Genre: Drama / Oorlog
Ierland / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Italië / Spanje / Frankrijk / België / Zwitserland
Geregisseerd door: Ken Loach
Met onder meer: Cillian Murphy, Liam Cunningham en Gerard Kearney
Gesproken taal: Engels, Iers en Latijn
Releasedatum: 10 augustus 2006
Bekijk via CineMember
Plot The Wind That Shakes the Barley
"War has cost them their innocence... Freedom will cost them their blood."
Het verhaal speelt zich af tijdens de Brits-Ierse oorlog en de daaropvolgende burgeroorlog van 1919 tot begin jaren 20. Ierse guerrilla-groepen trokken door het land om de Britse 'Black and Tan-squads' te bevechten. In één van deze groepen bevinden zich de twee broers Damien en Teddy en we zien wat de oorlog zowel hun familie als hun land aanricht.
Damien O'Donovan
Micheail
Julia
Sweeney
FisherKing
Het thema is toch compleet niet vergelijkbaar met My Name is Joe ???
Loach probeert hier uit te leggen hoe de Ierse vrijheidsstrijd tot gang komt. En met welke brute oorzaken een reactie tot stand moet komen.
hij draaft hier door met die executie van een eigen broer, echt van 't padje af hier Loach.
zit me niet lekker. Punt aftrek. 3.5*
Olaf K.
Dat is mijn punt: hoe persoonlijker het verhaal dat hij vertelt en hoe meer hij partij kiest, hoe beter. Een groots thema leidt tot een onpersoonlijkere film, en dat vind ik in het geval van Loach een beetje jammer. Goede film verder....
FisherKing
Loach kiest vaker intelligent partij. Dat is mijn bezwaar niet.
Het gaat om de vorm waarin hij het verhaal giet.
Ik vind het persoonlijk erg wrang om zo'n onlogische scene te zien. Heb namenlijk zelf ook een broer.
Tja, dat accepteer je of niet ?
Ik vind dat ie daarmee zijn hand overspeeld, en dat heeft ie nooit eerder gedaan.
thibault14
De film kon mij niet echt overtuigen. Hij verveelde niet, maar ik vond het geheel nogal onrealistisch overkomen en neigde iets te opvallend naar platvloerse linkse propaganda, in de trend van World Trade Center. 3,0*
Hannibal
platvloerse linkse propaganda
Leg uit?
Ik weet dat sommigen overal linkse propaganda in zien, maar hier zat geen seconde 'linksigheid' in.
Goed gemaakte maar nogal prekerige en saaie film, met karikaturen ipv uitgewerkte personages. De gebeurtenissen lieten me ook een beetje koud, terwijl je bij een dergelijk verhaal toch emotioneel betrokken zou moeten worden. Loach heeft wel eens betere films gemaakt.
usr14112
Kan me aansluiten bij het hierboven gegeven commentaar. Beetje langdradig allemaal. Geeft overigens wel goed aan waar mensen die ergens overtuigd van zijn toe in staat zijn.
Shampoo
Goede film, met name de eerste 75 minuten waarin de oorlog tegen de Engelsen centraal staat. Ook ik vind de broedermoord niet geloofwaardig . Jammer en daarvoor een halfje aftrek.
Eindscore 3,5 ster
Sligo
Deze film laat de keiharde realiteit zien van de vrijheidsstrijd in Ierland. Het laat ook zien dat Engeland niet vrijuit gaat, als het gaat om de mensenrechten. In het Verenigd Koninkrijk is erg geschrokken gereageerd op deze film. Gelukkig doet Ken Loach gewoon zijn ding. De waarheid naar boven brengen in films.
movieking
mooie film. Goed vergelijkbaar met Michael Collins al is die nog een stukje beter.
metaledje
het meeste van de film vond ik maar prutswerk, het leek erop dat alles maar snel gedaan was, en dan maar niet te spreken over alle matige bijrolletjes van iedereen.. het overtuigde me bijna nergens 2.5*
Rosenrot
Over deze film kan ik kort zijn maar dan doe ik de film tekort. De omgeving waar de film zich afspeelt is zo mooi en tot de verbeelding sprekend. Dit is een mooie speelfilm zoals hij hoort te zijn.
