• 9.378.259 stemmen

10 Cloverfield Lane (2016)

Thriller / Sciencefiction | 104 minuten

Genre: Thriller / Sciencefiction

Alternatieve titel: Ten Cloverfield Lane

Geregisseerd door: Dan Trachtenberg

Met onder meer: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman en John Gallagher Jr.

Releasedatum: 10 maart 2016

Plot 10 Cloverfield Lane

"Monsters come in many forms."

Een jonge vrouw wordt wakker na een ernstig auto-ongeluk. Ze bevindt zich in een kelder en vreest dat ze ontvoerd is. Maar haar ontvoerder - een zogenoemde Doomsday Prepper - beweert juist dat hij haar leven heeft gered van een gigantische chemische aanval en de buitenwereld onbewoonbaar is. Ze kan en wil dit niet geloven en vanaf dat moment staat haar leven in het teken van ontsnappen, ongeacht de verschrikkingen die haar buiten staan te wachten.

Howard Stambler

Ben (stemrol)

Stemrol on Radio (stemrol)

Radio Broadcaster (stemrol)

Paper girl (onvermeld)

avatar van DMF

DMF

Had hier toch meer van verwacht. Niet slecht, zeker niet, maar ik miste de constante spanning en hunkering naar meer informatie die dit verhaal met zich mee had kunnen brengen. Drie personen die al dan niet gedwongen op elkaars lip zitten in een beperkte ruimte en waarbij één personage een erg dubieuze indruk maakt, terwijl er buiten het een en ander aan de hand lijkt te zijn, daar moet meer uit te halen zijn. In een drietal scènes is de spanning wel echt om te snijden en die momenten zijn erg sterk, maar buiten die scènes kakt de spanning wat in en wordt het nergens bovengemiddeld goed.

avatar van MartMovie

MartMovie

Heerlijke film helemaal mijn stijl. Prachtig dat tussen al dat SFX en CGI geweld van tegenwoordig er ook nog films gemaakt worden waarbij acteren nog de hoofdmoot is. In de eerste driekwart van de film wordt je steeds van links naar rechts geslingerd en weet je niet meer wat je nou wel of niet moet geloven. John Goodman speelt een fantastische rol van een man waarvan je tot het laatste moment niet weet wat je nou van hem moet denken. Moet gezegd dat het laatste stukje van de film bijna op zichzelf staat en je eigenlijk apart zou moeten recenseren. En eerlijk gezegd hadden die minuten niet de lof gekregen die het deel daarvoor van mij krijgt. Al met al een aanrader die je op de fiets naar huis doet denken "Wat de Fuck heb ik zitten kijken" en dat bedoel ik met een glimlach heel positief.

avatar van Fabian123

Fabian123

Leuk concept, uitgewerkt met een aantal hele vermakelijke scènes (het namenspelletje waarbij beide partijen zichzelf bijna verraden vond ik bijv. erg geestig). Wel storend: die ruimte met het ontsnappingsluik. Waarom zou John Goodman daar überhaupt een luik plaatsen? En hoe komt dat slot daar aan de binnenkant te zitten? Goodman was zelf te dik voor de ventilatieschacht, de enige manier om daar te komen. Dat de wereld aangevallen bleek te worden door aliens verraste me totaal niet (vanwege titel en JJ Abrams die er een groot mysterie van maakt, zoals ook aangegeven in Filmtotaal-recensie), maar vond het wel weer sterk dat Goodman wel ook echt een psychopaat blijkt te zijn. Uiteindelijk niet zo'n verrassende mindfuck als ik had gehoopt, maar wel nog steeds een hele vermakelijke film.

avatar van SouthParkFan

SouthParkFan

Net als de rest van de wereld was ik verrast toen deze film een paar maanden geleden schijnbaar vanuit het niets werd aangekondigd. Best opmerkelijk dat zoiets tegenwoordig nog mogelijk is, maar des te beter. Zo zie je maar weer dat het absoluut niet nodig hoeft te zijn al je troeven te spelen in de >3 trailers die tegenwoordig gebruikelijk zijn (denk Marvel/DC).

