Genre: Romantiek / Drama
Geregisseerd door: Baz Luhrmann
Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Claire Danes en John Leguizamo
Releasedatum: 6 maart 1997
Bekijk via Netflix
Zondag 1 februari in één bioscoop (Maastricht)
Plot Romeo + Juliet
"My only love sprung from my only hate."
Dit is het klassieke verhaal van Shakespeare, maar nu in een modern jasje gegoten. De Capulet en de Montague families zijn eeuwige rivalen. Romeo Montague en Juliet Capulet worden ondanks deze rivaliteit verliefd op elkaar, maar hun liefde is gedoemd een tragisch einde te hebben.
Romeo
Mercutio
Caroline Montague
Father Laurence
donnie darko
wat een gigantisch goede film, zeg! ik vond het hele verhaal zeer mooi, de muziek was adembenemend en de acteerprestaties waren zeer goed(vooral claire danes was geweldig).
Nee, dit is een van de beste films die ik in mijn leven al heb gezien.
5* en net niet zo goed als moulin rouge!
Mc
- 2092 stemmen
Flitsende verfilming van een Shakespeare verhaal. Vooral de eerste helft van de film vond ik erg goed, daarna zakte heet een beetje in...
dennisloquet
Enorm goede film met de actie en het romantische gedoe juist in balans. Zeer mooie muziek en prachtige beelden.
Goodfella_90
Deze heeft wel een verdomd hoog gemiddelde hiero.
DiCaprio vond ik echt bagger en ik kon me alleen maar irriteren aan de manier waarop gepraat werd. En ja, ik weet wel waarom dat is, maar het is gewoon totaal niet aan mij besteed.
Een dikke, vette 0,5*.
lottetje
Nee, dit is een van de beste films die ik in mijn leven al heb gezien.
5* en net niet zo goed als moulin rouge!
hier ben ik het helemaal mee eens...
The Scientist
Geen slechte film geen goede, zou er normaal een 3 voor geven maar ik maak er 3,5* van voor het geniale nummer in de aftiteling (Exit Music (For A Film) van Radiohead). Tis jammer dat je al weeet hoe het afloopt
Linn
Zo'n mooie film...ontroerend en ik moet er nog altijd een beetje bij huilen, erg leuke soundtrack ook...Enige film waar ik Dicaprio wel kan waarderen 4.5*
Esteban
Kitch en Shakespheare gaan samen. Wat in 'Moulin Rouge' compleet fout liep dankzij walgelijke overdaad, een tenenkrommende Kidman en miscaste McGreggor staat volledig in contrast met de perfect gecaste DiCaprio en Danes. Knap!
Melanie_17
Walgelijke overdaad? Ik vond Romeo & Juliet overdadiger dan Moulin Rouge! En ook nog een stuk onrealistischer. Niet dat het een slechte film is. Een tenenkrommende Nicole Kidman en een miscaste McGregor? Ik vond Claire Danes eerder misplaatst, ze kwam niet geloofwaardig over. Leonardo DiCaprio is een stuk beter gecast, maar deze film haalt het echt niet bij Moulin Rouge!
Vreemd dat zoveel mensen zich aan het taaltje storen.
Dat in combinatie met de moderne setting was net de reden waarom ik deze film wel een keer wilde zien. En dat was uiteindelijk ook wat het best werkte in de film Leuk hoe personages naar hun geweren grijpen wanneer ze het over swords en longswords hebben.
Jammer genoeg was niet alles even fijn afgewerkt. Visueel zag het er erg leuk uit, met goeie editing (had nog wel wat beter gekund) en vooral rijkelijke decors. Acteerwerk van DiCaprio, Danes was goed. Alleen de goons kwamen mij soms te clownesk over. Zeker in de beginscene aan het tankstation.
