• 9.374.003 stemmen

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Sciencefiction / Drama | 135 minuten / 133 minuten (special edition) / 137 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Drama

Speelduur: 135 minuten / 133 minuten (special edition) / 137 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Richard Dreyfuss, François Truffaut en Teri Garr

Gesproken taal: Hindi, Engels, Frans en Spaans

Releasedatum: 13 maart 1978

Plot Close Encounters of the Third Kind

"We are not alone."

Roy Neary heeft een "close encounter" met een buitenaards ruimteschip. De Amerikaanse overheid komt er achter dat de aliens op een bepaalde plek zullen landen en verzint een dekmantelverhaal om het publiek op een afstand te houden. Een groep mensen, waaronder Neary, heeft echter een visioen van de precieze plek en gaan ernaar op zoek.

avatar van Jordy

Jordy

Best mooie film. Hij is wat traag (de eerste anderhalf uur), maar dat heeft wel als gevolg dat je goed meeleeft met de personages. Het laatste halfuur (het contact met de aliens) is erg indrukwekkend, 3 en een halve ster.

avatar van neo

neo

beetje kinderachtig,maar toch best goed.3.5 sterren

avatar van dttom

dttom

Vond het maar saai.

avatar van Blindfold

Blindfold

Ik heb volgens mij nog nooit de special edition gezien. De tune is trouwens wel erg aanstekelijk

avatar van Jerome-B

Jerome-B

Mooie klassieker! 3,5 Sterren. Die tune is erg aanstekelijk ja Zet hem is voor de gein in je phone

avatar van jedymaster

jedymaster

tune is inderdaad zeer aanstekelijk

EmDee

tune blijft idd in je hoofd zitten.

Verder heeft de film voor mij een extra dimensie gekregen doordat ik vorig jaar zelf rond de Devils Tower heb gelopen. Op de één of andere manier kijk je dan toch anders naar de film.

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Mooie film. De UFO's zijn erg mooi. En het einde is erg mooi.

Niete echt opvallend acteerwerk. Maar in het algemeen was de film vrij goed. 3.5*

avatar van Jos2

Jos2

Niet echt opvallend acteerwerk.

Kom zeg. Zelden zo een jong kind zo goed gezien.

En Dreyfuss speelde ook geweldig.

avatar van Obiwannes

Obiwannes

tja smaak verschilt. Maar ik kan niet zeggen dat ik ze geweldig vond. En dat kind...voor de 5min dat hij er in komt.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Goeie film hoor,

telkens als ik die reclame voor Zwanworsten zie, moet ik aan deze film denken (-"Hadden wij maar een gemeenschappelijke taal" en dan die aliens :"Zwààààn" en dan gaan ze fuiven en Zwanworsten vreten ... zalig slechte reclame)

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Mwa, ik had meer van dit SF-meesterwerk verw8. Vrij eenvoudige verhaallijn en over het algemeen geen opvallende acteerprestaties. Wel goede SF voor die tijd! *** mag Spielberg echter toch wel in zijn zak steken voor deze rolprent.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

T'is toch een klassieker he; leuk om te zien weer!

EmDee

Heb je hem niet thuis op video dan?

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Ik had hem op video, maar verkocht aan een filmfreak

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Ik zag 'm van de week voor het eerst (yeah, I know). Ook ik vond 'm wat tegenvallen. Het is zeker een goede sf-film op zich, maar niet het meesterwerk waar ik iedereen over hoorde praten. Ik kan me wel voorstellen dat de (mooie) special effects in die tijd erg indrukwekkend waren. Richard Dreyfuss is top.

avatar van De Knip

De Knip

Destijds was Close Encounters veel specialer. Tegenwoordig hebben we al teveel SF-films tot onze beschikking. Het is desondanks toch wel een aparte film met een matig plot mag je wel zeggen. Dreyfuss wel erg goed trouwens.

***

avatar van Jos2

Jos2

Matige plot? Prachtverhaal! En nee, de sf van nu vind ik verre van beter.

EmDee

matig plot ben ik het wel deels mee eens. Had een veel grotere climax verwacht.

avatar van Stephan

Stephan

Fantastische film die gelukkig diep ingaat op de psychologie van een Close Encounter. Misschien vinden de mensen dit saai, ik vond het erg goed geacteerd van Dreyfuss en Garr.
De muziek is voor mij nog steeds onovertroffen. (Ik heb 'de tune' al jaren op mijn cellphone)
Het allereinde van de special edition vind ik eigenlijk een kleine afknapper.
Oorspronkelijk ga je niet met Dreyfuss mee naar binnen en blijft het dus een mysterie.
Met name de eerste 20 minuten is qua tempo en set-up fantastisch!
***** 5 sterren in in mijn top 10 ******

avatar van Thraex

Thraex

Fijne film dit. Saai is een fout woord. Deze film neigt meer naar een drama dan naar een vette sf-film met flink wa actie drin. De alien op het eind, die met die hand, vinnik dan weer jammer. Evengoed ****!

BTW Leuk gespeeld van Truffaut, grappig dat ze hem ervoor gevraagd hebben!

avatar van chrystel

chrystel

Ik vind Close Encounters een meesterwerk. Zo kan science fiction dus ook, in plaats van altijd die aliens die de aarde willen veroveren... Het acteerwerk is wat minder, pfff vooral die vrouw van Roy Neary zeg! hahaha krijsen kan ze wel. Maar het verhaal is zo geweldig en zit goed in elkaar. Close encounters is eigenlijk wel mijn nummer 1 film.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

De film vond ik te traag. Zeker goede momenten in, maar veel te weinig en 'too far between'. Verder ziet hij (vooral de special effects) er nogal gedateerd uit...

