• 9.380.902 stemmen

Das Leben der Anderen (2006)

Drama / Thriller | 137 minuten

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 1 maart 2007

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Das Leben der Anderen

"Before the Fall of the Berlin Wall, East Germany's Secret Police Listened to Your Secrets."

In november 1984 krijgt de gezagsgetrouwe Stasi-agent Wiesler de opdracht, de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn levensgezel Christa-Maria Sieland te schaduwen. Wiesler wordt geconfronteerd met de voor hem vreemde wereld van liefde, literatuur en het vrije denken, waardoor hij zich de nutteloosheid van zijn bestaan realiseert. Hoe meer hij in aanraking komt met deze nieuwe wereld, hoe groter het besef groeit dat de Stasi ook zijn eigen leven ernstig beperkt.

Christa-Maria Sieland

Gregor Hessenstein

avatar van laundromat

laundromat

Venom-W schreef:

Ik heb 'm vandaag gekocht voor mijn moeder bij de Blokker voor €10,- dus dat is nog wel te doen lijkt mij?

zag 'm net ook liggen bij blokker voor tientje. maar te veel. ga hem nog wel zien...moet nog zoveel zien

avatar van Elvis Presley

Elvis Presley

bollepeer schreef:

hoe komt het toch dat deze film zo hoog staat?

hoe komt het toch dat iemand hier 1 ster voor geeft?

bollepeer schreef:

hoe komt het toch dat deze film zo hoog staat?

Omdat deze prachtige ingetogen klassieker in de dop, die het echte leven in een Socialistische wereld in de jaren '80 laat zien, die zó dichtbij was, en toch ook weer zó ver weg van onze wereld, niet écht geschikt is voor mensen die "Pirates of the Caribbean" op nummer één in hun Top-10 hebben staan....

narva77 schreef:

hé ik hou best van films met meer diepgang/ meer verhaal. maar deze is toch werkelijk het toppunt van saaiheit

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Saaiheid? Echt één van de allerbeste films ooit gemaakt!

wavanbuuren

Tsja, enige finesse moet je wel hebben om een dergelijk film te waarderen. Ik weet niet hoe oud je bent, maar misschien over een jaar of tien nog eens proberen?

avatar van Quido

Quido

Weinig opzienbarend. Bekend verhaal, klassiek verteld. Prima uitgevoerd allemaal, dat wel, waardoor het geheel boeiend blijft tot het eind, maar ook niet meer dan dat. De scène waarin Christa Maria voor de auto 'springt' is wat dat betreft wel typerend; juist omdat het allemaal zo degelijk - het werd af en toe bijna eng - is, fungeert deze scène overduidelijk als effectbejag (om toch nog iets te forceren). Nogal kunstmatige ingreep ook. Zeker omdat meteen daarna 'de muur gevallen is' en de plot dus in feite is afgewikkeld. Zonder die scène zou de film op veel mensen veel minder indruk hebben gemaakt.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Quido schreef:

Weinig opzienbarend. Bekend verhaal.

Dat is zowat één van de enige films over dit onderwerp : erg bekend verhaal inderdaad.

avatar van Quido

Quido

Film is niet het enige medium om kennis te vergaren over iets. Bovendien is dit wezenlijk niet veel anders dan veel andere (spionage)films over Oost / West-Duitsland of soortgelijke regimes. En zeker de elementen binnen de plot niet.

avatar van Brabo1985

Brabo1985

Prachtige film die ik met een 5 heb beoordeeld.

had hem nog niet op tv gezien en hem zelf op DVD uiteindelijk gekocht.

Het begint allemaal wat traag maar gaandeweg komt er toch meer spanning in het verhaal.

Ongeloof en verbazing gaat er door me heen.

Dat mensen zo hebben moeten leven, nog niet eens zo lang geleden. Saillante details in de film vind ik het decor. Passende straten, Trabantjes en Wartburgjes sieren het straatbeeld net als die duffe kleding.

