• 9.375.336 stemmen

Metal: A Headbanger's Journey (2005)

Documentaire / Muziek | 96 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Sam Dunn, Scot McFadyen en Jessica Joy Wise

Met onder meer: Tom Araya, Alice Cooper en Bruce Dickinson

Releasedatum: 31 augustus 2006

Plot Metal: A Headbanger's Journey

Sam Dunn is een antropoloog met een voorliefde voor heavy metal. Hij gaat op onderzoek uit waarom deze muziek altijd is veroordeeld terwijl de miljoenen fans de muziek omarmen. Gaandeweg legt Sam steeds meer bloot over hoe de metal cultuur tegen seksualiteit, religie, geweld en dood aankijkt. Sommige ontdekkingen kan hij zelfs niet verdedigen.

swankel

Eigenlijk moet je deze film laten zien aan de mensen die echt compleet niks van metal afweten.

avatar van V

V

Vermakelijk, maar alles behalve hoogstaand. Van een universitair geschoold antropoloog verwachtte ik toch wel een stuk meer diepgang. Vooral met betrekking tot het miezerige stukje 'Noorse black metal'. Veel stereotypering. Black metal is natuurlijk meer dan een select groepje uit de scene die zonodig kerken moest verbranden. Dan dat 'interview' met Mayhem waar ik veel mensen over heb horen klagen. Die bassist was stomdronken, vandaar dat er niets zinnigs uitkwam. De maker van die docu heeft dat er enkel in laten zitten omdat het wel vermakelijk is. Tenminste, dat vond ik. En Gaahl, de vocalist van Gorgoroth, tsja. Hij was erg overtuigd van zijn geloof. En daar kan ik ook wel weer om lachen. Maar het was jammer dat het alleen ging over kerkverbrandingen. Gelukkig werd door liefhebbers van dit subgenre aan de bel getrokken en heeft Dunn alsnog een korte docu (25 minuten ofzo) gemaakt over Noorse black metal. Daarin wordt alles wat minder eenzijdig belicht. Ik begrijp ook wel dat de beste man niet alle subgenres even uitgebreid kan behandelen, maar toch. Dit moest ik even kwijt.

Tot zover mijn beklag. Verder is dit voor het echte metaalhoofd vooral een feest van herkenning. Tom Araya, Tony Iommi, Bruce Dickinson, Dio, et cetera. Mooi was de speech van die Twisted Sister zanger, prachtig. En hij had uiteraard volkomen gelijk. Voor diegenen die niet bekend zijn met het genre der genres, is dit een leuke introductie.

Het is een leuke ode aan de metal geworden, een werkstuk van een fan. 3*

swankel

tot mijn grote vreugd is de score weer omhooggegaan!!

swankel schreef:

Echt geweldig deze docu.

En die noorse 'fuckers' zijn inderdaad een stel idioten die geen respect hebben voor andere geloven.

gelukkig neemt Alice Cooper het weer eens op de hak

Gek hè?!?

D-ark schreef:

lijkt mij erg interessant ik hoop dat er ook over de ''nieuwe'' lichting wordt gesproken zoals The Deftones, Linkin Park, Muse

Arghhh, weer zo iemand die dat soort bands metal noemt, WAT EEN SCHANDE!!! Hoe komen mensen daar toch bij?

Aan de reacties te zien weet blijkbaar iedereen dat dit GEEN metal is. De muziek van Muse ligt korter bij Frans Bauer dan bij metal!

D-ark schreef:

Nou rock kun je het ook echt niet noemen het is een stuk harder dan alice cooper en de gitaren beuken er veel harder in(dit hoort echt op musicmeter)

Ehhh, Alice Cooper doet dit vak al sinds begin jaren 70..... hij heeft gewoon zijn stijl behouden. Die rotbandjes met hun radiogerichte liedjes zijn ECHT geen metal, geloof me nou maar!

swankel

muse is inderdaad geen metal,het is alternative rock.

avatar van shaquille

shaquille

D-ark schreef:

De "nieuwe" lichting. Laat me niet lachen. Linkin Park. Woehahaha Ooit al eens naar 'Slayer' gaan kijken. Dát is pas metal. Als Kerry King nog maar aan zijn gitaar komt vliegen de patatten van uw bord. Om nog maar te zwijgen van Dave Lombardo. Niet voor niets verkozen tot beste drummer ter wereld.

avatar van the red guy

the red guy

dave lombardo is zeker niet de beste drummer ter wereld....hij is wel steeds beter gaan drummen in de loop der jaren maar die eerste slayer platen drumt hij geeneens strak.....iets wat een goede drummer wel zou moeten zijn......slayer is sowieso niet zo'n goede band.....de solos van haneman en king slaan echt helemaal nergens op....een goede solo heeft een begin, een midden, en een eind (hotel california!)...ze kunnen wel gitaar spelen maar ze kunnen niet soleren......tom araya's zang heb ik nooit getrokken.....ik zou het geeneens zang willen noemen.......nu moet ik wel toegeven dat slayer echt metal is en heel goed is in wat ze doen.....maar een band als machine head doet hetzelfde kunstje 3 x beter........genoeg geluld over slayer......ik vond de film wel tof omdat het een feest der herkenning was voor mij als metalhead.......alleen had er een betere film ingezeten voor mijn gevoel......als ik die docu van metallica zie dan is het ook interessant voor mensen die niet van die muziek houden......voor mijn gevoel is deze film alleen maar leuk voor metalheads........metal up your ass!

avatar van as

as

the red guy schreef:

Onzin. Op b.v Reign in blood is het een fucking machine. Vooral live is de man een beuker eerste klas.

the red guy schreef:

waar staat dat in het handboek van Metalkunde?

maar een band als machine head doet hetzelfde kunstje 3 x beter

En laten die het kunstje nou net van Slayer hebben afgekeken

as schreef:

Raining Blood .

