• 9.373.998 stemmen

Geregisseerd door: Argyris Papadimitropoulos

Met onder meer: Dimi Hart

Gesproken taal: Grieks

Plot Suntan

"Some bronze, others burn."

Kostis, een introverte, ongelukkige en ingedutte veertiger, gaat als huisarts op het Griekse vakantie-eiland Antiparos werken. Een groepje jonge toeristen trekt hem uit zijn schulp met uitstapjes naar het naaktstrand en uitbundige alcoholische avonden in clubs, waarbij vooral de frivole Anna hem het hoofd op hol brengt. Kostis gaat erin mee, maar heeft moeite de jeugd bij te benen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Papadimitriou steelt netals in Chevalier (2015) de show. Beide films zag ik op het Iffr 2016. In Chevalier speelt hij de kluns, in Suntan komt hij klunzig over, maar brengt hij het drama, de plaatsvervangende schaamte en de brok in de keel. De film lijkt even een geil, iets volwassener en bovendien Grieks "soortgenootje" van de tienerfilm Costa te worden, maar krijgt uiteindelijk in een sneltreinvaart de dramatische inslag die je na de "intro" wel verwacht. Ennuh....vergeet ook vooral de aftiteling niet af te kijken.

avatar van HK Senator

HK Senator

Mr Thee schreef:

O, nee toch, heb ik iets gemist? Ik zag de film ook op iffr 2016 maar moest in de haast naar de volgende film waardoor ik de aftiteling niet geheel zag. Help me uit de droom door een nieuw bericht met spoiler-allert of een persoonlijk bericht.

avatar van Fransman

Fransman

Efthymis Papadimitriou steelt de show als de uitgebluste veertiger Kostas, die op sleeptouw wordt genomen door een groep partygangers op het kleine eiland waar hij een post heeft gekregen als huisarts. Al gauw raakt hij verliefd op de flirtende Anna, verwaarloost zijn werk, en haalt zich van alles in z'n hoofd over een toekomst met haar, maar komt van een koude kermis thuis.

Ik heb me best geamuseerd met deze film. Niet in het minst om de mooie Elli Triggou, die vrijwel de gehele film in haar blootje loopt. Geen wonder dat Kostas gek van haar wordt. Maar het verhaal is flinterdun en de belevenissen van de partygangers die feesten, zuipen en neuken heb je na een uur wel gezien. Dat dit verkeerd voor Kostas gaat aflopen zie je al op een kilometer afstand en dat dat wijf hem het hoofd op hol brengt alleen voor de lol is niet zo moeilijk te begrijpen. Maar waarom Kostas zo kwetsbaar in het leven staat, komen we niet te weten. En zijn wanhoopsactie aan het slot wordt ook niet behoorlijk afgerond. Dan blijkt maar weer dat veel filmers er niet in slagen om hun film op een geloofwaardige manier te beëindigen.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

10 mei 21:00 in Lantaren Venster

Mogelijk gemaakt door Roffa Mon Amour

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Well, that escalated quickly.

avatar van apolicum

apolicum

Wat een lekker grietje die Elli Triggou.

avatar van BBarbie

BBarbie

Aanvankelijk een vrolijk vakantiefilmpje, dat gaandeweg dramatische trekjes krijgt en eindigt in mineur. Geen topper, maar ook niet slecht. Toont enige verwantschap met Summer Lovers (1982).

avatar van wibro

wibro

Kon mij aanvankelijk zeer goed amuseren met dit filmpje waarbij de vakantiegasten merendeels bloot op het strand vertoefden. Van zo'n losgeslagen griet zoals Anna (Elli Triggou) zou ik zelf ook ontzettend geil van worden. Maar... en dit is ook mijn ervaring; Je moet op dit soort dames niét verliefd worden. Gevolg is dat je zo iemand gaat claimen, stalken en nog zoiets meer. In het kort gezegd; Je gaat jezelf als een dwaas gedragen. Het resultaat is het tegenovergestelde wat je zou verlangen. Dit zou gaandeweg ook blijken en mijn vrolijke bui vanwege de dartele naakte Anna verdween als sneeuw voor de zon en ik kreeg te doen met de in de midlife crisis verkerende Kostis. Allemaal zeer herkenbaar voor mij maar helaas werd de film weer enigszins de das omgedaan vanwege het zeer ongeloofwaardige einde. Dat had anders gekund en weerhoudt mij er ook van deze film met toch wel een interessant thema een hoge waardering te geven.

avatar van Collins

Collins

Film die de meeste tijd besteed aan een kortstondige periode waarin een man van middelbare leeftijd aansluiting vindt bij een groep jonge feestende toeristen. We zien zon, zee, drank, naakt en veel ongemakkelijke en geforceerd aandoende situaties die duidelijk moeten maken dat het prettige gesocialiseer vast niet van lange duur zal zijn. Nogal mager, vond ik het.