murtcelP
Mooie film, verveelt geen moment.
Ook een interessant onderwerp waar nog niet zo veel film over gemaakt zijn. Prima geacteerd. ***1/2
weedspider
Mooie film, verveelt geen moment.
grappig, je vint het een prima filmpje maar je geeft 1/2
vaag
Ro3l
De film deed me achteraf gezien toch meer dan gedacht. Een meer dan prima vertelling over de strijd voor onafhankelijkheid.
Stem verhoogd naar *4.
Rua
grappig, je vint het een prima filmpje maar je geeft 1/2
vaag
Er staan nog 3 sterren voor dus 3,5...
Apster
Loach kiest vaker intelligent partij. Dat is mijn bezwaar niet.
Het gaat om de vorm waarin hij het verhaal giet.
Tja, dat accepteer je of niet ?
Dat einde geeft echt een vreslijke zure nasmaak, ik kan me zoiets niet voorstellen dat dat gebeurt tussen 2 broers.
Tarkus
Het verhaal is niet slecht, maar toch heb ik al veel betere films gezien over dit onderwerp.
Deze film is me wat te langdradig en bij momenten zelfs slaapverwekkend.
Is volgens mij een wat overschatte film ook.
Sommige scenes komen anders wel goed over, maar een Gouden Palm is toch wat veel voor deze film.
Rua
Welke dan?
JJ_D
Bikkelharde, rauwe film waarin Loach het Ierse conflict prachtig weet te schetsen en deze naar een (persoonlijke) strijd tussen 2 broers herleidt - om zo een nog emotionelere film te bekomen. Origineel is dat concept niet, maar Loach werkt het goed uit zonder al te sentimenteel te worden... Bovendien mist het in-your-face-geweld zijn effect niet, en maakt de politieke invalshoek (door sommigen onterecht als onnavolgbaar afgestempeld) het plaatje compleet.
Een betere film over dit onderwerp is volgens mij nog niet gemaakt.
Querelle
Een punt verhoging na tweede herziening.
Ik heb Michael Collins en deze film achter elkaar gekeken en dan krijg je een goed beeld van de dilemma's die rond 1920 in Ierland speelden. Michael Collins belicht meer de kant van de strijders die tevreden waren met de Free State en deze film belicht meer de kant van strijders die een totaal onafhankelijk Ierland wilden.
Beide films doen dat op een respectvolle manier.
Verder is het genieten van de mooie landschapsfotografie en de prachtige rol van Cillian Murphy. 4*
Edamboy
Overschatte film. Waarom deze film de Gouden Palm heeft gewonnen begrijp ik niet zo. Het verhaal had wat mij betreft ook bondiger gebracht kunnen worden. Wel mooie sfeerbeelden van het land.
helleke
Geen slechte film maar soms werd het iets te prekerig en verdween de vaart er volledig uit.
Wel goeie acteerprestaties.
3 sterren.
Esther_ke
Ik vind de film niet zo goed, maar dat komt omdat ik deze gerne niet zo graag zie. Bij sommige stukken die gebeurde moest ik wel even slikken :S Hij is ook een beetje langdradig.
Maar de film heeft inderdaad wel een mooie inhoud.
Toch maar: 2,5 *
Couch Potato
Ik denk dat ik deze maar eens ga bekijken, vanmiddag, ik kocht hem voor een appel en een ei, laten we hopen dat het een goede aankoop was, de regisseur is toch al veelbelovend...
Couch Potato
Hele mooie en spannende film, vrolijk wordt je niet van dit gegeven, miserie alom, ik bedenk dat mensen het nooit zullen leren om gewoon in vrede naast elkaar te leven...
Goede vertolkingen, prachtige decors, erg beklijvend verhaal; Prachtige film;
****

Klaar met Netflix en HBO? Deze streamingdiensten zijn gratis te proberen

Cillian Murphy scoort opnieuw een hit: hier 3 minder bekende rollen van de 'Peaky Blinders'-acteur

De beste drie van Cillian Murphy

Control