Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)
Genre: Western
Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)
Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke
Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach
Gesproken taal: Italiaans
Releasedatum: 22 januari 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo
"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Tuco Henchman
Bill Carson / Jackson
Baker
geoffreys
er had wel wat meer actie in gekund en de muziek was een beetje herhalend maar toch een welverdiende 4,0
planet_of_death
Het draait niet om actie in een Leone film. Het gaat om de sfeer die de film oproept.
Sergio Leone
Actie in een Leone, moet je A Fistful of Dollars en For A Few Dollars More zien. Pas op, het zijn geen actiefilms, maar vooral in deze eerste zit wel eens een knokpartij.
Zoals meneer hierboven zegt, een Leone draait om de sfeer, de muziek van grandioos Morricone, ..
MoFeDu
Vandaag en dinsdag in theater de Lieve Vrouw in Amersfoort, ga er misschien dinsdag wel heen
chevy93
Draaide afgelopen week ook al daar. Duurt overigens 184 minuten. Nog meer extra materiaal?
kobuss
geweldige film, het gaat inderdaad om de sfeer, de film duurt lang,
maar met goeie films vliegt de tijd voorbij, metallica begint hun concerten altijd met de begraafplaats scene, ''the extacy of cold''
kobuss
ja die bedoel ik, cold, gold, cold, gold...van beide krijg ik kippevel...
CannabisFristi
Herkeken, flinke dosis jeugdsentiment, maar wat blijft het goed!
Eindscene is echt legendarisch.
Alleen wat is de hele scene bij de brug ongeloofwaardig, vooral wanneer Blondie de explosieven aansteekt, en vervolgens wel heel erg snel dekking weet te vinden met Tuco.
Oog voor detail vind ik wat minder vergeleken met Once upon a time.....
Het is allemaal wat luchtiger.
Maar het blijft een klassieker.
4.5.
DragQueen
Een klassieker onder de westerns. Met een formidabele cast, waarvan Eastwood mijn favoriet is. Maar ook de rest van de acteurs doet het meer dan prima. Verder een van de meest sfeervolle westerns, met een goed verhaal en ondersteunende soundtrack. Ook lof natuurlijk voor de regisseur Leone, die het geheel vakkundig gefilmd heeft. 4 Sterren.
Kanisz
Zojuist eindelijk maar toch bekeken, en de verwachtingen, opgeroepen door de zeer hoge waarderingen hier en op imdb, zijn volledig waargemaakt. Een van de meest briljante films die ik ooit heb gezien. De decors, de sfeer, de prachtige landschappen en schitterende muziek van Ennio Morricone, gewoonweg prachtig. Het enige kleine minpuntje is de speelduur, maar hoewel het een lange zit blijft, was ik toch de hele film uiterst geboeid. De paden van de drie hoofdpersonen kruisen elkaar steeds op verschillende locaties en in verschillende situaties, hetgeen een boeiend en afwisselend verhaal opleverd. De eindscene met de 3-personen-shoot-down is zoals eerder genoemd een schitterende climax.
In tegenstelling tot de andere wat oudere film die ik gister keek (Indiana Jones 1), is dit zoveel beter. Vrijwel geen plotholes, in ieder geval heeft het me nergens gestoord. Veel meer oog voor detail.
Een tweede klein minpuntje wat ik nog kan bedenken is het geluid tijdens de scene van the Ugly in die 'holle ruimte'.... daar klonk het later ingesproken geluid wel erg slecht. Verder viel het me nauwelijks op.
Binnenkort zeker meer kijken in dit genre, echt top! Volle 5 sterren en een plaats in mijn top 10.
AGE-411
