• 9.378.230 stemmen

Metal: A Headbanger's Journey (2005)

Documentaire / Muziek | 96 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Sam Dunn, Scot McFadyen en Jessica Joy Wise

Met onder meer: Tom Araya, Alice Cooper en Bruce Dickinson

Releasedatum: 31 augustus 2006

Plot Metal: A Headbanger's Journey

Sam Dunn is een antropoloog met een voorliefde voor heavy metal. Hij gaat op onderzoek uit waarom deze muziek altijd is veroordeeld terwijl de miljoenen fans de muziek omarmen. Gaandeweg legt Sam steeds meer bloot over hoe de metal cultuur tegen seksualiteit, religie, geweld en dood aankijkt. Sommige ontdekkingen kan hij zelfs niet verdedigen.

Kronos schreef:

KoRn ben ik niet tegengekomen in deze docu.

Volgens mij zaten die er wel in hoor. Als ik me niet vergis gaf Jonathan Davis zelf een interview. edit: zie reactie Number23

kobuss schreef:

ik heb niks geen metallica gezien

Niets is veel gezegd. Ze werden wel duidelijk vermeld en tijdens de credits kregen we Master of Puppets te horen.

D-ark schreef:

Lijkt mij erg interessant ik hoop dat er ook over de ''nieuwe'' lichting wordt gesproken zoals The Deftones, Linkin Park, Muse

Muse of Linkin Park is natuurlijk irrelevant als het over metal gaat maar had zelf toch ook graag iets meer gehoord over metal vandaag. Groepen als Rammstein lijken mij nu eenmaal niet onbelangrijk (hoewel het waarschijnlijk niet geheel in het metal-milieu past). Stiekem had ik zelf graag iets gehoord over pakweg System of a Down of Tool, maar ik begrijp dat dat misschien net niet binnen het kader past.

Number23

Fantastische documentaire!!! Voor mij persoonlijk heel informatief met lekker veel mensen die aan t woord komen. Vooral Dickinson, R.J. Dio en Dee Snider zijn hilarisch. En veel van hun zeggen ook dingen die ergens opslaan en me soms dicht bij me eigen leven staan.

Ik ben geen pure metalfan, meer een allround rocker

En dat schema moet ik ook hebben, harstikke geinig

Number23

Jaa Smetje Munkey kwam even in beeld, Jonathan niet volgens mij.

richiedoom schreef:

Kreeg vooral een goed beeld van wat voor idioten die noorse deathmetallers zijn met hun kerken afbranden. Die vent van de band gorgoroth zei zelfs dat het jodendom en christendom uitgeroeid moeten worden. Zon vent mogen ze van mij gelijk levenslang geven, bah.

Ow die gast was scary, niet normaal. Kippenvel wow.

Thorak

Over het Noorse death metal deel is nog een hele heisa geweest. Het geeft een nogal verknipt beeld ervan. Er is dan later nog een aparte docu gemaakt specifiek over de Noorse death metal.

Het was naar mijn idee gelijk al beter geweest om van iedere stroming een aparte docu te maken. nu is het vooral incompleet en op sommige punten niet geheel kloppend en vertekenend.

Thorak schreef:

Weet je de naam nog?

avatar van narva77

narva77 (crew films)

richiedoom schreef:

en die noorse deathmetal shit

Black Metal!!

Black Metal, géén Death Metal!! Kennelijk toch niet genoeg opgelet...

JDSsmetje schreef:

Weet je de naam nog?

Mayhem. Maar was dat niet een Italiaanse documentaire waarbij het ging om een jongen die afgeslacht werd door een een Italiaanse Black metal band. En die band was dan weer beïnvloedt door o.a. Mayhem.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Leuke docu, kwam veel bekends tegen en ook die stamboom van metal was goed gedaan om de metalanalfabeet even bij de les te houden.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Malick schreef:

Toch was het op sommige momenten verhelderend, grappig, educatief en informatief. Alleen kreeg ik geen bevrediging op sommige vragen vanuit mijn kant. Het leek wel alsof ze zich wilden afzetten tegen de rest van de wereld door deze muziek, houding en of kleding. Maar echt antwoord kreeg ik er dus niet op en een vraag waarom deze muziek zo geweldig is kreeg je van die vage antwoorden. Je moet het voelen, je nekhaar moet omhoog gaan, rillingen krijgen anders heb je er niets mee?! En zo eindigde deze documentaire zoals die begon: met onbevredigde antwoorden.

