• 9.376.788 stemmen

The Cider House Rules (1999)

Drama / Romantiek | 126 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Geregisseerd door: Lasse Hallström

Met onder meer: Tobey Maguire, Charlize Theron en Michael Caine

Releasedatum: 16 maart 2000

Plot The Cider House Rules

"A story about how far we must travel to find the place where we belong."

Homer woont z'n hele leven al in het weeshuis van Dr. Larch omdat hij nooit werd geadopteerd. Larch ziet Homer een beetje als zijn eigen zoon en heeft hem opgeleid als zijn opvolger. Als de jonge geliefden Wally en Candy het weeshuis bezoeken, voert Dr. Larch een abortus uit, ondanks het feit dat dat illegaal is. Homer besluit, tot verdriet van Dr. Larch, om niet z'n hele leven in het weeshuis te blijven werken, maar de wijde wereld in te trekken. Hij vertrekt met Candy en Wally naar Wally's familie, waar hij aan het werk gaat als appelplukker.

Homer Wells

Nurse Angela

Olive Worthington

avatar van Tarkus

Tarkus

Hoewel deze film niet echt mijn favoriete genre is, is dit toch een prachtige prent waar ik bijzonder van heb genoten.

Michael Caine is uitstekend (en won verdiend een Oscar voor deze rol), Charlize Theron subliem (zoals steeds) en Tobey Maguire is steengoed in de rol die hij hier speelt, het is effe wennen zonder zijn 'Spiderman'-kostuum. Ook de kinderen in de film verdienen een pluim voor hun prestaties.

Prachtige locaties, mooi verhaal, geweldig verteld en gespeeld.

Puike film voor gans de familie.

avatar van Theatertje

Theatertje

Mooi verhaal, maar het stak me wat tegen. Dat is jammer, want ik had mijn tijd beter kunnen verdoen aan andere, goeie films. Maguire speelt op automatische piloot en acteert bijgevolg alsof hij een vogelverschrikker is. Helaas geen WIZARD OF OZ hier, dus hadden ze een betere acteur kunnen vinden, als ze hun best gedaan hadden.

avatar van Yvetje

Yvetje

Bijzonder mooie film. Mijn ontmoeting met Tobey Maguire was echt geweldig. Vanaf dat moment vind ik hem goed als acteur. Ik heb de film een tijd geleden gezien. Toch heeft de film een hoogtepunt bij mij achtergelaten. Prachtig om te zien dat het gelukt is een John Irving verhaal zo bijna gedicht achtig te verfilmen. 4 sterren.

avatar van nightbreed

nightbreed

Mooie en originele speelfilm met de nodige drama en de nodige romantische verwikkelingen.

Het acteerwerk is van hoog niveau waardoor je je alleen maar beter kunt inleven in het verhaal.

Jammer dat dit soort goede films vaak zo onbekend blijven en dat domme en onoriginele Hollywoodproducties door iedereen worden bekeken.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze film heb gezien maar ik zal hem zeker nog een keertje uit de kast trekken om hem nog een keertje te gaan bekijken, ik verheug me er nu al op.

Cijfer: 4

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Mooie film, herwaardeerd naar een 4* Tobey ontroert toch wel met die ontwapenende lach van hem. En wat is Charlize een megababe! Maargoed, mooi verhaal.

avatar van wapper

wapper

Niet echt een boeiend verhaal, Maguire die zoals eerder al gezegd weer een typische nerd speelt doet de film ook niet veel goed. Maar slecht is de film zeker niet, vanaf het moment dat hij appelplukker wordt betert de film, komt er wat meer vaart in.

Een voldoende, 2,5*

avatar van grabberke

grabberke

The Cider House Rules vertelt een rustig voortkabbelend verhaaltje, maar het gaat vooral over het breken van de regeltjes. We hebben regels nodig in de maatschappij, maar het is niet altijd zwart/wit. Er is die grijze zone waarin je van tijd tot tijd in terecht komt. Deze film gaat vooral daarover en het verhaaltje dient als kapstok. Het verhaal op zich is wel interessant, maar wie van actie en grote plotwendingen houdt zal hier zijn gading niet in vinden. Hallström's stijl is traag en vooral verklarend, zonder vervelend te worden. Hij gebruikt ook geregeld erg mooie shots.

