• 9.380.192 stemmen

Met onder meer: Denzel Washington, Clive Owen en Jodie Foster

Gesproken taal: Engels en Albanees

Releasedatum: 23 maart 2006

Plot Inside Man

"It looked like the perfect bank robbery. But you can’t judge a crime by its cover."

Rechercheur Keith Frazier (Denzel Washington) en zijn partner worden geconfronteerd met een overval op een bank, waarbij een grootschalige gijzelingssituatie ontstaat. Frazier moet het opnemen tegen de superintelligente crimineel Dalton Russell (Clive Owen) die de perfecte bankroof heeft bedacht. De onderhandelingen verlopen moeizaam en worden verder gecompliceerd door de aanwezigheid van Madeleine White (Jodie Foster), een effectenmakelaar met belangrijke connecties.

Detective Keith Frazier

Dalton Russell

Madeleine White

Captain John Darius

Detective Bill Mitchell

avatar van scorsese

Goeie film waarin een bende met een tot in de puntjes uitgedacht plan een bank beroven. Een prima heist-movie met ook een prima plot, maar uiteindelijk niet heel veel meer dan dat. Een enigszins mysterieuze opbouw (met de verhoor-scenes tussendoor), waardoor de film onderhoudend blijft. Een goeie cast ook. Inhoudelijk wellicht een wat afwijkende film voor Spike Lee. Met gemak 3.5 sterren.

avatar van Shadowed

Shadowed

Derde Lee.

Heb nog weinig ervaring met Lee, maar zijn 'The Dolly Shot' blijft wel vaak terugkeren. Heb het nu al meerdere keren zien voorbij komen. Leuk bedacht, en redelijk kenmerkend. Het is in ieder geval iets waar je een regisseur van Lee mee kunt onderscheiden. Alleen moet Lee oppassen dat hij het truckje niet begint uit te buiten.

Dit filmpje ziet er in ieder geval netjes en verzorgd uit. Het verhaal sprak me voornamelijk aan, anders was deze film eerlijk gezegd helemaal aan me voorbij gegaan. Maar met een regisseur als Lee aan het stuur verwacht je alleen net dat tikkie meer.

Washington doet het in ieder geval goed. Blijft een heel degelijk acteur. Alleen is het duo met Ejiofor niet altijd even overtuigend en neigt vaak een beetje naar het typische Amerikaanse politieduo. Owen doet het ook goed als bankrover. Foster maakt wat minder indruk. Past eigenlijk ook niet in het verhaal.

Lee lijkt heel erg zijn best te doen om een slim verhaal af te leveren. Maar eigenlijk komt het niet veel verder dan enkele aardige vondsten. Alles is net wat te lomp gebracht en het hele idee is nou ook niet zo ongelooflijk slim. Het is een idee waar ik zelf eigenlijk ook gewoon op had kunnen komen. Desondanks een aardige vondst.

Het verhaal heeft soms wat te veel afleiding wat soms het tempo eruit haalt. Dit komt in de rol van Foster. Ik snap niet perse waarom haar plot erin moest. Uiteindelijk is het vooral een rekker van het verhaal. Blijf dan gewoon bij de bankroof zelf.

Lee moet er soms ook weer krampachtig die onnodige discriminatie ingooien. Dat past eigenlijk gewoon totaal niet in dit soort films en de manier hoe ermee om wordt gegaan is ook niet erg memorabel. Iets te geforceerd. Lee, blijf bij het verhaal.

Visueel wel weer erg goed. Enkele knappe shots en het Dolly truckje blijft leuk. Lekker grauw gebracht soms en het tempo tijdens de bankroof en de hele situatie blijft er goed in, al zijn de zijplotjes soms iets te afleidend. Niet briljant bedacht, maar wel heel degelijk in het genre.

Moet nog eens meer van Lee zien, en dan kijken hoe hij films neerzet die wel op discriminatie ingaan. Maar in elke film weer een beetje discriminatie stoppen is wat mij betreft iets te zeikerig.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed.

Eerste Spike Lee-film die ik gezien heb, en zeker een meevaller. Op voorhand had ik een beetje mijn twijfels: 2 uur +. Ik vreesde al snel voor een te lang gerekt plot.
En oké, het is wel ietsje te lang maar dat deert niet. De film vliegt er meteen in: niet dat het tempo hoog ligt, maar de heist is direct aan de gang. Het is lang gissen wat de clou is, maar het blijft wel leuk kijken.

Een Denzel Washington zoals we hem vaak zien doet het goed in samenspel met Clive Owen. Jodie Foster valt dan weer zwaar door de mand en is de enige echte stoorzender.

De film geeft me bij momenten een jaren 90-vibe, maar oogt nergens goedkoop. Audiovisueel doet Lee alles goed en zo blijft het uiteindelijk tot het einde gemakkelijk wegkijken, waar blijkt dat het perfecte plan ook effectief eens perfect is. Leuk.

3,5

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Deze film na een heel aantal jaren weer eens herzien.

De film boet wel aan kracht in als je ongeveer weet wat er op het punt staat te gebeuren. De eerste keer was een erg aangename kijkbeurt, vooral dankzij het plot natuurlijk. Wanneer je weet wat er komt ga je op andere dingen letten.

Wat me nu vooral opviel was het uitstekende optreden van Denzel Washington. Niet een acteerprestatie uit het boekje maar gewoon uit de losse pols. Tenminste, zo kwam het over.

Het acteerwerk was trouwens verder prima verzorgd. Jodie Foster is eigenlijk altijd degelijk en goed, Clive Owen doet het uitstekend en Christopher Plummer en Willem Dafoe hebben ondanks hun kleine bijrollen genoeg kwaliteiten om te overtuigen.

