Genre: Animatie / Avontuur
Met onder meer: Albert Brooks, Ellen DeGeneres en Willem Dafoe
8,2 (1.195.718)
Releasedatum: 27 november 2003
Plot Finding Nemo
"There are 3.7 trillion fish in the ocean. They're looking for one."
De clownvis Marlin leidt samen met zijn enige zoon Nemo een veilig leventje in het Great Barrier Reef bij Australië. Wanneer Nemo onverwachts weggehaald wordt van zijn thuis, en in het aquarium van een tandarts belandt, is het aan Marlin om hem te redden. Hij krijgt hierbij hulp van Dory, de vis met het slechtste kortetermijngeheugen en het grootste hart van de hele oceaan.
Marlin (stemrol)
Gurgle (stemrol)
Bubbles (stemrol)
Deb / Flo (stemrol)
lngrid
nee, maar een goed verhaal zit meestal iets ingewikkelder in elkaar en dat snappen kinderen niet.
Sjoerd
Wat is er zoveel beter aan een willekeurig verhaal van Annie MG boven deze film...?
SlingBlade
Weet wat je mist, een goed verhaal ....
Had je hem liever achterstevoren net als bij Memento gezien, of een superverrassend plot als in The Usual Suspect?
Wat een onzin allemaal zeg
eeflien
ben het helemaal eens met kos en ingrid, maar ik ben niet zo goed in zulke dingen uitlegge
Willem-Jan
Er MOET gewoon een twentenaar tussen de scriptschrijvers gezeten hebben... deze humor is zo droog als een beschuit! Geniaal gewoon.
Het verhaal is niet baanbrekend maar het is toch knap om het voor elkaar te krijgen om ELKE seconde film aangrijpend te maken (van grappig tot ontroerend!)
DIKKE vette 4*
Mensen die dit niet kunnen waarderen zijn gewoon een stelletje chagerijnige kanslozen...
Willem-Jan
en volgens mij heb jij er echt geen zweetzak van begrepen :S...
Hobbes
de gemiddelde twentenaar heeft toch een veel simpelere vorm van humor dan dit...
Sjoerd
[en volgens mij heb jij er echt geen zweetzak van begrepen :S...
Owk dan... leg es uit.
zeus
He dude
Gisteren nog een keer gezien in de bios omdat de vriendin hem nog niet had gezien. Hij blijft gewoon leuk en ik zag toch weer dingen die mij eerst niet waren opgevallen.
Nick Kang
Is die dan mog steeds in de bioscoop te bewonderen dan? Als dat zo is, wil ik hem ook nog wel een keer in de bioscoop gaan bekijken.
zeus
Jazeker bij ons nog steeds en in 2 versies, de Nederlandse en de originele.
Quentin
Jazeker bij ons nog steeds en in 2 versies, de Nederlandse en de originele.
eeflien
Ook zijn bij zulke films de Engelse stemmen veel leuker dan de Nederlandse.
GerwinF
Ook zijn bij zulke films de Engelse stemmen veel leuker dan de Nederlandse.
Vaak is dit het geval, maar ook soms niet zoals bij de Asterix films is de nederlands/belgische vertaling vaak super grappig.
DISNEY BESCHULDIGD VAN PLAGIAAT (ANP)
Een Franse kinderboekenschrijver heeft het amusementsconcern Walt Disney aangeklaagd wegens plagiaat. De door Disneys werkmaatschappij Pixar Studios gemaakte succesvolle animatiefilm Finding Nemo zou volgens Franck le Calvez gebaseerd zijn op zijn boek Pierrot le poisson-clown (Pierrot de clownvis). De Britse krant Financial Times meldde maandag dat de zaak in februari voor de rechter komt.
Le Calvez' advocaat beweert dat meerdere karakters in de animatiefilm sterke trekken vertonen met figuren uit zijn vorig jaar verschenen kinderboek.Bovendien leeft ook zijn clownvis in anemonen en worden gezinsleden door een roofvis verslonden.
Het copyright op de figuur Pierrot le poisson-clown bestaat al sinds 1995.
Le Calvez wist echter geen productiemaatschappij geïnteresseerd te krijgen voor zijn verhaal over het oranje clownvisje en besloot er uiteindelijk een boek van te maken. Zijn schepping zou volgens hem via een van deze ondernemingen bij Disney terecht zijn gekomen. De uitgave van 2000 exemplaren heeft hij zelf betaald.
Finding Nemo is een kaskraker en heeft volgens ingewijden dit jaar al meer dan 670 miljoen dollar opgeleverd. Het is bovendien de best verkochte dvd tot nu toe.
