Genre: Actie / Misdaad
Met onder meer: Willem Dafoe, Sean Patrick Flanery en Norman Reedus
Gesproken taal: Engels en Spaans
Bekijk via Videoland
Plot The Boondock Saints
"Thy Kingdom Come. Thy Will Be Done."
De Ierse broeders MacManus voelen dat ze een missie van God hebben om alle misdadigers in hun stad Boston te vermoorden. Al snel worden ze opgehemeld door de media, die ze The Boondock Saints noemen. Ze krijgen de FBI, onder leiding van de extravagante Paul Smecker achter zich aan.
Paul Smecker
Detective Greenly
The Chief
Macklepenny
Jos2
Zo ongeveer wat Oldman in Leon en Dafoe in BS doen. Of Pacino in Scarface.
Nu noem je rollen die gevoelig liggen. (Waar ik het overigens wel met je over eens ben)
Schmieren is van oorsprong een theaterterm, meen ik. Een acteur die 'kijk-mij-eens'-acteert. De rol niet meer serieus spelen, maar op de lach spelen enzo. Jezelf leuk vinden. Of jezelf overduidelijk heel goed vinden acteren op dat moment. Het is in ieder geval niet echt en geloofwaardig.
Toch wordt het idd niet altijd meer negatief gebruikt. Zo vind ik zelf dat Johnny Depp hier en daar er heerlijk op los schmiert in Leaving Las Vegas en Sleepy Hollow (wat ik er tenminste van zag).
narva77 (crew films)
Johnny Depp in 'Leaving Las Vegas'
Dat is Nicholas Cage. In Sleepy Hollow speelt hij volgens mij redelijk normaal, maar in Fear and Loathing in Las Vegas schmiert hij als geen ander: "uh uh uh"
hugohei
Schmieren komt uit het duits en betekent 'ergens met de pet naar gooien, knoeiwerk leveren. Er zijn/waren acteurs die in Amsterdam goed spelen en er in Oldenzaal een potje van maken : stukken tekst overslaan (eerder in de bus), nuances weglaten, een andere acteur jennen als je zelf rugzaal staat...
Als Depp het er lekker vet oplegt in Fear and Loathing, is dat een keus van hem en de regisseur. Als Cage flink theatraal uitpakt in Leaving L.V. - idem.
Dat is een kwestie van een keuze, die soms (bij echt goeie acteurs) goed en soms slecht uitvalt.
Geen schmieren dus.
Maar ja : als iedereen dat woord gaat gebruiken als 'vet aangezet, over de top spelen' dan is het een kwestie van tijd, en vergeten we gewoon de oorspronkelijke betekenis.
Even de Van Dale geraadpleegd:
schmie·ren
1 overdreven acteren
GerwinF
Nou op aanraden van Kappeuter bestel ik hem op DVD. Wel de amerikaanse versie want die heeft tenminste 5.1DD geluid.
LZA
Lacheh film, vond Defoe wel grappig, en die andere drie knakkers deden het ook wel aardig.
Mician
Ik vond het een erg goede film.
Veel dingen in de film waren erg overdreven, zoals al die mensen neer schieten terwijl ze aan een touw hingen.
Er zijn op dit gebied nog veel meer voorbeelden te noemen en ik denk dat die ook wel genoemd zijn.
Maar ik denk dat dit de film eigenlijk heel cool maakt.
Twee amateurs die ruzie krijgen om een stuk touw terwijl ze zich in een heel gevaarlijke situatie begeven en vervolgens heel proffesioneel iedereen neerschieten.
Dit alles wordt heel anders gebracht dan ik van de meeste films gewend ben.
De humor, het inlevingsvermogen van de rechercheur die op de zaak is gezet, je ziet niet gelijk ziet hoe sommige situaties zijn ontstaan.
Ook het feit dat je soms de pistoolschoten gedempt hoort en de op de juiste momenten toegepast slowmotion geven toch een extra dimensie aan de film.
Vergelijking tussen Boondock Saints en Pulp Fiction vind ik begrijpelijk.
In allebei de films wordt met de tijd geknooid.
Een scene wordt net anders gebracht dan bij andere films.
Ook vind ik de humor veel op elkaar lijken.
Bijvoorbeeld dat in Pulp Fiction per ongeluk iemand wordt neergeschoten en in Boondock Saints een kat.
Ik vind wel dat je absoluut niet over jatten kan spreken.