3.5* na herziening

avatar van flaphead

flaphead

Vermakelijke actie-thriller. Sfeerzetting en beeldvorming is prima in orde. Bij de start zie je een reeks grote namen langskomen en daar ben ik niet zo snel van onder de indruk, maar iedereen zet een prima vertolking neer, al voelt Foster wat over the top. Ik heb al lang niks meer van Washington gezien, maar ik mag zijn stijl wel. De typische gijzelaars-spanning is prima en het spelletje wordt degelijk uitgevoerd. Je vraagt je wel af of het snel inzetten van de ondervragingsscenes een slimme zet was, dat hou ik maar in het midden. Naar het einde toe wordt het wat rommelig, maar meer dan voldoende vermaak.

avatar van Panoramix

Panoramix

Destijds in de bioscoop gezien. Valt wel wat tegen bij herziening. De soundtrack ligt er veel te dik bovenop. Ook heeft het plot weinig meer te bieden dan het punt dat Dalton zich gewoon goed verstopt en later probleemloos naar buiten loopt. Het hele gebeuren met Case en White doet er eigenlijk niet toe maar is nodig om de twee uur vol te maken en het geheel het gevoel van intelligente thriller mee te geven. Echter, de genoemde soundtrack verklapt al dat het om niet meer dan een onderhoudend actiefilmpje gaat. Niettemin hebben we ons wel vermaakt. Met t acteren is weinig mis (ook niet briljant) en zo’n gijzelsituatie blijft gewoon interessant. Nipte voldoende dus.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Heel wat jaartjes geleden al een keer gezien en ik kan me herinneren dat ik toen niet bepaald ondersteboven was van deze film. Wat mijn kritiek destijds was wist ik niet meer voor de volle honderd procent, maar daar kwam tijdens het kijken wel weer wat van naar boven. Desondanks maakt Inside Man een betere, zeg maar gerust prima, indruk deze twee keer.

Van het begin moet de film het toch ook deze keer weer niet hebben, de fase waar overigens die de meeste kritiek krijgt. Waar de film eerst nog wel met goede en aparte muziek opent is het na een kwartier afgezakt naar dertien in een dozijn soundtrackje. Dan de indruk die de toe snellende politie maakt, het wekt bij mij een gevoel van geforceerd indruk willen maken en daar vooral niet in slagen. Dan is er het duo Frazier en Mitchell die ook te graag de indruk willen maken als goed op elkaar gespeeld duo. Dan Frazier zelf, Washington mag ik overigens graag zien en geeft altijd iets extra aan zijn rol, toch is dat Havana hoedje net te veel, het staat niet, het past niet, Washington heeft zoiets niet nodig en komt op zijn beurt daardoor ook te gekunsteld over. Dan is er Foster die ik eigenlijk zelden echt goed vind en vooral hier mislukt zelfingenomen overkomt, en tot bijna de helft heb ik zoiets van ja...het is het gewoon allemaal net niet met deze film.

Toch komt er dan plotseling een ommezwaai. Een heel klein tipje van de sluier wordt gelicht omtrent dit plan met de ogenschijnlijk menselijke roulette die men uitvoert. Zo laat de raamvertelling met 'tijdens' en 'na afloop' weten dat men zoekende is en in het duister tast. Zeg maar gerust dat de film in een soort mysterie ontwikkelt waarvan het nog niet helemaal duidelijk is waarom en hoe, iets dat uiteindelijk uitkristalliseert tot een uitgenast en fraai plan. Het mag gezegd wordt dat Clive Owen ook eens boven zichzelf uitstijgt in deze rol wat wellicht komt omdat zijn gezicht en dus zijn matige mimiek verborgen blijft achter zijn masker. Het spel tussen Washington en Owen is op gegeven moment uitstekend en het motief en doel van de roof is ook best goed. De vraag is alleen hoe men deze informatie had.Hoe kan Owen en zijn bende weten van de inhoud van een kluis die nergens op papier staat?

Inside Man maakt zoals gezegd bij deze tweede kijkbeurt, en vooral met zijn tweede fase, een prima indruk. Niet te vergeten de behoorlijke cast met uiteraard Washington en Owen, Ejifor, Plummer en Dafoe.

avatar van blackwolves

blackwolves

steengoede brijante film met uitstekende cast reeds meer of een keer gezien maar telkens opnieuw genieten ook al ken je hem van buiten het verveeld gewoon niet. alles goede in elkaar gezet en uitgedacht

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Fijne misdaadfilm, waarbij je je als kijker goed blijft afvragen hoe de vork in de steel zit en wie aan het kortste eind zal trekken. De mate van spanning blijft beschaafd, maar toch weet de film eigenlijk moeiteloos het lange speelduur te blijven boeien en een zekere nieuwsgierigheid vast te houden. Denzel Washington speelt weer zeer netjes, maar ook Clive Owen valt in positieve zin op. Jodie Foster vond ik daarentegen niet bijster veel toevoegen. Hier en daar enkele leuke film-technische foefjes die opvallen en scènes die je gemakkelijk bijblijven, waardoor het toch niet als de zoveelste dertien-in-een-dozijn thriller voelt. Voor mij een geslaagde eerste kennismaking met Spike Lee.

avatar van mrkos

mrkos

Inside Man

Hele interessante Heist film die niet helemaal volgens het boekje gaat.

Ik heb wel genoten van deze film. Al direct vanaf het begin is er actie en word je in het verhaal gezogen. Denzel speelt de rol als Detective uitmuntend en Clive Owen als de Heist leider doet het ook erg goed. Hoe de Heist zich uiteindelijk ontvouwd is erg slim gedaan en zie je eigenlijk nooit in andere films.

3,5 sterren.