• 9.376.931 stemmen

Met onder meer: Ulrich Thomsen, Henning Moritzen en Paprika Steen

Gesproken taal: Deens, Duits en Engels

Releasedatum: 4 februari 1999

Plot Festen

"Every family has a secret."

De vader van de familie, Helge Klingenfeldt, (Moritzen) wordt 60 jaar en er wordt een groot feest gehouden. Er zijn nog wat spanningen binnen de familie vanwege de zelfmoord van één van Helge's dochters enkele weken terug. Dit wordt natuurlijk voor de gasten zoveel mogelijk verborgen, totdat zoon Christian (Thomsen) na het diner een speech geeft, waarbij de waarheid over de geliefde Helge naar boven komt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Theunissen

Ik verbaasde me altijd vanwege het hoge gemiddelde over deze film, maar na hem vandaag eindelijk te zien te hebben kan ik het me goed voorstellen. Wat een heerlijk zwarte komedie met een hoog drama gehalte is dit. Het verhaal zat schitterend in elkaar en de film wist dan ook van de eerste tot de laatste minuut te boeien (de eerste speech was zeer verrassend). Het einde was overigens geweldig. De cast speelde heel goed en met name de Thomas Bo Larsen als de smerige Michael speelde geweldig. Ik heb ook regelmatig om hem moeten lachen (geweldig toen hij neger-lied inzette en vrijwel iedereen meedeed). Ook geweldig was het toen de tragische momenten werden bekend gemaakt de rest van de familie het eigenlijk allemaal negeerde en deed of hun neus bloedde Het was sowieso wel een aparte familie moet ik zeggen. De vader Helge (Henning Moritzen) was overigens ook lekker opdreef "jullie deugden ook nergens anders voor" Er zitten overigens best wat fraaie Scandinavische vrouwen (zoals Trine Dyrholm) in deze film.

Het werd overigens ook best allemaal fraai in beeld gebracht en het leek soms net alsof je in de film zat. Helaas was wel de beeldkwaliteit belabberd. Het leek wel een videoband die al honderden keren was afgespeeld.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Toch wel een beetje overrated. Het is natuurlijk makkelijk scoren met zo'n zwaar onderwerp.
De eerste 45 minuten zijn erg saai. Er gebeurt vrijwel niks. Hierdoor begin je wat meer op het camera werk te letten en begin je er langzaam aan te irriteren.
Na de eerste drie kwartier werd het een stuk interessanter, wanneer Christian zijn eerste speech houdt. Vanaf dat moment zat ik helemaal in de film. Ik zag dit absoluut niet aankomen en wist niet wat ik hoorde. Ik begon ook te twijfelen aan het verhaal van Christian. Misschien was hij wel gek. De speeches waren erg sterk door de script en het acteerwerk van Ulrich Thomsen.
Verder vond ik de reactie van de gasten erg raar. Die was er eigenlijk niet echt. Na de eerste speech deed iedereen zo normaal. Alsof er niks gebeurt was. Beetje onrealistisch.
Ik vond het ook een beetje jammer dat ze niet een beetje dieper ingingen op de lesbisch relatie van het dienst meisje. Daar was ik ook een beetje benieuwd na.

Best leuke film, alleen jammer dat het zo lang duurde voordat er eindelijk iets interessants gebeurde. Ook het Dogme-concept vind ik niet helemaal super. Leuk dat het zo naturel mogelijk moet zijn. Alleen jammer dat het ten koste gaat van de kwaliteit van het beeld.

avatar van sportfan27

sportfan27

Ik schakelde gisteren in op deze film precies op het moment dat Christian zijn eerste speech hield en was meteen aan de bank genageld, enige wat mij ontgaan is wat de rol van de koks/keukenpersoneel was ??

Autosleutels van iederen verstoppen etc ...

sportfan27 schreef:

Autosleutels van iederen verstoppen etc ...

Het koks/keukenpersoneel wist er vanaf (zeker omdat de gestoorde broer er vorig jaar een zooitje van had gemaakt en eigenlijk niet gewenst was op het feest en ook omdat de serveerster zwanger van hem was. De kok was de jeugdvriend van Christian). De autosleutels verstopte men bewust zodat niemand het feest kon verlaten (men wilde er voor zorgen dat iedereen het meemaakte).

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Deze film blijft geweldig. Beklemmend. Wat een zieke bende is het toch, een collage van mensen die uit hun voegen barsten van ellende en ongelukkig zijn en vooral in ontkenning van waarheid leven.
En wat is de waarheid toch hard.
Christian 't slachtoffer, Linda 't net eruit gestapte slachtoffer, vader incestueuze pedofiel in ontkenning, moeder meeloper en getuige incest in ontkenning, broer overschreeuwer in ontkenning, diens vrouw een vreemde mengelmoes van schreeuwen en liefkozen, zus kan de waarheid niet aan en verstopt deze (ontkenning), familie en vrienden gevoelloos en/of ontkennend en gewoon doorfeestend...... De enige heldere van geest in het gezelschap leek mij de bezoeker (musicus), en natuurlijk de kok/jeugdvriend van Christian.

Alles uitstekend en zeer realistisch geacteerd. Karakters hebben genoeg menselijke trekjes om door iedereen (enigszins) begrepen te kunnen worden, het kan allemaal dichtbij komen. Het camerawerk is voor mij een beetje té schokkerig, had wat minder gekund. Decor is minimaal, maar dat hoort zo volgens de regels. Helaas zorgen de dogme regels in mijn ogen voor beperking in uiting van de kunst, voor mij niet nodig dus.

avatar van Woodstock

Woodstock

Geweldige film, waarin heel goed geacteerd word. Ik had die speech in eerste instantie van Michael verwacht in plaats van zijn broer Christian, dat was wel verrassend vond ik. Het camerawerk vond ik wel bij de film passen maar alleen het beeld vond ik te slecht. Dat had beter gekund maar dit zal wel bij het Dogma95 gedoe horen.