Mijn grootste kritiek rust op de soundtrack. Slecht gebruikte springpop, die vaak totaal de sfeer uit scenes weet weg te halen. Luhrmann lijkt soms DJ op een bejaardenfeest. Wat is het nut van een Lovefool (mooi nummertje verder) knalhard in te zetten om het dan na 15 minuten snel uit te faden ? Op zulke stukken lijkt het wel of hij de muziek live onder de film monteert. Foutje ? Snel even uitfaden dan maar.
Dit en enkele iets te dragqueen achtig acteerwerk maken het nogal lastig om echt van de romance te genieten. Want uiteindelijk viel er genoeg te genieten, zeker in de scenes tussen DiCaprio en Danes, die erg lief spelen, en ook niet meteen van de lelijkste zijn. De aquarium scene, de zwembad scene, de nacht samen, en de eindscene ... pareltjes.
Leuke bombastische film, jammer dat het drama soms iets te veel ingeruild werd door roze lollies (waarom op het einde nog die montage van de gelukkige momenten, doet toch afbreuk aan zo'n dramatische eindscene ?. Wel een verdiende 3.5*
Linn
Wat heb je toch tegen dragqueens?
cool dat je m toch wel leuk vind iig
Witch-king
Mooie film, al vond ik de zinnen van toen niet bij nu passen, bijv. Pull out your sword terwijl ze vuurwapens hebben.
Linn
Weer eens herzien en verhoogd naar 5* en een mooie top 10 notering.Vooral de romantische scene op t feest en de nacht van Romeo en Juliet samen Gewoon een geweldige film
Tun-89
Prachtige verfilming van een Shakespeare verhaal.
Oud verhaal in een moderne film, met Dicaprio in de hoofdrol.
De muziek was adembenemend en de acteerprestaties waren zeer goed!
Het raakt je soms echt, vooral om dat beeld en muziek af en toe samensmelten.
Ik vond het eerste kwartier echt even wennen.
Maar ik vind het echt zo'n mooie film...ontroerend en ik moet er nog altijd een beetje bij huilen.
Ik kan Dicaprio weer eens waarderen.
Hij doet het weer geweldig.
ik vond de taal van toen niet erg passen bij de tijd van nu.
Maar ik begrijp het wel want Shakespeare wilde dat zijn teksten in tact bleven.
En ik vond het ook mooi om te horen, dat rijmen etc..
Zeer goede film, prachtig!!
.4,5*
film_kaza
tuurlijk weer leonardo dicaprio,, ik hou niet echt van romantische films.
deze zou ik wel willen zien. hoewel ik die musical al 2x heb gezien (tegen mijn wil)
Quicki
hmm...geen slechte film nee...
Het verhaal van Romeo en Juliet is zeker universeel genoeg om overgezet te worden naar de moderne tijd...maar...zet dan asjeblieft ook de taal over en gebruik de originele shakespeare lijnen niet..want echt..zo klinkt alles zo geforceerd.
Ik heb ook wel wat problemen met de personages:
Mercutio wordt een travestiet?
Thybalt wordt een of andere hitsige italiaan (dan nog vertolkt door Toulouse uit Moulin Rouge...)
Romeo wordt een broekventje (want dat zal Leonardo Di Caprio altijd blijven...)
En Juliet...met Juliet had ik het minste problemen..als is Claire Danes, naar mijn mening, nog te jong en te onervaren om een heel erg geloofwaardige Juliet neer te zetten..
Nuja hij is toch nog een 3'tje waard.
Anarchist
visueel redelijk goed..verder toch niet echt boeiend genoeg behalve dat feest en die zwembadscene dan..di caprio acteert goed..claire danes heel wat minder..verder stoorde ik me vooral enorm bv aan die mercutio of dat gedoe in het begin..en ook bv dat love fool na 15 sec al wordt uitgefade bij een uiterst banale scene die totaal geen soundtrack behoefte..het taalgebruik komt natuurlijk ook wat stijf over..en de soundtrack kon ook beter..mja..
