Genre: Drama / Thriller
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 1 maart 2007
Bekijk via Videoland
Plot Das Leben der Anderen
"Before the Fall of the Berlin Wall, East Germany's Secret Police Listened to Your Secrets."
In november 1984 krijgt de gezagsgetrouwe Stasi-agent Wiesler de opdracht, de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn levensgezel Christa-Maria Sieland te schaduwen. Wiesler wordt geconfronteerd met de voor hem vreemde wereld van liefde, literatuur en het vrije denken, waardoor hij zich de nutteloosheid van zijn bestaan realiseert. Hoe meer hij in aanraking komt met deze nieuwe wereld, hoe groter het besef groeit dat de Stasi ook zijn eigen leven ernstig beperkt.
Christa-Maria Sieland
Udo
Gregor Hessenstein
orbit
- 12092 berichten
oh dus jij zegt dat er in the green mile geen diepgang zit?
Amper.. redelijk standaard miracle-works (dreamworks) sprookje over wat goed en slecht is
Nakkie13
Net gezien.
Ik had eerst wel enigzins een beeld van hoe DDR duits was, maar zo intens.
Deze films zijn honderduizend keer waardevoller dan bijv. Green Mile ( om toch maar even dat voorbeeld te nemen ).
Hij krijgt van mij de volle mep en gaat mn top 10 in.
Geniaal, prachtig, triest en jammer genoeg uitermate realistisch.
PS: Deed me sterk denken aan kind44.
spysat
[quote]Nakkie13 schreef:
Hij krijgt van mij de volle mep en gaat mn top 10 in.
quote]
Hier ook de volle mep, 10 puntjes !
Heb de film net gezien, Nederlandse ondertiteling is uitermate slecht dus de film zonder gekeken ( ik spreek vloeiend Duits ). Heb in als militair 1983 gediend in Langemannshof (brd) en was zeer onder de indruk van deze film.
Laten we hopen dat het hier nooit zover komt .... alhoewel ... wel eens van BIBOB gehoord ?
Verdiep je er eens in en je staat verbaasd hoe het in ons landje werkt.
minx
Wat een fantastische film , ik heb zitten genieten , en zeer goed geacteerd .
Le Professionnel
Prachtige film de grauwe DDR word zeer goed in beeld gebracht en de acteurs zetten prachtige rollen neer.
harribo
Vond de film iets tegenvallen, maar mijn verwachtingen waren ook torenhoog.
Het acteerwerk is dik in orde, de omgevingen alsmede de tachtiger jaren worden waarheidsgetrouw weergegeven.
Vind de film alleen soms te langdradig en van hetzelfde en veel dingen waren ook erg voorspelbaar.
Aardige film maar voor mij ook niet meer dan dat.
Kr!kke
inderdaad, echt een schitterende film.
zamna
Deze film heb ik een keer of 5 gezien in 'n periode van 3 maanden, zo goed vond ik hem ! De hele DDR-geschiedenis is iets dat me zeker boeit en bij deze film voel je dat sfeertje helemaal. De subtiele opbouw, perfect getimede dialogen en de muziek (denk maar aan "Sonate vom guten Menschen") maken het allemaal nog beter. Oja, ik vond het einde eenvoudigweg geniaal
dEUS
Meesterwerk! Deze film behoort zonder enige twijfel tot de beste die ik ooit heb gezien. Het verhaal is ontzettend boeiend. De film brengt het DDR-sfeertje perfect over, Ulrich Mühe acteert voortreffelijk en het einde is werkelijk prachtig. Een film om de rest van mijn leven af en toe eens op te leggen. 5*
Kronos
Ik vind dat einde vooral erg gekunsteld overkomen. Het moment dat die vrouw omver wordt gereden is een hoogtepunt in de film en alles wat daarna komt vind ik nogal ongeïnspireerd en ongeloofwaardig. Na de erg overtuigende eerste helft voelde ik me daardoor zelfs lichtelijk bedrogen.
dEUS
De film duurt dan nog een vijftiental minuten
En ik begrijp ook niet goed wat je er ongeloofwaardig aan vindt? Op het einde gaat Dreyman toch gewoon zijn dossier inkijken? Je kan het wat ongeloofwaardig vinden dat hij nooit iets heeft gemerkt van die afluisterpraktijken, maar op zich heeft dat niets met het einde van de film te maken. Bovendien was de uitspraak "Nein. Es ist für mich" van Wiesler in de boekenwinkel toch héél erg mooi gevonden?
Kronos
Het is al even geleden dat ik de film zag. Het is inderdaad dat laatste kwartier dat voor mij zo'n beetje de hele film ongeloofwaardig maakt. Wat er eerst als een mogelijk waarheidsgetrouw tijdsdocument uitzag werd opeens een wat vergezocht verhaaltje omdat het blijkbaar mooi en afgerond moest eindigen.
dEUS
Ik kan wel begrijpen dat je het einde minder goed vond, maar het is me nog steeds niet echt duidelijk wat er nu zo ongeloofwaardig aan is
Kronos
