nee, dat was mij niet duidelijk.

Naja alsnog, ik vond er niks aan.

Maar dit komt misschien ook omdat ik niet zo van vampieren hou, ik vind ze saai, uitgemolken en voorspelbaar.

Alleen de tv serie Moonlight vond ik wel leuk, maar daar was het vampier thema meer bijzaak.

J-fan schreef:

Serieus? Nee, dat was mij niet duidelijk.

Ja serieus. Er werd zelfs nog een hele issue gemaakt om of het UV-licht uberhaupt wel zou werken.

Maar misschien was je al in slaap gevallen .

Phoenix schreef:

Maar misschien was je al in slaap gevallen .

Whaha jah dat zou best eens kunnen.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Ook enkele leuke schrikmomenten en een geweldige mooie setting. Het verhaal op zich is ook origineel, maar de film bevat van oudsher natuurlijk ook die typische horror en vampieren-elementen.

Naast die enkele clichés bevat 30 days of night enkele toffe gore scènes en kijkt hij vlot weg. Het eindduel op het laatste was wat suf, maar het uiteindelijke slotbeeld maakt alles weer goed!

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Ik vonde de film zelf niet zoveel hebben, maar heb het toch afgekeken.

De film bevat ook enkele vieze en gore scenes. Maarjaa daar kan ik wel tegen opzich.

Acteerprestaties waren matig.

2,5 *

avatar van L0sT_R3B3L

L0sT_R3B3L

Friday the 13 th schreef:

Goede vampierenfilm, één van de betere zelfs. Dit komt mede doordat de vampieren er fantastisch goed uitzien en ze zich heel snel kunnen voortbewegen.!

fantastisch goed uitzien ? Het zijn net een paar debielen man

avatar van Deepdish

Deepdish

Leuke moderne vampierfilm in een orginele setting.

Met voor de liefhebbers van gore, in de film zit een geniale originele onthoofding scene. ( de kijker mag raden welke van de 3 ik bedoel. )

3.5...

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Leuke horrorfilm waarin niet op een liter bloed wordt gezien

avatar van Zizzo

Zizzo

goede horror film, heelijke sfeer van een afgelegen dorpje in het donker. goede special effects en acteurs.einde vond ik passend weinig op aan te merken. ik vond het genieten. ga hem zeker nog een keer kijken.

avatar van Xvibe

Xvibe

Aardige film, goed voor zijn genre.. de film bleef me boeie, alleen het eind zeer slecht afgewerkt, en voor mij persoonlijk beetje verprutst. maar buiten dat aardige film, geen onrealistische acties. Josh Hartnet heeft zeer sterk gespeeld.

Dus een 3:)