***,vooral voor het visuele dan
darkRomance
Het eerste half uur heb ik me letterlijk geërgerd aan de film.. vooral het oud Engels wekte heel wat irritatie op. Maar dan vanaf de eerste ontmoeting vond ik het al een pak beter & heb ik echt van de film kunnen genieten. De muziek vind ik ook passen (behalve 1 pop-nummertje.. ik begreep niet wat dat erin deed) Ik vond het jammer dat het einde niet veranderd was (origineel einde trouwens, alhoewel ik de afloop al kende
..)
love-lover
'Why is it for me that I must love a lowfit enemy?'. Dit stukje van Juliet zegt eigenlijk al genoeg over waar de film over gaat. Twee jonge mensen die een onmogelijke liefde voor elkaar hebben.
Een fantastische film! Misschien wel mijn favoriete film. Klassieke verhaallijn van Shakespeare en toch altijd modern! Al zo vaak verfilmd, maar nu toch echt vernieuwd. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van het oud-engels taalgebruik en dat is even wennen, maarja wat wil je..als je Shakespeare gaat verfilmen moet zijn taalgebruik wel intact blijven anders is het toch geen Shakespeare meer?
Heel knap hoe ze deze film zo weten om te toveren dat het totaalplaatje in deze tijd past, het futoristische Verona Beach met drugs en revolvers.
Er had geen betere keuze gemaakt kunnen worden dan voor Romeo Montague, Leonardo diCaprio te kiezen. Leonardo komt totaal geloofwaardig over met zijn softe kanten en looks. Dit geldt ook voor Juliet Capulet die vertolkt wordt door de jonge Claire Danes.
Het romantische aquarium stukje blijft nog lang in je gedachten hangen. Toen ik deze film voor de eerste keer zag heb ik hem maar voor de helft gezien. 10 jaar later wilde ik hem nog graag een keer helemaal afzien en heb hem toen op dvd aangeschaft.
Ondertussen heb ik de film al talloze keren gezien maar die monologen als: 'Why then o browling love, or loving hate or anything that nothing first create..oh heavy lightness, mishaping chaos of well-seeming forms, feather of lead' en 'You have dancing shoes of nimble soles, I have dancingshoes of led' zijn zo goed inelkaar gezet, op het juiste moment van de film dat de film je blijft fascineren. Ik vind het trouwens ook erg leuk dat in zo'n dramatisch verhaal enige humor van toepassing is. Zoals het stukje met Mercutio die verkleed is als een travestiet en dan de uitnodigingen tevoorschijn tovert haha.Voor de Aquarium scene had ik misschien liever 'Lovefool' van de Cardigans gehoord en dan tijdens het dansen met de Gouvernor's son 'Kissing you' van Des'ree. Ik vind deze film trouwens ook beter dan Moulin Rouge..Moulin Rouge is goed maar wel echt zo'n film waar je er al dertien van in een dozijn hebt(verder leven nadat je geliefde is gestorven). Romeo en Juliet zijn bereid voor elkaar te sterven en dat is tegenwoordig toch minder vanzelfsprekend dan dat je je leven probeert op te pakken nadat een love-one is gestorven.(Al moet ik zeggen dat ze wel heel snel trouwen en dat dat een beetje ongeloofwaardig overkomt).
Een ondeugende Leo en een onschuldige Claire..Yeah! Must-see
Flipman
Ik heb een bundel met al het werk van Shakespeare, maar er nog nooit echt in gelezen. Moet ik eens doen. Deze film bewijst mede dat het lezen van zijn werk namelijk de moeite waard is.
Erg gaaf dat ze de originele tekst gebruikten, in het begin doet dat nog een beetje raar aan, maar eigenlijk is het gewoon de kracht van de film!