Op zich is het leuk om even te kijken naar partygirls en -boys, die de vakantie en de vrijheid vieren. Leuk, maar niet heel interessant. De jonge personages zijn nogal hol. Ze hebben geen andere laag dan de libertijnse laag die wordt ingegeven door het vakantiegevoel. Tot veel meer dan feesten, zuipen en neuken zijn ze niet in staat. De aantrekkingskracht van dat gedrag op de introverte en neerslachtige hoofdpersoon is me dan ook niet duidelijk. Een gevoel van eenzaamheid en een depressie kunnen redenen zijn om even de vergetelheid in feest, drank en seks te zoeken. Dat klopt wel, maar het gaat te ver om meteen maar het spoor bijster te raken, zoals de hoofdpersoon dat in deze film doet. Helemaal als spontaniteit en groepszin geen natuurlijke eigenschappen van de man zijn.

Juist om die reden zou het Interessant zijn om de diepere motivering van de hoofdpersoon te leren kennen. Het is immers niet niks. Wanhopig verliefd worden, stalkgedrag en ander raar gedrag vertonen en jezelf isoleren van de gemeenschap. Kortom, alle gevoel voor richting verliezen. Dat is nogal wat en dat doe je niet zomaar. Daar zit vast een interessante achtergrond aan vast.

Dat het met de geestelijke stabiliteit niet helemaal goed zit, is duidelijk. Dat de hoofdpersoon ongelukkig en eenzaam is, ook. Maar het antwoord op het waarom ontbreekt. En dat voelt aan het eind van de film onbevredigend.

Ondertussen is het genieten geblazen van de vlinderende en bloedhete Elli Triggou. Hoe langer de film duurde, hoe meer ik de hoofdpersoon ging begrijpen. Alle psychologische bespiegelingen kunnen overboord. Zou Elli Triggou niet gewoon de reden zijn voor het ontsporende gedrag van de hoofdpersoon. Zou het zo simpel zijn?

avatar van John Milton

John Milton

Collins schreef:

Dat had ik dus ook.

Ik ergerde me kapot aan dat gedrag tijdens die eerste scène in zijn praktijk; ik heb geen geduld voor dat kinderachtige gedrag. Beetje achter een dokter staan ritten die iemand aan het onderzoeken is, kutten met de medische instrumenten... Niet charmant rebellerend, niet wild en jeugdig, niet ongedwongen en vrij... Gewoon fucking annoying ben je dan. Opbokken.

En het is jammer dat ik die connectie die hij had zo overduidelijk niet voelde (integendeel), want ik vind het idee van een te neergeslagen veertiger die opeens met een groep hedonistische jongeren op gaat trekken heel erg interessant. Hij had er niet op gevraagd, maar het kwam op zijn pad en hij gaat er direct in mee eigenlijk. Het stoot hém niet af. Wat trekt hem er in aan, wat hoopt hij te vinden? En welk gevoel levert dat uiteindelijk op en wat zegt dat?

Zoals Collins zegt, het antwoord op het waarom ontbreekt. Ik ga mee in het zesje maar niet heel erg in het vreselijk gecharmeerd zijn van Elli Triggou. ok, maybe just a tad.

avatar van Theunissen

"Suntan" is een "coming-of-middle-age" Griekse Drama film en richt zich op Kostis (Makis Papadimitriou), een arts van middelbare leeftijd die vlak voor kerstmis naar het kleine Griekse eiland Antiparos verhuist om te werken als de plaatselijke huisarts. Hij komt aan op het eiland met een veerboot, waar hij de enige passagier is die van boord gaat in het rustige resort, maar men heeft tegen hem gezegd dat het tijdens de zomermaanden verandert met de komst van hordes hedonistische jonge mensen die vastbesloten zijn om hard te feesten en te neuken. De zekere lokale gladjanus Takis (Yannis Tsortekis), die kennis met hem maakt in een restaurant, zegt over dat laatste tegen Kostis.

"Summer will be here soon... Loads of pussy, mate. Loads of pussy... We get all sorts here... But young pussy is the hottest."

