• 9.385.390 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

avatar van Liessa

Liessa

Trip Fontaine schreef:

Mioch heeft dit gepost op Planet Internet:

Zwartboek gaat woensdag in Den Haag in première in aanwezigheid van Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima.

Toch lullig als je woensdag gaat, want het is dinsdag al...

FisherKing schreef:

Wake eens op. Alhoewel dat slechte inftantiele gepost van tegenwoordig, geen reclame is voor Moviemeter.

dus voor welke krant werk jij dan?

imo zou er niet gestemd mogen worden op films, die nog niet officieel in premiere zijn gegaan

avatar van Quido

Quido

Paul Verhoeven nu op radio 1 !!

silverfaustx schreef:

dus voor welke krant werk jij dan?

Waarom zou je voor een krant moeten werken om een persvoorstelling in te lopen?

Volgens mij is het beleid dat stemmen voor release worden verwijderd, tenzij aannemelijk te maken is dat de persoon in kwestie de film daadwerkelijk heeft gezien.

silverfaustx

o ik wist niet dat dat beleid weg was...

bij "persvoorstelling" neem ik aan dat je bij de "pers" behoord

silverfaustx schreef:

o ik wist niet dat dat beleid weg was...

Wie zegt dat dat beleid weg is dan?

silverfaustx

was 'n reaktie op jouw statement

maar daar ga jij dus niet over

raymon schreef:

ja heb je gelijk in! Sorry vergeten. Maar nog Pietje Bell!!

Heb net de Making of gezien, wat een klote making of, ze lieten echt alles zien, vond dat heel jammer. Soms gewoon niet gekeken vond het jammer dan weet je weer te veel als je de film gaat kijken dan is er ook geen bal aan!!

Maar de interviews waren wel leuk, maar erg kort!

Waarom eerst een making of kijken als je de film zelf nog niet gezien hebt, dat is vragen om dingen te zien die je nog niet wilde zien.

Wat een gezeur over die 15stemmen er zal vast wel of 1 een premiere zijn geweest, of 2 een gelekte versie zijn.

avatar van gotti

Uitgelekt lijkt me sterk. Wel zijn er al 2 of 3 voor-voorstellingen geweest...

MaNiAc E

Nou dus het mogelijk geweest dat mensen hem al gezien hebben dus nu gewoon niet meer bitchen cijfers staan en de mensen zullen hem heus wel gezien hebben.

Nu nog even wachten en dan kunnen we hem allemaal zien.

cornelis

Persvoorstellingen, exploitantenvoorstelling, festivalvoorstellingen in Venetie...

avatar van miessie

miessie

Weet iemand hoe laat de premiere vanavond bij Pathe Buitenhof is?

avatar van raymon

raymon

Zwartboek NAAST PRIJZEN

De hoofdprijs, de prestigieuze Gouden Leeuw, ging in Venetie naar het chinese drama Sanxia Haoren ( Stilleven) van regieseur Jia Zhang-Ke. Met haar rol in the Queen won Helen Mirren de Coppa Volpi voor beste actrice. Beste acteur was Ben affleck voor zijn optreden als tragische tv-superman in Hollywoodland.

- Bron TELEGRAAF 10 sept

jammer maar helaas toch vet dat we waren genomineerd! We hebben wel de prijs gewonnen voor beste Internatiole film waar Brian de palma's Black Dalhia ook aan meedeed in deze catogorie.

avatar van by_the_way

by_the_way

raymon schreef:

Zwartboek NAAST PRIJZEN

[i]Venetie, zondag Paul Verhoevens ' Zwartboek' is gisteravond op het 63e Filmfestival van Venetie buiten de boot gevallen!

Ben affleck LOL hahah

anywayz jammer naja komen nog wel meer dingen natuurlijk.

avatar van basketballerke

basketballerke

Het is tegenwoordig bijna onmogelijk dat een Nederlandse film wint tegenwoordig andere films in het buitenland. Maar ja de Oscars moeten nog komen

avatar van Wouter

Behoorlijk goede avonturenfilm die zich in de oorlog afspeelt. Nee, zeker niet Verhoevens beste. Het scenario rammelt en schiet tekort; echt emotioneel of meeslepend wordt het nergens, maar de film is entertaining genoeg geworden door de regie, camera en montage.

avatar van Quido

Quido

Wouter schreef:
Vind dit juist een van de beste scenario's van Soeteman. Werd een aantal keren goed geraakt (emotioneel) en het was behoorlijk meeslepend. Weinig rustpunten en wanneer je dan eindelijk denkt om even adem te kunnen halen, wordt je weer keihard op de werkelijkheid gewezen.