Ik geef een vier, lager kom ik met geen mogelijkheid!
feanaro surion
Inmiddels bijna helemaal afgezien maar vind het op een paar scènes na echt drie keer niks. Heel erg over the top maar nog net niet genoeg in tegenstelling tot Moulin Rouge, de liefdesscènes zijn walgelijk, het plot is ongeloofwaardig, het acteren niet bijzonder, erg jammer allemaal. De sterfscène van romeo's vriend is wel erg mooi maar omdat de rest van de film me zo niet boeit doet die me emotioneel ook niks. 2.5*
metaledje
zeer mooie film, alleen kon het soms niet volgen omdat ondertiteling te snel gaat, meestal kijk ik films zonder ondertiteling, maar dat kon ik ook niet goed volgen omdat ze nogal snel spreken en soms in raadsels, maar het is me toch gelukt, het is apart maar het steekt allemaal goed in elkaar met voldoende gevoel in de personages 4*
Daaltje
onwijs mooie film!
leonardo speelde zijn rol heel overtuigend echt onswijs goed!!!
zielig einde maja dat hoord bij het verhaal
echt een toppertjee(Y)!
Chrisjuh
Mooie film! Ik moest in het begin wel even aan het taalgebruik wennen, maar als je eenmaal in het verhaal zit dan maakt dat het wel af vind ik. Shakespeare in een modern jasje is in dit geval, naar mijn mening, erg goed gedaan zonder een moment afbreuk te doen aan het originele verhaal. 3,5*
boccamiseria
Als je goed hebt opgelet, is wat je aanhaalt nu net het bijzondere aan de film. Luhrmann zoomt bij die regels in op de vuurwapens die de naam "sword" dragen!!
boccamiseria
Heel erg over the top maar nog net niet genoeg in tegenstelling tot Moulin Rouge, de liefdesscènes zijn walgelijk, het plot is ongeloofwaardig, het acteren niet bijzonder, erg jammer allemaal. *
Tja, de plot daar kan je nu eenmaal weinig aan veranderen, die is origineel van Shakespeare. Wat is er dan eigenlijk te ongeloofwaardig aan? De liefdesscènes walgelijk? Wat vind je er dan walgelijk aan? Dit verhaal is gewoonweg het referentiepunt van alle tragische liefdesverhalen, dus ze zijn er allemaal schatplichtig aan.
boccamiseria
Ik vond het jammer dat het einde niet veranderd was
Wat is dit voor onzin? het einde van dit verhaal hoort precies zo te zijn! Luhrmann probeert zelfs nog op biljante wijze de spanning in een al eeuwen gekend einde op te bouwen!
djelle
Geweldige verfilming van het klassieke shakespeare-verhaal, al wist DiCaprio mij niet altijd te overtuigen. De leuke vondst om de hele historie naar de moderne tijd te vertalen werkt bijzonder goed en het is echt genieten wanneer ze in dat middeleeuws poëtische taaltje met elkaar redetwisten in de Cabrio, rond de biljarttafel of op een of andere danceparty. Zwaardgevechten worden vuurgevechten en het paard voeren wordt de auto tanken. Fantastisch vind ik dat.
Kostuums, decors, camerawerk en montage ziet er allemaal zeer goed uit en, hoewel de editing hier en daar nog wat beter kon, in het algemeen gezien is het zelfs vrij indrukwekkend op visueel gebied. Temeer omdat er een passende, creatieve filmstijl werd gehanteerd dat mooi aansluit op het inventieve geheel. Spijtig is dan weer dat sommige personages (vooral in het begin van de film) een beetje té veel op hol geslagen moderne mifune's zijn en het kijkgenot wat hinderen. Maar ach, "Thou Shall Not Muggezift".
neo
Bij lang en lange na was niet alles zo zoals jij nu zegt. Of was je de kritiek op Craig Armstrong vergeten?
Op wie ? Blijft me trouwens wel bij als enorm irritant, dus lijkt me gerechtvaardigde kritiek.

'Romeo + Juliet' met Leonardo DiCaprio verschijnt volgende maand op Netflix

What's Eating Gilbert Grape
Drama, 1993

Un Long Dimanche de Fiançailles
Drama / Oorlog, 2004
zelfmoordgang warverboden liefdemoordgebaseerd op toneelstuk of musicalgun violencestar crossed loversshakespeare in modern dressteenage romancemasquerade jaren 90ironicromeo & juliet absurdincredulousdisapproving dubiousfrustratedindifferent tragic