• 9.413.969 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

Trip Fontaine

'Film Zwartboek hangt faillissement boven hoofd'

Gepubliceerd op vrijdag 13 oktober 2006

AMSTERDAM (ANP) - De film Zwartboek hangt een faillissement boven het hoofd. Zes ondernemers en medewerkers hebben een advocaat in de hand genomen om openstaande schulden van duizenden euro's van de rechtspersoon Zwartboek BV te incasseren.

Dat heeft mr. Thomas van Vugt van het Amsterdamse advocatenkantoor Blenheim vrijdag gemeld. Namens zijn cliënten had Van Vugt de BV Zwartboek tot vrijdag tijd gegeven om te betalen. Een reactie is uitgebleven. De advocaat gaat volgende week vrijwel zeker rechtsmaatregelen nemen om geld voor zijn cliënten te vorderen. Dit kan een kort geding worden of een faillissementsaanvraag.

,,Mijn sterke vermoeden is dat er nog veel meer gedupeerden zijn'', stelt Van Vugt. Hij roept alle medewerkers en ondernemers die ook nog geld krijgen van Zwartboek BV op zich bij Blenheim te melden. De rekeningen van zijn cliënten zijn al meer dan een jaar oud. Al meerdere malen zegde productiebedrijf Fu Works, verantwoordelijk voor de film Zwartboek, toe dat het geld op korte termijn zou worden overgemaakt.

Visagisten

Onder de eisers bevindt zich het bedrijf Pay-stream, dat vijf crewleden van de film vertegenwoordigt. Het gaat om visagisten en camera- en lichtmensen. Andere gedupeerden zijn een groep ondernemers uit Den Haag, bij wie in de straat opnames werden gemaakt, een hoveniersbedrijf en een hotel in Delft waar de productie meer dan een jaar geleden heeft overnacht.

Al eerder deden hardnekkige geruchten over financiële problemen bij de productie de ronde. Sommige crewleden riepen zelfs op tot stakingen omdat betalingen uitbleven. Bij de Nederlandse première van de film in Den Haag werd producent San Fu Maltha uitgejouwd door crewleden in de zaal.

San Fu Maltha was vrijdag niet voor commentaar bereikbaar.

Trip Fontaine

Wat jammer dat Zwartboek failliet gaat. Zo slecht is die film nou ook weer niet. Waarom worden die mensen niet uitbetaald???

Dat bericht is hierboven al eerder geplaatst. Bovendien is de afloop van deze kwestie nog niet bekend en blijft de film hoe dan ook in de bioscoop draaien.

Trip Fontaine

Arme paul. Er habt es nicht gewusst... oder?

Trip Fontaine schreef:

Dat heeft totaal niks met elkaar te maken.

Trip Fontaine schreef:

Arme paul. Er habt es nicht gewusst... oder?

Heeft ook niks te maken met Paul.

En hoe vaak wordt dat bericht nog ergens geplaatst ?

avatar van by_the_way

by_the_way

Als Zwartboek bv falliet gaat betekend dat dan dat de film uit de bios gaat?

Quentin

Natuurlijk niet, de film ligt gewoon bij A-film.

avatar van by_the_way

by_the_way

Trip Fontaine schreef:

dacht ik vanwege dit bericht.

avatar van Terpentine

Terpentine

M'n moeder zegt dat die film gewoon in de bioscoop blijft draaien. Want die inkomsten kunnen ze goed gebruiken om iedereen te betalen! Paniekzaaiers, overal!!

Ach, zo.

Terpentine schreef:

Me moeder zegt dat die film gewoon in de bioscoop blijft draaien. Want die inkomsten kunnen ze goed gebruiken om iedereen te betalen! Paniekzaaiers, overal!!

Wat natuurlijk nergens op slaat, A-film (geheel onafhankelijk van Zwartboek BV) heeft de distributierechten voor Nederland en kan de film gewoon uitbrengen.

avatar van Evil Empire

Evil Empire

A-Film geheel onafhankelijk van Zwartboek BV? Lariekoek!