We krijgen al snel te zien dat dit geen leugen was. Er is volop naaktheid op de stranden, clubs die hun deuren niet sluiten voor zonsopgang en feesten in overvloed. Zon, zee en seks, alles is aanwezig op het het kleine Griekse eiland Antiparos. Kostis maakt ook al snel kennis met de jonge toeristen op het eiland, wanneer een handvol plezier zoekende toeristen zijn spreekkamer binnendringt met de aan haar been verwonde Anna (Elli Tringou). Anna is een prachtig Grieks meisje met vlasblond haar, die jong genoeg is om zijn dochter te zijn en ze wordt geïntroduceerd via het liedje "Anna" van de Duitse muziekgroep "Trio". Het groepje haalt grappen met Kostis uit en Anna flirt met hem en zegt ook tegen hem:

"You're the best doctor in the world! You save my life!"

Waarna zij hem zoent en waarop hij met een blij gezicht zegt:

"And you made me laugh."

Ze nodigt hem ook uit om met hen mee te gaan (ze zegt daarbij ook dat hij dan meer zal lachen) op een plaatselijk naaktstrand als hij klaar is met zijn werk voor die dag. Het is makkelijk in te zien waarom een ​​man bijna onmiddellijk verliefd kan worden op Anna.

Ondanks dat de dikke, kleine en kalende veertiger Kostis een beetje gespannen en introvert is, gaat hij op de uitnodiging in om bij zijn nieuwe jonge vrienden, en vooral natuurlijk Anna, aan te sluiten, alsof hij hoopt dat er iets van hun jeugdige vitaliteit en spontaniteit op magische wijze op hem zou afstralen. In het begin heeft hij ook veel plezier met hun en zeker met Anna. Als hij naar de volledig naakte Anna zwemt en vraagt ​​hoe het met haar been is, laar ze haar benen zien door onder water te duiken en haar benen ondersteboven voor hem uit te spreiden.

Terwijl Kostis meer tijd besteedt aan het innemen van Anna's gezelschap en drank, klagen de dorpelingen over zijn gedrag, zoals het wegsturen van een oudere vrouw na werktijd die klaagt over rugpijn. Ook verslaapt Kostis zich regelmatig en verschijnt hij in zijn operatiekamer met een kater, waarbij hij een excuus verzint dat hij een toerist behandelde voor een noodgeval. Het is jammer dat Kostis niet kan zien dat zijn omgang met Anna en haar gezelschap niet goed voor hem is en dat ze samen eigenlijk even oppervlakkig en leeg zijn als spontaan en levendig.

Uiteindelijk nodigt Anna hem uit om met haar alleen naar een afgelegen strand te gaan, waar de twee ook seks hebben. Beschaamd over het te snel klaarkomen, verontschuldigt Kostis zich. Anna veegt het van tafel en zegt dat hij in de zomer veel tijd zal hebben om het goed te maken en ze zullen elkaar later die dag nog zien. Dat laatste gebeurt echter niet en Anna en haar gezelschap zijn de komende dagen ook nergens te bekennen. Kostis besteedt het grootste deel van zijn tijd aan het zoeken naar hen op de stranden en bars, en raakt steeds meer gefrustreerd en dronken. Takis vindt Kostis in een bar en moedigt hem aan om met hem te feesten. Ze pikken de vrouwelijke toerist Tzina (Maria Kallimani) op, die uiteindelijk gefrustreerd raakt door het seksueel agressieve gedrag van Takis. Kostis komt op voor haar, waardoor Takis woedend wordt op Kostis (hij zegt ook tegen hem "Fuck off, you cock-blocker!"), en zij heeft daarna ook orale seks met Kostis waar hij niet echt van geniet, want Kostis wil alleen maar Anna.

Kostis begint zich vanaf dan ook steeds meer raar te gedragen en ook begint hij steeds meer te drinken. Als hij Anna uiteindelijk na vijf dagen weer treft. Spring zij in zijn armen en zegt ze:

"My little doc! How are you?"