Omdat er veel te veel toevalligheden nodig zijn om er zo'n afgerond verhaal van te maken. Zoals ik ongeveer al schreef, tot en met dat ene hoogtepunt zou dit een waargebeurd verhaal kunnen zijn. Dan vervalt men plots in een leuk verzonnen verhaaltje. Niet alleen dat het onmogelijk nog een waarheidsgetrouw verhaal kan zijn verliezen de makers daar blijkbaar uit het oog, maar ook het hele tempo van de film raakt ermee verstoord. Ineens wordt er nog snel een sluitende plot afgeraffeld. Het komt op mij zelfs bijna over dat men de regisseur heeft opgelegd en zo'n happy end aan te geven, om de film commerciëler te maken.
Jessen0wnt
Vandaag dan eindelijk ECHT gezien, en na een werkweek Berlijn (met tripjes naar gevangenissen van de DDR enzovoort) was deze film een soort van ''mooie afsluiting''. Ik begreep ook erg veel, wat mij soms tegenhoud in dit soort films, maar nu gelukkig niet.
Erg grauwe, bijna deprimerende sfeer. Het gevoel dat niemand te vertrouwen is, komt erg mooi naar voren. Wiesler is een simpele, haast saaie man maar toch erg interessant (erg tegenstrijdig dit). Ik leefde erg met hem mee, ondanks de niet erg diepe diepgang was hij toch het kijken waard. Ik kon me ook erg goed vinden in de andere personages in de film, erg sterk neergezet.
Ondanks het (bedoelde) grauwe sfeertje was het een zeer geslaagde en vooral goede film. Het verhaal en de beelden waren goed voorbedacht, rustig maar goed. Genoten, een verdiende plek in de toplijst.
huVILEub
Geweldige film. Mooi verhaal, ik heb er de laatste tijd veel over geleerd op school, dus dat maakte het nog leuker. Ongelooflijk dat een land hier zo dichtbij, zo kort geleden nog zo regeerde. Dit liet de film ook goed zien. Ook zeer goed geacteerd en mooi camerawerk.
babouche
goede film, ondanks het voorspelbare einde.
krijgt van mij toch een dikke 4
LesAutres
Een film die een mooi beeld geeft van de situatie in Oost-Duitsland. Sterk spel en het komt erg realistisch over. Het enige wat me enigszins stoorde, was het feit dat degene die hen afluisterde een band ontwikkelde met de verdachten. Het lijkt me aannemelijk dat hij dit vaker heeft moeten doen, aangezien het zijn werk is. Dus dat hij er zó door geraakt wordt vond ik niet zo realistisch.
Na het zien van deze film, ben ik toch blij met de privacy die wij hier hebben.
Tha-Joker
Dit is ook wat mij stoorde aan deze film. Ik heb 1 uur en een kwartier verbluft zitten kijken naar deze film: prachtig. Acteerwerk wauw, verhaal is mooi en alles past precies.
Alles komt inderdaad zoals Kronos al aangaf over alsof het echt gebeurt kan zijn. Wanneer mevrouw wordt overreden is een zeer emotioneel moment in de film en de film gaf mij toen een heel ander gevoel (brok in mijn maag) dan het eerste vijf kwartier. Ik ga hem binnekort nog maar eens kijken, want pas dan kan ik een echt goed oordeel geven over deze film. Maar dit is wat ik me nog kan herinneren.
Tha-Joker
Na het zien van deze film, ben ik toch blij met de privacy die wij hier hebben.
Dat is wat ze willen dat je denkt
speranza
Dit is een onvoorstelbaar beklemmende film. Het acteerwerk is uitmuntend.
wavanbuuren
Dit is een onvoorstelbaar beklemmende film. Het acteerwerk is uitmuntend.
Damn, we zijn het alweer eens.
Moet jij geen Inter kijken trouwens
kuk
Fantastische film, ongetwijfeld het beste wat ooit uit van onze oosterburen vandaan is gekomen. Naast de fantastische acteerprestaties en regie, vond ik ook de personages op een zeer inventieve manier elkaars pad kruisen. Met als hoogtepunt dat Christa-Maria werd ondervraagd door Wiesler onder toeziend oog van zijn opdrachtgever. Dat uitleggere op het eind vond ik niet echt storend, en de slotscène deed dat al helemaal vergeten.
FLH
Het duurde redelijk lang voor dat ik echt in de film kwam. Vooral het begin kwam voor mij te langzaam op gang, maar naarmate ik meer in het verhaal zat werd ik ook steeds meer benieuwd hoe het verhaal zich verder zou ontplooien. Aardige film, maar voor mijn gevoel miste er toch iets. 3*
Nand
De weergave van Wiesler is fantastisch. Het acteerwerk is buitengewoon en toont maar weer 's dat de duitse filmwereld veel talent heeft.
Replicant
Ongekend goede film!
Wat is de sfeer in deze film goed neergezet.
Zoals ''Nand'' al zegt, de Duitse filmwereld is er één met veel talent.
Deze film ademt DDR en laat de rauwe werkelijkheid zien in de
tijd van de DDR. Wat een verschrikkelijke tijd en Das Leben der anderen wind er geen doekjes om. Deze film laat de harde werkelijkheid zeer goed zien.
killerfreak
terecht een pareltje genoemd door vele filmcritici. Komt beetje traag op gang, maar daarom niet minder meeslepend en goed opgebouwd om af te ronden met een (misschien voorspelbaar) einde. Klein meesterwerkje, daarom 4*

Drie spionagefilms met een steengoede beoordeling

Vijf goed beoordeelde waargebeurde films op Videoland

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002