• 9.381.622 stemmen

Met onder meer: Olivia Bonamy, Michaël Cohen en Adriana Mocca

Gesproken taal: Frans en Roemeense

Plot Ils

"They're already inside."

Lucas en Clementine leiden een rustig leventje, totdat Clementine op een nacht wakker wordt. Ze heeft gestommel gehoord en spoort Lucas aan om een kijkje te nemen. In eerste instantie zien ze niks, maar al snel blijkt dat er iemand is. Diegene blijft echter in de schaduw rondsluipen en jaagt hen de stuipen op het lijf.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Vanaf de 1e scéne érg spannend, deze Ils. En (gelukkig) gaat het daarna in één stuk vrolijk verder met deze spanning. Vooral de eerste helft van de film was genieten.

Ja, ik heb me best wel vermaakt. De scénes in dat huis zijn lekker angstaanjagend en deden me een paar keer best doen schrikken. Probleem is altijd dat zo'n film vaak een wat neerwaartse spiraal kent, in een tweede helft. Zo ook hier jammergenoeg.

Sowieso hou ik ervan dat de ''daders'' wat mysterieus blijven - niet echt weten waar je mee te maken hebt. Hier vond ik het dus een enorme deceptie dat dit van die kinderen bleken te zijn. Ook het einde vond ik erg tegenvallen. Het had moeten eindigen wanneer Clem in dat tunneltje bij de snelweg vast zat. Dat hele gedoe daarna met die uitleg is echt geen goed idee geweest.

Maar de film kijkt vanaf het begin tot het eind heerlijk weg, is mooi dicht op de huid gefilmd (wat de spanning zeer ten goede komt) en kent een geweldige speelduur.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Standaard thriller, zoals je ze vroeger wel eens op de late avond bij RTL zag (meestal vooraf gegaan door een drama film). En daarmee is eigenlijk al alles gezegd: de film doet wat het moet doen. Er wordt vanaf het begin een flinke dosis spanning gecreëerd, maar voor de rest heeft het allemaal weinig om het lijf.

Net als die made-for-tv producties van pakweg 15 jaar terug zijn de acteurs nog even belabberd, is het verhaal nog even slecht en oogt het nog allemaal even goedkoop. Enige verschil is dat het nu een Franse film betreft, i.p.v. een Amerikaanse en dat men de camera- en montagetechnieken heeft aangepast aan de 21ste eeuw. Maar moet ik voor een schuddend cameraatje en een blauw kleurenfilter nu ineens hoge scores gaan uitdelen...?

Begrijp werkelijk niet waarom sommige users zo lyrisch zijn. Maar zoals ik al eerder constateerde: als iets Frans is krijgt het bij sommigen een punt extra (zie run-of-the-mill slasher Haute Tension). Desondanks is Ils geen slechte film, biedt het prima popcorn vermaak, maar brengt het verder ook niets bijzonders. Zonder francofiele bril: 3,5*

avatar van Insignificance

Insignificance

Of het wel of niet origineel is, boeit me niet zoveel. Dat doet de film immers al vanaf de start. Het weet vervolgens grotendeels te teren op niet veel meer dan suggestie en de reactie daarop. Wat dat betreft helpt 't dat beide hoofdrolspelers niet storend werk afleveren. Beeldvoering, lichtgebruik en omgevingsgeluiden maken het knap nerveus waarbij de locaties uiteraard ook meewerken. Film blijft ook nog eens in beweging door z'n koers en korte speelduur. Met ook nog een waardige afsluiter in petto, heb je 't al gauw over een straf filmpje. Klein maar heel fijn.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Spannende, sfeervolle thriller, bijvoorbeeld door de omgevingsgeluiden (zoals Insignificance al zegt). Het verhaal is misschien nogal simpel en al eens eerder gebruikt, maar de korte speelduur en uitstekende uitwerking maken het niet hinderlijk. Gewoon erg spannend, en gelukkig niet al te veel cliche-schrifmomenten.

avatar van Thera.

Thera.

