Genre: Drama / Fantasy
Alternatieve titels: The Trial / Het Proces
Frankrijk / West-Duitsland / Italië
Geregisseerd door: Orson Welles
Met onder meer: Anthony Perkins, Romy Schneider en Jeanne Moreau
Dinsdag 27 januari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Le Procès
"The Most Remarkable Motion Picture Ever Made!"
Joseph K., een kantoorklerk, wordt 's ochtends gewekt door een man die zegt dat hij onder arrest staat. Hij krijgt echter niet te horen waarvan hij beschuldigd wordt. Hij probeert vergeefs te ontdekken wat zijn misdaad is. Naar de roman van Kafka.
Josef K.
Mrs. Grubach
Uncle Max
Examining Magistrate
Ramon K
Schitterende film van Orson Welles met een geweldige Anthony Perkins die een man speelt die in een verschrikkelijke nachtmerrie belandt. In prachtige zwart/wit beelden opgenomen en in vele unieke scene's schetst Welles een immorele maatschappij. De hoofdpersoon kan en wil zich niet aanpassen aan deze wereld en vlucht steeds dieper in de waanzin.
Alle acteurs zijn opperbest, met name Perkins, Welles en Schneider.
Ook de begeleidende klanken van 'Adagio' zijn perfect gekozen en geven de nodige emotionele lading mee.
Ook het lichtgebruik vind ik fantastisch...vooral in de scene dat Perkins door een gang met houten wanden vlucht, waar stralen licht doorheen komen.... ziet er echt fantastisch uit!
Ik geef 4,5 sterren! Ik vind 'm beter dan Citizen Kane en Touch of Evil......
as
Het gerucht gaat dat Welles helemaal niet zou meespelen maar omdat hij geen goede acteur kon vinden voor de rol is hij hem zelf maar gaan spelen. Bij gebrek aan beter zullen we maar zeggen.
Maar briljant is ie zeker en wat een mooi openingsshot,zeg!!
jay73
Goede film. Dat eerst even opmerken.
Het is gedurfd om zo'n klassiek boek te gaan verfilmen want je kunt het niet beter doen. En dat is dan ook niet gebeurd.
De beklemmende sfeer die Kafka's boek zo intrigerend maakt, ontbreekt een beetje in de film.
De film is net als het boek surrealistisch te noemen, met een logica waar dikwijls geen touw aan vast te knopen valt. Toch vond ik het boek beter te begrijpen dan de film.
Het einde was een grote teleurstelling voor een ieder die het boek heeft gelezen. Waar waren de bijna klassieke woorden: "...like a dog!" ...en K's dood dmv messteken en verwurging i.p.v. dynamiet
Toch is de film zeker 4* waard.
Binnenkort ga ik het boek herlezen.
tovenaar
Weet iemand of deze film ergens te koop is (voor een aangename prijs)?
mr.Frielink
Bij Amazon.com hebben ze 'm voor $ 26.99 (€ 21.20, momenteel), al weet ik niet hoe het met de kwaliteit gesteld is.
Gemengde gevoelens.
Bij vlagen briljante beelden. Ik was zeer onder de indruk van de scene die Ramon al noemde (veel te kort wat mij betreft), van de mooie lichteffecten en van de fantastische groteske decors in bepaalde scenes. Mooie sfeer van verdwalen in een soort ultieme nachtmerrieachtige wereld. Van wat ik soms zag heb ik genoten.
Maar het verhaal boeide me beduidend minder. En ik kan niet precies zeggen hoe dat komt. Misschien spreekt het me echt niet aan, misschien ligt het aan de verteltrant van Welles, misschien was ik zo aan het letten op de visuele aspecten van de film dat mijn aandacht er regelmatig van afgeleid werd. Ik weet het niet. Ook de muziek maakte weinig indruk.
Ik geef deze film in de toekomst vast nog eens een herkansing. Nu geef ik
P.S. Is dit de enige film met een gesproken aftiteling? (vond het wel een interessante verrassing, vandaar dat ik het tussen spoilertags zet.)
blabla
- 2070 berichten
Niet in de aftiteling, maar in het voorstuk worden alle acteurs gesproken aangekondigt.
Queto Yurlunyur
Welles' eerdere The Magnificent Ambersons had al een volledig gesproken aftiteling (door hemzelf ingesproken), en bij Godards Le Mépris waren de opening credits volledig gesproken (op de titel na, als ik me niet vergis).
Ramon K
Uccellacci e Uccellini van Pasolini heeft een gezongen op- en aftiteling. Ook leuk!
aegron
hmm ik heb helaas maar 3 kwartier van deze film gezien. Toen is hij uitgezet aangezien niemand het boek gelezen had en dus de film echt niet snapte.