De gene die het script van Boondock Saints heeft geschreven heeft volgens mij wel Pulp Fiction en misschien nog andere films als inspiratiebron gebruikt.
Maar naar mijn mening heeft ie dat goed gedaan, want de film heeft mij geen moment verveeld en bracht nog weer enige vernieuwing in de manier van een verhaal overbrengen.
Uhm... ik moet waarschijnlijk ook nog stemmen
4 van de 5 sterren.
GerwinF
Goede maar ongeloofwaardige film (who cares?) die met een laag budget is gemaakt. Leuke rollen van Dafoe (Als geflipte Operaluisterende homo) en natuurlijk die 2 ierse gasten. Elke film waar "coolheid" in zit met wat geweld wordt al een Pulp Fiction kloon genoemd dus die discussie ga ik niet meer aan.
Alleen op het einde vondt ik hem net iets te serieus worden. 4 sterren!
ps. Lock, Stock & 2 smoking barrels is beter
GerwinF
Weet iemand trouwens hoe dat nummer heet bij de 3e shootout in die hoerentent zeg maar? Dit nummer staat niet op de soundtrack helaas.
JoeHallenbeck
Ik weet welk nummer je bedoeld. Het is gemaakt door de composer van de film ,Jeff Danna, echter de titel weet ik niet meer.
Nee dat is de titelsong
Dat nummer staat ook op de soundtrack. Maar ik ga even kijken voor die andere van Jeff Danna.
Sjan
Ik heb m'n stem naar 5 * verhoogd, omdat dit misschien wel een van de vetste films is die ik ken en hij zeker niet onder doet aan een aantal films die ik ook in mijn top10 heb staan!
Frieky
Coole film heb genoten, niet briljant maar cool. Krijgt van mij 4 sterren, ik zag net op imdb dat in 2003 boondock deel 2 uit komt...
Zal mij benieuwen:
The story starts with a bit more in depth on the court house scene which ended the last film. As soon as they blow Yakavetta away...
BoordAppel
Gisteren weer gezien en ik heb mn stem verhoogd met een 0,5. Erg stoere en grappige film, en Willem Dafoe is de koelste homo die ik ooit in een film heb gezien. YOU FAIRY FUCK!
bommerd
Werkelijk een briljante film! Veel aktie en veel humor. Ook de de reconstructie van de rechercheur en de ware gebeurtenissen briljant in elkaar gemixt. En dat deze film jatwerk zou zijn vind ik pure onzin. In 1 woord GEWELDIG 5 sterren!
Ik wil je best helpen maar hij staat al op 5 bij mij
Edit: "oh nee, hij stond maar op 4, en kijk eens wat er gebeurt Mac, weer een beetje dicher"
titan
Ik wil je best helpen maar hij staat al op 5 bij mij
Doe ff normaal zeg, nog zo'n berichtje en ik geef hem 0,5 ster.
Macmanus
Waag het niet ventje
Denk niet dat Mik 5 sterren heeft gegeven om mij een plezier te doen, maar omdat hij hem echt 5 sterren waard vind, anders geef ik je gelijk Titan
Mik
Doe ff normaal zeg, nog zo'n berichtje en ik geef hem 0,5 ster.
Stel je niet aan man. Hij stond toch al op 4 wat is het verschil? Ik kan ergere zonden bedenken.
Zowieso moet ik hem 1 dezer dagen nog eens kijken, als het nodig is pas ik mijn stem toch gewoon weer aan. Zo moeilijk is het niet hoor.
EmDee
Nou Mik, ik kan zijn reactie enigszins begrijpen.
Want jij stemt nu op dezelfde manier dan anderen die proberen de top 100 te beïnvloeden.
Maar die 0,5 ster is idd ook weer overdreven.
Mik
Het was toch ook meer een geintje.. Pas em binnenkort heus wel aan hoor, als Mac even niet oplet
... maar door deze hele nasleep lukt dat vast niet meer onopvallend.
EmDee
Dat had je je eerder moeten bedenken toen je m van 4 naar 5 wou zetten.

Actiefilm 'The Boondock Saints' met Willem Dafoe morgenavond (12 maart) uitgezonden op televisie

Knetterharde misdaadfilm 'The Boondock Saints' met Norman Reedus en Willem Dafoe vanavond op televisie

Vijf films waarover critici en het grote publiek het maar niet eens kunnen worden

Heat
Misdaad / Thriller, 1995