Wat is dit een goede horrorfilm! Echt heel knap gedaan. Bizar; dat het hier om kinderen gaat geeft natuurlijk een extra dimensie aan het sfeer, en al helemaal dat het echt gebeurd is. De manier waarop is ook erg passend voor het beklemmende gevoel dat je graag wilt bij een film als deze, want het zal je maar gebeuren dat Het Gevaar je huis binnenkomt... de plek die veilig zou moeten zijn. En dat einde, met die klikklakjes! Alsof ze speelden, en zo was het ook voor ze, zo bleek... Beter dan Eden Lake wat mij betreft, al viel die me ook niet tegen.

avatar van Masterchief

Masterchief

Helaas, vond deze horror niet zo eng als ik had verwacht van de 4 sterren reacties hier. Toegegeven: Hier en daar is de sfeer zeker creepy, maar verder blijft de film vrij simpel en voorspelbaar. Weer zo standaard dat je weet welke fouten de personages maken en wat de gevolgen hiervoor zijn.

Vond het trouwens veel weg hebben van Eden Lake, alleen die was beter.

avatar van Mambanda

Mambanda

Geen horror, maar wel een zeer slechte thriler. Veel ergenissen, waaronder het camerawerk dat echt op m'n zenuwen begon te werken na een tijdje. Spanning zit er totaal niet in, en het is erg irritant dat je na een uur nog niet weet waar je eigenlijk naar aan het kijken bent. Alleen maar een pluspunt dat deze film maar 73 minuten duurt.

avatar van nognooit

nognooit

Een aardige thriller.
Helaas wat mager qua inhoud. De hoofdpersonages krijgen geen diepgang en halverwege zakt de spanning wat in.

Het feit dat deze film waar gebeurt is, of in ieder geval gebaseerd op waargebeurde feiten, betwijfel ik een beetje. Ze zullen vast een loopje hebben genomen met de feiten, of de 'feiten' waren afkomstig uit de Franse variant van De Telegraaf.
Eigenlijk doet dat er niet toe, want de basis van deze film is prima.

De spanning die er in het begin en op het einde is, is dan wel weer sterk, dus deze film verdient toch zeker een dikke drie sterren.

De film deed mij heel erg denken aan de Britse film Eden Lake. Waarin ook een stel centraal staat en slachtoffer word van een groep jongeren.
Die vond ik echter een stuk sterker uitgewerkt, dus voor liefhebbers van Ils raad ik die film dan ook van harte aan.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Middenstuk springt er vér bovenuit. Bijzonder sfeervol dankzij de briljante aanpak die erg dicht op de huid zit. Als een derde persoon bevind je je in het huis. Fantastische belichting, über-grauw en het tovert een vrij normaal huis tijdens de nacht compleet om.

Einde deed me niet zoveel, stuk in het bos haalde de sfeer flink onderuit. Het wist tot aan dat moment toch vrij goed de clichés te ontwijken. Met name de set-ups zijn erg goed gekozen en de schrikmomenten blijven totaal achterwegen. Zoals het hoort, dus. Angst creëren door effectieve cameravoering en vooral met geduld.

Vrij kort filmpje, is ook maar goed ook. Las voorheen wel eens Ils en 'The Strangers' in één zin, maar die tweede is het daglicht niet waard en zou wensen dat het iets van die flair heeft die Ils neer weet te zetten. Al met al erg sterk, mooie 4*

avatar van Fortune

Fortune

Best goed.

Niet heel bijzonder dit filmpje maar toch een intense kat-en-muis spelletje met goede spanningsopbouw die de volle 77 minuten blijft aanhouden. Een korte speelduur en daar is helemaal niks mis mee aangezien ze er een spannend adrenaline pompend filmpje van willen maken.

Wat ik wel minder vond is dat je de hoofdrolspelers(het stelletje) totaal niet leert kennen. Wie zijn die mensen nou eigenlijk waar ik naar kijk? Ik ken ze totaal niet.

Je weet helemaal niks van die mensen af behalve dat ze het het komende uur moeilijk gaan krijgen. Wel jammer dit, want het maakte mij niet zo heel veel uit wat er met die mensen gaat gebeuren. Hetzelfde als je een krantenartikel leest over zo'n gebeuren, je vind het erg maar je krijgt er totaal geen gevoelens bij want je kent de mensen niet. Je leest het snel en denkt wat lopen er veel gekken rond op deze wereld en dan ben je het weer vergeten. Heb een beetje hetzelfde gevoel bij deze film.

De grote pluspunt is uiteraard de sfeer in deze film, dat zit helemaal goed. De locaties van het landhuis naar het bos en dan naar de tunnels is een leuke afwisseling. De film is eigenlijk gewoon goed hoe het omspringt met horror elementen. Je ziet alleen maar glimpen van de daders en angstaanjagende geluiden die de film spannend en mysterieus houden. Voor de rest zie je vrij weinig gruwelijkheden die vol in beeld worden getoond en dat had de film ook niet nodig.