Mooi om te zien ook dat je steeds denkt te weten wie de verrader is en een paar minuten later compleet onverwachts getrakteerd wordt op een 'geloofwaardige' wending die het verhaal een heel andere aanblik geeft. Heb een film zelden zo beleefd als deze. Het klopt allemaal precies.

Quido schreef:

Dat had ik allemaal niet. Uiteindelijk vind ik het jammer dat Verhoeven naar Nederland komt om zijn meest plotty film ooit te maken. Had graag meer betrokken geweest bij de personages.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Hi-Tek schreef:

Wat ook een rol speelt is dat Nederlandse films het niet zo geweldig doen bij de jongeren.

Juist doordat er te weinig reclame is waardoor de films(op troep als Costa na) niet gezien worden.

avatar van raymon

raymon

TE WIENIG aandacht ! ja mee eens voor jongeren maar voor de rest toppie nog nooit zo veel promotie gezien nu weer met de premiere elke krant meestal zelfs op de voorkant een foto. En morgen waarschijnlijk de posters en trouwens voor de jeugd is het ook op MTV moviefacts geweest. En voor het eerst weet iedereen in mijn klas dat deze ''NEDERLANDSE" film wel goed is of ze hebben er van gehoord:Y normaal als ik over een nederlandse film vertel kijken ze allemaal met een zucht aan...

Kan niet wachten tot morgen ga meteen!

avatar van Reinbo

avatar van Quentin

Quentin

Ik voor vrijdag én zaterdag (MM meeting)

avatar van Quentin

Quentin

Zwartboek.

Paul Verhoeven's new film Zwartboek was one of the three best films I saw at the festival. Classical film making in every sense of the word while still recalling enough of Verhoeven's previous work (keep an eye out for gratuitious crotch shots and close ups of bullet removal) the film basically worked for me on every level. Concerning a Jewish girl for whom nothing goes right during WWII, Carice van Houten (who was absolutely the best actress in any film of the festival) goes from one hardship to another, eventually ending up as a head SS man's dame. Why the film worked for me is the same reason I love all of Fassbinder's films: at it's core, it is about the persistance of unwavering beauty in all reaches of life (it also helped that van Houten looks and acts like a young Hanna Schygulla). Not only a great film, but a great war film as well. Verhoeven's directing is so confident and assured that his time off from film making seems to have done him a great deal of good. As more time passes since I saw it, I am starting to forget a handful of scenes although there are more than enough that were so amazing(ly beautiful, especially one in which van Houten is forced to perform at a birthday celebration in Hitler's honor, all red dress and glamour) that I cannot stop thinking about them. I am surprised the film didn't find more supporters and awards.

Aintitcool.com

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Dat is zeer goed nieuws alleen ben ik zo bang dat naar al dat lovende kritiek de film een tikkeltje tegen zal vallen. Misschien dat men iets kritiseer naar de film moet kijken zodat ik me iets minder ga verheugen op de film waardoor de kan groter zal zijn dat ik de film hoger ga waarderen. Overigens nog meer goed nieuws, op IMDB maar liefst een gemiddelde van 7,9 met 138 stemmen.

avatar van neo

neo

Reinbo schreef:

Cinerama 13.00 hier. Minuutje lopen voor mij. Vandaar

Hi-Tek schreef:

Misschien dat men iets kritischer naar de film moet kijken

Nou, uhm:

NRC

Parool

...zijn toch zeker niet onkritisch.

feanaro surion schreef:

Welcome to the real world

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Reinbo schreef:

neo schreef:

Cinerama 13.00 hier. Minuutje lopen voor mij. Vandaar

Heb mijn weekend al vol gepland

avatar van Wouter

Kan de Volskrantrecensie niet vinden online. Hoe is ie? Kan iemand die posten?