En blij verrast was ik ook door deze film, omdat je er min of meer ingaat met slechts de kleine synopsis die hierboven staat en hetgeen je zelf oppikt uit de trailers die wel zijn vrijgegeven. Wat volgt is een film die behoorlijk fluctueert. Voor het overgrote deel nagelbijtend spannend, bij momenten juist tergend. Het grootste gedeelte is echter wel (behoorlijk) fijn.

Het grootste probleem met deze film is hoe Michelle telkens zo snel een uitweg weet te vinden. De eenvoud en snelheid waarmee zij oplossingen verzint voor de meest penibele situaties is bewonderenswaardig, maar in mijn optiek soms te gemakkelijk. Aan de andere kant is het ook wel eens fijn om een protagonist te hebben die de film niet extra spannend wil maken door een complete kluns te zijn.

Wat overblijft is, naar mijn mening, een erg geslaagde film. Vanaf het begin heb je suspense en mysterie. Het moment van de auto-crash zit er aan te komen en daarna ontwaakt Michelle in de schuilkelder van Howard. Vanaf dat moment zit je toch wel in een behoorlijk claustrofobische achtbaan van wikken en wegen. Allereerst lijkt alles een complete grap en komt Howard over als een volslagen gek die iemand aan de ketting legt in zijn bunker voor zijn eigen plezier. Dan gebeuren er toch dingen die Howard en zijn overtuigingen in een ander daglicht doen staan (zelfs nu, na het zien van de film weet ik nog niet helemaal wat ik van hem moet denken) Daarna rolt het balletje weer de andere kant uit en zo gaat het een groot gedeelte van de tweede akte door. Scènes waarin de karakters overkomen alsof ze van elkaars plannen op de hoogte zijn, zetten je dikwijls op het verkeerde been en zijn zeer vermakelijk. Een erg onderhoudende film met veel onderhuidse spanning.

Dan komt de derde akte en ik kan me voorstellen dat de film hier voor mensen toch een klein beetje ontspoord. Hetgeen buiten aan de hand is, wordt door middel van een intense en plotselinge actie scene duidelijk gemaakt en de uiteindelijke oorzaak kwam bij mij toch niet echt als een verassing. Een groot wtf-moment bleef helaas uit. Deze akte voelt echter te snel en afgeraffeld aan en lijkt haast afkomstig uit een andere film. Voor mij werkte het echter wel en ook het einde met de afslag naar Houston was leuk gevonden. Mooie boog voor onze protagonist.

John Goodman en Mary Elizabeth Winstead (wonderschone dame) stelen de show in deze film en leveren beide een top prestatie af. John Gallagher doet het ook verdienstelijk, maar uiteindelijk draait het gewoon niet om hem. Hij is slechts het helpende handje van de protagonist. De score was ook prima en dreef de suspense behoorlijk op in een aantal scènes.

Ik heb me gisteravond prima vermaakt in de bioscoop, samen met de tien anderen in de gehele zaal. Toch jammer dat niet veel mensen lijken te weten van het bestaan van deze film. Hij verdient echt wel meer vind ik. Al met al een meer dan geslaagde film met slechts een paar kleine minpuntjes. Na afloop zat ik zelf te denken aan een 9. Nu een dag later lijkt 4,5 toch wat aan de gortige kant, maar naar mijn mening is een 4 juist weer te karig. Vandaar een kleine 4,5. Mijn eerste review dit. Please go easy on me.

ps.
Toch nog iets, de naam Cloverfield. Ik weet niet waarom deze film ook die naam in de titel heeft. Volgens mij is er helemaal niks wat deze twee films moet verbinden? Het enige wat ik kan bedenken is dat hetgeen in Cloverfield uit 2008 gebeurt, ook een onderdeel is van hetgeen in deze film allemaal gebeurt? Zeker gezien het einde van die film. Als je beide namen voor beide filmtitels gebruikt, schep je toch verwachtingen en ook al gaven de trailers voor deze film toch al wel aan dat het absoluut niet een tweede Cloverfield zou worden, kan men er van uit gaan dat het zich dan wel in hetzelfde universum afspeelt door het gebruik van die naam. Enfin, dit zal de toekomst moeten uitwijzen.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Moet je de originele Cloverfield hebben gezien om deze te kunnen waarderen? Of is het als losse film ook genietbaar?

avatar van DMF

DMF

Zwolle84 schreef:

Het origineel bekijken hoeft absoluut niet.

avatar van freek_93

freek_93

DMF schreef:

Het origineel bekijken hoeft absoluut niet.

