• 11.216 nieuwsartikelen
 • 163.261 films
 • 10.381 series
 • 30.272 seizoenen
 • 617.625 acteurs
 • 193.821 gebruikers
 • 9.019.655 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Cider House Rules (1999)

Drama / Romantiek | 126 minuten
3,52 817 stemmen

Genre: Drama / Romantiek

Speelduur: 126 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Lasse Hallström

Met onder meer: Tobey Maguire, Charlize Theron en Michael Caine

IMDb beoordeling: 7,4 (104.922)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 16 maart 2000

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot The Cider House Rules

"A story about how far we must travel to find the place where we belong."

Homer woont z'n hele leven al in het weeshuis van Dr. Larch omdat hij nooit werd geadopteerd. Larch ziet Homer een beetje als zijn eigen zoon en heeft hem opgeleid als zijn opvolger. Als de jonge geliefden Wally en Candy het weeshuis bezoeken, voert Dr. Larch een abortus uit, ondanks het feit dat dat illegaal is. Homer besluit, tot verdriet van Dr. Larch, om niet z'n hele leven in het weeshuis te blijven werken, maar de wijde wereld in te trekken. Hij vertrekt met Candy en Wally naar Wally's familie, waar hij aan het werk gaat als appelplukker.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Homer Wells

Candy Kendall

Arthur Rose

Lt. Wally Worthington

Dr. Wilbur Larch

Nurse Angela

Olive Worthington

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Ramon K

Ramon K

 • 13575 berichten
 • 0 stemmen

Goede acteerprestaties en een prettig verteltempo, maar inhoudelijk is deze film regelmatig tenenkrommend; nogal eenzijdige, nare pro-abortus propaganda (op een paar momentjes na). Film kent een aantal zeer dubieuze scènes. Brrrr!


avatar van KellyMartens

KellyMartens

 • 9 berichten
 • 785 stemmen

Overgewaardeerd. Kon me nog geen minuut boeien. Zo af en toe wat onverwachte wendingen maar dat was het dan ook. Voor de rest bleef hij langdradig en saai.


avatar van Lee92

Lee92

 • 61 berichten
 • 0 stemmen

Beter als ik gedacht had. Alhoewel je van films met Michael Caine en Charlize Theron toch wel iets meer mag verwachten als de doorsnee pulp.

Echt heerlijk om rustig een avondje naar te kijken.

Goed acteerwerk, geen over de top Amerikaans gedoe deze keer, prachtig en geloofwaardig verfilmd.

Kortom: een aanrader en deze film zijn Oscar meer dan verdiend!

Nee, Kelly Martens, voor rampenfilms en andere Amerikaanse troep hoef je hier niet naar te kijken.


avatar van Madeliefje

Madeliefje

 • 180 berichten
 • 705 stemmen

Vorige week het boek gelezen en nu de film erachteraan. Ik vond het prachtig. Het boek geeft heel veel achtergrondinformatie, waardoor ik extra van de film kon genieten. Michael Caine had nog wel meer in beeld mogen zijn, zijn personage was erg sterk. Jammer van Tobey Maguire, hij was geen bedachtzame, gesloten en slimme Homer die in het boek wordt weergegeven, maar eerder een beetje een huilebalk. Maar al met al een meeslepend en mooi verhaal, rustig en sfeervol.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8519 berichten
 • 4779 stemmen

De verwachtingen lagen vrij hoog bij deze The cider house rules. Al vrij veel over gehoord, maar nog nooit gezien. Jammer genoeg werden deze verwachtingen niet in zijn geheel ingelost. In eerste instantie kan ik wel zeggen dat ik eens blij was geen kommer-en-kwelverhaal te moeten aanschouwen over een sadistisch weeshuis waarbij mishandeling en pedofilie welig tieren. Op dat vlak was de film een verademing.

We zien een sterke rol van Michael Caine als arts die een weeshuis runt, maar tegelijk (ongewenste) bevallingen en abortussen uitvoert. De kinderen zijn heilig voor het instituut en deze levensloop is leuk om te volgen. Het is ook steeds aangenaam om films in andere films te zien. Ditmaal viel de beurt aan King Kong (1933). De verwondering in de ogen van de kinderen is aandoenlijk, ongeacht hoeveel keren ze de film al zagen.

