• 9.378.158 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Sentenza / Angel Eyes

Alcoholic Union Captain

Father Pablo Ramirez

Storekeeper

Bill Carson / Jackson

avatar van E V

E V

Mooie, oude western van Sergio Leone. Met Clint Eastwood. De overbekende veel in andere films gebruikte muziek blijft top.

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Heerlijke film! Ik heb hem ondertussen al meerdere malen gezien, en ik blijf versteld staan van de schoonheid van deze film.

Voor iedereen die deze film nog niet gezien heeft: ga hem gaan bekijken! Denk er wel aan, de film is zowat 40 jaar oud, verwacht dus geen razendsnelle actiefilm vol spectaculaire scènes. Dat maakt geen onderdeel uit van deze film, maar dat is nu net de sterkte van deze klassieker: Laat je meeslepen met de prachtige beelden en de overheerlijke muziek van Morricone.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Toffe film, toffe sfeer en toffe bad guys

De film is wel wat traag en lang, maar goed, in die tijd hadden de mensen nog tijd

avatar van Vamperia

Vamperia

Jongens en Meisjes,

Wie van deze film houdt en van andere Spaghetti Westerns moet eens naar Almeria in Spanje gaan. Daar kun je de unieke locatie vinden waar deze films zijn opgenomen. Gelukkig niet commercieel, vrij onbekend, maar fantastisch om te vertoeven. Je kunt paardrijden tussen de rotsen ( precies zoals Claudia Cardinale ) naar Morricone's muziek luisteren in de Saloon, je kapot zweten in de woestijn en versierd worden door de plaatselijke sheriff. Een unieke ervaring.

precies zoals Claudia Cardinale

Cardinale zit in die andere Leone western. Is die begraafplaats uit deze film soms ook in Almeria? Die zou ik wel eens willen bezoeken nl.

avatar van mikey

mikey

Vamperia schreef:

versierd worden door de plaatselijke sheriff. Een unieke ervaring.

HAHA

avatar van speedy23

speedy23

Vamperia schreef:

En toch niet commercieel? Raar...

avatar van Vamperia

Vamperia

Er zijn welgeteld 3 filmdorpjes te bezoeken in Tabernas, ( iets ten noorden van Almeria, Spanje ) 1 Filmdorp is als een soort pretpark opgezet en dus niet de moeite waard. ( Mini-Hollywood )

Ik raad aan Texas-Hollywood te bezoeken. Geen sterveling te bekennen Je waant je echt in een Spaghetti Western.

J.S.

Die gast die Tuco wil neerschieten in zijn badkuip wie is dat eigelijk ?

Iemand die ooit is genaaid is door Tuco en zo zijn hand is kwijtgeraakt ofzo?

PartyMarty

Hij is één van die gasten die Tuco, in het stukje van zijn introductie aan het begin, neerschiet. Je ziet hem nog door die saloondeurtjes naar buiten strompelen ook geloof ik.

avatar van mikey

mikey

Ja, hij heef een jaar geoefend om met zijn linkerhand te kunnen schieten.

avatar van AHWA

AHWA

Prachtige film, prachtige muziek, geweldig einde.
Vooral de scene als Tuco onder het nummer waar - tja, van die generatie ben ik dan ook weer - Metallica altijd mee op komt , het kerkhof op rent.

4,5 ster.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Aardige western maar kan er niet bij dat deze film door zoveel zo geweldig wordt gevonden. Eastwood die weer laat zien dat hij gemaakt is voor westerns en Allach zet een hilarische rol neer. De humor en muziekelementen bevielen mij het meest. Aardige western maar kan echt niet tippen aan het meesterlijke C'era una Volta il West. 3,5*

avatar van Andy Dufresne

Andy Dufresne

Geweldige film met een geweldig eind!! Vooral die scene bij de begraafplaats dat ze met z'n 3-en staan te wachten tot iemand wat doet --> Meesterlijk! Ik heb ervan genoten, ook al is western niet mijn favoriete categorie, dit is echt een erg goede film. 4,5*

avatar van AHWA

AHWA

Nu ik de hele trilogie gezien heb, gaat TGTBATU een halfje omhoog.