Wel zeer zeker een aanrader om hem te bekijken! Zeer goede film.

avatar van The Oceanic Six

SouthParkFan schreef:

Mijn eerste review dit. Please go easy on me.

Ga zo door zou ik zeggen.

Al skip ik je spoilers even tot ik de film ook heb gezien

avatar van Shinobi

Shinobi

"How do you know that this is real?"

Het is knap hoe J.J. Abrams en consorten dit project zo lang geheim hebben kunnen houden en plotsklaps twee maanden voor de release met een teaser trailer zijn gekomen.

'10 Cloverfield Lane' is een spin-off waarin je lange tijd in het ongewisse wordt gelaten; het uitgangspunt lijkt bedoeld te zijn voor een ander type film. Daarom is het in mindere mate jammer dat de titel al vrij veel verklapt. Desondanks heeft debuterend regisseur Dan Trachtenberg een aantal leuke verrassingen in petto.

Het mooie is dat deze film een totaal ander pad bewandelt t.o.v. het origineel, waardoor het geen herhalingsoefening wordt. De pacing is namelijk rustiger van aard en men leunt meer op een gedegen spanningsopbouw. Doordat je als kijker nooit goed weet wat waar is of niet, wordt er slim gespeeld met het psychologische aspect. Bovendien zorgen de spaarzame hints ervoor dat de beklemmende sfeer zorgvuldig behouden blijft.

Het sterke spel van de cast creëert een bepaald kat-en-muisspel, met voorop het personage van John Goodman wiens intenties getroebleerd overkomen. Op deze manier wordt er langzaamaan gewerkt naar het - voorspelbare - slot waar de registers eindelijk opengetrokken worden. De climax komt misschien een beetje abrupt, maar het werkt naar behoren. Overigens levert Bear McCreary wederom een toffe score af.

Al met al een intrigerende spin-off die naar meer smaakt. Voor de beste ervaring is het aan te raden om hier zo blanco mogelijk in te gaan.

4,0 Sterren.

avatar van Curry

Curry

Erg rustig gisteravond, de meerderheid kwam voor Rokjesdag in de zaal naast ons (gelukkig achteraf), gelukkig ook geen joelende tieners met telefoons want bij deze film heb je de aandacht goed nodig.
Je hoeft niet lang te wachten, want je wordt snel de film ingezogen.
De jonge Michelle komt in een beklemmende situatie terecht waar niets is wat het lijkt.
In een soort cel ontdekt ze dat ze door een semi-bezetene Howard wordt verzorgd.

Deze 10 Cloverfield Lane heeft vooralsnog amper iets met de originele Cloverfield te maken, ik zie hier een mini-parallel met the Blair Witch Project en de (belachelijke) opvolger Book of Shadows, naamsbekendheid zegt niks, alleen is 10 Cloverfield Lane wel een heel geslaagde film op zichzelf.

De film is vrij zenuwslopend al heeft John Goodman wel flink wat sterke one-liners die de lachspieren laten werken. Ben me wel een paar keer flink kapotgeschrokken: het schot op Emmett, de autocrash in het begin en de "mini-Clover" uit het maisveld omdat ik niet wost wat te verwachten eenmaal buiten

Deze film is zeker niet geschikt voor mensen die van dichtgemetselde vragen houden, want net als bij Cloverfield is er geen uitleg voor wat er was, is en komt

avatar van Dav91

Dav91

Zeer goeie film sommige zullen niet dol zijn op de laatste minuten van de film maar ik vond de film van het begin tot het einde helemaal geweldig

avatar van Filmfan69

Filmfan69

Een film met twee gezichten

Eerste deel top

Maar het lijkt wel of de laaatste 20 minuten er een totaal andere director aan het project was gezet.