Niet bepaald vernieuwend maar in zijn opzet geslaagd.

De tunnels vond ik het beste, lekker claustrofobisch en chaotisch.

Aanradertje 3.5.

avatar van xxc

xxc

Moeilijk.

Ik heb het nooit zo op alles wat niet engels of nederlands spreekt. Dan heb ik het natuurlijk niet over mensen maar over films. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar meestal vind ik films die engels of nederlands gesproken worden altijd wat beter..

Ik vind het erg moeilijk om te zeggen en te bepalen wat ik van deze film vind. Aan de ene kant is hij sterk, muziekaal erg goed. Aan de andere kant... Ik heb zo verschrikkelijk veel films met hetzelfde thema: er dringen mensen binnen (soms kinderen), en vaak loopt dat niet goed af. De gene die ik daar van heb gezien vond ik wel wat spannender dan Them/Ils. Dus.. ik weet het niet goed.

Wel moet ik toegeven dat ik het einde erg sterk vind. Het moment waarop de kinderen na de bus toe lopen. Dat geeft een bevestigend gevoel dat ze toch echt nog kinderen zijn.. Weliswaar gestoord, maar... het zijn en blijven kinderen.

Ik had overigens ook niet verwacht dat het hier om een realistisch gefilmde film zou gaan. Op de cover te zien en op de achterkant te lezen had ik eerder een indruk gekregen dat het om iets buitennatuurlijks zou gaan. Iets wat niet bestaat.. Maar dat was niet zo.

Ik denk dat ik deze film nog maar is een keer moet bekijken wil ik er over uit zijn.

Voor nu, een 3,5*

avatar van blurp194

blurp194

Niet echt van onder de indruk... ik vind het geen bovengemiddeld spannende film. Had ook nogal moeite om m'n aandacht er bij te houden op een toch best regenachtige zaterdagmiddag.

Sterke eindscene, maar dat is het dan ook wel.

avatar van otherfool

otherfool

Een uur lang uitstekende spanningsopbouw met helaas aan het eind wel een beetje een anti-climax gevoel, wat anderen hier ook al aanhalen. Locatie is verder uitstekend, het spel prima, geluid erg goed, ja dit was toch wel griezelen geblazen.

3*.

avatar van Number23

Number23

Sfeervolle thriller. De regisseur maakt maar al te graag gebruik van goed gekozen muziek, uistekend camerawerk en de belichting is ook zeer vakkundig. Als genrefilm staat Ils dus als een huis en wint het makkelijk van bijv. The Strangers en verliest tie nipt van Eden Lake. Vooral richting het einde wint de film aan kracht, als je langzaam erachter komt hoe de vork in de steel steekt. Beginscene ook erg sterk.

avatar van Nitrouz

Nitrouz

Oei, wat een tegenvaller was dit. Ik hoopte op een film die te vergelijken was met andere Franse top horrors, maar dat viel tegen. Waar ik hoopte Ils naast Martys (4.5*) en Haute Tension (4,5*) te kunnen noemen, noem ik Ils nog niet eens naast La Meute (3*).

Het lukte Ils ondanks de korte speelduur mij te doen gapen en geeuwen. Ils duurt maar 77 minuten, en is daarmee een vrij korte film. Nergens wordt Ils voor mij eng, nergens is de sfeer verbluffend zoals ik had gehoopt. Het Franse horror sfeertje zit er op zich best wel aardig in, wat een positief punt is. Ook wordt er goed geacteerd en zijn de schrikmomenten op zich best prima.

Helaas is de vergelijking met The Strangers (1*) al gauw gemaakt, gelukkig wordt Ils nergens zo slecht als The Strangers, maar nergens wordt het zo sterk als eerder genoemde Franse horrors. 2 sterren.

avatar van K. V.

K. V.

Een kort (een uur en een kwartier) Frans/Roemeens filmpje, maar daarom niet minder waard om te bekijken.

Spannend, erg spannend en vooral schokkend: omdat het waar gebeurd is, wie de daders zijn en waarom ze dat hebben gedaan.

Aanrader.

avatar van neo

neo

Vlotte en effectieve film die in korte duur een gedegen spanning opbouwt. Voordeel met zo'n lengte en de gekozen aanpak is ook dat het vrijwel direct datgeen laat zien waar het om draait en geen onnodige poespas inbrengt. Nu ja, behalve dan de onnodige toevoeging van enkele zinnen aangaande het waargebeurde hiervan.

