Genre: Thriller / Oorlog
Alternatieve titel: Black Book
Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Bekijk via CineMember
Bekijk via Viaplay
Bekijk via CANAL+
Plot Zwartboek
"To fight the enemy, she must become one of them."
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.
Rachel Stein / Ellis de Vries
Gerben Kuipers
General Käutner
Notary Wim Smaal
Quido
Maar andersom zie ik het bij Zwartboek meer. 1 vernietigende recensie in The Guardian en half journalistiek Nederland gniffelt.
nou, vind niet slecht. Had slechter gekund, alleen Paul Verhoeven is bekend daar dus ik vind het nog best meevallen en die 250.000 euro is voor San Fu Malta weer een binnen lopertje.
Denk niet dat hij daar een stuiver van ziet.
De resultaten voor het eerste weekend in Engeland, valt niet tegen, valt niet mee. De film draait toch niet in heel veel bioscopen.
Voor een niet-Engelse film wel. Maar ik vind dat screen averige ook niet zo heel slecht, nee.
Evil Empire
Ik weet niet wanneer de Bafta awards worden uitgeriekt maar als hij deze wind word de film misschien beter bezocht.
Er zit toch echt een luchtje aan deze uitspraak...
raymon
Er zit toch echt een luchtje aan deze uitspraak...
hoezo, is toch zo. Men gaat eerder naar een film met een grote prijs ( ik bedeol in engeland dan met zwartboek) is overval wie een prijs wint krijgt meer aanmerking van het publiek. En voor een Nederlandse film in het buitenland is het nog belangrijker voor bezoekers aantallen. Of zie ik dit nou verkeerd en prijs doet heel veel voor een film is sommige gevallen...
Quido
Nou, ik denk dat hij het over je taal(fouten) had.
(uitgeriekt, wind)
raymon
god soms is berichtjes schrijven erg irritant je weet nooit precies wat iemand bedoeld en erdan ook nog een probleem van maken is nog erger.
Quentin
Het karakter van Derek de Lint zou overigens eerst Poters heten en de montage zou door Humphrey Dixon worden gedaan.
Weet iemand trouwens welke rol Gijs Scholten van Aschat eigenlijk zou spelen?
Quido
Weet iemand trouwens welke rol Gijs Scholten van Aschat eigenlijk zou spelen?
neo
Er werd toendertijd veel over gesproken dat Hoffman en van Aschat de mannelijke hoofdrollen zouden spelen. Moet inderdaad de rol zijn geweest die naar de Lint ging.
Adje7
Vind ik een goede film, zeker als Nederlandse oorlogsfilm. Ook is er met special effects gebruik gemaakt, uiteraard bekend bij Paul Verhoeven. Daarom ook komt deze film bij mij ook binnenkort in mijn dvd verzameling voor.
raymon
staat op 9 in de box office van Rusland, vind het toch leuk om te zien hoe de film in andere landen word ontvangen.
Leuk om te horen, idd
Had hier niet veel van verwacht, sowieso.
Wat nog steeds meer bleek dat de film te bieden had. Een hoop kleine irritatiepunten achterwege gelaten, vond ik het vooral desastreus oubollig.
Visueel is het enorm saai. Flauw, vervelend, wat verveeld. Camerawerk is niks, editing ook niet.
Van Houten vind ik ook totaal geen actrice om een film als deze te dragen. Weinig tot geen uitstraling, en valt compleet door de mand bij de dramatische scenes.
Verhaaltje vond ik niet boeiend, de muziek is uiteindelijk naast het visuele nog het grootste pijnpunt van de film. Meer dan eens aan Star Wars gedacht. Over dramatisch en zwaar opgefokt.
Vind het maar een zware mislukking. Ik doe binnenkort nog wel eens een Van Warmerdam. Nog steeds de enige NL regisseur die ik ken wiens films niet als driedeling fillertje op TV vertoond kunnen worden.
Goeie punten ? Ik kan er echt geen opnoemen. Score is er dan ook naar. Sorry.
Linn
Ik wil in tegenstelling tot Onderhond even mijn lof uitspreken over deze film! Dit is de eerste Nederlandse film die mij zeker aanspreekt. Verder ben ik nooit zo goed te spreken over Nederlandse films.
Ik vond deze film mooi omdat ook al gaat het om de oorlog er niet al te zware scenes inzitten. Deze film heeft echt een verhaal itt Soldaat van Oranje waar ik me nogal wat gruwelijke beelden van kan herinneren. Verder goed acteerwerk. Alleen vond ik Johnny de Mol er totaal niet tussenpassen als Theo, en ook geen fijn acteur om naar te kijken.
Wat verwacht je dan? van een film die in 1944 (tweede wereldoorlog is erg lang geleden) afspeeld?
Al met al een dikke 4* mooi gedaan Verhoeven!
by_the_way
Had hier niet veel van verwacht,
Onbegrijpelijk hoe je veel wat de meeste mensen goed/leuk vinden af kunt kraken. Van je reactie op deze film had ik ook niks anders verwacht, dan een 0,5*.
Linn