Zwartboek is deels gefinancierd met geld dat A-Film aan de uitbreng van andere films heeft overgehouden. Het zou daarom niet meer dan fair zijn als een deel van de inkomsten nu werd gebruikt om de crew uit te betalen.

Quido

Toch is het zo ... De distributeur (A-Film) heeft hier niks mee te maken.

Quentin

Technisch gezien staat A-Film los van de BV Zwartboek. Daarme bedoel ik dat een falliesement helemaal geen invloed heeft op het uitbrengen van de film in de bioscoop (en op dvd) door A-Film.

avatar van Evil Empire

Evil Empire

Technisch gezien heb je gelijk. Maar het maken van films is en blijft mensenwerk. En je hebt ook anonieme jan doedels nodig die niet in beeld komen maar wel licht en geluid doen. Het is een trieste zaak dat die mensen zich zo geschoffeerd voelen door hun opdrachtgever dat ze bereid zijn naar de rechter te stappen. En dat is ook niet leuk voor Paul Verhoeven, die heeft aangegeven nog meer films in Nederland te willen maken. Niet dat mensen het hem persoonlijk kwalijk zullen nemen, maar toch.

avatar van skiLLinho

skiLLinho

Zometeen als alle recettes etc. binnenkomen is er weer een positieve cashflow en kunnen openstaande rekeningen alsnog uitbetaald worden. Geen paniek, echter wel financieel wanbeleid.

avatar van Wouter

skiLLinho schreef:

Zometeen als alle recettes etc. binnenkomen is er weer een positieve cashflow.

Dat is natuurlijk niet zondermeer zomaar waar.

avatar van Goodfella

Goodfella

Best goede film, maar suf dat er zo obligaat op de boodschap gehamerd wordt. Let op! Sommige mensen die goed waren in de oorlog waren ook slecht! En sommige slechteriken waren ook goed! Hallo! Hie-hier! Er is geen zwart-wit! Joehoe!

Zo`n onalledaags verhaal (zeker in een grote film als deze) had meer verdiend

avatar van Wouter

Terpentine schreef:

Wie zaait er paniek dan?

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

En niet alleen een beter verhaal: ook beter oog voor details (ja, ik blijf er over zeiken Goodfella ).

avatar van elsterno

elsterno

Geweldige film! Prachtig gewoon. De zaal was gewoon stil aan het einde! 5 dikke sterren van mij!!!

avatar van cornelis

cornelis

Zwartboek Productie BV.

Is dat dus allemaal wel voldoende on topic hier?

Quentin

Ik neem aan dat alle aspecten van een produktie hier bespreekbaar zijn, zie het probleem niet zo.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik wel. Offtopic voor de film an sich. Heeft dus helemaal niks te maken met de film. Zie het eerder als gezochte negatieve reclame.

avatar van jfk8680

jfk8680

Erg overgewaardeerd. Als je een serieuze, waarheidsgetrouwe, epische film over het Nederlandse verzet tijdens WWII verwacht dan kom je mooi bedrogen uit. Het is een leuk romannetje maar volkomen onrealistisch. Een ongeloofwaardig plot, kleine irritante feiten en gebeurtenissen die simpelweg niet kloppen en af en toe volkomen onbegrijpelijk/onrealistisch gedrag van personages.

Als je een simpel, redelijk spannend popcorn filmpje verwacht dan is ie best wel aardig maar zelfs dan zeker geen topper.

Leuk om eens in de bios of straks thuis op de bank te kijken maar verwacht er niet iets zinnigs van op te steken!!

Quido

Als je nou eens voorbeelden geeft van onrealistische zaken i.p.v. enkel te verkondigen dat iets ongeloofwaardig is. Er is namelijk meer van waar dan je denkt ...

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Hoe verloopt de"box-office" van deze film, las dit namelijk

"Faillissement film Zwartboek aangevraagd"

avatar van cornelis

cornelis

Box office loopt als een dolle, maar dat heeft er niet per se iets mee te maken. De film Zwartboek kan niet failliet (misleidende titel van het artikel), wel de werkmaatschappij van waaruit de film geproduceerd is (Zwartboek Productie BV).

avatar van Reinbo

jfk8680 schreef:

Op grond waarvan zou je dat dan ook verwachten?