Ondanks dat de film lelijk geschoten is, is deze stijl in combinatie met de uitstekende camerabewegingen een schot in de roos. Ook zijn de gehele omgeving, het akelig goede sound design en de uitstekende muziek van componist René-Marc Bini grote pluspunten.

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Na lange tijd op mijn kijklijstje te hebben gestaan, eindelijk gezien. Erg sterke thriller die de dreigende sfeer op mij overbracht. De filmstijl zelf sprak me in deze film wel aan, kreeg er een 'oostblok-gevoel' van.

Ik vind de film vele malen treffender dan Eden Lake, die wel in het zelfde straatje past door de vervelende kinderen.
De vergelijking met The Strangers kan ik uiteraard ook goed snappen, echter vind ik The Strangers niet in erg grote mate stukken minder dan Ils.

avatar van jordandejong

jordandejong

Tegenwoordig lijkt de combinatie Frankrijk-Horror niet meer stuk te kunnen en ook Ils is hier een voorbeeld van.

In tegenstelling tot vele andere Franse horrors richt Ils zich bijna alleen maar op de (uitstekende) spanning en laat het de gore een beetje voor wat het is. En ondanks dat ik een erg grote gore-liefhebber ben moet ik zeggen dat Ils enorm effectief is.

Het enorm grote landhuis met de wat sobere decoratie binnen zet gelijk de toon en als er dan ook nog een groep Psycho's voor je deur staan is het zeker niet de fijnste plek om te zijn. De film weet door de kleine dingen enorm effectief te zijn. Bijvoorbeeld het in de midden van de nacht horen van (auto)muziek terwijl je verschrikkelijk afgelegen woont of een zaklantaren die door het raam naar binnen schijnt. Ook met geluid wordt enorm veel spanning gecreëerd omdat het audio gedeelte van de film erg scherp is en je elk kraakje of geluidje wat er in het huis gebeurt ook hoort.

Het acteerwerk is verder ook uitstekend en de ''killers'' zijn lekker dreigend.

avatar van Theunissen

Eigenlijk best een aardige thriller (niet hoogstaand) die ook nog eens gebaseerd is op waar gebeurde feiten (best bizar). De film weet te boeien en is zeker ook spannend (lekker sfeertje). Zeker als de film na ca. 30 minuten echt goed op gang komt. Omdat de film ook maar iets van 70 minuten duurt verveeld de film eigenlijk nergens. Het einde vond ik overigens goed. De cast bestaat in feite uit twee personen te weten Michaël Cohen en Olivia Bonamy (fraai achterwerk) en beiden spelen aardig, met name dan de laatste.

P.S. de inrichting van het huis en het ondergrondse gebeuren deed me denken aan de bunker van Hitler

avatar van indigoriico

indigoriico

hele grauwe film met een hele nare sfeer, de juiste ingrediënten voor een goeie horrorfilm.

ik dacht eigenlijk eerst dat het over geesten ging of iets dergelijks, maar dat bleek dus toch niet zo te zijn.

van de schrikmomenten moet de film het niet hebben.

een standaard horrorfilm is dit ook zeker niet.

het was wel heftig met de aftiteling dat even werd uitgelegd hoe het nou allemaal is gebeurd.

een 3,5 omdat ik toch wel grotendeels op het puntje van mijn stoel zat.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Een koppel in de dertig, afgelegen landhuis, gevaar dat op de loer ligt, productieland Frankrijk, beperkte belichting, claustrofobische locaties, akelige geluiden en beenletsel dat het vluchten bemoeilijkt. Er ontstond een horror waar ik in een gespannen sfeer naar bleef kijken. Natuurlijk kun je jezelf enkele vragen gaan stellen zoals: ''waarom knappen ze hun vervallen woning niet op'' of ''hoe kan het dat Clementine de weg niet weet in die ruimte vol plastic lappen''. Echter, ik ga hier bewust niet teveel bij stil staan; dit zijn van die zaken die ik voor lief neem, aangezien het verder gewoon lekker grauw en donker is. Ik vond het trouwens wel geinig dat Lucas zijn hond gewoon hond noemde toen deze buiten aan het blaffen was (''le chien!''). De meeste mensen geven een naam aan hun huisdier. De slotfase was best spannend en ik had niet verwacht dat ze na die redding door Lucas alsnog zouden sneuvelen. Ik vond het wel een beetje jammer dat het op een gegeven moment duidelijk werd dat hun belagers een stelletje tieners waren. Zo verandert dat geschepte beeld van bijvoorbeeld 'meedogenloze freaks' naar 'verveelde kinderen'. Het was dan wel weer een sterke keuze om ze in de schoolbus te laten stappen waardoor je je realiseert dat zulke figuren overal kunnen rondlopen. Eentje om te onthouden.

