Close Encounters of the Third Kind (1977)
Genre: Sciencefiction / Drama
Speelduur: 135 minuten / 133 minuten (special edition) / 137 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Richard Dreyfuss, François Truffaut en Teri Garr
Gesproken taal: Hindi, Engels, Frans en Spaans
Releasedatum: 13 maart 1978
Zondag 15 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Close Encounters of the Third Kind
"We are not alone."
Roy Neary heeft een "close encounter" met een buitenaards ruimteschip. De Amerikaanse overheid komt er achter dat de aliens op een bepaalde plek zullen landen en verzint een dekmantelverhaal om het publiek op een afstand te houden. Een groep mensen, waaronder Neary, heeft echter een visioen van de precieze plek en gaan ernaar op zoek.
Roy Neary
Wild Bill
Farmer
ARP Musician
Barry Guiler
Net herzien op Blue ray. Wat is dit toch eigenlijk een schitterende film. Prachtige gefotografeerd met sterke art direction van Joe (Escape from New York) Alves.
Lekkere vertelling die z'n tijd neemt om uit te wijden in geweldige scenes die langzaam samen komen tot een verhaal. Het einde is ook na 30 jaar nog steeds verrassend, verwonderend en bijzonder schoon. Een van Spielbergs meest volwassen films. 4,5*
Yvo1983
- 1916 stemmen
Wat moet dit voorstellen? Net voor de eerste keer gezien, maar wat voor een slaapverwekkende film is dit?!? Er gebeurt gewoon niets en duuuurt veel te lang.
Normaal ben ik een alien lover, maar nee deze slaat de klepel helemaal mis!
En dan voor Spielberg, SHAME ON YOU!!
TonyMontana
Normaal ben ik een alien lover, maar nee deze slaat de klepel helemaal mis!
En dan voor Spielberg, SHAME ON YOU!!
waarom zou Spielberg zich moeten schamen voor deze film??? dit is imo één van zijn beste films...
IcU
Dan moet de sfeervolle eindscene (aankomst van aliens e.d.) jou toch wel aanspreken. Zelden is een UFO aankomst, inclusief marsmannetjes, zo prachtig in beeld gebracht.
Stephan
maar nee deze slaat de klepel helemaal mis!
Maar ja... als het kalf over de dam is, is het paard verdronken.
Drs. DAJA
In 1977 balanceerde Columbia Pictures op het randje van een faillissement. Als redder in de nood namen ze regisseur Steven Spielberg aan, die na zijn succes met Jaws twee jaar eerder, één van de meest gewilde regisseurs op dat moment was. In december van dat jaar moest hun redding, Close Encounters of the Third Kind uitkomen. Door de weinige tijd kon Spielberg niet zijn volledige idee visualiseren. Close Encounters was een groot succes en in 1980 gaf Columbia Spielberg alsnog wat geld, zodat hij z’n visie kon afmaken. Uiteraard hing hier ook een "maar" aan, zodat hij pas twee uitgaven later - in 1997 - eindelijk zijn film had. Sony heeft onlangs een drie DVD box uitgebracht met daarin alle drie de versies van de film.
Enkele verloren gewaande vliegtuigen worden midden in de woestijn teruggevonden. Een hele stam mensen in Azië begint spontaan één en dezelfde melodie te neuriën. Een enorm schip strandt op een plek waar in de verste verte geen water is en een Amerikaanse stad zit een avond lang zonder elektriciteit. Roy Neary (Richard Dreyfuss) is één van de weinige burgers die deze avond in contact komt met de oorzaak van deze vreemde gebeurtenissen. Terwijl de bevolking deze avond langzaamaan vergeet, blijft het in Neary’s hoofd zitten. Hij wil weten wat hij precies zag.
In de jaren ’70 waren er al behoorlijk wat varianten verzonnen op aanvaringen met buitenaardse wezens. Deze ontmoetingen waren meestal bijzonder negatief en pakten dan ook niet prettig uit, zoals in films als Plan 9 From Outer Space en Invasion of The Bodysnatchers. Nicolas Roegg gaf ons in 1976 een visie met veel meer realisme met z’n film The Man Who Fell to Earth. Spielberg nam het realistische aspect van ontmoetingen, gooide het idee tezamen met het science fiction ballet Star Wars in een blender, et voila; Close Encounters of the Third Kind.