Helaas totaal over the top

En niet passend bij het eerste deel van deze film dat zo goed begon en waarin de spanning zo goed werd opgebouwd

Daarom eerste deel 4 sterren

Laatste deel flut max 1 ster

Dus vandaar 2.5 sterren

avatar van m1701

m1701

Gewoon goeie film. Twist erin was super. Geeft vrij baan aan een vervolg!

Kom maar op met t vervolg!

avatar van freek_93

freek_93

“I accept your apology”

Sinds deze trailer een paar maanden geleden online kwam, was ik helemaal gehypet voor deze film. Trailer was geweldig en liet een heel mysterieuze sfeer zien. Hetgeen ik nou zo goed vond aan het geweldige Cloverfield. Echter bleek al snel dat dit niet een direct gevolg zou zijn, maar zich zou afspelen in de wereld van Cloverfield, ofwel “Cloververse”. Toch bleef ik benieuwd naar deze film en had ik er onwijs veel zin. Zaterdagavond was het zo ver. Samen met een vriend, die eigenlijk net zo gehypet was als ik, gingen wij naar deze film.

Het begint met een hoop verwarring, een schrikmoment en de stem van Bradly Cooper. (hoezo heeft hij zijn stem voor zo’n kleine rol uitgeleend aan deze film?). Lekker begin! Vervolgens speelt de film zich volledig af in een bunker, die gebouwd is door doomsday prepper Howard, gespeeld door John Goodman. Hij heeft het leven gered van Michelle. Zij wordt wakker in de bunker van Howard.
Een film die zich grotendeels afspeelt in een bunker. Klinkt als een enorm saai concept. Toch niet. Wat is dit ontzettend goed uitgewerkt. Op geen moment verliest deze film haar spanning. Het ene moment geloof je Michelle, dan sta je achter Howard en dan denk je: “heeft Michelle niet toch gelijk?” Echt heel goed gedaan. En een dikke pluim voor de acteurs, want die zetten ook een puike prestatie neer. Vooral John Goodman, wauw, wat zet die man een enorm goede rol neer. Zijn gezichtsuitdrukkingen, manier van praten en manier van doen is echt ontzettend goed gespeeld. Ik kon af en toe ook wel lachen om zijn gezichtsuitdrukkingen en verscheidene opmerkingen.
En de manier waarop Emmet wordt weg gewerkt. Dat was best heftig, maar oh zo goed gedaan!
Dan komen we natuurlijk bij het laatste deel van de film. Ik verwachtte nog wel het een en ander, aangezien ik wist dat deze film zich in het Cloververse afspeelt. Ik had al zo’n vermoeden dat Cloverfield zelf niet op zou dagen. Gelukkig is er wel iets anders. ”Monsters come in many forms”. Ook dit is goed gedaan. Het heeft de film een goed einde gebracht. Echter had ik wel gehoopt op meer antwoorden. Ik zit nu met meer vragen opgescheept. Wat voor mij deze film wel echt super goed maakt. Het mysterieuze gedeelte wordt net zo goed in deze film uitgewerkt als in Cloverfield zelf. Ik vond de laatste scenes geweldig. Het brengt toch iets anders mee, naast alleen de spanning in de bunker zelf. Ik hoop dat alles in een mogelijk vervolg wat meer aan elkaar geknoopt wordt.
Terugkomend op: ”Monsters come in many forms.” Ik denk niet dat dit zozeer slaat op de nieuwe monsters. Het slaat misschien wel meer op Howard, dat hij ook een monster is. Want de waarheid is niet boven water. Wat heeft hij gedaan met Megan? Was Megan niet zijn vervanging voor zijn weggelopen vrouw en dochter. En nadat Megan meerdere ontsnappingspogingen gedaan heeft, dacht hij, ik kan haar niet laten gaan. Zij gaat naar de politie. Dus heeft hij haar in dat vat gegooid. Toen moest hij natuurlijk opzoek naar iemand anders. Komt hij Michelle tegen bij het tankstation. Denkt dat is wel een leuke vervanging van mijn dochter en Megan. Rijdt haar aan, neemt haar mee en met wat toeval en geluk breekt nu wel de hel los boven de grond. Echter is daar nog wel Emmet. Maar nadat hij weggewerkt is, zegt Howard tegen Michelle: “nu zijn wij met zijn tweeën. Een nieuwe familie. Zo had het altijd al moeten zijn.” Klinkt creepy, klinkt alsof hij inderdaad een plan had.. Hoewel ik denk dat wij hier geen officieel antwoord op zullen krijgen, blijf ik hopen dat we er ooit achter komen wat hier er werkelijk gaande is.

