Metal: A Headbanger's Journey (2005)
Genre: Documentaire / Muziek
Canada
Geregisseerd door: Sam Dunn, Scot McFadyen en Jessica Joy Wise
Met onder meer: Tom Araya, Alice Cooper en Bruce Dickinson
Releasedatum: 31 augustus 2006
Plot Metal: A Headbanger's Journey
Sam Dunn is een antropoloog met een voorliefde voor heavy metal. Hij gaat op onderzoek uit waarom deze muziek altijd is veroordeeld terwijl de miljoenen fans de muziek omarmen. Gaandeweg legt Sam steeds meer bloot over hoe de metal cultuur tegen seksualiteit, religie, geweld en dood aankijkt. Sommige ontdekkingen kan hij zelfs niet verdedigen.
Mescalino
De muziek van Muse ligt korter bij Frans Bauer dan bij metal!

mitch3ll
geweldig echt hij had van mij nog wel wat langer mogen duren om elk sub genre wat beter uit te lichten
en echt die conclusie op het eind te stoer.
zat eigelijk de hele film met kippenvel op mijn armen.
4 *
neo
Zonder deze docu te zien wist ik die conclusie al. Vond het nogal slap.
mitch3ll
Zonder deze docu te zien wist ik die conclusie al. Vond het nogal slap.
maar jij bent geen metal fan
neo
Vind het ook zo toepasbaar voor ander soort muziek; je houdt ervan of je houdt er niet van.
swankel
Mischien moet je dan maar niet hier reageren,als je geen metal fan bent,neo. Van jou krijgen we hier toch alleen negatieve opmerkingen.
neo
Ik vraag mij gewoon oprecht af waarom die conclusie zo geweldig is. Maar ik zal de ruimte verder geven aan enkel de fans en positieve berichten....
Carcamel
Je snapt het dus juist helemaal niet!!!
Metal is juist niet zoals elke andere muziek !!
Dat laat deze docu juist duidelijk zien
Ik zat iig de volle lengte met kippevel te kijken..........heerlijk
neo
Ik snap precies alles aan deze docu. Maar blijkbaar kan er niemand inhoudelijk op ingaan, en enkel maar met wat losse opmerkingen smijten.
Carcamel
Ja gezien. Zie ook pagina 2.

maar ik blijf er bij dat er wel degelijk verschil is tussen metal en de rest!!!
Ik kan nu wel een hoop moeite gaan doen om voorbeelden te gaan geven..........maar daar heb ik geen zin in
Ik vond het gewoon leuk om naar te kijken daarom kreeg die van mij 4*
neo
Snap best dat het leuk kan zijn als je fan bent van het genre. Voor de rest heb ik gewoon iets geopperd wat nu weer wordt afgedaan met het feit dat ik geen fan bent en niet schijn te beseffen dat er enkel metal en de rest is (?). Als ik als fan van een gehaat of minder populair genre een docu zie waarin iemand als eindconclusie heeft dat je er van houdt of niet.... Dan zou ik mij wellicht heel erg vermaakt hebben, maar toch inzien dat het oppervlakkig is.
Carcamel
Maar wat voor conclusie had die dan moeten hebben???
Tis toch ook gewoon met muziek zo dat je ervan houdt of niet
??
Hij laat volgens mij mooi zien waar alle stromingen van daan komen, en hoe het er aan toe gaat op de concerten, en waar de wortels van de metal liggen.
Maar mischien is Metal wel heel oppervlakkig?, maar het is een blijf maar muziek, tis niks ingewikkelds gewoon muziek, je houdt er van of niet.
Maar als je naar een metal concert of festival bent geweest dan weet je het verschil.
Ik hou persoonlijk van alle muziek Van Andre Hazes tot Opeth, en ben naar verschillende soorten concerten geweest, en tijdens een Metal concert gebeurt er gewoon iets speciaals.............kweenie wat het is
neo
Dit heeft blijkbaar geen zin. Maak je een docu voor fans en introducees, dan zou je toch wel wat dieper moeten kunnen gaan. Als iemand mij nog eens de hele geschiedenis van mijn genre zou gaan voorkauwen en niet kan kiezen tussen fan en leek, een voor de hand liggende conclusie heeft etc. Praat enkel over de oppervlakkige docu aanpak en heb het dus niet over de muziek zelf.
