Close Encounters of the Third Kind (1977)
Genre: Sciencefiction / Drama
Speelduur: 135 minuten / 133 minuten (special edition) / 137 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Richard Dreyfuss, François Truffaut en Teri Garr
Gesproken taal: Hindi, Engels, Frans en Spaans
Releasedatum: 13 maart 1978
Zondag 15 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Close Encounters of the Third Kind
"We are not alone."
Roy Neary heeft een "close encounter" met een buitenaards ruimteschip. De Amerikaanse overheid komt er achter dat de aliens op een bepaalde plek zullen landen en verzint een dekmantelverhaal om het publiek op een afstand te houden. Een groep mensen, waaronder Neary, heeft echter een visioen van de precieze plek en gaan ernaar op zoek.
Roy Neary
Farmer
ARP Musician
Barry Guiler
Insignificance
Nooit echt een knots van een film gevonden. Herkijkje bevestigt dat ook wel, al viel 't me mee. Film schiet toch voortreffelijk uit de startblokken met de vreemde vondsten op aarde, Roy's temperamentvolle gezinnetje en zijn ontmoeting bij de treinovergang. De spectaculaire lichtshow bij Jillian is zelfs buitencategorie.
Spooky ook, maar daarna slaat Spielberg een andere weg in die de schwung er uit laat lopen, waarbij het bovendien niet meer erg toonvast overkomt. Het duurt ook allemaal vrij lang eer het ´fantastische' sfeertje van daarvoor weer terugkeert, alhoewel het er niet meer aan kan tippen.
Het beste is er wel af na na Barry's verdwijning. Wat rest is een ietwat jolig avontuurtje met sympathieke sci-fi, waarbij die deuntjes een leuke eigenschap zijn. It's better than Goofy Golf, dat wel.
sofripa
Best goed, zeker omdat we hier praten over een film van 1977. 'Grote' SF spectakels waar dun gezaaid destijds. Vandaar dat deze film, ondanks de uitvergrootte sentimenten (Spielberg blijft Spielberg) best impact maakte.
SnakeDoc
Spanning in de film wordt goed opgebouwd. Op visueel gebied verdient dit ook ruim voldoende net als de acteurs.
Toch vond ik het einde behoorlijk afgezaagd maar vooral erg flauw en vaag.
Roy kust plots de vrouw die naar haar zoontje zoekt en stapt zonder enig gevoel voor medeleven naar zijn eigen vrouw en kinderen doodleuk in een ruimteschip, met als doel !?!
Ik had hem in ieder geval niet door.
Toch klein smetje op een, verder, hele prettige kijkervaring!
Akron777
Eindelijk heb ik hem gezien, nadat ik hem jaren heb uitgesteld. Ik had laatst een aantal oude Spielberg klassiekers op de kop getikt als Duel en Jaws, en sindsdien ben ik wederom gefascineerd door die regisseur. En ik kan niet zeggen dat het onterecht is, want Close Encounters is echt een grandioze film. Alles is prachtig opgebouwd: van mysterieuze ontdekkingen in de Sonorawoestijn naar mysterieuze gebeurtenissen op het Amerikaans platteland naar mysterieuze ontdekkingen in de lucht en tot slotte een prachtig schouwspel waarin alle mysterie die ondertussen sterk is opgebouwd wordt onthuld. Zeer spectaculaire beelden met prachtige special effects. De film heeft een ongelooflijk sterke sfeer, niet alleen door "Close Encounter of the Third Kind" zelf, maar ook door de hele façade die de overheid er omheen draait. Naar mijn mening toch de beste science fictionfilm, op gebied van buitenaards leven. Een van de sterke punten vind ik dat deze film buitenaards leven toont als iets neutraals of goedaardigs, niet zoals in oudere films als War of the Worlds of Invasion of the Body Snatchers. Zeer goed concept, iets wat Spielberg later nog zou versterken met zijn film E.T.
Ik ben echt blij dat ik deze film eindelijk gekocht heb, het is nu eenmaal iets wat je toch ooit gezien. Als ik echt moet uitgaan op mijn persoonlijke voorkeur, dan kan ik best zeggen dat Spielberg als regisseur de meeste sterke films heeft gemaakt. 5*
30th Anniversary edition
Veel UFO films ken ik niet, maar dit moet ongetwijfeld één van de mooiste zijn. Het mysterie, de magie, de droom van buitenaards leven. Spielberg weet de mensen op de goede manier warm te maken voor het onbekende. Qua visual effects haalden de beste specialisten het maximum uit hun kunst. Hij werkte opnieuw met Dreyfuss. Die scènes waarin hij allerlei rommel in huis gooit waarna zijn vrouw hem verlaat is een ergerlijk staaltje overacting die de film even uit evenwicht haalt. De laatste 40 minuten zijn visueel erg mooi en wat een festijn was het om dit in Blu-Ray te kunnen zien
. Close Encounters blijft trendsettend in het genre en voelt niet gedateerd aan. Heeft verder een niet al te stevig verhaal die zich nogal wat onsubtiele fantasietjes veroorlooft ( hup, weg is Roy in het ruimteschip en vergeten zijn de kinderen en de vrouw. Ook die muzikale spielereien kwamen kinderachtig over. Wie dit nooit heeft gezien... doen! 3,5*
Pierre1965
Heel slecht bekomen dit Spielberg werk.