Uitstekende film. Eentje die ik zeker nog een keer ga kijken. En een die ik ook zeker aan iedereen die van een goede thriller houdt aan kan raden! Je hoeft zeker niet Cloverfield gezien te hebben, om deze te zien. Kijk uit naar een mogelijk vervolg, al dan niet aansluitend op deze film, op Cloverfield of op een nieuw verhaal in het Cloververse. Ik wil meer!

Oh en mijn buurman is net zo enthousiast als ik. Mooi samen nog even wat mogelijke theorieën doorgenomen na de film!

avatar van -aad-

-aad-

Zoals gezegd is het eigenlijk een film die in twee delen is verdeeld. Het overgrote deel 80-85% is een goede thriller, zonder veel special effects, die je goed elke keer op het verkeerde been weet te zetten en zelfs aan het eind ruimte voor interpretatie overlaat. Het laatste stuk lijkt er een beetje bijgegooid, omdat het voor J.J. Abrams wel goed uitkwam, ook al vind ik het wel een prima eind (hier en daar wat onlogische dingen, maar wel OK. Ik ben het verder grotendeels eens met voorgaande reviews.

Wat betreft de titel en voorganger Cloverfield (die hoef je zeker niet gezien te hebben), ik weet niet of het echt spoileren is:
De titel heeft mij overgehaald om er heen te gaan, ik zat al tijden te wachten op een vervolg, maar die titel is gelijk het grote probleem van de film. Als liefhebber van Cloverfield zit je eigenlijk te wachten op het monster, maar het is helemaal geen monster-movie (gelukkig was mijn verwachting getemperd door het verhaal dat het geen direct vervolg was). Mensen die niet van monster-movies houden zullen door de voorgeschiedenis misschien niet zo snel hier heen gaan, terwijl ze dan juist een best goede thriller missen.

Goede film die door het grote publiek niet wordt opgepikt lijkt het. Afgelopen zaterdag in een grote zaal om 21:30 denk 3/4 gevuld. Wat mij betreft echter een aanrader om als thriller te gaan zien. De film maakt me ook wel benieuwd naar deel 3. Het lijkt in ieder geval geen standaard film-serie te worden.

Edit: Zoals gezegd moet je hier eigenlijk zonder al teveel voorkennis ingaan. Dit is gelukkig weer eens een film waarbij in de trailer weinig wordt verklapt (maar nog beter eigenlijk om die ook niet te zien).

avatar van canton75

canton75

dit was me eerste Imax film een geweldige ervaring rijker maar wat me opviel was snelle camera bewegingen waren haperend wazig, of het aan de film lag of anders dat weet ik niet.

en de film zelf was leuk en het laatste stuk heeft mij naar alle verwachtingen overtroffen en had zo'n einde ook gezien de hele film totaal niet verwacht ik zeg zeker de moeite waard om te kijken

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Goede film, maar de laatste 10 minuten hadden echt niet gemogen! Zelden zo'n slechte omschakeling meegemaakt! Hoe kun je zoiets verschrikkelijks verzinnen? Dat is nog best een prestatie eigenlijk! Heel erg zonde! Ik kom hier straks op terug met spoilers.

Oké los van het einde is het een goede film. Op momenten wel traag en nietszeggend, maar ik ben tevreden. De acteurs overtuigen. John Goodman is absoluut de sterkste. Er hangt een mysterieus laagje rondom het personage van Goodman en ook hetgeen wat er buiten aan de hand is, blijft lang onduidelijk maar uiteindelijk is er geen overduidelijke link met Cloverfield (2008) en ergens vind ik dat wel jammer. En ik denk trouwens dat weinig mensen de stem van Bradley Cooper herkent hebben.

