• 9.375.219 stemmen

Met onder meer: Ulrich Thomsen, Henning Moritzen en Paprika Steen

Gesproken taal: Deens, Duits en Engels

Releasedatum: 4 februari 1999

Plot Festen

"Every family has a secret."

De vader van de familie, Helge Klingenfeldt, (Moritzen) wordt 60 jaar en er wordt een groot feest gehouden. Er zijn nog wat spanningen binnen de familie vanwege de zelfmoord van één van Helge's dochters enkele weken terug. Dit wordt natuurlijk voor de gasten zoveel mogelijk verborgen, totdat zoon Christian (Thomsen) na het diner een speech geeft, waarbij de waarheid over de geliefde Helge naar boven komt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

FisherKing

De dogma is geboren en ik vrees ook gestorven met dit meesterwerk van Thomas Vinterberg. Bij de emoties en heftige reacties past die zwevende camerabewegingen en versterkt daardoor het effect. Dus hier heeft het zin om zo'n hand-held camera te gebruiken. Komt ook door de meesterlijke regie en de goede acteursprestaties. Ademloos gekeken.

narva77 (crew films)

Moet em ook weer es kijken; thx FK

avatar van De Knip

De Knip

Vanavond Festen gezien! Echt een goeie film en erg apart geregisseerd, lekker om te volgen.

Verhaal is ook uitstekend. Had ik maar zo'n familie.....

****

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Nou...

hugohei

Er wordt op dit moment gerepeteerd aan de toneelversie die binnenkort gespeeld gaat worden. Piet Römer speelt de hoofdrol.

avatar van Jos2

Jos2

Piet Römer speelt de hoofdrol.

Ai.

Mister Baantjer, of een van z'n broers ?

Ai.

Ben je mal, als die man zichzelf speelt, is-ie precies zo fout dat het klopt.

Enge vent...

FisherKing

Misschien zijn zoon. Toneelstuk lijkt me trouwens wel wat minder als je de film kent. Die Camerabewegingen gaan bij het toneel niet.

hugohei

De reacties waren exact zoals ik verwachtte.

Maar die Piet Römer (zijn zoon heet Peter en niet Piet) is waarachtig de beroerdste niet, als acteur. Ik heb hem Shakespeare zien doen, en Pinter (heel goed), en wat al niet. Omdat hij vanaf het allereerste begin (jaren vijftig) met zijn kop op de televisie was, wordt hij gewantrouwd als acteur. Maar ten onrechte. Heeft iemand hem ooit gezien in Merijntje Gijzen ? Uitstekend en overtuigend. Als dhr Römer zijn best doet en goed geregisseerd wordt, kan hij veel.

Het zou allemaal heel overzichtelijk zijn als alle goeie acteurs aardige mensen waren en de slechte acteurs klootzakken.

Dat is dus niet zo.

FisherKing

Goed acteur idd. (als vader van Merijntje)

En ook Stiefvader en zoon, Citroentje met Suiker en het Schaep met de vijf poten.

Waarom staat de TV serie van Merijntje Gijzen eigenlijk niet op IMDB?

avatar van Jos2

Jos2

Overigens ken ik ook behoorlijk negatieve verhalen van dames die hem hebben geschminkt en zo. Hij is af en toe heel onaangenaam, naar het schijnt.>

Understatement.

cornelis

De reacties waren exact zoals ik verwachtte.

Hugohei, ik bedoelde weinig anders dan ik schreef, nl dat de man in het dagelijks leven een behoorlijke etter schijnt te kunnen zijn, en dat meende ik laatst bevestigd te zien in zijn optreden bij Barend en Van Dorp.

Vandaar mijn opmerking over een foute man, die als hij het dicht bij zichzelf houdt, naar alle waarschijnlijkheid een uiterst enge vader kan neerzetten.

Of hij een goed acteur is of was, daar waag ik me even niet aan.

Stiefvader en zoon

been.

hugohei

Ik bedoel niets cynisch te zeggen - alleen waag ik me wel aan een oordeel over zijn acteerkwaliteiten. Dat is zijn 'openbare kant'. De rest zit natuurlijk toch een beetje in de gossip-hoek.

De zoons zijn allemaal dol op pa.

Ik kan alleen oordelen over zijn Baantjer performance. Die vind ik behoorlijk slap. Monotoom gemurmel is het. Tekst uit het hoofd geleerd en maar opdrammen. Niet mijn serie, al zijn de verhalen nog best aardig.

cornelis

De rest zit natuurlijk toch een beetje in de gossip-hoek.

Behalve dat optreden in B&vD dan.