Disney ontkent elke vorm van plagiaat en beweert dat het om een eigen creatie gaat. De makers van Finding Nemo liggen ook onder vuur van milieuactivisten. Volgens de Financial Times beweren zij dat door de film het aantal mensen dat tropische vissen houdt, buitenproportioneel is toegenomen.
GerwinF
Nick Kang
tsjonge jonge zeg. Hebben die lui niet iets beters te doen. Iedereen zoekt achter elke opmerking of idee wel een potje geld. Milieuactivisten die maar zitten te zeiken over alles wat met dieren te maken heeft. Spelontwikkelaars die worden aangeklaagd (Activision), Pixar die wordt maar doodleuk aangeklaagd.
Waarom moet verdomme nou altijd weer iemand meevaren met de succes van anderen? Kunnen mensen het niet gewoon een leuke film vinden en niet meteen om een opmerking of iets dergelijks iemand gaan aanklagen?
Ja, als je weet dat z'n strips uit sommige boekhandels gehaald zijn omdat ze verdacht werden van plagiaat gepleegd te hebben tegen Finding Nemo ...
Hoe zou je zelf zijn. Trouwens niet de eerste keer dat dit voorvalt. De Lion King is trouwens nog zo'n dubieus geval, dat door een overschot aan respect van Japanse zijde nooit is aangeklaagd geweest. Dus doe nou niet of Disney en Pixar heilig zijn.
Op imdb zie je ook een andere Treasure Planet, een Bulgaarse animatiefilm uit de jaren ´80 (eveneneens gebaseerd op het boek van Stevenson)
Nick Kang
Dus doe nou niet of Disney en Pixar heilig zijn.
Moya
Deze film is echt de beste! zo mooi gemaakt
De karakters ,de stemmen ,het verhaal alles goed.
Engelse versie natuurlijk ,want nederlands vind ik echt gaar.
Dat kan gewoon niet leuk zijn ,ten eerste zijn de grappen alweer veel anders wat dan gewoon niet leuk meer is ,in het nederlands herken je meteen alle stemmen die ook al in 50 andere films zijn gebruikt.
En over dat over dat mensen nu ineens tropische vissen houd ,dat kan je toch niet tegenhouden dat heb je met zoveel films dat gaat over een tijd toch weer over.
En finding nemo=Pierrot le poisson-clown
wat dacht je van:
The matrix=Ghost in the Shell
Atlantis= Nadia ,secret of .....
harry potter=tanya grotter gedoe
en nog veel meer. het is toch moeilijk om tegen woordig nog een orgineel verhaal te verzinnen.
Ze hebben 2/3 jaar aan die film gewerkt ,hij is fantastisch en daar moeten we van genieten inplaats van de boel meteen aan te klagen en weet ik veel wat.
een dikke 5*
Quido
Ik vind het gewoon irritant dat iedereen elkaar maar een rechtszaak aan z'n broek hangt voor de stomste dingen.
Het gaat hier wel om enorme bedragen...
FisherKing
Ze hebben 2/3 jaar aan die film gewerkt
Wat heeft dat in godsnaam met de kwaliteit van een film te maken ? Hadden ze er maar een paar jaar extra voor uitgetrokken om er een origineel scenario van te maken...
Die vat ik niet
Het is geen geheim dat De W broers na het zien van Ghost In The Shell op het idee gekomen zijn om 'ook zoiets' te maken, maar dan live action. Beide heren zijn grote fans van Oshii, en op verschillende punten in de film is de invloed duidelijk merkbaar.
En voor de Franse schrijver is dit niet zomaar een zoveelste aanklacht. Door het uitbrengen van Finding Nemo, wordt hij oneerlijke concurrentie aangedaan door idiote winkeluitbaters. Of hij daarom Disney moet aanklagen is een andere zaak, maar voor een kleine schrijver als hij (die al met het idee rondloopt sinds 1995) zal dit toch wel hard aankomen. Als kijker heb je makkelijk zeggen 'maak je toch niet druk', maar als het jou idee is dat ze herbruiken, zal je waarschijnlijk ook iets anders reageren.

Finding Dory

Animatie / Fantasy, 2001

Fantasy / Avontuur, 2009

Hababam Sinifi Uyaniyor
Komedie, 1976
ouder-kindrelatiesydney, australiaharbor computer animatieantropomorfismeonderwaterhaaipelicanfish tankgreat barrier reefsea turtle missing childpost-credits sceneduringcreditsstingershort-term memory lossclownfish father son reunionprotective fatherpixargeni - pixar