avatar van Film Pegasus

Ils begint gewoon met een eenvoudig voorstuk dat zeker niet slecht is en door de korte duur verre van vervelend. Niets speciaals misschien, maar hierdoor krijgt de rest van de film wel veel meer sfeer. Vanaf dan wordt je als kijker zelf paranoia. Niets van het voorstuk wordt echt verklaard of geeft je zelfs enige hint. Als het verhaal echt begint zat ik op het puntje van mijn stoel te kijken naar ramen en schaduw of er iets kwam. Less is more weten ze maar al te goed en Ils weet de sfeer zeer lang vast te houden.

Je kan de film een deel met Eden Lake vergelijken (dat minder met de sfeer werkt) en eerder met The Strangers (dat dan weer net iets te veel toont). Naar het einde toe is het moeilijk om naar een stevige finale te werken, omdat je niet kan blijven knipperen met lichten en slaan met deuren. Maar het lukt toch enigszins. Ik was dan misschien niet zo onder de indruk van het verhaal, maar tot op het einde zat de sfeer erin. En dat lukt weinig horrorthrillers.

avatar van leatherhead

leatherhead

Mwah, verwachte een spannende film, maar vond het doorgaans maar wat saai.

Ben sowieso al niet iemand die iets snel spannend vind, maar vind gewoon het hele ''killer(s) achtervolgt screamqueen'' gegeven vaak te clichématig en uitgekauwd om echt spannend of eng te zijn en daar is deze film geen uitzondering op. Je merkt aan alles dat de film heel spannend over wilt komen (soundtrack, die geluidjes die ''Ils" telkens maken), alleen werkt het gewoon simpelweg niet vind ik. Heeft er ook wel mee te maken dat er totaal geen dreiging uitging vanuit Ils. Een stel zwervertjes in Adidas vestjes waren het of zo? In ieder geval weinig om bang van te worden.

Laatste gedeelte in de tunnel was wel wat beter mede doordat er effectief wat met belichting gespeeld werd en het af en toe lekker hectisch werd, maar al bij al toch best een teleurstelling. Duidelijk een film die al z'n troeven richt op de suspense, maar daar grotendeels in faalt in mijn ogen. Vervolgens zoek je, door het in het water vallen van het suspense gedeelte afleiding in andere aspecten, maar ook daarin heeft de film maar weinig te bieden helaas, waardoor het ondanks de korte speelduur toch nog een flinke zit wordt

2,0* voornamelijk voor het laatste gedeelte + einde.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Zojuist bekeken en ik ben toch onder de indruk over hoe de makers er met beperkte middelen wel wat tofs van wisten te maken. In het begin is de film best spannend en zijn er een aantal leuke vindingen te zien. Zo kon ik de enigszins voorspelbare spijker door het deurgat wel waarderen en vond ik met name de zolderinrichting met al dat hangende plastic wel erg goed gevonden. Het zorgde namelijk wel voor een lekker claustrofobisch gevoel.
Wanneer de scenes in het bos aanbreken vermindert de spanning echter, maar weet men dit in de tunnels weer wat op te schroeven met hulp van de belichting. Daarnaast heb ik het idee van moordende kinderen altijd heerlijk macaber gevonden en ook nu kon ik het weer erg waarderen.
Mede door de korte speelduur kijkt de film ook makkelijk weg en blijft de interesse voor de hoofdrolspelers er ook wel bij. Wederom een sterke keuze, want als men een aantal van de scenes langer had uitgerokken was het een stuk minder effectief geweest door de langdradigheid.
Wat mij betreft een aanrader voor liefhebbers van dit soort "home invasion" films.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Spannend was het wel, maar de irritatie overheerste. Werkelijk elke actie die de hoofdpersonen ondernemen is zo ontzettend dom en zelfdestructief dat de ergering met de minuut oploopt en je hoopt dat ze gepakt worden. Ook veel onzin. Zo lopen ze midden in de nacht door een verlaten bos maar alles is gewoon zo verlicht als een voetbalveld met lichtmasten. Ook dat plastic op zolder is zo cliché als de pest. Matig allemaal. Gelukkig wel lekker kort en vrij intensief: na afloop moet je even een minuutje bijkomen. Maar dat is wellicht meer doordat je opgefokt wordt van de irritatie dan van de spanning.

