• 9.374.811 stemmen

Bend It like Beckham (2002)

Komedie / Sport | 112 minuten

Genre: Komedie / Sport

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Gurinder Chadha

Met onder meer: Parminder Nagra, Keira Knightley en Jonathan Rhys Meyers

Gesproken taal: Engels en Punjabi

Releasedatum: 31 oktober 2002

Plot Bend It like Beckham

"Sometimes, to follow your dreams... you've got to bend the rules!"

Zoals zoveel voetbalgekke jongeren wil Jess graag voetballen zoals David Beckham. Haar traditionele ouders zien liever dat ze een rechtenstudie gaat doen, gaat samenwonen met een Aziatische jongen en leert om Indiaas eten te bereiden. Jules is de sterspeler van Hounslow Harriers, die Jess spot terwijl ze een balletje trapt in het park. Ze haalt Jess over om mee te gaan naar de training. Niet veel later sneakt Jess bij elke mogelijkheid het huis uit om te werken aan haar dribbels, afrondingen en vrije trappen. Wanneer Jess' ouders ontdekken waar ze mee bezig is slaat de vlam natuurlijk in de pan. Ondertussen is Jules moeder Paula doodsbang dat Jules voetbalobsessie haar verandert in een schreeuwende lesbie.

Gewoon een grappige feelgood-movie met leuke muziek. 3 sterren. De DVD heeft trouwens grappige extra-features waaronder een aantal Indiase tantes die kooktips geven.

avatar van Jordy

Jordy

Sja het standaard verhaaltje weer, maar ik heb me prima vermaakt. Wat stond die keepster trouwens ongelofelijk fout opgesteld tijdens die vrije trap op het eind.

avatar van Yak

Yak

Mwah, mwah. Het begon erg leuk, met een cool dribbelende Jess, maar ik vond het voor de rest toch nogal inwisselbaar - hier en daar een heroïsch sportmoment, en verder ruzie over vriendjes, conflicten met ouders, je kent het. Daarnaast vond ik ook dat de eeuwenoude Indiase traditie een beetje makkelijk wordt weggewimpeld ten faveure van de voor ons herkenbare Westerse maatschappij. Keira Knightley (als Jules) heeft een leuk koppie maar bakte weinig van haar rol. Al met al 2,0*.

Dan om het goed te maken nog een leuk weetje: voetbalster Mel is Shaznay Lewis van All Saints.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Sympathieke film, alleen wel erg weinig humor voor een komedie. Het script zit overvol moraaltjes en nodige levenslessen, waardoor het tempo uit de film wordt gehaald. Gelukkig kijkt de film ondanks dit nog best lekker weg, mede dankzij de muziek heeft het allemaal een vlotte uitstraling. Acteerwerk was niet geweldig, vooral Meyers was maar matig. Al met al een zeer voorspelbare, maar gelukkig prima gemaakte en van tijd tot tijd amusante film. Meer humor en minder gezeur had het echter een stuk beter gemaakt.

Ben in een goede bui; 3 héle kleine sterren.

avatar van otherfool

otherfool

Een frisse cast en eens een andere invalshoek, maar uiteindelijk een bekend verhaaltje met de nodige stereotypes. Niet onaardig, maar ook niet bovengemiddeld.

2,5*.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik vond Keira hier niet echt aantrekkelijk hoor met dat korte haar.

Van degene die de film hilarisch vonden zou ik graag wat voorbeelden hebben want ik vond de film helemaal nergens grappig. Meer familiedrama. Verder waren de acteerprestaties goed en de muziek ( oa Inner Smile) erg mooi en paste perfect onder de film.

avatar van wwelover

wwelover

The Best British Comedy sinds Bridget Jones, nou moet ik zeggen dat ik helemaal niks heb met Bridget Jones. Maar ik vond deze film erg vermakelijk, een lekkere feel-good movie, ondanks de voorspelbaarheid is het gewoon een leuke film om te zien. Het verhaal is ook niet echt heel vernieuwend en origineel, maar het weet toch de twist een beetje verrassend te laten komen. Het einde was helaas iets te voorspelbaar maar ik snap dat ze ervoor gekozen hebben.

Ik vond de cast erg leuk, kende Nagra helemaal niet maar ze doet het erg leuk. Maar ik vond Knightley wel een stuk beter, en ik vond haar ook nog eens er erg leuk uit zien. Ze heeft gewoon iets natuurlijks. En ik ben dan ook nog een liefhebber van Jonathan Rhys Meyers, een zeer getalenteerde acteur.

Zeker een aanrader als je van leuke feel-goods houdt.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Die keepster op het einde, dat kan echt niet natuurlijk Njah, voor de rest wel een aardig filmpje. Niet veel soeps, maar met veel plezier gemaakt en dat is te zien. De cast doet het prima en de muziek is ook aardig. Natuurlijk is Atomic van Blondie het hoogtepunt wat dit betreft

Dat voetbal lijkt trouwens echt helemaal nergens op in de film, vooral van de twee hoofdrolspeelsters, vreselijk. Die vrije trap - en uiteraard de winnende goal - op het einde is dan al helemaal het dieptepunt. Gelukkig kijkt de film voor de rest leuk weg, kent zijn grappige momenten en is - ondanks dat het vaak wel heel erg slecht is allemaal toch zeker leuk voor een keertje. Maar zeker ook niet meer.

