• 9.378.230 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

lila schreef:

Ik vind het een beetje ondergewaardeerde film. In de bioscoop vond ik het best indrukwekkend, maar laatst weer gekeken en ik vond de film tegenvallen.

Dan zul je wel overgewaardeerd bedoelen.

Loepsaal

Zwak, het einde is ronduit potsierlijk, maar dat geldt voor meer Verhoevens.

Welke dan?

Loepsaal

Basic Instinct, gave film, maar dan het eindshot. Net dat schepje extra verknalt het.

Total Recall idem, al kan dat aan PH.K.Dick hebben gelegen.

Om op ZB terug te komen, mooi verfilmd, matig eindresultaat.

avatar van Wouter

Recall heeft een geweldig einde!

Loepsaal

In ZB had de schurk moeten ontkomen, om maar eens fijn op het regisseursstoeltje te gaan zitten.

avatar van pablopetresco

pablopetresco

Ik vond dit geen slechte film, maar dat ie op nummer 210 staat vind ik een beetje overtrokken. Andere films van Paul Verhoeven (Turks Fruit, Basic Instinct, Starship Troopers) zijn veel betere films. Zelfs Flesh & Blood vond ik beter.

avatar van Majoor Landzaat

Majoor Landzaat

Verhoeven, grote dure productie, 2e wreldoorlogfilm, dan moet het bijna wel goed zijn. Nee dus, een zwarte bladzijde in de Nederlandse filmgeschiedenis. Nu overdrijf ik natuurlijk maar het was niet goed. Waar andere recente Nederlandse films dat opgelezen onnatuurlijke Hollandse acteerwerk ontstijgen, valt Zwartboek er juist in terug. Carice is natuurlijk een prima actrice maar een relatie met een Duitser scoor je weinig punten mee. De hele opzet van Verhoeven was dan ook om te laten zien dat het allemaal niet zo zwart-wit was als wij misschien zouden denken, zo waren natuurlijk niet alle Duitsers slecht en niet alle verzetsmensen helden. Echter zit ik niet te wachten op dit soort open-deur moraaltjes in een gestuurd en overtrokken verhaaltje als dit voorgeschotelt te krijgen, en dan doel ik met name op het einde. Maak gewoon een mooie pakkende oorlogsfilm, en verwerk daar subtiel zo'n moraaltje in, ipv de hele film eraan op te offeren.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Zwartboek is zo'n film waarbij ik eigenlijk geen verwachtingen had. Simpelweg omdat ik in eerste instantie niet eens wist waar het over zou gaan. Na de inhoud te hebben gelezen, werd me wel het een en ander duidelijk en raakte ik toch wel benieuwd.

Paul Verhoeven is een goede regisseur. Dat is iets wat me al lang duidelijk was. Ik heb lang niet alle films van hem gezien maar van wat ik wél gezien heb vind ik zowel Nederlands (Soldaat van Oranje) als Amerikaans werk (Robocop) van hem sterk, op een enkele uitzondering (Turks Fruit) na. Zwartboek mag zich gelukkig bij het eerste rijtje voegen. Het is een interessante film. Films die zich afspelen in of rondom de Tweede Wereldoorlog vind ik meestal wel interessant, en zo ook deze. De settings zijn absoluut een pluspunt. Niet alleen door de locaties, maar ook de figuranten en de kleding zorgen ervoor dat het geheel er realistisch uitziet. Het acteerwerk is ook in orde. Zowel de bekendere cast zoals Carice van Houten en Derek de Lint als de Duitse cast doen het prima. Zelfs aan de rol van Johnny de Mol kon ik me niet zo storen.

Het verhaal is boeiend. Je bent benieuwd hoe alles in elkaar steekt en hoe het verder gaat lopen. Des te leuker is het als je de puzzelstukken in elkaar ziet vallen. Deze constante spanning, in combinatie met de aansluitende muziek, settings en het gedrag van de personages zorgt voor een bepaalde sfeer die de film constant bij zich draagt. Een mooie Nederlandse film dus. Er is goed nagedacht over het verhaal en de uitwerking en dat is te zien in het resultaat.

MarkFish

Het inelkaar vallen van de puzzelstukjes is veel te geforceerd. De verhaallijnen zijn wel interessant, maar het had veel beter kunnen worden uitgewerkt. Verhoeven heeft een beetje te veel hooi op zijn vork genomen. Te veel plotwendingen zijn op een gegeven moment afleidend. En de ontwikkeling van het karakter van Van Houten is heel oppervlakkig (weergegeven).

Sommige dingen zie je ook van verre aankomen. Dat Die Van Gein (Peter Blok) de boel belazert bijvoorbeeld. Dat personage van Van Houten komt daar dan achter op een moment dat je het als beetje ervaren filmkijker allang vermoedt, of weet eigenlijk.

Dat deze film (nog steeds) in de top 250 staat, is belachelijk.

MarkFish

Oh ja, en die scene dat ze haar schaamhaar verft is belachelijk en tenenkrommend slecht.

