Genre: Drama / Romantiek
Geregisseerd door: Lasse Hallström
Met onder meer: Tobey Maguire, Charlize Theron en Michael Caine
Releasedatum: 16 maart 2000
Plot The Cider House Rules
"A story about how far we must travel to find the place where we belong."
Homer woont z'n hele leven al in het weeshuis van Dr. Larch omdat hij nooit werd geadopteerd. Larch ziet Homer een beetje als zijn eigen zoon en heeft hem opgeleid als zijn opvolger. Als de jonge geliefden Wally en Candy het weeshuis bezoeken, voert Dr. Larch een abortus uit, ondanks het feit dat dat illegaal is. Homer besluit, tot verdriet van Dr. Larch, om niet z'n hele leven in het weeshuis te blijven werken, maar de wijde wereld in te trekken. Hij vertrekt met Candy en Wally naar Wally's familie, waar hij aan het werk gaat als appelplukker.
Homer Wells
Rose Rose
Buster
Olive Worthington
hollywood king
prachtig, michael caine prachtig acteerwerk, de oscar echt verdiend,
mooi camerawerk.
Semsoethot
Zelden zo'n terechte Oscarbekroning gezien als deze voor Michael Caine in een verder zeker Oscarwaardige film. Sterk verhaal over het breken van regels met goed tot zeer goed acteerwerk. Ook de filmshots zijn van een hoge kwaliteit. Helaas vind ik de rol van Homer niet door de sterkste acteur gespeeld. Verder kan de film zeker rondom het ciderhouse wel wat vlotter.
Gameface
Eindelijk een film die bijna door iedereen echt op waarde geschat...weinig negatiefs over deze film te vertellen.....behalve dat er geen actie inzit..(duh) en dat het lang duurt.....dat is smaken verschillen........
hollywood king
dat het lang duurt??
het duurt maar 126 minuten
Gameface
Deze film kan mij niet lang genoeg duren....ik refereerde naar vorige berichten......Hollywood king
boomboompow
mooie film, mooie camera-werk en goed acteer werk, wat wil je meer?
booyo
Hele mooie, sfeervolle film. Michael Caine zet een dijk van een rol neer als Dr. Larch en ook de rest acteert meer dan prima. Schattige en zielige scène's rondom het weeshuis. Was blij toen Homer terugkeerde, lekker happy einde
Ontroerend als dat kleine jochie overlijdt, net als Dr. Larch natuurlijk..
Ja, een goeie film.
Liivaaii
Normaal zou ik dit soort films nooit bekijken op eigen iniatief,
maar ik was op zoek naar wat andere films waar Michael Caine in speelt. Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben, het begin ging wat traag maar Michael Caine hielp mij om mezelf gefocust te houden op de film zodat ik meer en meer interesse begon te krijgen voor het thema. Geleidelijk aan vond ik de film mooier en mooier te worden. Ik vond het jammer toen het aan een einde kwam. Weer alom heel mooi acteerwerk van Michael Caine en ik weet Tobey Maguire nu ook wel meer te appreciëren na deze film.
Ik ben zeer tevreden.
fappie
- 2005 stemmen
Opzicht een prima film. Ik vond Caine alleen niet zo geweldig als de meeste mensen. Ik vind het een prima acteur, maar hier vond ik hem minder. Die Oscar is hem verder wel gegund natuurlijk.
Laila001
Prachtige warme, sfeervolle film. Ben normaal niet zo'n fan van Tobey Maguire, vind zijn stem nogal irritant, maar hij zette hier toch een heel goede rol neer!
BBarbie
Schitterende film met veel verrassende wendingen en een voorspelbaar einde. Terechte Oscar voor Michael Caine, maar ook de acteerprestaties van Tobey Maguire en Delroy Lindo mogen er zijn. En Charlize Theron is natuurlijk altijd een genot om naar de kijken...
Boneka
Moet de film nog zien maar vraag me af of die Oscar als beste bijrol voor Caine verdiend is. Dat vond ie namelijk zelf van niet. Haley Joel Osment van the Sixth Sense had hem verdiend en daar sluit ik mij 100% bij aan.
foxyboy
ben over het algemeen best wel snel 'tevreden' over de kwaliteit van een film, maar deze vond ik echt niet best. Had zeker mijn avond niet? Afijn, heb 'm afgekeken maar niet met veel plezier. Saai, somber, geen spanning en niets verrassends.
Beste van deze film is natuurlijk Charlize Theron... wat een leker ding. Vooral de scene dat ze met haar prachtige lichaam languit op haar buik op bed ligt... brrr
Sjoerdow
Aardige film, maar bij vlagen veels te braaf.
Jammer ook dat dat zieke kind (van Malcolm in the middle) in elke scene moest kuchen om overtuigend over te komen. Het lag er soms te dik op.
Die voice-over van Michael Caine is mij ook een doorn in het oog. Hij wil veel te graag de wijze goedzak spelen.
Ondanks dat een best vermakelijke film.
laundromat
Mooie film. Redelijk braaf, maar hoewel de onderwerpen heftig zijn, goed contrast. En wat een fijne stem heeft Caine toch!
Toen Candy (Theron) aankwam bij het weeshuis, dacht ik: ik heb er nog niet
mooier gezien dan in deze film. Wow!
