Genre: Drama / Romantiek
Geregisseerd door: Lasse Hallström
Met onder meer: Tobey Maguire, Charlize Theron en Michael Caine
Releasedatum: 16 maart 2000
Plot The Cider House Rules
"A story about how far we must travel to find the place where we belong."
Homer woont z'n hele leven al in het weeshuis van Dr. Larch omdat hij nooit werd geadopteerd. Larch ziet Homer een beetje als zijn eigen zoon en heeft hem opgeleid als zijn opvolger. Als de jonge geliefden Wally en Candy het weeshuis bezoeken, voert Dr. Larch een abortus uit, ondanks het feit dat dat illegaal is. Homer besluit, tot verdriet van Dr. Larch, om niet z'n hele leven in het weeshuis te blijven werken, maar de wijde wereld in te trekken. Hij vertrekt met Candy en Wally naar Wally's familie, waar hij aan het werk gaat als appelplukker.
Homer Wells
Rose Rose
Buster
Olive Worthington
Jordy
Best mooie film. Heel veel boeiends gebeurt er niet, en sommige delen van de film hadden wel wat sneller gemogen, maar de film ziet er prachtig uit, en er wordt erg leuk geacteerd. 3 sterren.
Blindfold
Ik vond het begin een beetje saai, maar toen hij appels ging plukken werd het een stuk beter. Ik zag trouwens op de aftiteling dat Heavy D. de dikke donkere appelplukker was.
Dingez
Leuk, rustige film waarin inderdaad weinig gebeurt, maar dat vind ik in dit geval niet storend. 3 Sterren.
Tonyvdb
Ik vind 'm echt niet goed, er wordt veel te veel verteld in de twee uur of zo dat ie duurt en niets werkt, niets komt over.
En ik ben absoluut geen fan van Tobey Maguire.
** 2 op 5 **
petey
- 1901 berichten
Blijft altijd een probleem als ze een boek verfilmen, wat laat ik uit de film en behou ik toch de essentie van het boek. Is hier fout gegaan, er is geprobeerd teveel te vertellen.
Goodfella
Hartverwarmend drama met uitstekende acteurs. Jammer van het ietswat simpele verhaaltje.
lorelei
hele mooie film. Er gebeurt niet echt veel in. Maar wel net genoeg om de film leuk te vinden.
narva77 (crew films)
Gister nog een stukje van meegepikt; prachtige film met geweldig acteerwerk van o.a. Caine en Maguire. En natuurlijk met Charlize Theron. Locatie's zijn in orde en de cinematografie ook. 4*
dttom
Misschien was ik dit keer in een betere bui dan de vorige keer. Vond dit keer helemaal niet saai namelijk.
Locatie's zijn in orde en de cinematografie ook. 4*
Hehe.. volgens mij heb ik nog nooit een film beoordeeld op locaties of cinematografie
narva77 (crew films)
Zonde, zou je eens moeten doen. Ook niet bij bv. Amelie of Magnolia?
Yak
Dat soort dingen spelen mee in de sfeer van een film, ik kan het echt niet afzonderlijk beoordelen.
narva77 (crew films)
Oke, het gaat om de sfeer, maar het camerawerk an sich kan je best beoordelen, nietwaar?
mr.Frielink
Camerawerk bepaald uiteindelijk een groot deel van de film. Bij een film met een behoorlijk mager verhaaltje, kan perfecte cinematografie en camerawerk er nog een goede film van maken, zoals bij Road To Perdition.
Yak
Wel als ik de film analytisch ga bekijken, maar dat doe ik zelden.
[edit] Hum.. maakte ik een opmerking over 'The green mile', ging het over 'Road to perdition'. Even weggehaald
[/edit]
Yak
'Amelie' is misschien wel een goed voorbeeld, trouwens. Hoewel ik enorm heb genoten van die film, kan ik me echt geen 'groots camerawerk' voor de geest halen. Da's misschien wel een manco, wie weet?
Padd0
Leuke film.
Beetje standaard verhaaltje. Wel heel veel mooie plaatjes in de film. Goed geacteerd.
Niet veel speciaals maar toch aangenaam om naar te kijken 3,5*.
neo
Het is niet Maguire die de meeste indruk maakt, maar Delroy Lindo in een prachtrol en een Culcan familie lid wat niet irritant is.
Rachel Portman's lichtvoetige score, met vooral prachtige pianostukken, draagt enorm bij de rustige, kalme sfeer van de film. 3.5 sterren
Cinematografisch zag deze film er schitterend uit, maar het verhaal vond ik toch iets te standaard. Jammer, want ik verwachtte een tweede What's Eating Gilbert Grape?. 3*
yorrick
Met alle respect, maar kun je dat zeggen over een verhaal van John Irving
? Want je zult maar geboren worden in een abortuskliniek. Grootgebracht door 2 verpleegsters en een geflipte dokter, en vervolgens meegenomen door een rijk stel dat een abortus kwam halen. Dit alles is nogal bepalend voor wat Homer daarna allemaal meemaakt, en hoe hij dat ervaart; hoe gewoon de rest van zijn leven misschien ook is (en dat is het niet, vind ik).Misschien krijg je de indruk van een standaardverhaal omdat dit boek van Irving wat minder hilarisch is verfilmd dan The World According to Garp, en Hotel New Hampshire. Er zijn ook nogal wat consessies gedaan aan het verhaal van 587 pp.
Op grond waarvan dan?
Het alle respect, maar kun je dat zeggen over een verhaal van John Irving