Ik ben zelf in Oost-Berlijn geweest in 1999. 10 jaar na de val van de muur liepen de Oost-Berlijners NOG STEEDS in dergelijke kleding. Je kon meteen zien wie uit Oost en wie uit West kwam.

Onvoorstelbaar wat dat regime voor invloed heeft gehad op de stad. Het duurt generaties voor de kloof helemaal weg is.

Een aanrader voor iedereen die een dergelijk thema interesseert.

Ik moet denken aan het liedje van Klein Orkest:

''Je mag demonstreren... maar met je rug tegen de muur..."

inderdaad! Meesterlijk gebracht in deze film!

Brabo1985 schreef:

Ik moet denken aan het liedje van Klein Orkest:

''Je mag demonstreren... maar met je rug tegen de muur..."

inderdaad! Meesterlijk gebracht in deze film!

Volgens heeft die regel uit "Over de Muur" van Klein Orkest betrekking op West-Berlijn hoor!

Daar mocht je wél demonstreren, maar dan met je rug tegen de Muur. De Berlijnse Muur. Dus letterlijk tegen de muur!

avatar van Brabo1985

Brabo1985

Je bedoelt zeker dat je mag demonsteren op het moment dat je daar in HohenSchohenhausen tegen de fulliseer-muur wordt gezet!

DAT wordt ermee bedoeld

Dat fragment gaat immers over de beperkingen van Oost-Berlijn.

avatar van wwelover

wwelover

Een mooie film, die alleen toch wat korter had gemogen, want hij kakte af en toe toch in. Maar desondanks ben ik wel erg blij dat ik hem heb gezien, want het is een prachtig verhaal. Het is mooi in beeld gebracht, en verre van overdreven. De muziek is ook erg sterk, wat het allemaal goed aandikt. Sterke cast ook. Zeker Sebastian Koch en Ulrich Mühe. Het is alleen gewoon erg jammer dat het zo saai is af en toe. Denk dat hij veel sterk zou zijn geweest als hij twintig minuten korter had geduurd.

Brabo1985 schreef:

DAT wordt ermee bedoeld

Dat fragment gaat immers over de beperkingen van Oost-Berlijn.

Oh oké, dan heb ik dat dus verkeerd begrepen. Ik heb altijd gedacht dat die regel uit "Over de Muur" van Klein Orkest betrekking had op West-Berlijn, en niet op Oost-Berlijn. Nu ik erover nadenk, "je mag demonstreren, maar met je rug tegen de Muur", kan volgens mij nog steeds betrekking hebben op zowel Oost- als West-Berlijn volgens mij...

avatar van VilmExpert

VilmExpert

Prachtige sublieme film wat kunnen die Duitsers toch mooie films maken , de grauwe DDR sfeer is prachtig in beeld gebracht en alle acteurs spelen voortreffelijk.

avatar van Avlater

Avlater

Werkelijk een prachtige film 1 van de mooiste films die ik ooit gezien heb een waar Duits meesterwerk.

avatar van gandalf4

gandalf4

bollepeer schreef:

ga jij is een paar echte films kijken, dan met je horror filmpies en vampier films in je top 10, je zecht dat je wel naar film skijkt me diepgang, maar geen 1 van de films in je top 10 heeft maar iets weg van een schrijntje diepgan, echt jammer dat zulke mensen deze film een 1 geven,

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Opzich wel een interessante film. De film is erg mooi en gemaakt en heeft geweldige muziek. Ulrich Muhe zet een prachtige rol als stasi afluisteraar en ook de bijrollen waren goed. Minpunten waren er ook. Zo vond ik misschien de speelduur iets te lang op sommige momenten werd de film een tikie saai. Toch geen spijt ervan deze te hebben gezien.

gandalf4 schreef:

oh dus jij zegt dat er in the green mile geen diepgang zit?

wavanbuuren

In vergelijking met Das Leben der Anderen heeft the Green Mile zo ongeveer de diepgang van een kano.