En aangezien ik Baantjer niet al te serieus neem, en de man ook nooit op enkel die prestatie wil afrekenen, is dat voor mij persoonlijk de enige publieke presentatie op grond waarvan ik hem in staat zou achten Festen te spelen.

narva77 (crew films)

Ik denk dat ze beter Bram van der Vlugt kunnen nemen als Vader. Gezien zijn prestatie in 'Familie', die toch de nodige raakvlakken heeft

narva77 (crew films)

Gisteravond weer gezien, en het blijft een meesterwerk imho!

hugohei

Piet Römer dus, met Peter Heerschop, Viggo Waas, Joep van Deudekom (tezamen NUHR), Titus Tiel Groenestege, Han Römer, Genio de Groot, Ria Marks en Saskia Temmink.

Binnenkort te zien in Festen.

Regie Willem van de Sande Bakhuyzen (Oud Geld, Familie, De Enclave).

avatar van mssx

mssx

Inderdaad een bijzonder goede film. Heel goed verfilmt en een geweldige opbouw van spanning, wat is er nu gebeurt etc etc.

Echt 4,5 punten waard!

avatar van homerjay

homerjay

briljant!

avatar van wackyboy

wackyboy

haha, een nederlandse versie. Daar maken ze vast een John Lanting klucht van, met van die open en dicht klappende deuren op het podium.

Volgens mij wordt dat echt niet wat.

hugohei

Te vroeg gelachen, Wackyboy. Het stuk draait voor uitverkochte zalen en kreeg in vrijwel alle kranten zeer goeie kritieken. En waarom ook niet ? Het zijn niet een stelletje boerelullen die aan deze productie meedoen.

avatar van herman78

herman78

Het was toch een Joop vd Ende productie?

Nouja, ik ga toch vrijwel nooit naar het theater, dus ik denk dat ik deze ook maar oversla.

Film was idd wel goed.

hugohei schreef:

O ja? Dat is niet wat ik in de krant(en) gelezen heb. Daarin las ik namelijk dat het stuk en de film nauwelijks te vergelijken zijn, vooral qua sfeer. Waar in de film een naargeestige sfeer en onderhuidse spanning zit, is er in de film veel meer een komische noot verwerkt wat niet erg goed schijnt te werken(en dan ook nog door die irritante NUHR-figuren, ik mag ze niet).

FisherKing

Het gaat hier over de film; en overigens ben ik van mening dat een toneelstuk de film niet kan overtreffen....

Een 5 omdat ik de film niet meer kan vergeten ;

hugohei

Ga es praten met de toneelcriticus van de NRC (de kwaliteitskrant, jeweetwel). Die schreef dat het stuk de film overtrof. De juiste formulering blijf ik je schuldig - maar die kritiek is vast zonder moeite na te zoeken.

Ik meen dat De Volkskrant er weinig aan vond. Maar verder waren de kritieken stralend.

Ik heb het niet gezien, ik geef het maar even door. En verder vind ik alle theorieën dat dit of dat niet mag of niet moet of niet kán pure onzin. Zie boven. Láat die kunstenmakers toch doen ! Als het niet goed is krijgen ze uitgebreid op hun flikker van pers & publiek. Eigenwijsheid wordt gestraft. Of beloond, als het resultaat overtuigt.

Rustig maar Hugo. Zoals ik al zei, had ik het in de krant gelezen (idd o.a. de Volkskrant), want ik heb het stuk zelf niet gezien (ben 't ook niet van plan) en zal er daarom ook geen mening over geven. Om te zeggen dat het niet kan of mag is inderdaad belachelijk, dat ben ik met je eens. Die regisseurs moeten maar vooral doen waar ze zin in hebben. Maar ik mag wel voor mezelf spreken en ik zit zelf persoonlijk niet te wachten op een toneelstuk van Festen met een vrolijke noot door Viggo Waas. Ieder zijn meug denk ik.

avatar van wackyboy

wackyboy

Ben ook absoluut bevooroordeeld; ik heb het toneelstuk niet gezien en kan daar dus ook niet over oordelen, maar wie de film heeft gezien heeft toch helemaal geen behoefte meer aan een Joop van de Ende versie ervan, zeker niet als daarin de vrolijke noot wat meer naar voren komt. Ik heb de film met pijn in mijn buik zitten kijken, ik had nog nooit zo'n confronterende, in-your-face film gezien als dit en de humor die er in naar voren komt is toch wel van een erg wrange soort.

Maar goed, natuurlijk ben ik ook niet voor een of ander verbod; iedereen mag het toneelstuk maken wat-ie wil, voor mij part maken ze er een teletubbie versie van; als ik er maar niet naar toe hoef.