Maar Kostis is boos en eist een verklaring van haar waar ze de afgelopen vijf dagen was en waarom ze niets tegen hem gezegd heeft. Als ze vertelt dat ze het eiland voor een aantal dagen verlaten hebben, hekelt hij haar voor het verlaten van het eiland zonder het hem te vertellen. Wanneer ze beledigd raakt, verontschuldigt hij zich en belijdt hij zijn liefde voor haar, maar Anna wordt alleen maar onvermurwbaarder en ze geeft aan dat ze hem niet meer wil zien en dat hij moet vertrekken. Naderhand zegt ze ook tegen hem:

"Your behaviour is starting to get very alarming,"

En dat klopt ook, want Kostis begint steeds meer op een psychopaat te lijken, hij verwaarloosd zijn werk (hij wordt op een gegeven moment ook ontslagen door de burgemeester) en hij stalkt Anna ook overal (o.a. op het strand en in bar) en ook als ze naar een damesdouche gaat. Hij wacht dan tot Anna klaar is met douchen en als ze naar buiten komt zegt ze tegen hem:

"Have you lost your mind? What the fuck are you doing in here?"

Ook ziet hij haar seks hebben met iemand anders. Vanaf dan wordt de film ook alleen maar verontrustender, tot het misschien wel het te abrupt einde.

In een dronken bui valt hij dan Anna's vrienden aan in een bar en ontvoert hij haar in een toilet. Daar drogeert hij haar met een injectie en haar bewusteloze lichaam sleept hij dan terug naar de kliniek. Daar trekt hij haar korte broek en slipje uit, maar hij gaat niet door met haar te verkrachten. Nadat hij haar gecontroleerd heeft, begint hij te huilen en maakt hij de oorspronkelijke wond op haar been schoon en verzorgt hij haar. Daarna is de film na precies 100 minuten afgelopen.

Ondanks het abrupte einde en het vervelende gezelschap (ik vond ze vooral irritant) van Anna, vond ik "Suntan" best een aardige film, waarin ook best veel naaktheid te zien is in de vorm van borsten, billen en schaamstreken (zowel vrouwelijk als mannelijk) en dat o.a. van Elli Tringou, Milou Van Groesen (als de irritante Mila) en Hara Kotsali (als Alin). Ook de hoofdrolspelers in de film deden het best goed en de Griekse regisseur Argyris Papadimitropoulos (de achternaam spreek je uit als "Papa-laa-me-piemel-los" ) gebruikte hiervoor een mix van een professionele en niet-professionele acteur. Makis Papadimitriou als Kostis is goed ingeburgerd als acteur en komiek in Griekenland, terwijl het voor de mooie Elli Tringou als Anna haar filmdebuut was. Beide zijn perfect gecast voor hun rol.

Verder vond ik de film nergens echt saai of langdradig, is de ouderwetse jaren 70 muziek in de clubs / bars leuk om te horen en regisseur Argyris Papadimitropoulos heeft ook oog voor details, want de meeste zomerse strandbeelden met het prachtig blauwe water werd op fraaie wijze in beeld gebracht en het meest gedenkwaardig beeld in de film is misschien wel de extreme close-up van een tong (van Kostis) die zand uit een oogbol (van Anna) likt. Dus visueel gezien zat het ook wel goed met "Suntan".

Al met al is "Suntan" een intrigerende en zeer onvoorspelbare Drama film, die zeker de moeite van het kijken waard is en dat vooral dankzij de hoofdrolspelers Makis Papadimitriou en Elli Tringou en de laatste is ook nog eens regelmatig volledig naakt te zien met mooie zomerse beelden op de achtergrond en dat is zeker ook een pluspunt voor deze film.

avatar van Fisico

Fisico

Niet echt een genre of locatie waarin ik gespecialiseerd ben. Genre Spring breakers of Mektoub, my love waarbij de losbandige jeugd aan niets anders denkt aan plezier maken, de liefde bedrijven en dit gepaard met veel alcohol of softdrugs op één of andere strandlocatie. Blote borsten en billen, dàt zal de reden geweest zijn waarom dit in de top 10 staat van streamingsite Sooner als meest gekeken in 2022...

Komt daar ineens Kostis op de proppen, de vreemde eend in de bijt als kalende veertiger met een buikje. De lokale arts nota bene, maar hij krijgt het oud zot zoals ze bij ons zeggen. Hij voelt zich goed in een wereld waarin hij nooit heeft vertoefd. En hij wordt aanvaard en geliefd, maar slechts op zekere hoogte. Voor de jeugd is alles een spel, hij ziet er serieuzer en dat is zijn achilleshiel.

Zijn puberale gedrag, zijn verliefdheid, zijn aanhankelijkheid. Het begint hem parten te spelen. Niet alleen bij de jeugd en de mooie Anna, maar ook in zijn dokterspraktijk die hij te laat opent, te vroeg sluit en dus verwaarloost. Toch beleeft hij de tijd van zijn leven. Wel een OK film om gezien te hebben, niets meer, niets minder. Degelijk zonder meer.