Van 4,5 naar 5.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Vanmiddag gezien en vond het een geweldige film!

Prachtige muziek ook.

dikke 5*

avatar van Gert2005

Gert2005

geweldige film, beste western aller tijden (tot nu toe)

duurt oneindig lang maar verveeld geen minuut

schitterende sfeer, vooral dat bekende western muziekje op de achtergrond, blijft amuseren de volledige 3,5 uur lang

Gert2005 schreef:

geweldige film, beste western aller tijden (tot nu toe)

duurt oneindig lang maar verveeld geen minuut

3 uur zal wel genoeg zijn .

avatar van Gert2005

Gert2005

't voelt aan als 3,5 na een tijdje hahaha

Gert2005 schreef:

't voelt aan als 3,5 na een tijdje hahaha

Bij mij voelt ie aan alsof ie een halfuur duurt zo goed vind ik hem .

avatar van koenhuysse

koenhuysse

k'heb de film juist in een ruk uit gekeken, ik heb er maar een woord voor gwoonweg "ZAAAALIG",het aanstekelijke deuntje sleept je gewoon mee in de film waardoor er niets of niemand om je heen nog bestaat

voor mij ****1/2

avatar van jessis

jessis

Niets meer aan doen(aan deze film)

avatar van as

as

Stem dan ook...

avatar van Pacino88

Pacino88

Verhoogd naar 5*

Schitterende western,samen met For a few dollars more staat deze hoog in mijn top 20.Deze is wat langzamer,maar Eli Wallach,Van Cleef en Eastwood zijn samen subliem.Muziek draai ik nog steeds veel op mijn mp3 speler,gewoon kippevel muziek.Deze kan ik niet vaak genoeg zien,en toch al zon 8 keer gezien.

avatar van jessis

jessis

Muziek is passend bij deze film.

De film laat zien hoe ik het w.w ook voor me zag.

avatar van Epitaph

Epitaph

Prachtige Western met een coole Eastwood ,achterbakse Wallach & foute van Cleef.Ik zou graag 5***** willen geven maar een half punt aftrek voor de erbarmelyke nasynchronisatie.

avatar van Harmen..

Harmen..

Wat een prachtige film, ongetwijfeld een van de beste westerns ooit gemaakt. Ook goede muziek van Morricone en een geweldige Eastwood.

dikke 5*

avatar van Lord Vader

Lord Vader

ik heb deze film voor het eerst gezien toen ik nog heel klein was.

mijn ouders zaten hem te kijken en ik kwam erbij zitten.

mijn moeder zat steeds te piepen dat ik naar bed moest maar mijn vader vond het wel prima en zo heb ik hem, de volle lengte vrezend dat mijn moeder toch nog de overhand zou krijgen, gezien.

geweldig, filmervaring die zijn weerga niet kent.

nooit zal het deuntje nog uit mijn fantasie verdwijnen.

sinds dien nog een aantal keer gezien en het is perfect allemaal.

lekker goed uitgebreid verhaal, dat lekker langzaam verteld wordt.

tegen de tijd dat dit hele epos voorbij is en Eastwoord op zijn paard de ondergaande zon te gemoed rijdt, nou, dan moet ik wel bijna een traantje weg pinken hoor (BIJNA he, ik ben immers een man, huh huh huh : >)

een dijk van een film e nwie hem te lang vind, houdt er zeker niet van om helemaal uren lang lang lekker mee gezogen te worden in het verhaal.

ik zelf heb na drie uur vergetelheid echt de balen, als de film klaar is en de gewone wereld weer tevoorschijn komt.

dan is het dus een goede film, als je echt helemaal uit die filmwereld moet ontwaken.

avatar van riepiet

riepiet

Lord Vader schreef:

Van mij mag deze film ook nog uren langer duren.

Er is niks relaxterder dan deze film kijken met een glas whiskey!

met een glas whiskey!

U bent een bescheiden en zuinig mens!