Dat is omdat het ook later ingesproken is. Zoals je bovenaan ziet is er een aantal jaar geleden een re-release uitgekomen. Men had nog wat ongebruikt materiaal liggen ... maar helaas zonder klank!
Eli Wallach (De man is inmiddels 95 jaar!) sprak toen die stukken opnieuw in.
Er is ook een scène met Lee Van Cleef. Maar aangezien die overleden is in 1987, werd hij 'vervangen' door iemand die zijn stem perfect kon nabootsen.
Tarkus
Uitstekende western met drie legendarische hoofdrolspelers, waarvan Clint Eastwood ongetwijfeld de bekendste is.
Maar de ganse cast is goed zonder uitzonderingen.
De film is bijna 3 uur lang, alleszins de gerestaureerde versie die ik nu heb gezien, en hier en daar toch een beetje langdradig, maar het uitkijken loont zeker de moeite, de eindscènes is de mooiste die ooit in een western is te zien geweest.
De restauratie is trouwens prachtig uitgevoerd en de blu-ray versie is dan ook een aanrader.
El Loco
The Good, the Bad and the Ugly is mijn favoriete film aller tijden. De Western heeft voor mij bovendien altijd al iets speciaals gehad. De combinatie van sfeer, landschappen en de ruige cowboys maken dit genre tot iets unieks in de filmwereld. Het genre waarin The Good, the Bad and the Ugly het absolute meesterwerk aller tijden is. Gisteren heb ik hem voor de zoveelste keer bekeken en ik moet zeggen dat deze film net als wijn is. Ik vind hem met de jaren nog beter worden.
Maar wat maakt The Good, the Bad and the Ugly nu zo prachtig? Ten eerste heb je natuurlijk de 3 schitterende hoofdrolspelers. “The Good” wordt gespeeld door Clint Eastwood, die een fenomenale vertolking neerzet. Hij is zwijgzaam en mysterieus, maar vooral een erg cool personage. Samen met For a Few Dollars More was dit toch duidelijk zijn beste rol ooit. Dan heb je nog “Tuco” of “The Ugly”, die gespeeld wordt door Eli Wallach. Hij is de grootste schurk van de 3 en duidelijk een grote geldwolf, maar ook de grappigste van de hele bende. Elke gelegenheid is goed voor hem om wat extra’s mee te graaien. Hij en Clint Eastwood zijn duidelijk de mannen waar de film rond draait, meer dan “The Bad”, die gespeeld wordt door Lee Van Cleef. Hij wordt niet zo vaak uitgespeeld als de andere 2, maar desondanks doet Van Cleef het erg goed.
Daarnaast heb je het verhaal dat prachtig in elkaar zit. De 3 personen vernemen het nieuws over een gestolen geldkist van 200.000 Dollar, maar geen een van hen weet exact waar de kist ligt. Tuco weet de naam van het kerkhof en Blondie de naam van het graf. Ze worden gedwongen om samen te werken, terwijl ze elkaars bloed wel kunnen drinken en ook “Angel Eyes” ligt nog altijd op de loer. Wat ik erg mooi vind is de haat/ vriendschaps – relatie tussen Blondie en Tuco. Op het ene moment laat Tuco zijn “maat” creperen in de blakende zon en op het andere moment is hij erg bezorgd over hem.
The Good, The Bad and The Ugly is een ware aaneenschakeling van memorabele scènes. Blondie en Tuco die onder 1 hoedje spelen bij de ophangingen van Tuco en daarna een fikse som opstrijken, de vreselijke marteling die Blondie moet ondergaan in de hete woestijn en de ontploffing op de brug. Stuk voor stuk zijn het fantastische scènes die lang in mijn geheugen zullen blijven. En juist wanneer je denkt dat de film de perfectie heeft nagestreefd, moet het slotstuk op het kerkhof nog komen. De film stevent af op een weergaloze climax, ondersteunt met “The Ecstasy of Gold” dat voor een enorm kippenvelmoment zorgt. De shootout is voor mij het mooiste stukje cinema ooit gemaakt, dat de film naar een nog hoger niveau tilt. De snelle camerabeweging, de close-ups van de nerveuze blikken, de prachtige muziek en de geweldige ontknoping maken van deze scène een fenomenale afsluiter.