Tot slot nog even dat bullshit einde! Als Michelle eenmaal buiten is, gaat het op alle mogelijke manieren fout met de film. 1. Een soort penis-alien met matige CGI. 2. Een alien-ship met een mond die steeds open en dicht gaat?!! 3. Michelle die met auto en al wordt gegrepen door de tentakels van dat ruimteschip en er toevallig een fles wijn, een aansteker en een krant aanwezig zijn in de auto en Michelle meteen op het idee komt er een molotovcocktail van te maken en deze in de mond van het ruimteschip gooit en het ruimteschip hiermee uitschakeld! Vervolgens maakt ze (nog aanwezig in de auto) een vrije val vanaf een metertje of 15 en ze raakt niet eens gewond! En dat allemaal in 10 min! Dit verzin je met je vrienden terwijl iedereen stoned is! Je hoort weleens verhalen dat er bij mensen het verkeerde been wordt geamputeerd omdat ze het verkeerde been gemarkeerd hebben. Bij 10 Cloverfield Lane lijkt het wel alsof ze per ongeluk het lijstje met afgekeurde ideeën hebben gebruikt voor de laatste 10 minuten! Stel, Michelle komt buiten en ze beseft dat er inderdaad iets vreselijks is gebeurd en ze wellicht achteraf veiliger was in de schuilkelder. In de verte ziet ze bijvoorbeeld het grote wezen uit Cloverfield lopen en klaar, afgelopen! Met zo'n einde had ik absoluut geen enkel probleem gehad!

avatar van Yugnav

Yugnav

Erg genoten van deze film! Wat een acteerprestatie van Goodman. Echt een genot om naar te kijken. De twist op het laatst had ik wel verwacht door de naam van de film en J.J. Abrahams als producer. Maar desondanks nog erg leuk gedaan.

avatar van Pasadena

Pasadena

Even geen recensie, maar een pre-censie. Ik moet hem nog gaan kijken namelijk. Het origineel vond ik echt goed, heerlijk spannend en door de manier van filmen word je één met hetgeen men overkomt.

Dit is een andere invalshoek en ik verwacht ook geen enorme overeenkomsten. Het was alleen die naam in de titel die ervoor zorgde dat ik interesse kreeg. Na alle recensies hier en de cijfers op ook IMDB, de teasertrailer en de verhalen, begin ik toch wel enorm nieuwsgierig te worden.

Kortom, snel naar de bios.

Eerst vandaag of morgen nog even Cloverfield kijken, gewoon om even in dat soort sferen te komen. Over een aantal weken zal ik verslag doen van 10 Cloverfield Lane.

Zin in.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik heb Cloverfield dezelfde dag (vooraf) nog even opnieuw gekeken, maar dat had geen enkele meerwaarde m.b.t. 10 Cloverfield Lane! Wel een erg goede film natuurlijk, dus vervelend was het niet!

avatar van Pasadena

Pasadena

JacoBaco schreef:

Ik heb ook Cloverfield dezelfde dag nog even opnieuw gekeken, maar dat had geen enkele meerwaarde! Wel een erg goede film natuurlijk, dus erg was het niet!

Ja snap ik, het is meer dat ik doordat deze film uitkomt gewoon zin krijg om Cloverfield weer eens te zien. Gewoon zin in zo'n spannend sfeertje. Cloverfield is zo'n film die ik elk jaar wel weer kan kijken.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Goed begin. Sterk middenstuk. Dom einde.

Ten eerste fijn dat in een tijd waarin films al tien jaar van te voren worden aangekondigd, deze film 'ineens' verscheen. Net als de marketing van de eerste Cloverfield was dit ook slim gedaan. Je gaat de film zo onbevangen mogelijk in en dat is zeker in het geval van 10 Cloverfield Lane goed, als je als kijker geen idee hebt wat je kan verwachten. Want de film speelt erg sterk met de verwachtingen van de kijker. Het hele spel, waarin je samen met het hoofdpersonage gelooft in én twijfelt aan John Goodmans personage, is erg goed uitgevoerd. Goodman speelt een ijzersterke rol; soms intimiderend, soms sympathiek. Dat levert geweldige suspense op, zeker naar mate de spanning tussen de drie personages in de bunker steeds hoger oplopen. Het is de eenvoud waardoor je geregeld op het puntje van je stoel komt te zitten.