De poging om een legendarische Sharon Stone-achtige Basis Instinct-scene te verwezenlijken is faliekant mislukt!

MarkFish schreef:

Dat deze film (nog steeds) in de top 250 staat, is belachelijk.

MarkFish schreef:

Dit soort commentaar is pas belachelijk.

BBarbie schreef:

Dit soort commentaar is pas belachelijk.

Waarom is mijn commentaar belachelijk? Die scene is zo geforceerd en voegt niets toe behalve goedkope sensatie.

BBarbie

Dat je uit een film van 2½ uur een korte scène onthoudt over schaamhaar, vind ík tenenkrommend. Get a life!

avatar van NYSe

NYSe

Het is ook wel een redelijk memorabele scène. Ook Alex van Warmerdam kon zich erover opwinden: "Óf je praat tegen Thom Hoffman, óf je besteed aandacht aan je k*tje."

BBarbie schreef:

Heb jij die scene niet onthouden dan? Evenals 'de ondervragingsscene' uit Basic Instinct..?

Het is ook een scene die gemaakt is om memorabel te zijn en dat is goed gelukt, alleen wat mij betreft niet op een positieve manier. Ik gebruik deze als voorbeeld van wat ik slecht vind aan de film. Jij zegt niks behalve dat je mijn commentaar belachelijk vindt, barbie!

MarkFish schreef:

Jij zegt niks behalve dat je mijn commentaar belachelijk vindt, barbie!

Mijn eerste reactie betrof vooral jouw opmerking dat het belachelijk is "dat deze film (nog steeds) in de top 250 staat". Samen met Soldaat van Oranje is Zwartboek met voorsprong de beste film van Paul Verhoeven. Beide films hebben ook in het buitenland veel waardering gekregen en ze zijn stukken beter dan b.v. het op sensatie gerichte Basic Instinct.

En ja, ik herinner mij die scène wel, net als die van Sharon Stone in B.I. Ik vind ze bepaald niet "show stopping". Dus waarom daar nou zoveel heisa om gemaakt wordt, ontgaat mij ten ene male. Er zijn honderden films waarin geslachtsdelen en/of schaamhaar getoond wordt. Soms past dat in het verhaal, soms ook niet. So what?

BBarbie schreef:

Het gaat mij niet om het feit dat ik schaamhaar zie, het is gewoon een slechte scene die alle kanten opgaat! Wat wil zij nou? Die scene is lachwekkend ipv schokkend. Ik ben überhaupt niet gauw geschokt, maar dat doet er niet toe.

Soldaat van Oranje staat terecht in top 250. Zwartboek is minder dan Verhoevens Total Recall en ook minder dan Turks Fruit, maar dat is subjectief. En Basic Instinct vind ik ook beter. Heeft een betere spanningsboog, betere acteerprestaties en een beter gestructureerd verhaal.

avatar van Filmfan74

Filmfan74

Al meerdere keren gezien en hij blijft boeien. Carice is hier erg goed en charismatisch (jammer alleen dat er sindsdien geen Nederlandse film meer zonder haar te zien is). Sebastian Koch is ook erg goed. Bijzondere romance tussen die twee, die de film nog beter maakt.

De schaamhaar scene had voor mij ook niet gehoeven, maar is ook weer niet storend genoeg voor een hele discussis. Snollebol Ronnie vond ik wel komisch.

avatar van Quido

Quido

Filmfan74 schreef:

Ze heeft nadien nog maar in slechts zes Nederlandse films gespeeld, dus dat slaat als een tang op een varken.

avatar van Kippie.

Kippie.

Quido schreef:

Eindelijk, Quido. Eindelijk eens iemand die dít zegt.

Filmfan74 schreef:

Die discussie ontstaat door (zwak) commentaar op mijn commentaar. Kijk, met jou zou ik die discussie niet hebben gehad.

avatar van Dra. Pouke

Dra. Pouke

Zwartboek.

Als Nederlandse filmmaker kun je niks beters wensen: geweldige spelers, prachtig verhaal en indrukwekkend locaties. Waardoor is dit dan toch geen goede film?

Namelijk: Paul Verhoeven heeft gewoon geen flauw idee wat hij wil doen, maken en wil laten zien. Hij doet gewoon echt maar wat. Zonder ook maar een flikker te geven om het eindresultaat: wat eigenlijk een prachtig oorlogsepos hoort te zijn, maar dat is het verre van. Ten eerste is er totaal geen drama in de film: alles lijkt op z'n hollandias. Ik moet dan bijv. denken aan die scène wanneer die Joden worden afgemaakt terwijl ze een paar minuten eerder nog stonden te zingen: dit neem je toch niet serieus? Verder moet en zal Verhoeven ook nog wat vrouwelijk naakt in de film krijgen: Carice is een lekker wijfie, dus veel shots van haar gat graag! Dacht die ouwe viezerik zeker. En hij zal weleens beter moeten weten na een aantal mislukte Nederlandse films zoals Spetters. Nee, geloofwaardig is Zwartboek absoluut niet.