Iemand die normaal toch wel zorgt voor vermakelijk vermaak (Jaws, Jurassic Park), mooie (Saving Private Ryan) en zelfs goede films (Schinders List).
Mijn indruk van CEOT3K; een Maandagmorgen werkje.
Huisman die vrouw en kids vergeet.
Om een reden die mij nergens echt duidelijk wordt.
Juist als je zoiets zou meemaken wil je juist je naasten, kort bij je hebben en beschermen, er voor zijn.
Het hele gedoe rond die berg is niks en strand ook uit in helemaal niks.
Waarom bouwt hij die berg na in zijn woonkamer, volstrekt idioot, zeer dom.
Moest toch geen lachfilm zijn dit...of??
Wat een simpel idee dat we met buitenaardsen via wat toontjes kunnen communiceren.
Alhoewel wat het betekend wordt dan ook alweer niet duidelijk.
Nee deze Spielberg kan ik niet waarderen, jammer het thema bied meer, veel meer.
Ach, voor sommige mensen is zelf nadenken te veel gevraagd. Die willen alles voorgekouwd en uitgelgd krijgen. Ik vond de overklaarbare 'gekte' die bij enkele personen optrad, juist een van de sterke kanten. Begrijp eigenlijk niet hoe je dat niet kunt snappen, de film begint nota bene met tal van overklaarbare incidenten.
Filmkriebel
Een 1,5* voor deze film doet me wat pijn aan het hart, want dat is echt wel onverdiend. Verhaal heeft zo zijn flauwe kantjes maar op visueel vlak is dit echt wel mooi. Het mysterie rond aliens wordt inderdaad goed in stand gehouden. Enkel Spielberg kan mensen op die manier boeien.
Pierre1965
Nee hier boeit mij Spielberg niet mee.
Ben afgeknapt toen pa Roy de hele tuin naar binnen ging gooien.
Vond dat gewoon nergens op slaan.
Kan ik lang over nadenken maar gaat niet veranderen.
Filmkriebel
Ik vond dit eerlijk gezegd ook geen al te beste scène maar er zijn toch zoveel andere dingen die wel leuk zijn aan Close Encounters
Kan je dan het visuele niet waarderen?
Juist wel, misschien wel beste scene uit de film. (zat geloof ik niet in de originele cut) Geweldige visualisatie van de obsessie en hetgeen komen gaat.
Filmkriebel
Die scène leek heel los te staan van de rest van de film. Dan ging het nog wat de komische toer op in de tuin met de vrouw die het voor bekeken houdt, en dan maar weer overschakelen naar de film.
Pierre1965
Tja dan gaan we er niet uitkomen, wat die scene betreft.
Zo zie je maar weer hoe onbegrijpelijk smaken en meningen uiteen kunnen lopen.
Op zich het fascinerende ook van films.
Maar kun jij je dan voorstellen dat je dat zou gaan doen?
Al je planten en het hekje van de buren door het keukenraam lazeren?
Kan jij je voorstellen dat er plots een schip in de woestijn ligt? En wst wo 2 vliegtuigen plots worfen terug gevonden. Of dat er op verschillende plekken in de wereld plots grote groepen mensen in gelijksoortige 'religieuze' rituelen uitbarsten?
Het is toch juist het thema van CE dat er onverklaarbare zaken gebeuren en er diverse mensen zich op wonderlijke wijze vorlen asngetrokken om naar die berg te trekken.. De een tekent m, de ander gaat m eerst bouwen, om te ontdekken wat de bedoeling is. Juist die revelatie dat hij m moet bouwen vond ik geweldig. "Op eens weet je het... "
Snap niet waarom je juist die bergbouwer nu zo gek vindt.
Pierre1965
Snap wel dat je gaat tekenen ja of in je prakje een berg gaat bouwen.
Maar toen hij het topje van zijn minispoorwegbergje afbrak, zag hij toch het licht, zeg maar.
En daarom vond ik niet alleen de genoemde scene overbodig, maar ook iets belachelijks hebben.