Gezien je stemgedrag lijkt me de opmerking van Gandalf niet zo vreemd. Waarschlijnlijk ben je nog jong en heb je de finesses van de film niet begrepen.

wavanbuuren schreef:

ik ben 22. misschien vind jij dat jong. wat ook misschien speelt is dat ik de film zonder ondertiteling heb gezien. mijn duits is redelijk goed, maar ik zal hem nog eens kijken mét ondertiteling en dan nog eens mijn oordeel geven.

wavanbuuren

Begrijp me overigens goed: Iedereen mag een film goed of slecht beoordelen naar eigen goeddunken. Daarbij heb ik the Green Mile ook gewoon een 3,5 gegeven.

Het ging me in dit geval om de diepgang.

Een verzonnen verhaaltje over een neger van twee en een halve meter, met gaven die niet kunnen, boordevol cliche's en veel voorspelbaar sentiment, kan qua diepgang natuurlijk niet tippen aan de vreselijkheden van het DDR regime en de schitterend verbeelde onderhuidse spanningen en sentimeneten die dat opriep. Zeker als je je realiseert dat dat alles zich zo kort geleden, zo dichtbij huis heeft afgespeeld.

22 is voor deze film trouwens wel wat jong, omdat je dan het DDR regime en de koude oorlog dan niet heel bewust hebt meegemaakt.

Ik kan alleen maar voor je hopen dat de film je de tweede keer beter bevalt, want het is echt een fenomenaal pareltje als je er oog voor hebt.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Wat kunnen die Duitsers af en toe geweldige films 'bouwen'.

Vooral met zo'n fijne, rauwe sfeer van de DDR.

Ikzelf ben 23 en kon 'm zeker waarderen. Ligt denk gewoon aan iemand z'n smaak.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Is ook een raar argument, ik heb Apocalypse Now op 1 staan van mijn persoonlijke top10 maar tijdens de Vietnamoorlog was ik echt nog niet geboren... En dan heb ik het nog niet eens over mensen die Gladiator op 1 hebben staan

wavanbuuren

Het staat er inderdaad wat ongenuanceerd.

Ik bedoel meer dat het kan helpen als je wat van de koude oorlog begrijpt, of deze bewust hebt meegemaakt. Die onderhuidse spanning was voor mij namelijk een van de vele pluspunten van de film.

En bollepeer heeft aan zijn stemgedrag te zien toch een ietwat eenzijdige filmsmaak. Dat zie je vaak toch wat opschuiven als je wat ouder wordt en wat meer levensbagage met je meeneemt. Het kan daarom prima zijn dat ie de film over een jaar of tien beter zal vinden.

avatar van Nieksnut

Nieksnut

Wellicht, maar ik - als twintigjarig broekie - was juist des te meer onder de indruk omdat het - meer dan geschiedenisboeken of liedjes van Elton John - duidelijk maakte hoe het ongeveer geweest moet zijn om in die tijd in de DDR te leven. Ik heb me daar nooit echt wat bij kunnen voorstellen en kan dat nu wel (een heel klein beetje). Daarnaast had dit als fictieve film nog steeds een topper geweest. En wat je zegt: die onderhuidse spanning is geweldig, ook voor twintigers .

Nieksnut schreef:

Nikita!

wavanbuuren schreef:

Ik ben 32, en zelfs dán heb je de koude oorlog nog niet echt bewust meegemaakt denk ik. Toen onze Roemeense Kameraad Nicolae Ceauşescu en zijn lieftallige vrouw tegen de muur werden gezet, was ik nét 12 jaar. Dát kan ik me nog wel heel goed herinneren. En de val van de Muur en het IJzeren Gordijn....

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Madecineman schreef:

Als je 2001: A space Oddysee hebt, wat zegt dat dan

Of memento ...

wavanbuuren schreef:

Nog steeds de stasi niet van je af weten te schudden, Narva?

Yep, eindelijk. Bij deze dus!

wavanbuuren

Eindelijk. Gefeliciteerd met je goede keuze