Ik verwachtte ten eerste een tweede WEGG? vanwege de regisseur. Ten tweede, omdat dit me ook zo'n 'lekker' rustig filmpje leek, met een verhaal waarin weinig gebuerd, maar als er dan iets gebeurd maakt dit veel impact op je (dit had ik dan ook bij WEGG?). Die impact bij deze film was voor mij lang niet zo sterk als bij WEGG?. Het camerawerk (van erg groot belang bij 'zulke' (films met schitterende landschappen) drama films) vond ik i.t.t. WEGG? minder, maar toch nog wel erg mooi. Ik vond dit best wel een goeie film, maar deze film haalt bij lange na niet het niveau van het meesterwerk What's Eating Gilbert Grape?.
FisherKing
Overigens werd de cinematography bij WEGG verzorgt door Sven Nykvist en hier door Oliver Stapleton
Daarom vind ik het camerawerk bij What's Eating Gilbert Grape ook mooier. Echt schitterend hoe die man die landschappen zó in beeld kan krijgen.
yorrick
Hmm, ik heb niet hetzelfde ervaren toen ik het boek las (en dus ook niet toen ik de film keek). Imo is het boek één grote aanklacht tegen de anti-abortusbeweging, maar in de film komt dit niet zo naar voren. En wat dat levensdoel betreft: volgens mij hebben de hoofdpersonen inderdaad geen idee van een doel. Iig zijn ze nogal onbaatzuchtig in de invulling die ze aan hun leven geven. Waarom blijven ze anders werken in die abortuskliniek in dat verlaten oord?
Verder ben ik met je eens dat de film propvol zit. Zo propvol dat het bijna wonderlijk is dat er MM'ers zijn die deze film saai vinden
BoordAppel
Film met heel erg zware onderwerpen die toch luchtig blijft. Er valt genoeg te lachen en er wordt erg goed in geacteerd. Hele sympathieke film. 4*

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

What's Eating Gilbert Grape

The Color Purple
Drama, 1985

Vera Drake
Drama, 2004
gebaseerd op boekdrugsverslavingcigarettezwangerschapweeshuismainecider cigarette smokingweesincestdrug overdosewar injuryapple cideranestheticincineratorpicking apples jaren 20jaren 40abortusabortionist faithful adaptation