Ebert schreef: The story touches many themes, lingers with some of them, moves on and arrives at nowhere in particular. It's not a story so much as a reverie about possible stories en geeft deze film 2 sterren. In zijn review gaat het vooral over het abortusthema. Misschien heeft Roger niet door dat de boodschap van deze film gaat over het breken van regels en wanneer dit wel/niet toegelaten is. Abortus is een van de uitgewerkte thema's in de film, maar ook de regels die ophangen in het werkhuis zijn een voorbeeld ervan, het overspel van Candy (een weergaloze Charlize Theron) nog een ander. Als je op zoek gaat naar waar er 'rules' gebroken worden in de film ben je even zoet en dat werpt ook een ander licht op de film.

Deze film verdient dan ook meer dan 2 sterren, omdat er naast een verhaal ook nog andere zaken in een film zitten...

Goed acteerwerk (Tobey Maguire met een Forrest Gump gehalte en oscar-winnaar Michale Caine zijn top), een leuk (doch simpel) verhaal en een boodschap maakt dat The Cider House Rules zeker een aanrader is.

De film is trouwens overal erg goedkoop te vinden en het is een goede transfer. Beeld en geluid zijn dik in orde. Een uitgebreide review van de DVD vind je op DVDInfo.

Tot slot: Als er een top tien moest bestaan voor het mooiste naaktshot van de achterzijde, dan staat de achterkant van Charlize zeker in die top tien.

Trailer: http://movies2grab.skynetblogs.be/post/5154944/the-cider-house-rules--lasse-hallstrom-

avatar van Mescaline

Mescaline

Heerlijke rustige film.. een best wel zware verhaal lijn.. maar erg luchtig gebracht.. toen ik de film gekeken had was ik onder de indruk.. maar de film geeft je ook op 1 of andere manier een rustig en relaxed gevoel mee..

Vond het heerlijk een keer een rustige film tekijken.. die het echt moet hebben van het hoge niveau van acteren.. en een degelijke verhaal lijn..

Wie spanning en actie zoekt is bij deze film aan het verkeerde adres..

Maar wie een rustige film zoekt.. of gewoon even een niet te moeilijke film wil kijken is deze film perfect!

4 sterren vooral voor de goede acteurs.. en een degelijk drama verhaal.

avatar van cel

cel

Briljante rol van Micheal Caine als docter en vader.

Ronnievb

Hij heeft er dan ook m.i. terecht een oscar mee gewonnen. Toen ik na het zien van de film het boek las viel het me op dat ik bij het karakter van Dokter Larch Caine inbeeldde, iets wat ik helemaal niet had bij Homer en Candy. Het enige minpunt aan Caine's prestatie was dat hij dat prachtige Britse accent van hem nog wel eens moest verbergen, iets waar hij me alleen al mee naar de bioscoop kan lokken.

avatar van Yvon0

Yvon0

De sfeer van het boek komt totaal niet terug in de film, terwijl het script toch van John Irving zelf is. Ook komen belangrijke dingen uit het boek ( zoals de titelverklaring) niet terug in de film. Als ik het boek niet zou hebben gelezen, zou ik het een prima film vinden. Nu vind ik het toch jammer; sommige films zou je niet moeten willen zien. Ik koester het boek.

Ronnievb

De titelverklaring is misschien geen gesneden koek, nee, maar het wordt wel degelijk ter sprake gebracht wanneer Homer wordt gevraagd de regels eens op te lezen omdat de rest dat niet kan en niet interesseert. Elke boekverfilming heeft zo zijn voordelen en nadelen, voor- en tegenstanders. Dat neemt niet weg dat de sfeer in deze film voor mij goed werkte.

avatar van Yvon0

Yvon0

Je zou het boek ook los moeten zien van de film, maar juist bij dit boek vind ik dat lastig, omdat het een van mijn lievelingsboeken is. En juist de regel die Homer en Candy in het boek overtreden, komt totaal niet aan de orde in de film.

De essentie van het boek zit voor mij niet in de film. En ik vind Charlize Theron trouwens ook geen goede Candy. En het boek gaat verder dan waar de film stopt. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

De rol van Caine is inderdaad wel een goede.