Al met al ben ik blij dat ik hem gezien heb.

avatar van Oliveri

Oliveri

Bijzonder vermakelijke film, waarin erg goed geacteerd wordt. De beeldkwaliteit deed inderdaad denken aan de jaren 70, voegt ook niks aan de film toe.

avatar van sportfan27

sportfan27

Theunissen schreef:

Ah, bedankt, dat stuk had ik gemist.

avatar van jjwebaline

jjwebaline

Ik denk dat ik er te veel van verwachtte na zoveel goede kritieken...

Het verhaal op zich wel bijzonder, maar nou ook weer niet zo super bijzonder.

Heb mij in het begin vooral gestoord aan het hoge Tokkie-gehalte van vooral die aso-broer die zijn vrouw en kinderen op straat achterlaat (doen zelfs de Tokkies nog niet) + het rommelige camerawerk. Soms heeft dat nut, maar bij dit type verhaal niet.

Dus op zich een goeie film, maar hier en daar flink wat aftrekpunten. Geen 4 in ieder geval...

morris_rednalooz

Deze was ruim een week geleden al te zien op ned. 1, ik heb hem toen gemist. Gelukkig komt hij vanavond weer op canvas, dit keer wel kijken.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

jjwebaline schreef:

......

Daarna vond ik na de speeches de reacties van vele personen in deze familie nogal vreemd; of dit is typisch Scandinavisch of te verwachten bij zo'n rare familie - ik vond het eerder onrealistisch. Ze gaan zelfs daarna nog feesten... zelfs met veel alcohol op, blijft dit vreemd. ...

Misschien is het van nut dat in deze film getoond wordt dat Tokkiegedrag niet alleen in bepaalde huurwoningen in Amsterdam-Sloterdijk voorkomt, maar net zo goed in menig dure villa overal ter wereld.

morris_rednalooz schreef:

Je kan hem anders ook nog gewoon pindakazen.

avatar van IcU

IcU

Theunissen schreef:

Je kan hem anders ook nog gewoon pindakazen.

Of kopen.

avatar van Theunissen

Dat kan ook maar maar met pindakazen heb je hem sneller in huis en het gebruiksgemak is ook nog eens beter.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Het is de keuze of je voor de gemakkelijke of goede weg gaat

Theunissen schreef:

Ik denk dat ik liever voor de gemakkelijke weg ga. Misschien vinden jullie pindakazen of kopen handiger, maar ik heb geen meestal haast met het kijken van films en dan kijk ik ze het liefst op tv of ik huur ze. En hij komt vanavond toch op tv dus waarom niet.

avatar van richiedoom

richiedoom

Ligt het nou aan mijn tv of is die film gewoon zo k*t gefilmd??

avatar van notsub

notsub

Wat een karakters spelen er in deze film, geweldig. Vooral broer Michael zorgt voor de nodige ophef. De weergave ziet er in het geheel niet uit, dat groezelige voegt niets toe. Realistisch is het allemaal ook niet. Zulke passieve reacties op de toespraken zijn niet menselijk. maar het blijft een vermakelijk feest.

morris_rednalooz schreef:

Die logica ontgaat me effen. De gemakkelijke weg is eigenlijk pindakazen, en je kan het ook gewoon op je TV zien.

avatar van richiedoom

richiedoom

Best onderhoudend, maar ik heb me zo gigantisch zitten opvreten vanwege dat verschrikkelijke camerawerk. Het leek net een hele slechte download wat ik zat te kijken. Erg jammer, want het verhaal was boeiend en verveelde geen minuut. Al moet ik wel zeggen dat ik een film als deze niet een tweede keer hoef te zien.

Net gezien, 4,5*

Theunissen schreef:

Hmm ik denk dat alleen op tv kijken de makkelijkste weg is.

avatar van Hense

Hense

Wat een fascinerende film. Het begin is wat warrig, maar na +- een half uur zonk ik volledig weg met de film mee. Fantastisch geacteerd, vooral de rollen van Michael en zijn broer vond ik zeer sterk neergezet. Jammer alleen van de beeldkwaliteit..

avatar van b00ts

b00ts

Jammer van het belabberde beeld (vanavond op de Belgische buis). Tenzij dat beeld zo hoort, maar dan ontgaat me de bedoeling even. Mooi drama, geweldige humor.

morris_rednalooz

En inderdaad Theunissen, volgens mij had ik je even verkeerd begrepen. Pindakazen is gemakkelijker dan huren.

b00ts schreef:

Het beeld hoort zo (helaas).

avatar van b00ts

b00ts

Dan ontgaat mij de bedoeling (helaas).

avatar van Theunissen

Vrijwel niemand vond het mooi, maar helaas is het zo. Een HD versie is dan ook gelijk overbodig en nutteloos.

avatar van tevelenco

tevelenco

jjwebaline schreef:

Ik denk dat ik er te veel van verwachtte na zoveel goede kritieken...

Het verhaal op zich wel bijzonder, maar nou ook weer niet zo super bijzonder.

Zo dacht ik er ook ongeveer over.

De film was zeker niet slecht maar het verhaal was te absurd en onrealistisch om me ECHT te raken.

En verder deed de belabberde beeldkwaliteit de film ook geen goed.

Leuk om een keer gezien te hebben maar een topper was het voor mij helaas niet.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

tevelenco schreef:

het verhaal was te absurd en onrealistisch

Met alle respect maar deze uitspraak kan ik niet helemaal volgen. Absurd kan je het vinden, onrealistisch is het (helaas) zeker niet.