Tja, hij (en anderen) wordt dan ook een beetje gek. Er wordt toch ook nergens de indruk gewekt dat het hier om normaal gedrag zou gaan....
gorelover
Heb deze film nog nooit gezien, ik weet ik schaam me diep
GIster deze film op bluray gekocht voor een belachelijke prijs.
3 versies en uren aan extra's in een mooie box, boekje erbij, poster bij de frs.
Deze schitterende versie ligt in de bakken voor 2 voor 10 (gelijk ook trainspotting meegenomen).
devilsarea
De beste Sf film ooit gemaakt tot nu toe !
In ieder geval voor dat jaar en voor dat budget toen............
Ik heb deze film denk ik al een kleine 20 x gezien en nog steeds
verveelt ie niet!
Ik heb hem dan ook 5 sterren gegeven.
Net als zijn andere topper E.T
Natuurlijk zijn de films van tegenwoordig wat betreft effecten beter ,maar deze doet voor dat jaar zeker niet onder aan sommige top SF films van de laatste jaren .
Soms denk ik wel eens ...zou er geen deel 2 op moeten komen maar vaak zijn vervolg films "bagger" jammer genoeg!
Stephan
... de genoemde scene overbodig
Uiteraard niet overbodig gezien hij later als ze de echte berg beklimmen precies weet hoe ze moeten lopen. Die andere man zei nog: "I only drew the other side of the mountain", waarop Neary zegt: "You should try sculpting".
Het wordt ook duidelijk uitgelegd dat de mensen 'compelled' waren naar de berg te gaan. Dat impliceert dwangmatigheid. Past precies bij zijn gedrag.
goongumpa
Heb de film juist gezien, de eindscène is echt ongelooflijk.
witboek
Een topper onder de sf-films. Voor mij toch.
Die kinderen hebben wel veel speelgoed,
Mezno
Hoewel qua techniek een beetje gedateerd, vind ik dit één van de beste sf-ilms. Heb 'm al tig keren gezien en 't blijft boeien van begin tot 't eind.
Friac
Ik ben niet helemaal onder de indruk van deze sciencefictionklassieker. De film charmeerde en overtuigde vooral wegens zijn heerlijke eerste halfuur. Mooie sfeerbeelden (Spielberg blijft een meester in het creëren van een "suburbia"-gevoel) en een mooie spanningsopbouw met diverse mysterieuze verschijningen. Ook zat er leuke humor in de film, met name de geobsedeerde Roy die onder het toekijkend oog van de buurt allerlei rotzooi doorheen zijn keukenraam naar binnen gooit
. Echter had ik niet veel met het hele onderzoek van de Fransman en zijn team en was de film tijdens zijn tweede helft iets teveel "van hetzelfde". Ook het halve liefdesverhaaltje kwam niet goed uit de verf en kwam me een tikkeltje ongeloofwaardig over. De finale miste ondanks alle spektakel een beetje aan pure slagkracht, al waren de laatste vijf minuten van de film wel erg mooi en zeer sfeervol.
Een film met vooral een sterk eerste halfuur die vervolgens naar mijn mening een beetje inzakt. Hij komt nog weg met een nipte 3,5*, al was 3* ook perfect mogelijk geweest.
Melvin Udall
Boeiende film die het hele ufo thema net even anders belicht. Dreyfuss in vorm! Muziek is prachtig. Leuk hoor die oudere films.
K. V.
Eindelijk deze film eens gezien, maar blijkbaar heb 'k deze al eens in een ver verleden eens gezien blijkbaar, want het einde deed me niet vreemd (dat melodietje met die lichtjes). 'k Vond het geen slechte film, maar moest toch wel steeds aan ET denken
Op de doos stond er vermeld dat er een nieuw einde is dan het origineel en dat we de binnenkant van het moederschip konden zien, maar van die binnenkant heb 'k toch niet veel gemerkt.

'Close Encounters of the Third Kind'-actrice Melinda Dillon op 83-jarige leeftijd overleden

Alien

Blade Runner
Thriller / Sciencefiction, 1982

Le Quai des Brumes
Drama / Romantiek, 1938
wyoming, usaindiana, usaobsessieextraterrestrial technologyevacuationblackoutflying saucersecret baselightcontact beguilementexchange speelgoedalien life-formufobuitenaards wezenvisionalien abductionvermist persoonalien contactmother shipextraterrestrial life form alien languagealien space craft questioningescapadespeculativecuriousobsessive questlife turned upside downflying shipufo sightingalien encounter desperatelightshowpotatoesextraterrestrial humanoids wondermysterious lights alien spaceshipaliensextraterrestrial capsulemoving lightshumanoid aliensecret space ufos admiringflashing lights