• 9.381.247 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

Barrie vd Laan schreef:

Saai, dit is de grootste onzin die je maar kan vertellen. Je kan kritiek hebben. Maar dit slaat helemaal nergens op. Juist door de vlotte dialogen zat er veel tempo in de film. Misschien juist teveel tempo. Maar dan kan je hem niet saai hebben. Wat een onzin.

Vlotte dialogen, nietszeggende bedoel je. JE VLOEKT JE VLOEKT! Acteerprestaties van deze film zijn zwaar ondermaats. In een B-film uit Hollywood wordt nog beter geacteerd. Alleen van Houten haalt een ruime voldoende. De rest is prut. Standaards spionagethrillertje, die waarschijnlijk alleen in Nederland zo zwaar overgewaardeerd wordt. Gemiddelde is echt veel te hoog voor een film als dit.

avatar van cornelis

cornelis

Als je er niets aan vindt, vind je er niets aan.

Maar toch even de feiten:

waarschijnlijk alleen in Nederland zo zwaar overgewaardeerd

- Persontvangst van deze film is in het buitenland aanzienlijk beter dan dat ze hier was (pers hier was niet zo positief).

- Bezoekcijfers hier waren veel beter (zelfs extreem hoog) dan in het buitenland tot nu toe, al doet de film het nu in de VS ook goed.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Ik snap niet waarom zwartboek nog niet in de top 250 staat op imdb.com. Er zijn films die met 3000 stemmen daar al in staan. Zwartboek heeft ruim 4000 stemmen en gemiddeld een 8. Kan iemand mij dat uitleggen.

Ché Cliché schreef:

Je haalt nu het slechtste punt uit de film om de hele film omlaag te halen. Ik denk dat de film niet overgewaardeerd wordt. Er zijn genoeg mensen die film wel op waarde kunnen schatten.

Earth schreef:

Ik vind acteerprestaties nogal van belang in een film. Gezien jou 0,5 voor de beste Nederlandse film Simon maakt het jou weinig uit

avatar van chris_

chris_

cornelis schreef:

(...) al doet de film het nu in de VS ook goed.

Hoe goed doet de film het precies?

Ché Cliché schreef:

Pff.. Als je Best of the Best beter vindt dan Zwartboek dan is de discussie gesloten. Ik vond van Simon het acteerwerk niet slecht, het verhaal stond me gewoon niet aan. Misschien ook te hoge verwachtingen (iets wat bij Zwartboek andersom ook wel kan gelden)

Earth

De dvd ligt al bij de MM in Almere. De se ziet er mooi uit, vanavond is kijken.

avatar van by_the_way

by_the_way

Earth schreef:

Ik vond van Simon het acteerwerk niet slecht, het verhaal stond me gewoon niet aan. )

Dan nog is een 0,5 belachelijk.

by_the_way schreef:

Dan nog is een 0,5 belachelijk.

Deze discussie kunnen we bij die film wel doorzetten, hier is hij wat overdreven. Ik zal hem binnenkort nog eens kijken of hij voor verhoging in aanmerking komt.

Earth

Ik heb inmiddels wat van de SE bekeken, ziet er goed uit. Wel loopt de wereld draait door mij niet synchroon. Commentaar van Verhoeven is natuurlijk als altijd zeer informatief.

avatar van bossebol

bossebol

Kan iemand mij vertellen of deze beter is als 'the Pianist' ?

Die film vond ik namelijk erg goed en je kan ze denk ik wel vergelijken.

Quido

Zijn niet te vergelijken.

Ché Cliché

The Pianist is een meesterwerkje, een film met een ziel die je bij je strot grijpt en niet meer loslaat. Zwartboek is een spionagethrillertje.

En Earth: Die film heb ik beoordeeld op jeugdherinneringen. Toen vond ik die film geweldig. Bij een herziening kan hij wellicht dalen, maar dan moet ik hem wel herzien.