Ten eerste klopt dat ja, als je dat gevoel niet hebt bij beluistering, is het toch logisch te stellen dat de muziek je waarschijnlijk niet veel gaat doen lijkt me Wat had jij dan verwacht? Een verbale uitleg die je ging vertellen met welke instructies bij de hand je een metalhead kunt worden?

Daarnaast kwamen er wel degelijk zaken voorbij die hout snijden hoor, als een ultieme uiting van vrijheid en de dingen doen waarin je in het dagelijks leven wordt geremd door regeltjes of afkeuring van anderen. Verder laat heel veel metal de donkere kanten zien (net zoals veel cinema dat doet) waar het klootjesvolk liever niet bij stilstaat, maar donkere kanten die niet geheel onbelangrijk zijn. Ook dat herken ik wel. Ik had alleen het filmgenre horror daarbij betrokken bijvoorbeeld, veel metalheads van die genres zijn namelijk vaak ook enorme horrorliefhebbers

narva77 schreef:

Black Metal!!

Black Metal, géén Death Metal!! Kennelijk toch niet genoeg opgelet...

Black metal inderdaad, je hebt helemaal gelijk!

Theunissen schreef:

Nee het was volgens mij van de zelfde makers en zeker niet Italiaans, maar Amerikaans.

Ik heb die docu nooit helemaal gezien, wel stukjes ervan. Ze gaan dan onder andere ook terug om Gaahl te interviewen (voor zover dat mogelijk is bij hem. Hij heeft nogal de neiging om het gesprek om te draaien en de interviewers zelf de antwoorden te laten zoeken).

richiedoom

Excuses voor alle death metallers!!!!!

BLACK METAL!!

avatar van SPEEDROCK

SPEEDROCK

Aardige documentaire waarin helaas wel weer bepaalde vooroordelen juist worden bevestigd. Zo wordt gesuggereerd dat "metalheads" je altijd aan de kleding, haarddracht en versierringen kunt herkennen. Maar volgens mij zijn hardrockliefhebbers en metalheads vaak onopvallend gekleed, en vindbaar door alle lagen van de samenleving. Ok, bij een concert trekt men vaak een zwart shirtje aan, maar de meeste zien er heel "casual" uit.

En dan toch de bevestiging van bepaalde imago's en duistere teksten...maar bijv. niks over de maatschappijkritische teksten van Megadeth of de meer psychologische teksten van Metallica.

avatar van Theunissen

Het leuke van deze documentaire (de laatste 45 minuten moet ik wel nog zien) is dat ik me wel kon verdiepen in Sam Dunn want ik ben ook rustig begonnen en wilde toen steeds harder en sneller:

Mike Oldfield / ZZ-Top --> Van Halen / AC/DC / Iron Maiden --> Metallica / Anthrax / Megadeth / Slayer / Sepultura --> Obituary / Cannibal Corpse / Morbid Angel / Entombed / Bolt Thrower.

Ik ben wel een Old School metal fan want de bands die na 1995 kwamen konden me niet bekoren (Slipknot is daar met hun debuut CD nog een uitzondering op). Verder klopt het stereotype van een Metalhead wel want ook ik ben een liefhebber van het Horror genre, ook van het oorlog genre wat je ook veel ziet in de Metalwereld.

Het enige waar ik compleet van afwijk t.o.v. Metal is dat ik er nooit uit heb gezien als een Metalhead. Ik heb dus nooit lange haren gehad en droeg ook nooit van die metal shirts (op eentje na). Zelf is mijn lichaam ook nog helemaal clean van binnen (ik rook niet, gebruik geen drugs en drink met zeer beperkte maten) en buiten (geen tattoos, geen piercings, geen inkervingen en geen brandmerken). Qua uiterlijk heb ik meer weg van iemand die van Nederlandstalige muziek houdt (waar ik overigens een hekel aan heb)

richiedoom

Je hebt iig wel een elastisch gezicht!

richiedoom schreef:

Je hebt iig wel een elastisch gezicht!

