Genre: Thriller / Oorlog
Alternatieve titel: Black Book
Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Bekijk via CineMember
Bekijk via Viaplay
Bekijk via CANAL+
Plot Zwartboek
"To fight the enemy, she must become one of them."
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.
Rachel Stein / Ellis de Vries
Prison Guard with Baret
Gerben Kuipers
General Käutner
Notary Wim Smaal
Ook de score was niet altijd even goed, soms was hij erg mooi en dreigend maar op andere momenten had ik het gevoel naar een Indiana Jones episode te kijken(of vooral luisteren dus) en dat kan niet de bedoeling zijn geweest.
Zag de film toch vooral als een avonturenfilm, hoor.
U-96
- 2084 stemmen
Aardige en bijzonder grauwige film. Wellicht komt het omdat ik 'm in de bioscoop heb gezien, maar mede dankzij de constante oorlogsellende is Zwartboek gewoon rete-donker. Het verhaal wordt prima opgebouwd, maar nogal storend is het rekkende einde. Bij elke scène zou je kunnen denken dat het het einde zou ijn. Erg onovertuigend zijn de rollen van Sebastian Koch (Müntze) en Johnny de Mol (Theo). Carice van Houten doet het wel aardig maar niet bijzonder.
Interessante film om eens gezien te hebben maar voor mij geen film die ik snel uit de kast zou trekken.
X__Liesjj
Ik vind haar juist heel erg goed. Ik ken geen enkele actrice die beter kan acteren dan Carice Van Houten. En die huil scene deed ze heel goed en overtuigend. En bij Nederlandse actrices zijn die vaak slecht of matig. En de meeste Amerikaanse actrices hebben vaak van die fake huil scenes
Nogal een onzinopmerking. Kan tig films noemen waarin dit sterk gebeurd; Nederlandse dan wel buitenlandse...
X__Liesjj
Ik bedoelde ook Nederlandse actrice,want de meeste Nederlandse actrices acteren niet zo heel erg goed. Sommige wel maar Carice van Houten is tot nu toe wel één van de beste.
Al veel Nederlandse films gezien? Denk het, gebaseerd op deze uitspraak, namelijk niet...
Martin Bonzi
Jammer dat Verhoeven aan het begin van de film twee bloopers maakt 1. de brandweerauto komt al aanrijden voordat de boerderij is gebombardeerd en 2. de Duitsers komen al in 5 auto's aanrijden voordat de politieagent op een zacht suffig fluitje blaast. Daarna maakt Verhoeven het ruimschoots goed met een verrassend script. Ook de cast is geweldig. Thom Hoffman speelt overigens prima!
Je bent zeker nooit verder gekomen dan Zoef zoef Habibi en Costa....
Rua
Hoe kan je nou denken dat een film van Paul Verhoeven amateuristisch zou zijn?
Youri
Mooie film met dialogen die je aan het denken zetten. Alweer een film over de tweede wereldoorlog las ik in een recentie. Waarom niet over de hedendaagse terreur of de moord op Fortuyn en Van Gogh stond in een artikel. Ik denk dat Verhoeven met deze film zijn onderwerp over het Nederlands verzet in de tweede wereldoorlog wil weergeven, geen romantische verhaal met een mooi afloop. Dit verhaal zou niet in Soldaat Van Oranje passen. Dat was meer een heldenfilm. In een biografie stond dat Paul Verhoeven op zijn 6e levensjaar een bombardement heeft meegemaakt en de oorlog hem zal blijven integreren. Trouwens drie kwart van de jeugd weet niet wanneer de tweede wereldoorlog was en wat er precies gebeurde. Ik denk dat zo'n film als Zwartboek een mooi document is hoe het is om een oorlog mee te maken. Hoe reageren mensen als ze onder druk staan, in armoede leven, hun veiligheid kwijt zijn en eigenlijk niemand kan vertrouwen of niks meer hebben als familie en materialen zoals Rachel. Over de film wil ik niet teveel zeggen, ga hem nu nog in de bioscoop zien. Een echte Verhoeven film, herkenbare shots, dialogen en rauw. Voor de Amerikaanse versie zal er weer heel wat plak en knipwerk worden verricht voordat hij daar in de bioscoop komt. Alle acteurs waren overtuigend, in het verhaal werd je soms op het verkeerde been gezet, wat de spanning van de film behoudt omtrent de afloop.