Earth

Je bent net een oude plaat die blijft hangen (ook jeugdherinneringen) of mijn zoon die dramt om een snoepje. Mijn zoon is 6 en vindt bob de bouwer leuk. Zullen we maar gewoon weer genieten van de films die wewel mooi vinden? Lijkt me iets zinniger

Earth schreef:

Jammer zo'n reactie in een normale discussie. Ik zie het maar als teken van zwakte.

Ché Cliché schreef:

De discussie hoort hier niet thuis. Lijkt mij overduidelijk, we hebben het hier over Zwartboek en niet over andere films. Volgens mij is dat de indeling hier. Door er steeds op terug te komen is mijn reactie geen teken van zwakte, maar een bewijs dat ik gelijk heb. Je kunt mijn lage cijfer van Simon niet uitstaan.

Ik discussier nu eenmaal niet graag over films die ik slecht vindt. Ik vind het leuker iets te zeggen over films die wel leuk vind. Ik sluit hierbij de discussie over mijn cijfer bij Simon. We gaan weer lekker door met Zwartboek.

Earth

Om maar even door te gaan met Zwartboek: hebben al meer mensen de dvd kunnen scoren. Hier lag hij gisteren al bij de Media Markt.

En: eerste reacties: wat vinden jullie er van.

Quentin

Heb zelf de Limited Edition hier al een week liggen en die is prima. Het is wel jammer dat niet al die making of-filmpjes van de website erbij zijn gedaan, nu staan er slechts drie op terwijl er tientallen gemaakt zijn.

Quentin schreef:

Ja, erg jammer, zeker om dat ze veel inzicht geven in het maken van de film. Bij Van Leest komt er geloof ik wel een bonus dvd met nog een paar van die filmpjes, toch?

Quentin

Ja maar ook lang niet alle filmpjes, stuk of 10 meen ik.

avatar van declanoz

declanoz

Deze film film viel me best wel tegen. Het thema zou zijn dat 'goed 'niet altijd goed zou zijn en 'slecht' niet altijd slecht? Wat een gekunstelde manier om dat aan de man te brengen zeg. Totaal overbodige en verwarrende Hollywood achtige plotwendingen die echt niets toevoegen, het is duidelijk dat de heer Verhoeven nog steeds met zijn hoofd in Hollywood zit, maar goed als het publiek dat wil...

Naar mijn mening zijn er zat betere Nederlandse WOII films, zoals soldaat van oranje, de aanslag en met name de tweeling werkt het thema meesterlijk uit wat ze in zwartboek trachten te doen.

3/5

Quentin schreef:

Ja maar ook lang niet alle filmpjes, stuk of 10 meen ik.

Acht. 38 minuten in totaal. Over een (half) jaar ofzo zal er wel een Deluxe versie komen mét al die filmpjes.

avatar van SilverGun

SilverGun

SilverGun schreef:

Dus de commentaren van Verhoeven en Soeteman zijn wel de moeite waard?

Ja, die zijn uitstekend. De special edition is sowiezo erg goed en compleet. De Limited Edition is ook het aanschaffen waard, las dat die al voor rond de 35 euro in sommige winkels komt te liggen.

avatar van abeltjuh 25

abeltjuh 25

Ze zeggen dat er nog een deel van zwartboek komt, ook al kan ik me dat niet voorstellen.

SilverGun schreef:

Dus de commentaren van Verhoeven en Soeteman zijn wel de moeite waard?

Ik heb alleen die van Verhoeven gehoord, als altijd zeer interessant.

avatar van fanaat

fanaat

Zeg, nog even over dat ondertitel gedoe, ik denk dat nu de dvd eenamaal uit is het wel iets duidelijker zal zijn. Maar een aantal reacties eerder beweert de ene dat je moet kiezen tussen continu ondertiteling met alle gegevens over muziek en geluiden erbij of helemaal geen ondertiteling. En de andere beweert weer dat er alleen ondertiteling is als er Duits, Engels of Hebreeuws word gesproken. Nu vraag ik me af, wat is het nou?

Quido

Allebei mogelijk. Er staat een Nederlands ondertitelspoor op voor doven en slechthorenden (dus alles ondertiteld) en een spoor waarbij enkel de buitenlandse talen ondertiteld worden.