Tot de laatste 15 minuten, waar echt de meest bespottelijke keuzes worden gemaakt. Het einde was prima geweest als Winstead was ontsnapt en een simpel shot aangaf dat Goodman misschien wel gelijk had; een flits in de wolken, een grom of een blik van Winstead. Dat was meer dan genoeg geweest en helemaal in toon met de film. In plaats daarvan verandert de film in de laatste paar minuten ineens in een soort Signs/War of the Worlds van Michael Bay, waarin Winstead vlucht voor Dreamcatcher-achtige wormen en vervolgens als een Chuck Norris met een fles wijn een torenhoog lelijk CGI monster laat ontploffen. Geen idee wie dat bedacht heeft, maar het oorspronkelijke einde voor de film klonk dan toch vele malen beter. Het maakt 10 Cloverfield Lane een sterke, simpele en effectieve thriller, maar helaas met belabberde laatste minuten.

3,5 sterren.

avatar van Gallu

Gallu

10 cloverfield lane, heerlijk vermakelijke film.

Spanning van begin tot eind, goed acteerwerk. Verwacht geen spektakel film zoals cloverfield uit 2008 want dan kom je bedrogen uit. Maar juist door zijn soberheid en trage spanningsopbouw en mindfuck geeft deze film een hele andere demensie aan het: niet wetende wat er gaande is.

Ik vond het einde eigenlijk wel hilarisch. Lekker groots en slapstick en hier kwam de humor even om de hoek kijken: serious?, fuck!!!??

hoewel ik wel moet toegeven dat deze film zo,n einde eigenlijk niet nodig heeft. Daar is de film te goed voor! Een eind met een groot vraagteken was misschien meer op zijn plaats geweest.

Kan mij het schelen gewoon een" 5 sterren....BAM

avatar van Flitskikker

Flitskikker

"I accept your apologies"

Lekker filmpje.

De film begon rustig en het duurde even voordat ik er goed in zat. Daarna wordt de spanning geleidelijk aan steeds verder opgevoerd. De gebeurtenissen waren zo dat je steeds iemand anders geloofde. Eerst dacht je dat Howard een psychopaat was, maar die gehavende vrouw aan de deur leek zijn beweringen te staven. Tot Michelle de spullen van Megan aantreft... enzovoort. Een vleugje humor hier en daar deed het ook goed.

De montage en de soundtrack vond ik erg goed. Vooral die stukjes waarbij het geluid volledig wegvalt geven een sterk effect. Ook de "schrikeffecten" waren sterk. De crash in het begin en de geweldige scène waarin Emmett wordt afgeknald waren heerlijk onverwacht. Ik verwachtte nog een mega-explosie van de bunker, maar die liep uit.

Dan het laatste gedeelte. Ik snap dat dat niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Ik had van tevoren de originele Cloverfield gekeken, dus ik was al berekend op monsters en dergelijke.
Ik vond het best wel wat hebben, maar het leek wel een beetje afgeraffeld. Michelle die het makkelijk lukt om uit de klauwen van het monster te blijven. Het gasmasker dat alles helemaal tegenhoudt. Toevallig de ingrediënten voor een molotovcocktail in de auto heeft liggen. En daar waar tanks, raketwerpers en zelfs het platbombarderen van een heel stadsdeel niet genoeg waren in de eerste film, was hier een brandende wijnfles genoeg om het monster krijsend tot ontploffing te brengen.
De ontvoerings-/incest(?)zaak die aan het licht was gekomen werd daarnaast totaal overboord gegooid. Zo bedoeld of toch niet helemaal goed uitgewerkt? Ten slotte vond ik het einde net iets te cheesy, maar laat wel ruimte over voor een nieuw deel.

Kortom: het eerste gedeelde deed zijn werk goed. Het tweede gedeelte kon mij ook zeker bekoren, maar riep toch een aantal kritiekpunten op. Desondanks heb ik me wel gewoon vermaakt, en dat is voor mij het belangrijkst.

