Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)
Genre: Komedie / Mockumentary
Alternatieve titel: Borat!
Geregisseerd door: Larry Charles
Met onder meer: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian en Pamela Anderson
Gesproken taal: Hebreeuws, Engels, Pools en Roemeense
Releasedatum: 2 november 2006
Zaterdag om 20:00 uur op SBS9
Plot Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
"Come to Kazakhstan, it's nice!"
Borat is één van de grootste celebrities van Kazachstan en bovendien een bekende tv-reporter. Hij wordt door zijn tv-zender naar Amerika gestuurd om daar verslag te doen van het land, de mensen en de gewoontes. Maar Borat, met zijn documentairecrew in zijn kielzog, raakt vooral geïnteresseerd in de plaatselijke schoonheden en wil per se Pamela Anderson vinden om met haar te trouwen.
Borat Sagdiyev
Azamat Bagatov
Luenell
Prime Minister of Kazakhstan
Zichzelf - Fraternity Member (onvermeld)
Pride Dancer (onvermeld)
Legan
Je beledigt een paar mensen, je gooit er een paar sexgrappen in, en presto... Borat! is geboren. En toegegeven, een paar dingen erin zijn leuk zoals de autorijlesscène die in mijn ogen echt super is. Prachtig om te zien hoe die man met Borat omgaat. Subliem. Maar ja, die scène is helaas een eenzaam hoogtepunt in een verder bijzonder slechte film.
Want te vaak is te duidelijk te zien welke scènes echt zijn en welke in scène zijn gezet. Daarnaast is de humor vaak ééntonig, en daardoor saai en soms zelfs irriterend, en tevens zijn enkele grappen misplaatst. Maar als je denkt alles al te hebben gezien, komt de film met een scène die werkelijk kant nog wal slaat. En ja, dan heb ik het over de hotelscène waarin men naakt rondhuppelt in de hotel en het voorstukje op de hotelkamer. Enfin, zal wel een kwestie van smaak zijn, maar op mij komt het over als een zwaar geforceerd stukje 'hoe laag kan je gaan'.
Vincent!
Dit alleen al bevestigt de vooroordelen die een Borat heeft gekweekt. Dank je.
In Nederland heb je dan ook klompen, tulpen en wiet als identificeerbare eigenschappen. Dat is gewoon bevestigend.
Wat de volslagen idiote, verkrachtende, vieze, smakeloze, zusjes neukende figuren in Borat met Kazachstan te maken hebben slaat helemaal nergens op.
Dat slaat ook nergens op, en ik snap ook niet waarom het serieus genomen wordt. Dit is gewoon een komedie waar wat tegen normen en stereotypes wordt aangeschopt. Daar is wat mij betreft niet zo veel mis mee. Ik kon het zelf in elk geval allemaal makkelijk met een korrel zout nemen. Ik bedoel maar, die Sacha Baron Cohen is zelf joods, en drijft daar ook de spot mee. Dat de humor je niet ligt, is iets persoonlijks. Maar ik moet zeggen dat ik de vele moralistische/ernstige reacties hier wat overdreven vindt.
je80roen
Hilarische anti-Amerikaanse film. Je moet niet te Amerika-minded zijn om deze film te waarderen. Ik denk daarom ook dat politieke voorkeur meer meespeelt bij sommige mensen als dat ze hem echt niet grappig vinden. Maar goed ik geniet persoonlijk van elke belediging richting de Amerikaanse onderdrukker.
Juud
Een jaar geleden had ik nog een gruwelijke hekel aan deze film, maar dat kwam vooral omdat mijn broer hem op vakantie elke dag wilde kijken en ik de humor op een gegeven moment wel zat was. Een tijdje terug weer gekeken en ik moet zeggen dat het toch wel een heel humoristische film is. Een aantal keren kwam ik gewoon niet meer bij. Mijn mening is dus heel erg bijgesteld. Ik ben ook zeer benieuwd naar Bruno, die binnenkort in de bios komt!