Lees deze review hier verder:
Halcyon
Heb zo stilaan de behoefte om deze nog eens te herzien. Zal moeilijk worden, aangezien ik m'n dvd onlangs heb geruild. Misschien maar een nieuwe kopen? Ik twijfel, want de eerste kijkbeurt was niet bepaald een meevaller...
Heb trouwens gezien dat er een versie beschikbaar is met 3 discs en een boek. Kan iemand hier meer over vertellen?
silhoupin
Eindelijk bekeken. Verassende en toch wel originele science fiction film, die het hele sciense fiction genre in gang zette.
Natuurlijk moet de film in zijn tijd worden becommentarieerd maar dan nog, ik vind het een prachtige film met een zeer emotioneel einde.
Een mooi science fiction meesterwerk en helemaal Spielberg.
Tarkus
Prachtige SF-film van misschien wel de beste SF-regisseur ooit, Steven Spielberg.
De film is ondertussen al meer dan 30 jaar oud, en toch blijft het bekijken ervan een belevenis om nooit te vergeten.
En ook vooral omdat de film heruitgebracht is in maar liefst 3 versies.
Ik heb de Director's Cut als eerste bekeken nu, en hoewel hij in tijd weinig scheelt van de beide andere versies, zijn er bepaalde dingen aan toegevoegd die je in het origineel niet ziet, maar andere zijn dan weer weggelaten die je in de Special Edition wel ziet.
Maar wat de verschillen zijn, laat ik jullie liever zelf ontdekken.
Wat betreft deze versie ben ik zeer tevreden en ook en vooral door het sublieme geluid dat op deze DVD is geremasterd. Ik heb hem gezien met DTS en dat is echt overweldigend bij de scènes van het naderende ruimteschip of andere mysterieuze scènes.
Alles davert wat los staat in je huiskamer, gegarandeerd.
Ben toch ook benieuwd nu naar de Special Edition en dan nog eens de Originele Bioscoopversie, maar omdat de verschillen, volgens Spielberg zelf miniem zijn, wacht ik nog even daarmee.
Maar een aanrader is deze prent al jaren en is dat nog steeds.
lesamurai
Close Encounters of the Third Kind is in tegenstelling tot het andere werk van Spielberg erg origineel, bevat mooi geschoten scenes, maar daarintegen moet Spielberg naar mijn mening toch dat te overdreven Amerikaanse sfeertje eraf werken. Solyaris van Tarkovsky, Seven Samurai van Kurosawa en Paris, Texas van Wenders zijn toch ook films die een totaal eigen stijl hebben ontwikkeld en zijn ontzettend bekend omdat ze gewoon origineel zijn. Spielberg doet het ook goed en is een brilliante regisseur maar zal bij mij nooit in de top 100 staan omdat het wel een eigen stijl is (met wat originaliteit) maar het is gewoon te Amerikaans.
Phoenix
Vrij naar Theo Maassen.
Zo is het ook met deze film. Het begint allemaal nog redelijk, lekker mysterieus (schip in de woestijn) en de eerste encounters zijn mooi. Sterke art-direction en indrukwekkende schouwspellen. De aanloop naar de climax is traag, met nogal wat misplaatst comic-relief en vreemde plotholes (die drie die zomaar een militair kamp uit wandelen?
)De climax is uiteindelijk nog wel het ergst. De aankomst van de 'verkenners' is mooi inderdaad, maar dan ontpopt het geheel zich tot een soort voorstelling van de Josti-band, waarin er wat met kleuren en tonen wordt gegooid. De crafts, inmiddels geëvolueerd tot 3 grote smileys, zijn ondertussen in de lucht aan het dansen geslagen en - warempel - even later presenteren de aliens zich als een soort verstandelijk gehandicapte vorm van het Roswell-prototype. Ontzettend suf en in schril contrast met de mooi vormgegeven crafts die eerder wel voor spannende scènes zorgden.
En zo is Close Encounters of the Third Kind uiteindelijk totaal niet serieus te nemen. Het boeiende begin wordt onderuitgehaald door een veel te lichtvoetig middenstuk en een volslagen debiel einde. En dat alles ondersteund door van die typische muziek van Williams, die volgens mij nog wat noten van Star Wars had liggen.
2*. Inderdaad Theo, met deze retards hoef ik niets te maken te hebben.
maerk
Wat een meesterwerk is deze film!