avatar van booyo

booyo

Vrouwen en voetbal, voor mij geen gouden combinatie. Deze film bevestigd dat maar weer. Wist me een klein beetje te vermaken, maar dan ook echt maar een klein beetje. Vond het wel hilarisch hoe de vrije trap er op het laatst in vloog, kleine knipoog naar het niveau van vrouwen voetbal?

avatar van Theunissen

Vond het wel een leuke komedie met leuke rollen van Parminder Nagra en Keira Knightley. Het was de eerste keer dat ik Keira Knightley in een film zag spelen en had gelijk al zoiets van "wat een lekkertje". Wel jammer dat ze bijna niets op de plank heeft

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Bend It Like Beckham begint leuk. Wat best lang ook zo blijft maar naar het einde toe was de humor eruit en wordt het te clichématig. De verschillende cast leden (vooral de twee hoofdrol spelers) acteren erg goed. Maar heb er voor de rest niks mee. Jammer dat de humor factor opeens was afgelopen. Dat hele gedoe met dat Indiase gezin begon te vervelen. Qua humorpunten en acteerwerk wel geslaagd maar daar redt de film het net niet mee. Dus krijgt het een 2,0.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Een luchtige vertelling over een emanciperende Indiase meid Jess versus haar strenggelovige familie, waarbij voornamelijk haar moeder zo paranoide als de pest is. Mannendingen zijn een flinke taboe, dus ook voetbal, waar Jess nou juist haar interesse in heeft. En tja, wat wil de film zeggen (nogmaals), een geloof en je eigen wensen en indentiteit gaan als water en vuur, maar helaas blijft het daar niet bij.

Jess wordt erg leuk en fris neergezet door Nagra, en haar beste vriendin Jules mag de toen nog piepjonge Knightsley op haar rekening nemen. Je zou haast zeggen dat ze wel 10 jaar ouder is dan 17. Ook verrassend om Rhys Myers hier als broekkie te zien. De film is nog prima opgebouwd, alleen jammer dat het hier en daar wel een beetje over de top wil worden en de muziekkeuze was nou ook niet altijd toepasselijk. Gelukkig was het nou net niet zo erg als zo'n schreeuwerige Amerikaanse tienerkomedie en durven ze aan complexiteit ook wel hun vingers te branden.

Prima te verhapstukken. Maar een comming out film, zoals hierboven vermeld? Heb ik iets gemist?

avatar van IH88

IH88

“I didn't ask to be good at football, Gura Nanak must have blessed me.”

De positiviteit straalt er vanaf. De strubbelingen van een Indiaas meisje in Londen is leuk gedaan, alhoewel het allemaal niet erg diep gaat. De film blijft luchtig en vrolijk en Jess’s loyaliteitsproblemen tussen het voetbal en haar familie zijn zo opgelost. Nagra, Knightley en Rhys Meyers hebben prima rollen en de andere acteurs doen het ook goed. De voetbalscènes zijn wel erg slecht gefilmd. Bend It Like Beckham is vederlicht en een leuk coming of age filmpje.

avatar van Woland

Woland

Dat viel niet mee. Ik hou van voetbal, ik had wel zin in iets luchtigs, en eigenlijk ook wel in een komedie. Behalve het tweede kwam ik van een koude kermis thuis - er was eigenlijk geen grappig moment te bekennen (ik kon ook niet zoveel met de vele Indiase stereotypen, misschien grappiger als je uit die cultuur komt), en er kwam niet heel veel voetbal aan bod en wat er wel aan bod kwam was uitermate amateuristisch. Het is vooral hele voorspelbare feel-good voor een tienerpubliek, waarin twee meisjes (een van Indiase afkomst) een voetbalcarriere najagen. En ja, de rest kan je uittekenen, ouders die het er niet mee eens zijn, ruzies en het weer goedmaken, liefdesperikelen, niet zo heel veel voetbal, maar wel uiteraard een happy end met een doelpunt in een finale. Gaap. Zelfs een jonge (en graatmagere) Keira Knightley en een op zich ook prima spelende Parminder Nagra weten de film niet naar een voldoende te trekken. Ik kan 'm afstrepen, en kan ook bij deze wel beloven dat ik 'm niet nog eens een keer op zal zetten.

avatar van blurp194

blurp194

Ik zag vandaag ergens een roddelrubriekje over dat er kennelijk een vervolg op deze film aan zit te komen - met zo ongeveer de volledige cast op herhaling. Leuk, want deze film verdient het om een vervolg te krijgen, en ik hoop dat het lukt om dat vervolg even vrolijk en onbevangen te laten zijn als dit eerste deel.

Nagra en Knightley zijn ontwapenend schattig met hun familieproblemen, de balans tussen wat er van ze verwacht wordt en wat ze zelf zijn en kunnen geven - het dilemma wat zo ongeveer elk kind ooit zal doormaken. Zoals bij het genre past wellicht zonder al te veel drama, maar de boodschap is evengoed helder.

Leuk om een vroege rol van Knightly te zien - en ze speelt hier eigenlijk gewoon beter als in veel van haar latere rollen, waarin ze vaak in maniertjes en trekjes vervalt. Hier is de hoofdrol eigenlijk voor Nagra, en die speelt haar bijkans weg - en wat onterecht lijkt het daarmee dat zij nauwelijks doorgebroken lijkt in vergelijking. En buiten dat een vroege rol van melkmuiltje Rhys Meyers.

Verhalend is het misschien een beetje standaard en gewoontjes, maar ook gewoon grappig en lichtvoetig kijkvoer. Ook daarvan hoop ik dat een vervolg dat blijft vasthouden. Kom maar door, zeg ik.