Ook op visueel vlak is The Good, The Bad and The Ugly een adembenemend kijkstuk. De prachtige shots van de wijd uitgestrekte landschappen en natuurlijk de close-ups, die meer zeggen dan woorden. Sergio Leone is werkelijk een genie in dit genre.
Ten slotte is er natuurlijk de fenomenale muziek van Ennio Morricone. Met het alom bekende deuntje weet hij de film nog meer kracht en sfeer bij te brengen. Normaal gezien let ik niet vaak op de muziek, maar Morricone’s muziek is gewoon niet weg te denken uit deze fenomenale Western.
5* voor het grootste meesterwerk dat ik ooit heb mogen aanschouwen.
El Loco
Ik kan wel begrijpen dat die burgeroorlog daar voor iets tussenzit dat je hem te langdradig vindt. Zelf vond ik het wel erg sterk hoe Leone de burgeroorlog in de film heeft verwerkt.
davez
De film komt nogal traag op gang maar vanaf het punt dat iedereen weet heeft van de schat begint een fenomenaal avontuur. Het ene onvergetelijke moment na het andere.
Bij de 2 andere "dollar" films is het andersom voor mij. Die beginnen fenomenaal maar naarmate de films vorderen verlies ik (een beetje) interesse. Deze heeft de perfecte opbouw.
Wouterb
Is 'The Man with No Name' trilogie ook al te koop met Nederlandse ondertiteling? Zo ja, waar? Op Amazon staan er verschillende, maar ik kan er nergens een vinden met nederlandse subs..
Brix
- 19684 berichten
@Wouterb:
Misschien is dit wat voor je? Sergio Leone film collection? Bestel nu bij wehkamp.nl
Een voordelig prijsje, en in die box zitten :
The good, the bad and the ugly
For a few dollars more
Fistful of dynamite
Je zou dan alleen Fistful of Dollars nog los erbij moeten kopen
tommykonijn
Gisteren nog eens na een heel lange tijd gezien. Lange zit, maar wel een mooie. Normaal ben ik niet zo van de Western-films, maar deze en Once upon a Time in the West zijn toch wel mijn favorieten. Als is het ook een behoorlijke tijd geleden dat ik die heb gezien, maar ik zie dat ik hem op 5* had staan destijds. Hoewel het lijkt alsof ik deze iets vermakelijker vond, maar ik kan het mis hebben. De film kent een erg aangename sfeer, en prachtig acteerwerk van natuurlijk Clint Eastwood. De film is lekker oud, maar kan nog perfect mee in deze tijd. Uiteraard waren de effecten nog niet echt geweldig, maar juist dat is wel leuk om te zien. De film duurde dus best lang, maar was daardoor zeker niet vervelend. En dat is knap (zeker voor mij, als het om het genre gaat.) Het verhaal is best leuk en het geheel is zeer aangenaam. Er had misschien een klein beetje meer actie in gemogen, maar de film kan ook prima zonder. En een bijzonder einde, dat ik niet zag aankomen. Daarbij is ook de muziek erg mooi. Echt een klassieker! Een aanrader dus!
Sergio Leone
Uiteraard waren de effecten nog niet echt geweldig
Welke effecten?
Welke effecten?
opblazen van de brug?
Zag er goed uit.
Dat zeg ik ook niet ik geef alleen een voorbeeld
maxroelofs
Oh sorry, je vroeg hem welke effecten hij er slecht uit zag zien. Ik dacht dat je met welke effecten bedoelde dat er geen in zaten
Sergio Leone
Awel ja, weet ik wel, maar er zitten weinig tot geen "effecten" in de film. Als er dan nog mensen zijn die kritisch gaat doen over de effecten, kun je over alles kritisch zijn. De film is godbetert 45 jaar geleden gemaakt. Waarom dan over effecten beginnen? Ik snap sommigen niet.