Spielberg weet me nog steeds keer op keer te verrassen.
Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen, maar ik zal het kort houden. Close Encounters begint al meteen goed, temidden van een zandstormpje in de woestijn. De gehele film vraag je je dingen af zoals, Zijn de aliens goed of slecht? De film verloopt erg mooi en is spannend.
Ik was heel blij om Richard Dreyfuss in de hoofdrol te zien. Hij speelt ongelooflijk goed. De rest van de cast is ook erg goed, maar ik was het meeste onder de indruk van de kindacteurtjes. die kwamen heel erg geloofwaardig over en zijn heel goed geregisseerd door Spielberg.
Visueel is de film een pareltje. Vilmos Zsigmond levert hier prachtig camerawerk en schiet hele mooie plaatjes. De visual effects zien er ook prachtig uit, zeker voor een film van 31 jaar oud!
Het geweldige script en de regie zijn van Steven Spielberg. En deze zijn echt geweldig. Jongensjongens, wat kan die man goed regisseren.
De film is mysterieus, spannend en erg sfeervol. De muziek van John Williams zorgt ervoor dat je nog meer in het verhaal gezogen wordt.
(Alweer) een meesterwerk van Steven Spielberg. Ik doe dit niet vaak maar nu kan ik niet anders, ik geef mijn 5*!
Malick
De enige grote topper van Spielberg die ik nog moest zijn. Gelukkig had ik de special edition liggen die een ietwat andere montage kreeg dan zijn voorganger van 1977. Zo zie je Richard Dreyfuss bijvoorbeeld het schip ingaan en krijgen we meer beelden van de ‘’goedaardige’’ buitenaardse wezens te zien.
Allereerst weer een uiterst spannende eerste halfuur waar we de eerste beelden te zien krijgen van de vliegende schotels. De beruchte spanning die je bijna laat bezwijken onder je eigen stoel vervolgens krijgen we een ietwat langdradige karakterstudie die voor mij wat krachtiger mocht uitgevoerd worden. Maar als ze eindelijk op de plek terecht gekomen zijn, is de intense spanning ook weer terug onder je huid.
De typische Spielberg perikelen zoals bijvoorbeeld de onbetrouwbare autoriteiten worden hier wel heel nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. De mooiste suggestie die Spielberg wekt is nog wel dat er redding plaats vindt en de uiteindelijk verlossing nabij is. Verder vond ik de licht-en-geluidshow ademwegnemend en de muziek annex taal in de film van John Williams een machtige ervaring. De nog jonge Spielberg op zijn best.
planet_of_death
Eindelijk had ik hem dan. Vol verwachting stopte ik m in de dvd recorder. Toen de film was afgelopen had ik een voldaan gevoel. Een gevoel van overtroffen verwachtingen. De effecten zijn verbluffend, het verhaal uiterst spannend, het acteerwerk is prima en zou kan ik nog veel meer dingen opnoemen. Deze gaat hoog ik mijn top 10 komen te staan.
4,5
Donkerwoud
Het heeft me nooit zo kunnen pakken, daarvoor sprak de vriendelijke alien-insteek me niet zo aan. Misschien nog maar eens herzien...:)
Zéér goede SF met een prachtige Dreyfuss. Een van Spielberg's pareltjes.
maurice74
Erg goeie sf waarin Spielberg spektakel met diepgang combineert. De film bouwt zich heel langzaam maar zeker op.
niethie
Zelfde verhaal als met E.T, vond hem vroeger wel leuk maar het is inmiddels alweer veels te lang geleden dat ik hem zag. Spielberg zelf is nooit mijn favoriete regisseur geweest al moet ik wel toegeven dat de beste man vaak een goed gevoel voor fantasie heeft en zijn ideeen vaak goed weet te visualiseren en dat is altijd wel te merken in zijn films. Het verhaal in de film kon me ook wel boeien maar in mijn herrinering duurde het allemaal veels te lang en vond ik de finale best teleurstellend. Maar goed zoals ik al zei is het alweer jaren geleden dat ik hem voor het laatst zag en ik zal hem net als E.T snel eens gaan herzien voor een beter oordeel. Voor nu in ieder geval-
Nomak
nu op kanaal2 ^^
Inderdaad, mijn video staat aan.