Ronnievb

Niet dat het er bijzonder veel toe doet, maar hij won er dan ook een Oscar mee.

avatar van MovieEter

MovieEter

Visueel mooie film. Het verhaal is mag er ook wezen en de acteerprestaties zijn ok. Wel vond ik de verhaallijn af en toe wat traag.

avatar van Zandraatje

Zandraatje

Super film! Ik heb hem net gezien en nog helemaal onder de indruk

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Mooi voortkabbelend verhaaltje, dat mezelf bij vlagen erg aansprak.
Zo waren er enkele sterke scènes in het weeshuis - "ik ben het beste kind" - en ook de scène waarin de briefwisseling tussen Dr. Larch en Homer Wells aan bod kwam staat hoog op mijn positieve punten-lijstje.

Jammer genoeg speelde het verhaal zich grotendeels af op de appelboerderij en deze scènes waren vaak nogal langdradig of niet echt passend bij de algemene tendens die ik van de film verwachtte. Zo vond ik de zwangerschap van Rose Rose en de daaropvolgende abortus, met daarna haar weglopen en de "zelfmoord" van MR. Rose allemaal nogal bruusk en zonder al te veel uitleg opeenvolgen.

Toch meer dan degelijk, al is het niet volledig mijn genre.
En dan: tromgeroffel en de punten: 3,5 sterren

avatar van maerk

maerk

Een prima verfilming van John Irving's boek.

The Cider House Rules is een film die je lekker over je heen kunt laten komen. Het is een rustige film waar alles op zijn tijd verteld wordt. Het script is goed, iets wat je verwacht van John Irving. Maar volgens mij is het boek toch duidelijker en mooier dan de film. Mijn moeder zei dat het boek veel uitgebreider was. Maarja, als je kijkt hoe dik dat boek is weet je dat dat nooit helemaal in een film gestopt had kunnen worden .

De beelden zijn mooi, verhaal ook en het acteerwerk is uitstekend. Tobey Maguire schittert samen met Michael Caine. Michael Caine won een Oscar voor deze rol, hij speelde inderdaad goed. Op het moment dat Fuzzy dood is en Caine staat te huilen tegen een deur, kreeg ik een brok in mn keel. Dat was zo mooi ook al was dat shot maar een paar seconden. Dat was meer dan alleen huilen, het leek wel levensecht. Ik zag bij de aftiteling dat John Irving ook meespeelde in deze film. Hij had een klein rolletje, volgens mij machinist ofzoiets, heb ik helaas gemist .

Mooie, ontroerende en hartverwarmende film, 4*.

avatar van TerryA

TerryA

Deze film gisteren avond gezien (zonder reclames en met aftiteling!) op Belgie TV - verassend goed omdat tegenover veel andere Britse akteurs van de jaren 60 & 70 (Connery, Edward Fox, etc) ik meestal geen grote fan ben geweest van Michael Caine en in deze film vond ik zijn rol geweldig.

Ik zou deze film niet een 2de keer hoeven te zien maar toch een hele mooie film en aan te raden om toch een keer te kjiken

een 7+ uit 10 zeker waard

avatar van XxDangerousxX

XxDangerousxX

Michael Cane was bijzonder goed in zijn rol. Verdiend een Oscar gewonnen.

avatar van Movsin

Movsin

Technisch en filmisch en inzake compositie zit de film knap ineen, maar ik heb wat last met het verhaal.

Een weeshuis waar bevalling, abortus, adoptie en zelfs begrafenis als vanzelfsprekend worden voorgesteld terwijl er van bijvoorbeeld de eigenlijke opvoeding van de kinderen amper iets wordt gezegd.

In het tweede gedeelte van de film krijgen we dan de volle laag : geweld, liefde, incest, abortus, zelfmoord, oorlogsellende....Oef.