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Charles Manson schreef:

ik heb wel echt veel zin om deze docu te zien.

ik moet van de opwinding zelfs een klein poepje laten.

Droog

avatar van AHWA

AHWA

Niet dat de muziekdiscussie bij de film past, maar goed.

Ik had graag gezien dat Opeth ook wat aandacht kreeg, dat is toch wel de beste metalband ooit.

Slayer is te eenvoudige muziek voor mij. Raggen en schreeuwen, meer is het eigenlijk niet. Soms is het leuk, vaak niet.

avatar van the red guy

the red guy

de documentaire heeft gelijk dat slayer een rots in de branding is en black sabbath het kunstje heeft uitgevonden......en reign in blood is niet de eerste platen....dus toen ging lombardo beter spelen (maar paul bostaph is een veel betere drummer voor slayer).

Opeth beste metal band?

I don't think so.

Ik denk eerder aan judas priest of Iron Maiden.

avatar van The Eye

The Eye

as schreef:

waar staat dat in het handboek van Metalkunde?

En laten die het kunstje nou net van Slayer hebben afgekeken

Leuk om te zien dat As toch wel wat metal in zich heeft

Charles Manson

Ik denk persoonlijk dat dit niet de plaats is om te discusieren over wat de beste metalband is...

Daarnaast hoeft die discussie sowieso niet plaats te vinden want er is maar 1 antwoord mogelijk:

SLAYER!!

swankel

In dat geval moet er dus wel een discussie komen,want slayer is wel een goede metalband maar zeker niet de beste,en trouwens weet ik zelf ook niet helemaal wie de beste metal band is(iron maiden,judas priest,black sabbath),dus die discusiie kan voor eeuwig doorgaan.

avatar van D-ark

D-ark

swankel schreef:

Ik eigenlijk ook niet ik denk toch iron maiden... maar graag stoppen met de disucie

Charles Manson

jongens, ik maakte een grapje!

(alhoewel Slayer natuurlijk wel de beste metalband is, dat staat buiten kijf, wooeaahahahaha)

hahahhaha

neo

Een ieder die mij een beetje kent, weet dat metal en Joep een onmogelijke combinatie is. Ik sta voor ieder onderwerp open, maar zo lang het over muziek buiten mijn soort gaat doe ik maar al te graag de oogkleppen op. Je mag dat fout vinden, maar zo zit ik in elkaar wat betreft muziek. Dit interesseert mij gewoon totaal niks. Dat metal voort komt uit blues en klassiek (dit doet mij huilen)... En dan viel deze, oppervlakkige, docu nog relatief mee. Een goede binnenkomer is het niet, een interessante kijk erop ook niet ,want zoals ik zal zei is het oppervlakkig. Hij tracht te achterhalen waarom men metal zo verwerpt, al die dingen die zelfs ik al kon raden. Hij haalt groepies en weet ik veel wat erbij, wat wel zorgt voor wat grappig momenten. Journalistiek gezien zeer matig. 1.5 sterren

swankel

waarom is neo in godsnaam deze film gaan kijken?please tell me!!

neo

Heel simpel; ik had dienst bij deze film.

dienst?in een bios ofzo?

Filmhuis.

avatar van Metalfist

Metalfist

Iemand een idee waar je hem kunt kopen?

shaquille schreef:

Als Kerry King nog maar aan zijn gitaar komt vliegen de patatten van uw bord

SLAYER!!!

avatar van Air Sign

Air Sign

A Headbangers journey, de naam zegt het al. Voor mij als geen metalkenner,maar wel een liefhebber van metal was het een vermakelijke tocht,weinig nieuws en verrassends.

Alleen het gedeelte over de nieuw geboren black metal in Noorwegen in Noorwegen ja, dus niet black metal in de gehele global wereld, het is maar net of je je hokjes geest dit laat denken.

Toch verbazingwekkend dat je als metalmen ( die man uit Noorwegen, geen idee hoe hij heet en zegt dat satan vrijheid is) dus blijkbaar geen idee heeft wie satan geschapen heeft, goedkeurd kerken te verbranden en metal (muziek/genre) gebruikt om mensen te schaden. Deze man iets pretendeert en de grens overschrijdt waar nou juist in mijn beleving niet de fundamenten van metal liggen. Teleurstellend!

Een prachtig gedeelte is de speech van Twisted Sister ( ofzoiets) waar hij een vrouwelijke voorzitter haar veronderstelling compleet weerlegd.

Leuk neergezet was de overgang ( volgens mij bach) naar een gitaar solo van .......

Kortom, een docu waar veel over te zeggen is en op speelse wijze is neergezet en een vermakelijke tocht is langs de metal. Althans dat vind ik.

swankel

goed gezecht en het gitaarsolo is van eddie van Halen(ja,tis een nederlander)