X__Liesjj
Je bent zeker nooit verder gekomen dan Zoef zoef Habibi en Costa....
Ik weet niet of je het weet maar ik heb Zoef zoef Habibi nog nooit gezien en Costa 1 keer ofzo en daar acteren ze heel niet goed. Ik kijk haast nooit Nederlandse films. Want daar hou ik meestal niet zo van (Zwartboek en Stille Nacht en nog een paar zijn een uitzondering). En ik zei net dat Carice van Houten tot nu dat ze één van de beste actrices was want films zoals de De tweeling, simon, karakter en meer van die Nederlandse films die beter zijn dan gemiddeld, heb ik nog nooit gezien.
lottetje
Ik vind Carice van Houten samen met Thekla Reuten ook de beste actrice van ons land.
En ik heb wel een hoop Nederlandse films gezien.
en shoef shoef en costa vind ik verschikkelijk slecht echt heel slecht.
Onzin. En huilscenes zijn zo'n beetje de makkelijkste, zullen veel acteurs (waaronder Carice) je zeggen.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11940 berichten
Huilscenes makkelijk? Net zoals lachscenes zijn die volgens mij supermoeilijk!
mister blonde
Charles Manson
maar zonder Wouter danwel Mister Blonde te willen beledigen:
waarom zouden jullie het beide ook weten, zijn jullie acteurs?
mister blonde
Ik niet. Wouter is regisseur en zit er dus met regelmaat met zijn neus bovenop. Hij zal het wel weten, ik vind het alleen vreemd. Ik had het niet verwacht, hoewel ik ook wel eens gelezen heb, dat komische scenes moeilijker zijn dan dramatische scenes.
Maarre, je hoeft toch ook geen voetballer te zijn om een idee te hebben wat een moeilijkere manier van op goal schieten is; Met een hakbal of gewoon binnenkantje voet.
X__Liesjj
Nou dat lijk mij niet zo makkelijk. Ik weet niet wat er bij jou onder huilen valt. Maar gewoon een traantje is niet zo heel moeilijk. Gewoon even aan iets verdrietigs denken of je inleven in die persoon die je speelt. En dat is trouwens ook niet zo heel makkelijk. Voor al die actrcices lijkt het misschien makkelijk omdat ze het waarschijnlijk heel goed kunnen. Maar een heftige huil scene waar je alles bij elkaar moet huilen en als je een karakter speelt die in het verhaal niet meer te stoppen is is toch net even iets anders dan een traan over je wang.
hinie
Vind een zoen scene er vaak het belabberds uitzien!
Angrod_Pallanén
@Angrod: De meest gruwelijke gebeurtenissen kunnen op film totaal niks losmaken bij iemand. Dat is toch niet zo vreemd.
Normaal niet, maar 'Zwartboek' is een van de meest dramatische oorlogsfilms die ik gezien heb, met scènes waarbij de hele bioscoop even in shock was. Blijkbaar is het idd erg verschillend, ik las de reactie echter met ongeloof en vind het dus wel vreemd als je de door mij opgesomde gebeurtenissen niet dramatisch vind.
But that's just me.
Huilscenes makkelijk? Net zoals lachscenes zijn die volgens mij supermoeilijk!
Op commando lachen is stukken moeilijker.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11940 berichten
Lachscenes heb ik twee keer moeten doen voor figureren en het is supermoeilijk. Maar toch, op commando tranen uit je ogen laten komen...
hinie
Ligt dat ook niet aan de persoon zelf?
Ik bedoel , de een huilt gemakkelijker dan de ander, toch?
D'r zijn acteurs die het kunnen, maar lijkt me toch dat daar wel middelen voor zijn...
by_the_way
Ja van die druppeltjes dan worden je ogen prikkerig en ga je vanzelf tranen.
Ligt dat ook niet aan de persoon zelf?
Ik bedoel , de een huilt gemakkelijker dan de ander, toch?
Om tranen op te wekken zijn middeltjes. Een goed acteur doet de rest.
by_the_way
er bestaat toch ook lachgas...
Wat heeft dat hiermee te maken...

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog-film 'Zwartboek' van Paul Verhoeven donderdag op televisie

Videoland heeft drie nieuwe indrukwekkende WOII-films toegevoegd aan het aanbod

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977