Redelijk 3*

avatar van Freud

Freud

Erg matige film dit. Gaat zogezegd dieper in op de psychologie maar ik vond hem erg oppervlakkig. Kan iemand mij trouwens uitleggen waarom er enkel Amerikaanse mannen worden uitgewisseld met de aliens? Tunetje is leuk en maakt het einde draaglijk, dat voor de rest hopeloos ontspoort. De vergelijking met 2001 die in de trailer gemaakt wordt is trouwens belachelijk: dit komt nog niet tot aan de schoenzolen van 2001, ook niet qua visuele effecten. Deze film is gewoon lelijk. Het enige wat de film boeiend maakt is de vraag wat er aan de hand is met dat symbool, en de ontknoping is enorm teleurstellend. de relaties tussen de personages zijn oppervlakkig en voorspelbaar-karikaturaal, en de film gaat veel te traag zonder dat hij mooi is om naar te kijken. Bovendien is de muziek totaal ongepast bij zo`n film, de gelijkenis met de soundtrack van Batman zijn soms frappant. Het is wel een origineel idee om het contact met buitenaards leven op een meer realistische en psychologische manier te bekijken dan gewoonlijk, maar de film slaagt daar gewoon niet in.

avatar van timmermans

timmermans

De nr. 1 in mijn top tien - een meesterwerkje. Neary laat vrouw en kinderen achter op zoek naar een"hoger doel". De special effects zijn voor die tijd (1977) buitenaards goed.

Spielberg bewerkt dit tema met nog meer magie dan we van hem gewoon zijn.

De film tracht een antwoord te geven op de vraag "zijn we alleen in het universum". Of is Neary gewoon te laf om zijn verantwoordelijkheid te nemen t.o.v. zijn familie die hij achterlaat?

In ieder geval is de afdaling van het moederschip aan het einde van de film een hoogtepunt uit de filmgeschiedenis - een echte CLIMAX zaols die maar zelden te zien is in de zalen.

In 1989 was er in België (Wallonië) een echte UFO-golf met tal van waarnemingen die gestaafd werden met o.a. fotomateriaal. Daar is trouwens een boek over verschenen "Vague d'OVNI sur la Belgique" een echte bestseller. (In het Frans - weliswaar).

Een tema dat de mensheid zal blijven be- en ontroeren. Zie ook E.T. van Spielberg.

avatar van yodek

yodek

In deze tijd een film die wellicht niet veel harten sneller zal doen slaan, maar ik heb 'm gezien in de bios toe ie net uit was, en allejezus wat een indruk maakte deze film.

Tegenwoordig zal een film als Contact meer indruk maken denk ik (vooral vanwege de special effects).

Heb laatst de directors cut gezien, en vond die nogal tegenvallen, had niet het gevoel dat het bijdroeg aan de film, eerder deed het voor mij afbreuk aan de film, aangezien er zaken worden ingevuld die je beter aan de verbeelding van de kijker kunt overlaten. Maar goed, Spielberg en consorten hadden ws niet genoeg aan een paar villa's

Toch, een positieve vreemde eend in de bijt tussen al het sf-geweld, en ook nu nog de moeite van het bekijken waard.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Stem verhoogt naar 4*. Ik heb het eerste half uurtje dit keer helaas niet gezien, maar het einde vond ik zo goed dat ik een 4 meer op zijn plaats vind dan een 3,5. Ik moet elke keer ook weer lachen om de communicatie en het erg goeie spel van Dreyfuss.

avatar van Anatolia

Anatolia

yodek schreef:

Maar goed, Spielberg en consorten hadden ws niet genoeg aan een paar villa's

Spielberg zegt hierover dat hij die scènes er wel bij moest voegen (de binnenkant van het schip bijv.), omdat hij anders van Columbia niet de steun zou krijgen voor de uitgebreide versie die hij in eerste instantie eigenlijk al had willen maken.
Het is volgens mij niet makkelijk om regisseur te zijn in Hollywood. Je vrijheid wordt vaak bepaald door je distributeur (dat is Columbia toch?).

Ik heb de film dus eindelijk gezien. Helaas: het viel tegen. Ik denk dat ik gewoon niets heb met Spielberg-films uit de jaren '70 (en begin jaren '80). Jaws, E.T. en Indiana Jones beoordeelde ik ook al lager dan de gemiddelde kijker. De acteurs komen altijd zo koud en afstandelijk over bij mij. Je leert ze nooit echt goed kennen, wat vooral in een spannend bedoelde film als deze wel nodig is.
En wat me ook vooral opvalt in deze Spielberg-films: de kinderen zijn altijd zo irritant! Zo 'gemaakt' schattig...

Mijn sterren gaan vooral naar de acteerprestaties van Truffaut.

avatar van alexis

alexis

vreselijk langdradige film, alleen het laatste half uur gaat ergens over. had hoge verwachtingen, want de film is bekend en vanwege de naam, maar het viel me zwaar tegen

ET is veel leuker en spannender en de special FX lijken tenminst nog ergens op!!!

*1/2

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Film probeert abstract te zijn maar slaagt daar niet heel erg in. Leuk vermaak, destijds was het allemaal nieuw, maar ik ben opgegroeid met The-X Files en mij kon de pis er niet lauw van worden. 2.5*