Helaas is de film audiovisueel ook bagger. Het geluid is allemaal gedaan in een studio, want blijkbaar moet Verhoeven aan zijn hart denken en niet te druk bezig zijn: jongens, als dat allemaal ter plekke was opgenomen zag het er toch veel mooier en echter uit? Maar nee, nu zitten we met al dat neppe gedoe. Jammer dat Verhoeven het allemaal vlug vlug vlug wil hebben plus zijn handelskenmerken, want dit had echt zo'n prachtige film kunnen zijn. Maar nee, het is gewoon weer de zoveelste Verhoeven film die iets over hemzelf vertelt. Nee, die Verhoeven kan naar mijn mening absoluut niet filmen nee!

Ik ben geen Verhoeven liefhebber en vind hem zwaar overgewaardeerd maar jammer dat hij zo'n prachtig concept aan zich voorbij laat vliegen. Had ik niet van 'em verwacht!

2,0

De mening van Dra. Pouke over deze film is overduidelijk..

Maar voor iedereen die door dit commentaar een verkeerd beeld van deze film zou krijgen, wil ik er op wijzen dat Paul Verhoeven voor deze film in 2007 onderscheiden werd met:

het Gouden Kalf,

de Young Cinema Award (Venetië Film Festival),

de Austin Film Critics Award en

de Capri Cult Award,

En daarnaast nog eens genomineerd werd voor onder andere de BAFTA Film Award (The British Academy of Film and Television Arts), de British Independent Film Award en andere prijzen.

Het is uiteraard Dra. Pouke’s goed recht om de film helemaal niks te vinden. Over smaak valt niet te twisten. Maar kijk en oordeel zelf en laat je niet beïnvloeden door iemand, die zelf zegt geen fan te zijn van "viezerik" (!?) Verhoeven en dus vermoedelijk al met de verkeerde bril op naar de film zit te kijken. Vooringenomen standpunten werken immer(s) troeblerend...

het Gouden Kalf,

de Young Cinema Award (Venetië Film Festival),

de Austin Film Critics Award en

de Capri Cult Award,

Meneer Barbie gaat inhoudelijk geheel voorbij aan mijn commentaar en dat van dra pouke (die een goed onderbouwd verhaal heeft) en komt aanzetten met prijzen (prijzen, so what...Titanic is ook en draak van een film) en spreekt nergens tegen wat wij zeggen. Omdt wij volgens hem bevooroordeeld zijn. Maar het lijkt mij duidelijk dat barbie een vooroordeel heeft tegen iedereen die zwartboek een slechte film vindt.

de Rembrandt Award (=de enige Publieksprijs voor Film in Nederland)

Onzin. Er is ook een special Gouden Kalf van het publiek. Die werd dat jaar gewonnen door Knetter overigens.

@MarkFish

Ik heb tegen niemand een vooroordeel.

Ik schrijf in mijn reactie op Dra. Pouke dat het uiteraard zijn goed recht is om de film niks te vinden. Dat geldt natuurlijk ook voor jou.

Maar als jij stelt "Verhoeven heeft een beetje te veel hooi op zijn vork genomen" en Dra. Pouke begint zijn commentaar met "Paul Verhoeven heeft gewoon geen flauw idee wat hij wil doen, maken en wil laten zien. Hij doet gewoon echt maar wat.", dan vind ik dat belachelijke opmerkingen, die kant nog wal raken.

Zwartboek is naar mijn mening een van de betere Nederlandse films met een goed verhaal, prima geregisseerd en goed acteerwerk. Om die redenen is de film destijds terecht gewaardeerd is met de Nederlandse Publieksprijs. Daar doet jouw en Dra. Pouke's mening niets aan af. Punt, uit.

Wouter schreef:

Dat is de bezoekersprijs van het Nederlands Film Festival.

avatar van cornelis

cornelis

Dra. Pouke schreef:

Het geluid is allemaal gedaan in een studio

Nope. Meeste dialoog is gewoon productiegeluid.

avatar van The_Freeman

The_Freeman

Een regisseur die maar wat doet zal (bijna) nooit in de prijzen vallen. Maar als je het een ruk film vind of alleen de schaamhaar scene blijft hangen is dat natuurlijk prima en daar is dit forum ook voor bedoeld.

Goede & negatieve recensies gaan prima samen op dit forum en geeft je gelegenheid om zelf de film te gaan bekijken en te beoordelen. Het heeft geen enkele zin om je druk te maken als iemand je favoriete film zit af te kraken. Mensen zijn nu eenmaal zo en vinden het leuk om alles op internet te pletteren.

Er is nog zoveel materiaal (ga maar eens praten met een paar echte veteranen of nabestaanden)om weer eens met een goede Nederlandse oorlogsfilm op de proppen te komen dus hoop ik echt dat er weer eens een getalenteerde regisseur dit op pakt en er iets mee gaat doen.