Joakiem
Had er meer van verwacht, desondanks redelijk geslaagd. Je moet natuurlijkw el van de (grove) humor houden
YTK999
yekshemesh! i very much like this movie. it was a GREAT succes!
in particulary i liked the part where he is referring to a retired man as a RETARD. VERY NICE! and the part with the woman who should not vote because she is a woman.
in kazachstan we say:
woman
little rat
i like!!!!!!!!!
booyo
Het is natuurlijk geen film van de hoogste kwaliteit, neem ook niet aan dat je dat verwacht als je de film besluit te kijken. Maar ik vind het wél een geweldig typ die Sacha Cohen hier speelt. Wat een schaamteloze rol, je moet het allemaal maar durven! Qua concept is het allemaal wat simpel, pak een stereotyp, gooi er wat grove (discriminerende) humor tegen aan en je hebt Borat. Cohen speelt de rol echter magnefiek, en weet de Amerikanen flink op hun plek te wijzen. Ongeloofelijk wat voor een karakters er in de film langs komen.. Die ´not joke´ dude, die walgelijke tieners in de camper, die redneck bij de rodeo, en wat ik nog het engst vond was die sekte in die kerk.. Hoe die het voor elkaar heeft gekregen weet ik niet, maar hij heeft ze weten te vinden!
Veel gelachen om al die rare karakters die langs kwamen, heerlijk hoe Borat hun weet gek te draaien.
Geen topfilm, wel top voor het lachgehalte.
gebruiker_56935
Vind het maar flauwe humor
Ja tuurlijk is het flauwe humor, maar het zet wel een beeld neer van hoe achterlijk Amerika eigenlijk is. Borat en Bruno zijn naast uitstekende komedies (naar mijn mening) ook goede docu's.
Avitas Sibannac
Met momenten erg grappig en gelukkig is ook de speelduur prima. Dit had zeker niet langer mogen duren.
Heb af en toe flink gelachen maar heb me zeker niet ziek gelachen zoals sommige reviews destijds beweerden (denk bijvoorbeeld aan Humo, De Standaard...)
En ben nu toch ook wel eens benieuwd naar dat nieuwe typetje Bruno.
Dikke 3 *
SSeagal
Ik kan bijna alle soorten humor wel waarderen, maar zoals al eerder vermeld in dit topic, ik vind dit geen humor meer persoonlijk. Situatie humor kan leuk zijn, maar hele tijd switchen van echt naar in scene gezet? Niet echt. Ali G kon ik nog wel grappig vinden, maar hier scoort Sacha wel heel goedkoop, de vulgaire sexgrappen vliegen je om de oren, en soms worden ze nog even herhaald, sommige mensen zijn zichtbaar gekwetst door zijn opmerkingen, en om dat nu humor te noemen? In de trant van, hoe kan ik zo schokkend mogelijk over komen.
Neem nu Tom Green, in zijn show nam hij ook vaak mensen op de hak, maar kwetsend werd het bijna nooit. Ook wist hij ook daadwerkelijk mensen aan het lachen te krijgen op straat door zijn absurde humor of zijn geniale grap. Sacha heb ik in Borat dat nergens zien doen, enkel kwade gezichten gezien. En als toppunt de scene waarin Borat boven op zijn dikke naakte vriend springt, ronduit smerig en niet grappig.
Als je vind dat ik dan geen humor heb, prima, die mening mag je hebben, net zoals als ik de mening mag hebben dat ik dit totaal niet grappig vind en niet eens de categorie humor verdient. 0,5*
Smaling
Lekker fout, lekker lomp, lekkere humor. Heerlijke film om lekker dom weg te kijken.
Wellicht!
kun je lekker verneuken wat je opa's hebben opgebouwd
kun je lekker verneuken wat je opa's hebben opgebouwd
Inderdaad!
AGE-411

DragQueen
Grappige film omtrent het typetje borat, van cohen. deze kruipt erg goed in zijn rol. borat gaat naar amerika, en dat levert hilarische momenten op. verder vond ik de film wel humoristisch, maar had ik er toch iets meer van verwacht. 3 sterren.
