• 9.382.837 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

General Käutner

Notary Wim Smaal

avatar van cornelis

cornelis

Volgens mij zijn al die discussies over stemgedrag niet zo relevant. Zeker niet wanneer het om prima onderbouwde meningen gaat.

Onderhond schreef:

Had hier niet veel van verwacht, sowieso.

Wat nog steeds meer bleek dat de film te bieden had. Een hoop kleine irritatiepunten achterwege gelaten, vond ik het vooral desastreus oubollig.

Visueel is het enorm saai. Flauw, vervelend, wat verveeld. Camerawerk is niks, editing ook niet.

Van Houten vind ik ook totaal geen actrice om een film als deze te dragen. Weinig tot geen uitstraling, en valt compleet door de mand bij de dramatische scenes.

Verhaaltje vond ik niet boeiend, de muziek is uiteindelijk naast het visuele nog het grootste pijnpunt van de film. Meer dan eens aan Star Wars gedacht. Over dramatisch en zwaar opgefokt.

Vind het maar een zware mislukking. Ik doe binnenkort nog wel eens een Van Warmerdam. Nog steeds de enige NL regisseur die ik ken wiens films niet als driedeling fillertje op TV vertoond kunnen worden.

Goeie punten ? Ik kan er echt geen opnoemen. Score is er dan ook naar. Sorry.

Jaja, maar wat nou als we de Duitsers zouden ruilen voor japanners en Carice zouden inruilen voor Asano. Wat denk je daarvan?

Dat de film nog steed lelijk, saai en oubollig is, en een vreselijke soundtrack heeft. Alleen zou de lead veel meer charisma hebben. 1* dan ?

avatar van Hannibal

Hannibal

Onderhond schreef:

Dat de film nog steed lelijk, saai en oubollig is...

Maar nou nog even uitleggen waarom oubollig?

Omdat de film voor mij evengoed dertig jaar geleden gemaakt zou kunnen zijn.

Zaken als score, camerawerk en editing zijn saai, zwaar en voelen erg oud aan. Vergelijkbaar met een film als Daens, waar vorm en inhoud ook teveel met elkaar verward worden, naar mijn mening.

Onderhond schreef:

Omdat de film voor mij evengoed dertig jaar geleden gemaakt zou kunnen zijn.

Is dat niet juist de bedoeling van de film?

Kan best. Moet mij dat verder boeien ?

Domme bedoeling vind ik.

Yuma Q.

Het lijkt mij een hele mooie film anders. Zo ontroerend ook.

Yuma Q. schreef:

Het lijkt mij een hele mooie film anders. Zo ontroerend ook.

Je hebt 'm dus niet gezien. Schiet ook lekker op in de discussie.

Redlop schreef:

Je hebt 'm dus niet gezien. Schiet ook lekker op in de discussie.

Nee, die respons van jou draagt lekker bij. En vervolgens dezelfde loze respons bij twee andere films. Als je vindt dat iets niet bijdraagt aan de discussie kan je beter gewoon op andere berichten reageren of helemaal niet dan dit soort "help ik kom aandacht tekort"-berichten te posten. Bovendien, als je echt tijd teveel hebt, kijk eens een echte film

Redlop

Je hebt volkomen gelijk, ik moet maar eens een'echte' film gaan kijken. Bedankt voor deze tip. Altijd welkom.

avatar van raymon

raymon

Zwartboek op 18 in de Engelse Box office, maar de film zal nog wel iets van 1 tot 1,2 miljoen pond verdienen.

avatar van Quentin

Quentin

De film zal nog wel een tijdje draaien in het VK, maar dat zal eerder een pond of 500.000 worden.

avatar van raymon

raymon

de film heeft nu al meer dan 690.000 pond in de het ''laatje'' dus ik vind de miljoen pond geen slechte onderstelling.

AHWA

Gisteren gezien in Culemborg. De film begint op zich sterk en ik zat lang op een score van vier sterren, maar de toch weer te overdadig aanwezige muziek en het vlug afgeraffelde einde halen de film een stuk naar beneden. En Johnny De Mol natuurlijk ook.

Carice van Houten is het grootste pluspunt van de film, zij acteert erg sterk en kon de film goed dragen. De rest van de acteurs, tja, je ziet ze bijna in elke Nederlandse film.

Ik kom uiteindelijk uit op 3* Soldaat van Oranje was veel beter.

avatar van Quentin

Quentin

AHWA schreef:

De rest van de acteurs, tja, je ziet ze bijna in elke Nederlandse film.

Ja vooral Thom Hoffman, Derek de Lint en Dolf de Vries

Quentin schreef:

Ja vooral Thom Hoffman, Derek de Lint en Dolf de Vries

Nederland heeft gewoon weinig goede acteurs, maar misschien kijk ik wel te weinig Nederlandse films. Vind ze meestal ook niet sterk acteren, kan door de acteurs zelf komen, maar ook door het feit dat 'stoere' of 'heftige' dialogen in het Nederlands gewoon niet klinken. Nederlands is een suffe taal wat dat betreft.

AHWA schreef:

Gelukkig geef je zelf al het antwoord.

Nederlands is een suffe taal wat dat betreft.
Prachtige taal. Weg met die 'Amerikaanse standaard'-gedachte.

AHWA

Het Nederlands kan een prachtige taal zijn, maar vooral die tekst van Johnny De Mol is gewoon lachwekkend. Maar ook het schelden etc klinkt zo ouderwets, zo oubollig, zelfs voor een oorlogsfilm.

En ik kijk weinig Nederlandse films vanwege dat suffe taalgebruik en het feit dat Nederlandse films gewoon zelden goed zijn. Ik heb nog maar weinige echt goede Nederlandse films gezien.

avatar van Wouter

Loop je in het dagelijkse leven ook rond met 'wat praat iedereen toch weinig stoer'?

AHWA

Daar gaat het niet om. Ik zei alleen dat Nederlands zo suf klinkt in films. Films met jongerentaal even uitgezonderd.

avatar van Wouter

AHWA schreef:

Daar gaat het niet om. Ik zei alleen dat Nederlands zo suf klinkt in films.

Toch raar, want het is je eigen taal. Tja, als de dialogen niet goed geschreven en gespeeld zijn kan het, natuurlijk. Je moet je wel afvragen of je dat bij een film uit een ander land zou opvallen. Die taal ken je vast vooral uit films.

Films met jongerentaal even uitgezonderd.

Raar.

AHWA

Films met jongerentaal even uitgezonderd.

Raar.

Dat zal komen omdat de taal in films met veel jongerentaal veramerikaniseerd is en misschien ligt me dat gewoon beter. ik ben opgegroeid met dat soort (film)taal en niet met het echte ABN. Daar zal het verschil zitten. Ik scheld bijvoorbeeld niemand uit voor schoft.

avatar van neo

neo

Schoft is dan ook in de periode waarin Zwartboek zich afspeelt prima op zijn plaats. Vind dat het een nogal non-kritiek om zoiets als ouderwets aan de kant te schuiven.

neo schreef:

Het wordt ook in modernere films gebruikt.

Zoals?

AHWA

Die reactie verwachtte ik dus al. Beetje flauw.

Quido

Waarom flauw? Kom met voorbeelden, ik kan er namelijk geen bedenken (en ik zie heel wat). Zonder onderbouwing iets roepen is namelijk niet zo moeilijk.