Bijvoorbeeld men zou een docu maken over mijn genre, filmmuziek. Ze gaan in kaart brengen waarom mensen in het algemeen de muziek niet graag loszien van de film (wat al een zwak uitgangspunt is). Dan ga je alles ervan uitleggen, en ondertussen stop je er ook leuk materiaal in voor de fans en sluit je af met; mensen zullen altijd wel niet de muziek los van de film kunnen luisteren, buiten een kleine groep. Chapeau, oppervlakkig.
swankel
Hoezo leuk materiaal voor de fans ,dit is gewoon metal dat ze laten zien en niet zomaar beelden alleen voor de fans.En het is niet oppervlakkig ,het is gewoon waar wat hij op het einde allemaal te vertellen heeft.
neo
Dat het niet alleen voor fans was bedoeld had ik ook allang door (en ook al eerder over gehad). Maar de reden, de hoofdvraag waarom deze docu werd gemaakt is zo voor de hand liggend en kan een ieder al tevoren bedenken. En als daar dan nog eens zo'n simpele conclusie bij wordt gegeven, of dat nu waar of niet waar is doet er niet toe. En waar ik dus al keer op keer op doel is dat diezelfde eindconclusies ook op andere genres van toepassing zijn, en bij allemaal een hele simpele en zwakke zou zijn voor in een docu. Er is metal en de rest...
Thorak
Leuk om gezien te hebben maar daar houdt het dan ook mee op, verwacht geen boeiende info die je al niet wist...
Ik mis toch nog heel erg veel dingen en bands die 'geholpen' hebben om het genre zo groot te krijgen zoals het nu is. Er had helaas heel erg veeeeeeel meer in kunnen zitten (en ook aardig wat uitgelaten kunnen worden).
Ondanks dit alles heb ik me toch wel bijna de volle lengte vermaakt, hierdoor toch 3 sterren.
jimbo79
zeer leuke docu met intervieuws met alle grote der aarde en een paar heel hilarische o.a met de zanger van twisted sister
als je metal slecht vind moet je dit echt niet zien voor fans een must
notsub
Als een metalhead vond ik dit best interessant om te zien. Zo worden er enkele dingen aangehaald die ik zelf niet echt wist. Natuurlijk hadden er dingen uitgehaald kunnen worden en andere zaken er juist bijgehaald, maar dat hou je altijd. Inmiddels zijn er zoveel substromingen dat het wel een erg lange docu had geworden om alles te laten zien. Industrial en Gothic kwamen bijvoorbeel niet aan bod en de meer sensationle onderwerpen als satan en sex weer uitgebreid. Eigenlijk is dat ook wel jammer, want zo worden de vooroordelen juist weer in de schijn werper gezet. Maar goed, de eindconclusie blijft staan als een huis. You love it or you hate it and God hates us all. Oei, nou maak ik mezelf er ook schuldig aan. 3.0
Air Sign
Even oppervlakkig jullie discussie gelezen. ik weet nie hoor, maar het is een documentaire die voor iedereen te bekijken is en op deze wijze een mooie compilatie neerzet van de metal. Niet diepgaand, niet alles wordt omschreven. Metal zou vast meer zijn dan wat ze laten zien.
Die eindconclusie, wat een gevoeligheid bij een beetje kritiek. Metal is muziek met cultuur zoals vele muziekgenre's. De eindconclusie is weer zn cultuur conclusie waar de metal als genre prachtige wordt verwoord, maar ook bij een klassiek docu kan worden gebruikt.
Metal onderscheidt zich graag van de rest, bij metalfestivals is dat duidelijk te zien. wat ook juist leuk is aan metal. Maar come an!!
paulisdik
Ik denk persoonlijk dat dit niet de plaats is om te discusieren over wat de beste metalband is...
Daarnaast hoeft die discussie sowieso niet plaats te vinden want er is maar 1 antwoord mogelijk:
SLAYER!!

Dat klopt helemaal
zwartexlola
Hm, de documentaire vertelde veel wat 'k al eerder in andere docu's had gezien.
Het interview van Ghaal (Gorgoroth) vond 'k trouwens amusant om te zien.