Empty
misschien kun je je aansluiten bij Al Qaida?
hij heeft het over de Amerikaanse ONDERDRUKKER. Ik sluit me volledig bij je80roen aan. onderdrukkers beledigen is altijd een nobel doel.
Dat Cohen soms ook gewoon onschuldige mensen aanvalt is wat over te zeggen.
Seifer
Een film met een jodenloop een goede documentaire?
Thom1994
Oké, waar ik dus helemaal gek van word, is van die humorloze mensen die komediefilms gaan kijken en ze vervolgens gaan lopen afzeiken. Je kijkt een film als Borat grotendeels voor de humor die de film bevat. Als je niet van humor houd, ga dan niet dit soort films kijken en ze zeker niet laag beoordelen. Deze film is bedoeld voor mensen die van komedie houden.
Zelf vond ik de film erg geslaagd. Heb hem in de bioscoop gezien en daarna nog zo'n 10 keer kleine stukjes teruggekeken. Ik vind de opmerkingen van Borat en vooral de manier waarop hij het brengt erg grappig. 3,5 sterren en zeker de moeite waard om eens een keer te kijken.
Empty
waarom zou dat geen goede docu kunnen opleveren? Bedoel je dat een film dramatisch of sober gebracht moet worden om goed te zijn?
Karl van H.
Het is lachen, gieren, brullen met Borat; natuurlijk, het is zo smakeloos als de pest, maar wel grappig. Dat maakt deze film leuk voor zolang het duurt, maar ik kan het niet helpen uiteindelijk toch achter te blijven met een enigszins vieze smaak in mijn mond. De smaak van ballen.
timbo_
Al eerder wat stukjes gezien maar om echt een oordeel te vellen moet je een film natuurlijk helemaal zien. Nou de voorstukjes hebben mijn beeld bevestigd. Dramatische film die werkelijk niets anders doet dan grove en vooral makkelijke grappen maken die totaal geen effect sorteren. Kortom een van de slechtste films die ik ooit zag.
Ik dacht me ook nog te kunnen herinneren dat de film veel lof kreeg voor het beeld van Amerika dat geschept wordt en dat de reacties van de mensen zo authentiek waren. Nou als iets voor 90% ingestudeerd was, was het dit wel. Dit een docu noemen vind ik dan eigenlijk ook een belediging voor iedere andere docu.
Kortom geen enkel pluspuntje kunnen vinden.
Max en Joep
oh oh oh wat was hij weer grappig.
ik lag weer regelmatig met de tranen in mijn ogen.
"Yeah, fuck my mother!"
echt een hele gave film.
en ook heerlijk fout, dat vind ik altijd erg leuk.
Niveath
Net herzien op tv. Slechts een paar leuke grappen na het goede begin. Verder vooral veel saaie stukjes waar echt goede grappen uitblijven.
Weet niet voor de volle speelduur te boeien, de trailer verraadt bovendien de beste stukjes.
Kom nog steeds niet verder dan 2.0*
Net ook pas voor het eerst Borat gezien. Shame on me!!
Ik had bij deze film hetzelfde gevoel als bij Bruno, het begint gewoon supergrappig en een kanon met grappen wordt op je afgevuurd. Echt hilarisch.
In het midden zwakt het wat af en wordt het iets geforceerder(Naakt in hotel rondlopen en Bud Light loser Amerikanen in een camper).
Het eindigt wel hilarisch met de Pamela Anderson scene.
Heerlijk!!
Naar mijn mening iets beter dan Bruno, maar het vertaald zich niet uit in de score.
3,5 sterren

Asa ga Kuru
Drama, 2020

Le Peuple Migrateur
Documentaire, 2001
vscaliforniëprostituerenjournalistrodeokazakhstandemeanor course chickendriving school satireantisemitismbeersociale satiremockumentaryverslaggeverpost-credits sceneduringcreditsstinger