Sergio Leone
Ja, ook. Ik heb deze film nog maar 2x gezien en de laatste keer is ondertussen weer een dik jaar geleden, maar van effecten kan ik ook enkel de ontploffing herinneren. En dan nog.
Episch.
Gisteravond de 3e keer dat ik deze klassieker zag. De vorige keer was reeds een jaar geleden, dus stak ik gisteren de haard aan, plofte ik me in de zetel en genoot met een zakje chips en een fles Ice-Tea van dit wonder.
Met een 3e kijkbeurt komt alles nog beter tot z'n recht. Het verhaal kende ik dus al, maar toch let je steeds op iets anders.
Na de legendarische kennismaking met the Good, the Bad en the Ugly, wordt het verhaal ingezet. Het is echter nadat Blondie en Tuco uit de woestijn zijn dat het écht meeslepend wordt. Dat komt door de verweving met de Burgeroorlog (iets wat me sowieso al ontzettend interesseert). Waar ik vroeger dit monument eerder als een wat luchtigere western zag, kwam nu de zinloosheid en het drama van de oorlog erg goed over. Scènes als de kapitein aan de brug die sterft en aan de gewonde soldaat die sterft na een trekje van Blondie's sigaar kwamen erg echt over.
Die scène betekent ook de inleiding van de beste scène ooit gemaakt, namelijk de grafscène. Of dat nog niet genoeg is, krijgen we nog de meest epische shoot-out ooit voorgeschoteld.
Het gevoel dat ik - zelfs bij een 3e kijkbeurt - had, is onbeschrijflijk. Puur genieten.
Clint Eastwood speelt de beste rol uit z'n carrière. Ook Lee Van Cleef schittert weer - dit keer in de rol van slechterik. Beiden worden echter overvleugeld door Eli Wallach. Wat een rol zet die man toch neer. Hij ís zijn rol, hij ís Tuco. Al z'n tics, z'n gezichtsuitdrukkingen, ... Heerlijk. Wat mij betreft is dit één van beste personages ooit vertolkt.
Nog zo'n geweldig pluspunt is de muziek van Ennio Morricone. Niet alleen de soundtrack, maar ook de muziek tijdens Burgeroorlog-scènes is schitterend. Wat echter z'n beste stuk blijft, is het geweldige 'The Ecstasy of Gold'. De opbouw van dat lied is hemels.
Sergio Leone regisseert top. Zijn acteurs zijn op topniveau, zijn aankleding en kostumering zijn perfect, maar ook hijzelf laat geen steek vallen. Als ik zou beginnen tellen hoeveel prachtige beelden en camerastandpunten hij in deze film stopte, zou ik al snel de tel kwijt raken.
Ik zeg het nogmaals: woorden schieten me tekort om het gevoel dat ik bij deze klassieker heb te beschrijven. Voor mij is dit de beste film ooit gemaakt. Puur genieten.
yasaka
Wordt het aangeraden eerst naar de twee voorgaande delen te zien van de trilogie
A Fistfull of Dollars
For a Few Dollars More
The Good, the Bad and the Ugly
Of hoeft dit niet ?

Per Qualche Dollaro in Più
1965

Per un Pugno di Dollari
1964

Sergio Leone's 'Dollar Trilogy' krijgt nieuwe 4K releases: 'Grenst tegen het perfecte aan'

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Sergio Leone gebruikte gebaren in plaats van woorden om Clint Eastwood te regisseren

Prime Video gaat binnenkort deze tien topfilms uit het aanbod verwijderen

The Godfather

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003
premie jagervluchtelinggoudanti herogallowshuurmoordenaarlegeroutlawgun battleschietpartijmoral ambiguityspaghetti westerngraveyardamerican civil warstolen gold complexhidden golddollars trilogyla trilogie dollarsthe dollar trilogy suspensefulgun deathcemetaryconfederate gold