JoeCabot
Pfff, hier had echt wel meer in gezeten hoor
De poster belooft een lekker sfeervol sci fi filmpje, maar het overgrote deel van dit stukje prul is gewoon een politieke thriller
. Tja, daar heb ik weinig aan.
2* dan maar, voor de cute gedesignde ufo's, die helaas veel te weinig in beeld komen.
Roodkapje
Gemengde gevoelens bij deze film. Ten eerste gebeurd er bitter weinig. Ik had meer een independence-day scenario verwacht; maar toch zie je dat deze laatste de mosterd bij close encouters gehaald heeft. Dit lijkt me meer een ET voor volwassenen; maar ook te smaken voor kinderen. Het verhaal bouwt zich zeer langzaam op naar de climax op het einde. Kunstzinnig vond ik het te smaken. Het contact tussen buitenaardsen en mensen word gewoon prachtig in beeld gebracht en heeft iets sprookjesachtig en straalt gewoon schoonheid uit. Aan de andere kant is de opbouw en camerawerk gewoon meesterlijk te noemen; op een paar schoonheidsfoutjes (die stofzuiger) na.
bob de niro
Voor het eerst na dertig jaar weer is bekeken en ik wist me er niet veel meer van te herinneren!Beetje trage film is het wel maar erg mooi in beeld gebracht.Die sterrenhemel is wel erg overdreven vind ik!goed spel van dreyfus en ook van dat kleine mannetje!3,5*
Fingquality
Lekker trage sf-film van Steven Spielberg. Erg sfeervol en ook nog een prachtige soundtrack. De uiteindelijke ontmoetingsscène is ook erg mooi en prachtig in beeld gebracht.
Niet de beste sf-film, maar wel een erg mooie.
killerfreak
gebeurt idd niet zo heel erg veel in het begin (of toch niet veel boeiends), maar het laatste gedeelte (pak laatste uur) maakt veel goed. Vergeet immers niet dat ie van 1977 is en dat de ontmoetingsscène idd zeer mooi in beeld gebracht wordt. Toch een 3,5je dus, al had ik er eerlijk gezegd nog net iets meer van verwacht
Phantasm
Deze film komt in de bioscoop meer tot zijn recht dan op de t.v.
kimberlyVD
Hier had véél meer ingezeten!
Eerst en vooral kreeg ik maar geen band met de personages.
Vooral in het eerste deel worden ze allemaal enorm oppervlakkig 'voorgesteld'. Ik kon me gewoon niet in het verhaal inleven. Het verhaal is ook heel langdradig. Als je denkt dat er eindelijk iets gaat gebeuren, wordt je teleurgesteld want uiteindelijk gebeurt er eigenlijk zo goed als niets.
Zelfs de ontmoeting aan het einde deed me zo goed als niets.
En dat is toch eigenaardig als je weet dat het thema me wel degelijk interesseerde.
Nu, ik som hier enkel de slechte eigenschappen op, maar uiteraard zijn er ook goeie, maar wat mij betreft zijn dat er toch zeer weinig.
Er waren leuke scènes bij zoals het moment dat het jongetje (ben zijn naam even kwijt) wordt meegenomen naar 'boven'. En zo zijn er nog wel enkele...
Maar toch...jammer.
YoG
Begin en einde zijn redelijk te pruimen.. dat gedoe in het midden van de film is zeer vervelend en heeft bijna niets met science-fiction oid te maken!
Het hele verhaal wordt veel te veel uitgesponnen en uitgerekt over 2 uur.

'Close Encounters of the Third Kind'-actrice Melinda Dillon op 83-jarige leeftijd overleden

Alien

Blade Runner
Thriller / Sciencefiction, 1982

Le Quai des Brumes
Drama / Romantiek, 1938
wyoming, usaindiana, usaobsessieextraterrestrial technologyevacuationblackoutflying saucersecret baselightcontact beguilementexchange speelgoedalien life-formufobuitenaards wezenvisionalien abductionvermist persoonalien contactmother shipextraterrestrial life form alien languagealien space craft questioningescapadespeculativecuriousobsessive questlife turned upside downflying shipufo sightingalien encounter desperatelightshowpotatoesextraterrestrial humanoids wondermysterious lights alien spaceshipaliensextraterrestrial capsulemoving lightshumanoid aliensecret space ufos admiringflashing lights