Heb alle 5 films gezien waarvoor een acteur genomineerd was voor Oscar voor beste bijrol. Ze hadden alle 5 mogen winnen, maar hij naar Tom Cruise moeten gaan. Hoewel ik Cruise een van de irritante acteurs vind was zijn rol in Magnolia briljant! Hij was daar zo...niet Tom Cruise. Maar Caine heeft 'm verdient.
3,5* (betekent voor mij): goede film, die ik niet nog een keer ga zien!
Dreiecke
Een erg mooie film, die toch wat ernstige onderwerpen aansnijdt, maar niet sentimenteel wordt. Diverse menselijke problemen, maar ook positieve ontwikkelingen, komen voorbij en de acteurs doen het geweldig in het neerzetten van de karakters. De sfeer is ook fijn, subtiel en warm menselijk.
En de kostuums en landschappen doen de rest
Ik vond het trouwens een goede verfilming van het boek van John Irving.
Ragna
Prachtige film. Het verhaal vond ik erg mooi maar had toch het idee dat het wat beter uitgewerkt kon worden. Ik vond Tobey Maguire een beetje erg vlak spelen vaak. Hij is wel goed gecast als 'oudste broer' van het weeshuis maar hij lijkt totaal niet te groeien in de film, wat toch wel het verhaal zou moeten zijn. Ik vond hem maar raar reageren in de meeste situaties en de personages eromheen leken hem als een marionettenpop te bespelen. In het begin nog ok maar aan het einde flink irritant.
loer
Erg mooie film die op een schitterende wijze het Amerikaane taboe rond abortus aan de orde stelt. Behalve schitteren acteerwerk van Michael Caine en Tobey Maguire opnieuw een prachtige rol van Charlize Theron. De beelden van de streek Main zijn zo mooi, dat ik er heen wil. Maar ja ik ben ook helemaal gek van de Ardennen (mooiste stukje buitenland dichtbij) en daar leek het af en toe op...
shrink
Leuke film. Gelukkig niet zo oubollig. Daar was ik bang voor toen ik de hoes zag. Alleen een beetje jammer dat de film doodbloed.
K. V.
'k vond het een mooie film, die ondanks de redelijk lange speelduur zeker niet verveelde. De cast was goed gekozen en het verhaal boeide ook. Een aanrader
monasteentje
Een van de betere films die ik in jaren heb gezien, en dat waren er nogal wat. De soundtrack alleen al, die kan een film maken of breken. Maar alles zat hier goed.
mister blonde
Op zich een erg mooie film, maar ik weet het niet met Hallstrom. Geloof zijn dramatiek nooit helemaal. Vond het sprookjesachtige feelgood aspect (met name op het begin) veel beter. Naar mate de film vordert zijn er allerlei dramatische ontwikkelingen, die er bij mij eenvoudigweg niet echt in willen. Maar dat het in elk geval bekwaam is qua fotografie, acteren en verhaallijn is wel duidelijk. 3,5 sterren opnieuw.
aspro
Is die nog verkrijgbaar zijn op DVD?
zou hem wel in mijn collectie willen hebben.
k.grubs
Fijne film, is me destijds helemaal ontgaan. Wel verbaasd over dat de film niet zo oud is als hij eruit ziet. Ik moest denken aan The Hotel New Hampshire, en nou blijkt dat ook een Irving verfilming te zijn. Je krijgt ook direct het gevoel dat het een boekverfilming is, waarschijnlijk door de recht-toe-recht-aan vertelling.
Michael Caine laat zijn foute accent een keer achterwege, dat is prettig. Charlize Theron is een snoepje, Toby McG is ook cute, maar wel een beetje saai. Hij doet het straks hopelijk beter als hobbit Bilbo.
Lupussy Galore
Gisteren zag ik mijn vier sterren staan en ik kon me helemaal niet herinneren dat ik de film ooit gezien heb? En eerlijk gezegd toen ik keek herinnerde ik me alleen vaagjes het einde. Ja, mooie film, ik heb me geen moment verveeld. Maar toch geen goed teken dat ik (bijna) alles kwijt was.......Misschien een MRI scan laten maken? Of zie ik teveel films? Laat die vier maar staan....
93.9
Best aardige film. 3 kwartier te lang en balancerend op het randje van kitch.
Krijgt voordeel van de twijfel van mij.
k.grubs
correctie op mijn bericht: Toby McG is natuurlijk niet hobbit Bilbo, dat was oud nieuws.
Prachtige film over een jongeman die zijn hele leven in een weeshuis heeft gewoond, en vervolgens de weide wereld intrekt. Een prachtig en meeslepend verhaal van John Irving met veel ontroerende momenten zonder dat het te sentimenteel wordt. Mooi en warm in beeld gebracht en de cast is meer dan uitstekend.
Filmfan74
Prachtige film. Mooi en boeiend verhaal en uitstekend acteerwerk. Het lijkt een tijdje doelloos voort te kabelen, waarna Homer zonder duidelijke reden tegen zijn principes ingaat als hij toch een abortus uitvoert. Maar later besef je dat het gaat om eigen beslissingen nemen, dat dat de rode draad door het verhaal is. Heerlijke zaterdagavond film.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

The Color Purple
Drama, 1985

Vera Drake
Drama, 2004
gebaseerd op boekdrugsverslavingcigarettezwangerschapweeshuismainecider cigarette smokingweesincestdrug overdosewar injuryapple cideranestheticincineratorpicking apples jaren 20jaren 40abortusabortionist faithful adaptation