Ieder zijn eigen mening. Niet iedereen vind alles even goed. En wat veel mensen goed vinden kan een ander juist niet goed vinden. Dat is toch onderhand wel duidelijk? Ik ben het ook niet eens met Onderhond,(Hij zat naast me in de bios en ik zag dat hij het echt niet kon waarderen) maar laat hem zijn mening behouden net zoals iedereen die hier kan hebben.
cornelis
Persbericht Nederlands Film Festival
Utrecht, 29 januari 2007
Eerste Diamanten Film voor ZWARTBOEK
Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film hebben de Diamanten Film in het leven geroepen voor Nederlandse speelfilms en documentaires die tijdens de roulatie meer dan één miljoen bezoekers naar de bioscoop trekken. De oorlogsthriller ZWARTBOEK heeft dit aantal inmiddels ruim bereikt en regisseur Paul Verhoeven en producent San Fu Maltha nemen de eerste Diamanten Film op 31 januari in ontvangst.
Producent San Fu Maltha organiseert ter ere van de miljoen bezoekers een diner voor regisseur Paul Verhoeven, de hoofdrolspelers en een aantal belangrijke crew-leden. Tijdens dit diner dat plaats vindt op 31 januari in Rotterdam reikt Doreen Boonekamp, directeur van het Nederlands Film Festival, de eerste Diamanten Film ooit uit. ZWARTBOEK is de eerste Nederlandse film die, sinds de filmprijzen voor het aantal verkochte bioscoopkaartjes in 2001 in het leven werden geroepen, één miljoen bezoekers trok.
ZWARTBOEK, naar het scenario van Gerard Soeteman en Paul Verhoeven, is een oorlogsthriller over een jonge joodse vrouw, gespeeld door Carice van Houten, die zich aansluit bij het Haagse verzet. Om zijn zoon te redden haalt de leider van het verzet haar over om een affaire met het hoofd van de SD te beginnen. Ze wordt steeds verder meegezogen in een dodelijk web van dubbelspel en verraad.
Hoofdrollen in de film worden vertolkt door onder anderen Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn, Derek de Lint en Dolf de Vries. De film is geproduceerd door Fu Works en gecoproduceerd door Egoli Tossell Film (Duitsland), Clockwork Pictures (Verenigd Koninkrijk), Motel Films en Hector (beide uit Nederland). ZWARTBOEK is een VIP Medienfonds 4 productie in co-productie met de AVRO.
De film is genomineerd voor een BAFTA Award, de belangrijkste Engelse filmprijzen, en voor de London Critics Circle Film Award. In Venetië was de film de Beste Buitenlandse Film en op het Nederlands Film Festival won ZWARTBOEK de Gouden Kalveren voor de Beste Actrice, Beste Regisseur en Beste Lange Speelfilm.
Vanaf 26 april is ZWARTBOEK te koop op DVD en op dit moment is de film nog te zien in 50 bioscopen.
De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse speelfilm of documentaire tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1 miljoen bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.
Einde persbericht
by_the_way
Ik vraag me af hoe je zo'n mening kunt 'creeen' als deze film iets niet verdient is het wel een 0,5. Het gaat boven mijn pet dat je verscheidene 'top' films zo laag kan waarderen, t zal wel aan mij liggen.
TimD
Lijkt net of hij alles wat andere mensen tof vinden de grond in boort om zo een eigen mening te hebben.
kijkert
Niets vreemds aan. Als je een strakke eigen smaak hebt die afwijkt van die van velen, dan gebeurt het nu eenmaal vaak dat je een film 'die velen' hoog waarderen net niets vindt.
Leuk toch?
Ronnievb
Leuk toch?
Ik vind ook dat er verschillende users zijn hier op Moviemeter (dus niet per definitie Onderhond, die ik altijd wel redelijk gegrond commentaar vind geven) die films die hoog aanslaan bij een meer algemeen publiek graag een negatieve waardering geven, en dat dan extra overdrijven om op die manier het gemiddelde omlaag te krijgen. En dat dan verder gaat dan een enkele 'klassieker', zeg maar gerust de halve top 10 van de top250. Maar boven dat alles staat dat ze op zekere hoogte wel gelijk kunnen hebben, het gaat hier misschien vooral om verwachtingen en hoe je een film ingaat. Ik kan goed begrijpen dat een film als Zwartboek niet het spektakelstuk is wat je er van kan verwachten, die 4 na 700 stemmen is toch veelbelovend, niet? Volgende voorbeeld; de absolute nummer 1, the Shawshank Redemption is daar misschien vooral is gekomen door meeloopgedrag, men vindt die film hardstikke goed, laat ik ook maar een 5,0 stemmen, en niet zo zeer dat diegenen dat zelf vinden. Liever iemand die tegen de stroom ingaat , al is het met een overdreven 0,5, dan iemand die standaard 5 stemt omdat de rest dat ook doet.

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog-film 'Zwartboek' van Paul Verhoeven donderdag op televisie

Videoland heeft drie nieuwe indrukwekkende WOII-films toegevoegd aan het aanbod

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977