Op het einde is ieder dan weer gelukkig. Waarom niet ?

avatar van Jip11

Jip11

Mooi & Lief filmpje!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Prima film die het vooral van het sterke acteerwerk moet hebben. Maguire zet één van zijn beste rollen neer en Michael Caine is weer geweldig. Charlize Theron is echt weer prachtig, wat een mooie vrouw. Daarnaast krijgt Delroy Lindo mijn complimenten, want ook hij zet een prima prestatie neer. Echt boeiend is het eigenlijk allemaal niet en het tempo is ook niet echt hoog, maar toch verveelt de film niet. Het ziet er allemaal prachtig uit en de kleine dingen die gebeuren worden op een interessante en misschien een heel klein beetje ontroerende manier gebracht. Prima muziek, camerawerk en een geheel wat zeker een voldoende verdiend.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Wat een prachtige film tussen 2 mannen. Maguire en Caine zijn beide geweldig. Al ben ik een man (en men zegt dat mannen sterk moeten zijn, tenminste in mijn familie) bij deze film heb ik toch echt een paar tranen gelaten. Zeker toen Dr. Larche stierf en hij het verkeerde hart in Homor zijn tas had gedaan. Een prachtig verhaal, een prachtige film. Wonderful.

En natuurlijk is die eindzin gewoonweg geweldig...
"Good-Night,you Kings Of New England".

avatar van tonnyhk

tonnyhk

nightbreed schreef:

Cijfer: 4

Ik ben het hier volledig mee eens. Deze film verdient meer aandacht . Ik vond het wel op het niveau van films als Color Purple, Nowhere in Africa e.d.

avatar van rvh76

rvh76

Inderdaad zoals eerder vermeld een ondergewaardeerde film. Goed verhaal, afwisseling een verhaal waar je in kunt kruipen.....

avatar van Baggerman

Baggerman

Mooie film die vals sentiment toch aardig weet te ontwijken. Prima acteerwerk van zowel Caine als Maguire. En voor Theron heb ik gewoon een zwak: wat een onwaarschijnlijk mooie vrouw!!!

Grappig: ik zag op de aftiteling dat John Irving ook een piepklein rolletje speelt, als stationschef!

Edit: Hee, Maerk had dat laatste ook gezien!

avatar van Flipman

Flipman

Van tevoren had ik een beetje twijfels bij Tobey Maguire; zoveel verschillende karakters speelt ie eigenlijk nooit,voor zover ik hem heb gezien. Ik bedoel, hij blijft altijd zo hetzelfde. Maar toch wekt hij hier een enorme lading empathie op.

Ik vind dat de eerste aanraking met de buitenwereld wel wat meer uitgediept had mogen worden, maar de naïviteit spat van het scherm, dat is wel mooi om te zien.

Ook Doc Larch is een geweldig karakter;lichaam van steen, hart van goud. Hoewel hij op zijn beurt ook weer egoïstisch is door Homer bij zich te willen houden. Maar deels is dat ook weer vaderliefde. Want het komt toch vaak genoeg voor dat vaders hun zoons het liefst het familiebedrijf zien overnemen, of dat hun kroost een carrière 'kiest' die zij zelf niet hebben kunnen maken?

Ik ben het eens met HarmJanStegenga dat er niet echt veel gebeurt in de film, maar ze vliegt wel voorbij. The Cider House Rules is een mooie en aandoenlijke film; ergens bevat het wel het cliché van iemand die teveel goedheid in de mensen ziet en erop wordt gewezen dat het niet alles goud is wat er blinkt, maar dat wordt niet op een storende manier gebracht.

avatar van Thomas83

Thomas83

Een mooi en zeer vermakelijke film, maar wel echt mierzoet.

De soundtrack is erg schattig, maar ook ietwat fantasieloos, en die gaat een beetje tegenstaan op een gegeven moment. De mooie shots met mooie herfstkleuren doen dat dan weer niet gelukkig, en Tobey Maguire is overtuigend in dit soort zachtmoedige rollen. En Theron, Lindo, Rudd en vooral Caine verdienen ook een groot compliment voor hun spel. Ook leuk om Erykah Badu in een film te zien.

Verder is het jammer dat de film meestal wel wat voorspelbaar is. Dit en de enorme zoetheid van de film weerhouden me er van nog op een 3.5 uit te komen. Toch maar een halfje minder.

avatar van jellybean

jellybean

Mooie film, rustig voortkabbelend, mooie sfeerbeelden

Michael Caine speelt goed als de innemende dokter met het hart op de juiste plaats.

Hartverwarmend filmpje!