Naargelang het soort rol dat Tobey Maguire speelt valt het te bezien of hij me "bevalt" of niet. Maguire is niet zomaar voor eender welke rol: zowel karakteristiek als qua acteren loopt het niet altijd even vlot. Ook nu weer miste zijn personage bezieling en betrokkenheid. Dan scoorde hij bvb beter in Spider-Man. De wereld is meer dan alleen maar het weeshuis moest Homer gedacht hebben en hij trekt er op uit. Vanaf dan vervalt de film in oninteressante subplots met appels, een incestaffaire en een clichématig liefdesverhaaltje zoals we dat ook kennen uit Pearl Harbor (2001) .


avatar van tommykonijn

tommykonijn

 • 4969 berichten
 • 2224 stemmen

Ik zou Lasse Hallström niet meteen mijn favoriete regisseur noemen, maar toch is er sprake van een zekere geruststelling wanneer ik zie dat hij de regie op zich genomen heeft. De man maakt doorgaans prettige films. Daarnaast pronkt The Cider House Rules met een behoorlijke cast en ook ik had er positieve verhalen over gehoord.

Ik herken me wel in wat Fisico hierboven schrijft. Het was een aangename verrassing dat de film niet overdreven sentimenteel was, want daar vreesde ik wel een beetje voor. Het is eigenlijk een tamelijk rustig drama. Iets té rustig soms, want vanaf het moment dat Homer het baantje als appelplukker neemt krijgt de kijker een reeks sub-plotjes voorgeschoteld die niet bijster interessant zijn. De situatie met Rose, de opbloeiende liefde tussen Homer en Candy, de afzwakkende dr. Larch... Het maakt allemaal maar weinig impact. Desondanks wil de film niet uitgesproken saai worden. Tobey Maguire is wellicht wat houterig, maar dat past prima bij deze rol. Tevens wordt hij goed bijgestaan door Charlize Theron, Delroy Lindo, Paul Rudd en Michael Caine. Ook het einde is achteraf gezien toch wel hoe ik het had willen zien. De film liet me daardoor achter met een verzadigd gevoel.

The Cider House Rules brengt in feite niets nieuws onder de zon en daardoor is het naar mijn mening ook geen film die je absoluut gezien moet hebben. Daar staat wel een kalm en dus aangename speelfilm tegenover. Hallström weet, zoals ik onderhand van hem gewend ben, het verhaal weer keurig in beeld te brengen.

3*


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3147 berichten
 • 2312 stemmen

Film die 20 jaar lang aan mij voorbij gegaan is, en nu dan gezien vanwege de behoorlijke reacties en vele Oscarnominaties, zeven maar liefst waarvan twee verzilverd. Maar wat er nu zo bijzonder is aan deze film is mij niet duidelijk geworden.

Aardig is het begin nog in het weeshuis, een aparte wereld met bijzondere beschermheer, en een weesje waar men vanwege uiteenlopende redenen niet vanaf komt. Het doet in de beginfase een beetje aan The Curieus Case Of Benjamin Button denken, een buitenbeentje beperkt door de omgeving, niet bepaald wereldwijs die toch besluit de vleugels uit te willen slaan en dit aan de hand van Candy en Wally besluit te doen met de nodige dingen in het verschiet. Een coming of age in de maak denk ik dan...

Vervolgens verzand het verhaal rond Homer in een mij nietszeggende episode op de appelplantage waar weinig meer gebeurt dan een plichtmatige liefdesaffaire met Candy. Vooral het laatste is trouble in the making. Het zal uiteindelijk gaan om de krachttoer van Dr. Larch om Homer over te halen terug te komen naar de plek waar hij nodig is, die zijn thuis is, die hij als geen ander begrijpt en waar wellicht zijn roeping ligt, toch lijkt Homer niet over te halen te zijn. Het zal gaan om de moeite die hij heeft met de abortuspleging, en het feit dat dit hem toch wel een beetje opgedrongen wordt, en de poos weg zal zijn eigen twijfel zijn richting de duidelijke 'roeping'. Groot probleem wat mij betreft is dat Homer geen moment aanspreekt als karakter, er weinig gebeurt en het geheel zich vooral tempoloos vertrekt.

Nee, ondanks dat er wellicht een gelaagde boodschap in zit dat een mens moet rijpen, ergens aan toe moet zijn/naar toe moet groeien en zijn roeping of lot niet ontloopt, is The Cider House Rules een drama dat mij totaal voorbij gaat en zijn Oscarwaardering niet laat zien, zeg maar gerust een zoutloos drama zonder pinch. Deze komt er niet snel weer in.


avatar van Jheroen

Jheroen

 • 17 berichten
 • 34 stemmen

Prachtige film, niks meer over te zeggen. Ga kijken.


avatar van kissyfur

kissyfur

 • 324 berichten
 • 497 stemmen

Mij te sloom en te braaf. Mooie cast, goed acteerwerk, maar goh, die Homer… zo plichtsgetrouw! Get a life! Verder allemaal heel degelijk.