Ik had het boek wel gelezen en vond het een erg goede verfilming. (ik had zelf altijd het gevoel: dit boek is onverfilmbaar)
Toch blijft bij mij een beetje hangen: moet je een boek gelezen voordat je een film kunt waarderen? of lag het aan de mensen waarmee ik hem keek? Ik geef de film nog geen cijfer (eerst maar eens in zijn geheel gaan kijken) maar voorlopig krijgt hij zeker 4,5 *
Heb het boek ook niet gelezen en vond het een prachtfilm. begreep het prima.
lodi
Weet iemand of deze film ergens te koop is (voor een aangename prijs)?
Binnenkort bij Play, als iemand de dvd nog zocht.
JayLunar
Ik ben zo'n beetje filmliefhebber boven alles, dus heel af en toe na een film gezien te hebben die ik erg goed vond, besluit ik het boek dat als basis diende te lezen om zo de film als 't ware te herbeleven. Dit deed ik dus ook bij Das Prozess, en ik moet zeggen dat ik de film een redelijk perfecte uitwerking vind van dat boek. Enorme prestatie van Welles, te meer dus omdat Kafka's boek zo onverfilmbaar werd geacht.
't Is trouwens alweer een tijd geleden dat ik de film heb gezien (ik gaf destijds 3,5*), maar ik moet er nog vaak aan terug denken (vooral tijdens situaties waarin ik me Kafka-esque voel
Ohja, en Albinioni's Adagio is geweldig en inderdaad perfect gekozen hiervoor.
Badalamenti
Het (technische) vakmanschap van Welles zorgt voor een visueel verbluffende kijkervaring.
FisherKing
Ai Kafka story met Welles, nu raak ik wel erg benieuwd.
Begin je nu al te dementeren FK? Of had je echt nog niet van deze film gehoord?
FisherKing
1) ben niet zo'n Welles fan (of was, we zullen het in de toekomst wel zien)
2) Ik vind Le Procès een erg onaantrekkelijke titel. (Klonk op een of andere manier erg Godard-achtig)
Wellicht wel eens ergens de titel gelezen maar nooit degenen die het maakten enzo.
3) Had daarin dus ook niet Der Prozeß van Franz Kafka in herkent.
Dus nee, nooit eerder écht van gehoord.
Het spijt me, ik dacht dat dit na Citizen Kane en Touch of Evil zijn bekendste film is.
tovenaar
Dat is het ook zeker, ik vind het eigenlijk ook wel een beetje vreemd hoor FK, dat je hier nog nooit van had gehoord
. Kijk snel (staat niet voor niets in mijn stoere top 10 he
haha.
Door jouw top10 kom ik er pas achter
tovenaar
Je mag hem ook kijken voor de verrukkelijke Romy Schneider hoor
danuz
Gemengde gevoelens.
Ik geef deze film in de toekomst vast nog eens een herkansing.
Ben ik het eigenlijk wel mee eens
Het visuele aspect van de film viel echt op, en was ook echt heel mooi. Maar verhalend had de film voor mij weinig te bieden. Misschien doordat ik hem zonder ondertitels keek kon ik niet altijd de gesprekken volgen. Hierdoor raakte ik steeds de weg kwijt, wat wel weer resulteerde in een steeds vervreemdendere film. Ik kon er in ieder geval niet veel logica in vinden, maar vond het ergens ook wel een kracht. Zit te twijfelen tussen een dikke 3 of een kleine 3,5. Bijzondere film, maar had voor mij wel iets korter gemogen, en misschien nog abstracter.
Toon1
Ben ik het eigenlijk wel mee eens
Bij mji was het net hetzelfde. Visueel prachtig maar doordat ik ging ondertitels had kon ik veel gesprekken nauwelijks volgen. Erg spijtig.
danuz
Zag hem vandaag voor de kleine prijs van 10 euro in de Boudisque liggen. Volgens mij maar een actie van korte duur, en niet op de website bestelbaar. Maar toch een tip, lijkt me

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Das Testament des Dr. Mabuse
Mystery / Misdaad, 1933

Ascenseur pour l'Échafaud
Thriller / Film noir, 1958

Touch of Evil
Film noir / Thriller, 1958

Falstaff (Chimes at Midnight)
Komedie / Drama, 1965

The Lady from Shanghai
Misdaad / Film noir, 1947

Le Doulos
Misdaad / Thriller, 1962
bureaucracyseksualiteitgebaseerd op boekparanoiamaatschappijdystopiehegemonyjudgment kerkrechtszaallhbtoneiric discriminationguilty consciencekafkapower relationshierarchysurvivalism painter as artistaccusationlegal system lgbt interestoffice workerfranz kafkalaw