menu

The Cider House Rules (1999)

mijn stem
3,52 (799)
799 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Romantiek
126 minuten

geregisseerd door Lasse Hallström
met Tobey Maguire, Charlize Theron en Michael Caine

Homer woont z'n hele leven al in het weeshuis van Dr. Larch omdat hij nooit werd geadopteerd. Larch ziet Homer een beetje als zijn eigen zoon en heeft hem opgeleid als zijn opvolger. Als de jonge geliefden Wally en Candy het weeshuis bezoeken, voert Dr. Larch een abortus uit, ondanks het feit dat dat illegaal is. Homer besluit, tot verdriet van Dr. Larch, om niet z'n hele leven in het weeshuis te blijven werken, maar de wijde wereld in te trekken. Hij vertrekt met Candy en Wally naar Wally's familie, waar hij aan het werk gaat als appelplukker.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=xWpOP9NoaM8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
Ramon K
Goede acteerprestaties en een prettig verteltempo, maar inhoudelijk is deze film regelmatig tenenkrommend; nogal eenzijdige, nare pro-abortus propaganda (op een paar momentjes na). Film kent een aantal zeer dubieuze scènes. Brrrr!

avatar van KellyMartens
2,5
Overgewaardeerd. Kon me nog geen minuut boeien. Zo af en toe wat onverwachte wendingen maar dat was het dan ook. Voor de rest bleef hij langdradig en saai.

Lee92
Beter als ik gedacht had. Alhoewel je van films met Michael Caine en Charlize Theron toch wel iets meer mag verwachten als de doorsnee pulp.
Echt heerlijk om rustig een avondje naar te kijken.
Goed acteerwerk, geen over de top Amerikaans gedoe deze keer, prachtig en geloofwaardig verfilmd.
Kortom: een aanrader en deze film zijn Oscar meer dan verdiend!
Nee, Kelly Martens, voor rampenfilms en andere Amerikaanse troep hoef je hier niet naar te kijken.

avatar van Madeliefje
4,0
Vorige week het boek gelezen en nu de film erachteraan. Ik vond het prachtig. Het boek geeft heel veel achtergrondinformatie, waardoor ik extra van de film kon genieten. Michael Caine had nog wel meer in beeld mogen zijn, zijn personage was erg sterk. Jammer van Tobey Maguire, hij was geen bedachtzame, gesloten en slimme Homer die in het boek wordt weergegeven, maar eerder een beetje een huilebalk. Maar al met al een meeslepend en mooi verhaal, rustig en sfeervol.

avatar van Fisico
3,0
De verwachtingen lagen vrij hoog bij deze The cider house rules. Al vrij veel over gehoord, maar nog nooit gezien. Jammer genoeg werden deze verwachtingen niet in zijn geheel ingelost. In eerste instantie kan ik wel zeggen dat ik eens blij was geen kommer-en-kwelverhaal te moeten aanschouwen over een sadistisch weeshuis waarbij mishandeling en pedofilie welig tieren. Op dat vlak was de film een verademing.

We zien een sterke rol van Michael Caine als arts die een weeshuis runt, maar tegelijk (ongewenste) bevallingen en abortussen uitvoert. De kinderen zijn heilig voor het instituut en deze levensloop is leuk om te volgen. Het is ook steeds aangenaam om films in andere films te zien. Ditmaal viel de beurt aan King Kong (1933). De verwondering in de ogen van de kinderen is aandoenlijk, ongeacht hoeveel keren ze de film al zagen.

Naargelang het soort rol dat Tobey Maguire speelt valt het te bezien of hij me "bevalt" of niet. Maguire is niet zomaar voor eender welke rol: zowel karakteristiek als qua acteren loopt het niet altijd even vlot. Ook nu weer miste zijn personage bezieling en betrokkenheid. Dan scoorde hij bvb beter in Spider-Man. De wereld is meer dan alleen maar het weeshuis moest Homer gedacht hebben en hij trekt er op uit. Vanaf dan vervalt de film in oninteressante subplots met appels, een incestaffaire en een clichématig liefdesverhaaltje zoals we dat ook kennen uit Pearl Harbor (2001) .

avatar van tommykonijn
3,0
Ik zou Lasse Hallström niet meteen mijn favoriete regisseur noemen, maar toch is er sprake van een zekere geruststelling wanneer ik zie dat hij de regie op zich genomen heeft. De man maakt doorgaans prettige films. Daarnaast pronkt The Cider House Rules met een behoorlijke cast en ook ik had er positieve verhalen over gehoord.

Ik herken me wel in wat Fisico hierboven schrijft. Het was een aangename verrassing dat de film niet overdreven sentimenteel was, want daar vreesde ik wel een beetje voor. Het is eigenlijk een tamelijk rustig drama. Iets té rustig soms, want vanaf het moment dat Homer het baantje als appelplukker neemt krijgt de kijker een reeks sub-plotjes voorgeschoteld die niet bijster interessant zijn. De situatie met Rose, de opbloeiende liefde tussen Homer en Candy, de afzwakkende dr. Larch... Het maakt allemaal maar weinig impact. Desondanks wil de film niet uitgesproken saai worden. Tobey Maguire is wellicht wat houterig, maar dat past prima bij deze rol. Tevens wordt hij goed bijgestaan door Charlize Theron, Delroy Lindo, Paul Rudd en Michael Caine. Ook het einde is achteraf gezien toch wel hoe ik het had willen zien. De film liet me daardoor achter met een verzadigd gevoel.

The Cider House Rules brengt in feite niets nieuws onder de zon en daardoor is het naar mijn mening ook geen film die je absoluut gezien moet hebben. Daar staat wel een kalm en dus aangename speelfilm tegenover. Hallström weet, zoals ik onderhand van hem gewend ben, het verhaal weer keurig in beeld te brengen.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:24 uur

geplaatst: vandaag om 11:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.