Herziening viel niet tegen.

Ils is een eenvoudige film, die echt alles richt op uitvoering. Qua plot is het zeer eenvoudig, buiten een kleine verrassing op het einde. Kleine cast (2 hoofdpersonages en wat extras) en 3 settings. Maar meer heeft deze film niet nodig om de spanning op te bouwen.

Het is echt jammer dat Palud en Moreau niet verder gegaan zijn in het (lokale) horror circuit, want ze toonden toch heel wat aanleg voor het genre in deze film. Spannend van begin tot einde, geen overtollig drama, lekker puur en gestript van alles wat horror films doorgaans vertragen of vervelender maken dan nodig.

Impact van het einde is iets kleiner bij herziening, maar verder heeft deze film de tijd goed overleefd. Klein horrorklassiekertje in de maak.

4.0* en een uitgebreide review

avatar van Dying Rose

Dying Rose

Franse cinema draag ik een warm hart toe, klopt. Of dit meteen betekent dat ik deze film hoog in het vaandel draag zoals velen? Niet bepaald.

De gruwelijkheden ten spijt, echt meeleven is er niet bij. De protagonisten worden daarvoor te vlak en te dwaas voorgesteld. In zulke situaties kun je niet anders dan improviseren, maar ik stel me meermaals vragen bij de acties van Lucas en Clementine. Ook de eerste scène vind ik (op het eerste gezicht) twijfelachtig. Deze, die duidelijk maakt dat de daders niet om mee te sollen zijn, is moeilijk te rijmen met het verdere verloop van het verhaal. De grote koelbloedigheid is later – in een kat-en-muisspel dat op terughoudende wijze wordt gespeeld – veel minder terug te vinden. Deze opening hoort meer thuis in een doorsnee horrorfilmpje dan in het Franse horrorgenre. Helaas krijg ik achteraf het gevoel dat ik naar niets bijzonders heb gekeken, dus uiteindelijk blijkt deze keuze van de regisseurs niet zo vreemd te zijn.

Wellicht speelt het feit dat ik op voorhand wist met wie we te maken hebben onbewust mee in de beoordeling. Toch weet ILS me in zijn geheel niet van mijn sokken te blazen. Waar The Strangers de suspense met verve behoudt, weet Ils dit helemaal niet te bewaren en kent deze daardoor niet diezelfde kracht: de beklemmende sfeer en de onzekerheid of je je nog ergens veilig kunt voelen.

avatar van Night's Watch

Night's Watch

De film duurt slechts 77 minuten maar daar had nog wel een minuut of 10 afgekund, ik vond het begin namelijk totaal geen toegevoegde waarde hebben. Pas op het moment dat Olivia Bonamy in beeld komt wordt het interessant. Voor de rest een heerlijke thriller/horror, geen greintje gore maar spannende en zenuwslopende scenes.

avatar van John Milton

John Milton

Home Invasion movies. Inmiddels hebben we er al flink wat voor de kiezen gehad, zoveel dat je er 'best of' lijstjes van kunt maken. Of Ils daar een plekje in verdient, hangt ervan af wie je het vraagt. In dit lijstje staat hij in elk geval (met zijn Engelse titel ‘Them’), en ik kan er prima mee leven. Al zou hij in mijn versie daarvan (ook) niet bovenaan staan, wegens een paar kleine mankementjes.

Spanning opbouwen lukt David Moreau en Xavier Palud wel. De mannen gaan prima om met geluid en schaduw, en weten uitstekend de valkuil te vermijden om teveel op jump scares te vertrouwen. Ils draait meer op sfeer, en dat is wel weer eens fijn om te zien. Ook de verleiding terug te vallen op gore en simpele actie wordt prima doorstaan. Pas tegen de finale wordt het ‘wat je niet ziet is enger’ losgelaten. Wel bleef ik me de hele tijd afvragen, wanneer de relevantie van de openingsscène duidelijk zou worden. Dat gebeurde uiteindelijk gewoon niet. En ook de karakters van Lucas en Clémentine bleven wat oppervlakkig, wat echte empathie bemoeilijkte.

Vakkundig gemaakt horrorthriller, die net geen uitblinker is voor mij.