Klopt, maar dat is niet mijn gezicht Dat plaatje heb ik ooit eens ergens gevonden op het Internet en sindsdien gebruik ik het bij Moviemeter als avatar.

Haha dat dacht ik al hoor

Ik miste trouwens in deze docu wel een beetje instrumental, zoals mijn idool Joe Satriani

Haha dat dacht ik al hoor

Maar je moet toch wel toegeven dat het een behoorlijk sexy plaatje is

Theunissen schreef:

Nu vallen we echt uit de lucht Theunissen

avatar van Sid-the-gekste

Sid-the-gekste

Echt een hele goede indruk op de Metalmuziek....

Ik heb hem zelf op dvd en heb al echt vaak gekeken..

Metal altijd in mij hart

avatar van Theunissen

Aardige documentaire en zeker het eerste uur is best goed, het laatste gedeelte met al die Noorse Black Metal bands vond ik niet echt boeiend. Het interview met Mayhem was het meest hilarische, die waren echt totaal niet geïnteresseerd in de interviewer (men zeikte hem min of meer af) en kraamde alleen maar onzin eruit Ook leuk om wijlen Ronnie James Dio (geweldig persoon) nog eens terug te zien. Hij zag er toen eerlijk gezegd niet best uit.

Het is jammer dat deze documentaire maar iets van 90 minuten duurt want dat is gewoon veel te kort om de metalscene uit te leggen. Het indelen van bands in deze documentaire vond ik zeer goed maar het nadeel was dat maar steeds één band van een bepaald genre aan het woord kwam. Men had beter aan iedere genre 20 minuten kunnen besteden. Dan was het wel geen documentaire van 90 minuten geworden maar 900 minuten. Maar al met al vond ik het een goede documentaire die me weer terug in de tijd bracht en me ook 15-25 jaar jonger liet voelen

Theunissen schreef:

Ik heb echt precies hetzelfde, vindt metal en stevig gitaarrockwerk geweldig. Maar ik heb me nooit echt aan de cultuur aangepast. Qua shirtjes zeker wel, maar uiterlijk niet echt. Ik kom bij de mensen eerder over als een hardstyle-fan, maar ik heb me best gedaan om dat vooroordeel kapot te maken.

avatar van Kronos

Kronos

Ik stel vast dat zelfs de melding niet te roken, geen drugs te gebruiken en met mate te drinken maar wel naar metal te luisteren hier blijkbaar als afwijkend (van metal) wordt voorgesteld. De vooroordelen over liefhebbers van metal bestaan dus duidelijk ook onder de liefhebbers van metal zelf.

Kronos schreef:

Kronos van Venom kwam er niet in voor althans hij werd niet geïnterviewd, de band Venom kwam er wel effen in voor als Duivelse muziek

Dit vind ik overigens nog steeds een geweldig opening van Venom, de opening (met de geweldige gitaar rif) en de introductie van de bandleden is zeer mooi.

Welcome To Hell

avatar van Kronos

Kronos

Theunissen schreef:

Kronos van Venom kwam er niet in voor althans hij werd niet geïnterviewd,...

Je bedoelt Cronos.

avatar van scorsese

Aardige documenataire waarbij een levenslange metal-fan (Sam Dunn) op zoek gaat naar de wereld rondom en achter de metal-muziek. Een duidelijke opbouw en genoeg leuk materiaal bestaande uit concertopnames en veel interviewstukjes met veel verschillende mensen. Maar het blijft allemaal een beetje aan de oppervlakte, naar mijn mening. Voor de echte die-hard-metal-fan waarschijnlijk nog leuker en interessanter.

Bedankt Theunissen!

Until the Light Takes Us (2008) ook wel aan te raden in dat opzicht.