Achja, 't krijgt van mij 'n vier.
brymj
mijn vader is helemaal fan van judas priest en had ook deze dvd liggen, toch maar even bekeken dan (al heb ik niks met die muziek)
was op zich wel aardig, maar had niet echt het gevoel iets nieuws gehoord te hebben..
ook dat eeuwige gezeur van dat ze zich origineel en top voelen in die kleding enzo, wel beetje irritant
en dat kerk verbranden, dat is wel heel triest als je zoiets wilt aanzetten met je muziek, mening of niet, dat is gewoon triest.
verder respect voor de muziek op zichzelf, en de mensen die er van houden
Gastel
Heb deze film net gezien, erg leuke documentaire. Was vooral blij verrast dat het festival waar ik als jaren heen ga, Wacken, ook nog een belangrijke rol speelt.
Maar qua nieuwswaarde heb ik weinig nieuws gehoord.
Belangrijkste conclusie, wat ik zelf ook al wist, is dat dat Noorse Black Metal tuig een schande voor de muziek is.
Elementofone
Heb deze docu net gekeken en ik vond het zeer vermakelijk. Natuurlijk ben ik al jaren rock en metalfan in hart en nieren. En wat dat betreft ben ik het heel erg met Neo eens (althans, van wat ik heb gelezen uit die tientallen berichten
, btw 1 ster vind ik wel heel erg laag... zo slecht is het nou ook weer niet toch? ). Het is vooral interessant voor de metalhead. En die conclusie kan iedereen raden.. en tsja, wat had je anders verwacht, dit is Se7en niet. Maar goed, al met al zeer vermakelijk.
En vermakelijk is niet hetzelfde als geweldig. Vermakelijk is leuk. Hij heeft wel de goede mensen uitgekozen om te interviewen wat mij betreft. Leuk dat de gezelligste band van de wereld, Mayhem, nog even om de hoek komt kijken, waaat een losers zeg (ik had niet anders verwacht trouwens).
3.5 (omdat ik metalfan ben)
Janus_77
Meer een opsomming van bands dan echt een docu. Waardoor ik niet verder kom dan 3 sterren, en das dan meer omdat ik van deze muziek hou.
WhiteRabit
Ik vindt niet dat het percee een must is voor metalfans. De meeste metalfans kennen dit verhaal onderhand wel(denk ik).
Malick
Alhoewel ik geen bewonderaar ben van het genre/stroming hoe je het ook wilt noemen. Vond ik het juist een uitdaging om deze film te gaan zien. En misschien kon het een antwoord geven op vragen zoals waarom die mensen altijd in die belachelijke kleding rond lopen en naar muziek luisteren die mijn oren pijn laten doen vooral groepen als Slipknot! Walgelijk voor woorden mijn eerste vooroordeel om dus te laten verdwijnen.
Er wordt gesuggereerd door de maker dat hij een diepgaand onderzoek doet naar de veroordeling van zijn muziek terwijl miljoenen mensen het te lijken omarmen. Hij probeert de Metal ‘’cultuur’’ bloot te leggen en hoe ze aankijken tegen religie, geweld, dood etcetra.
Het enige wat ik kreeg te zien was een kijkje in een gedomineerde wereld van bierzuipende, scheldende, muziekmakende mannen. Hoe vreemder je eruit ziet, hoe beter leek het. Hoe groffer de muziek, hoe schokkender, smeriger, beestachtige hoe beter leek de motto als ik dat zo mag interpreteren. Dat kleine wereldje had mij weinig te bieden en soms leek het dan ook een eerste klas richting pure rotzooi van hersenspoeling. Hij had geen statement, echte onderbouwing van de bands nergens te vinden. De ene gast nog dommer dan de ander neem nou een Rob Zombie en een Slipknot die met de meest vreemde uitspraken kwamen waarom Metal zo belangrijk was in de samenleving. Nu snap ik ook waarom de films van Zombie zo erbarmelijk slecht vind.
Toch was het op sommige momenten verhelderend, grappig, educatief en informatief. Alleen kreeg ik geen bevrediging op sommige vragen vanuit mijn kant. Het leek wel alsof ze zich wilden afzetten tegen de rest van de wereld door deze muziek, houding en of kleding. Maar echt antwoord kreeg ik er dus niet op en een vraag waarom deze muziek zo geweldig is kreeg je van die vage antwoorden. Je moet het voelen, je nekhaar moet omhoog gaan, rillingen krijgen anders heb je er niets mee?! En zo eindigde deze documentaire zoals die begon: met onbevredigde antwoorden.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Rush: Beyond the Lighted Stage