8/10

avatar van jipt

jipt

Deed me vooral denken aan The Divide die ik stukken beter vond. Laatste 10 minuten is net in te groot contrast met het voorgaande en wordt (helaas) al door de titel verklapt. Pattriotistische einde had ook niet gehoeven.

Heb me desalniettemin toch wel goed vermaakt. 3*

avatar van tbouwh

tbouwh

Jammerlijke laatste 10 á 15 minuten, die de film voor een groot deel toch wel verpest bij mij. Tot dan een heerlijke thriller met vooral een fantastische John Goodman en een prettig mysterieus sfeertje. Duidelijk de hand van Abrams, in alles deed me dit denken aan the Hatch en de Swan (Lost). Ging met een duidelijk dubbel gevoel de bioscoop uit. sterke thriller, anti-climax. Zonde!

avatar van El ralpho

El ralpho

What to Expect When You're Expecting

Compleet uit het niks werd korte tijd geleden 10 Cloverfield Lane aangekondigd. Mijn interesse was meteen gewekt. Cloverfield beoordeelde ik met 4 sterren en daarnaast zag de trailer voor deze ''bloedverwant'' er heel interessant uit. De film begon overigens ook best interessant, en had daarnaast ook een aantal pakkende scene's. Het gaat echter fout in de finale als de film opeens War of the Worlds 2 probeert te zijn, met zijn inspiratieloze alienschepen. Heel de finale voelde overigens compleet waardeloos aan en ik ga er dan ook geen doekjes omheen winden: deze verkrachtte en verpestte voor mij de hele film. Het stikt hier van de waardeloze CGI, ongeloofwaardige confrontaties en bovendien schittert hier de inspiratie in zijn afwezigheid.

Ik probeer de film zoveel mogelijk als een tweeluik te bekijken, en over het eerste deel was ik dan ook nog wel redelijk te spreken. ''redelijk'' kan ik echter tussen aanhalingstekens plaatsen want er was hier sprake van veel te veel toevalligheden en eveneens gebeurtenissen die gewoon te drastisch waren zoals het neerschieten van Emmet. Ik snap dat dit bedoeld was om de kijker te shockeren en om het verhaal wat vaart te geven maar dit had op hele andere manieren gekund. Veel beter was bijvoorbeeld geweest als Michelle en Emmet het fout hadden gezien en Howard helemaal geen moordenaar bleek te zijn, ook al leken meerdere bewijzen dit uit te wijzen. Als Emmet niet neergeschoten zou zijn geweest hadden de makers dit gemakkelijk kunnen verkopen. Maar nee, ze kozen ervoor om loeihard uit de bocht te vliegen en daarnaast de finale op alle mogelijke manieren te verpestten. Well done guys.

Ik verbaas mij daarnaast overigens heel erg hoe enthousiast de mensen in het algemeen over deze titel zijn. Ik kan me het meeste vinden in de opmerking van JacoBaco met betrekking tot het einde.

JacoBaco schreef:

Zucht..de makers hadden zoveel mogelijkheden!

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Ha! Niets lekkerder dan met zo'n "WTF heb ik nu gezien"-gevoel nog half beduusd de bios uit te lopen.

De eerste anderhalf uur was degelijk, in de redelijk positieve zin van het woord. In de basis een standaard thriller met enkele verrassende wendingen. Technisch verzorgd, prima acteerwerk; solide 7.

En dan gaat dat raam open en krijg je uit het niets - net wanneer je denkt dat het hele verhaal verzonnen is - een ongelooflijke bak geflipte, flitsende sci-fi met een dikke knipoog voor je kiezen. Zo hoort sci-fi te zijn! Dat genre mag van mij ook wel boven aan deze pagina staan, in hoofdletters, onderstreept.

Het zenuwslopende en tegelijkertijd hilarische schouwspel duurt een krappe 10 minuten (gok ik, er was geen gelegenheid om naar de tijd te kijken) en bam, film afgelopen, lichten aan en naar buiten, schuifelend tussen de mensen die, afgaande op de gesprekken, er niet bijster veel van hebben begrepen.

Heerlijke filmervaring en wéér een dikke 8 in dit zeer sterke blockbusterjaar.

avatar van voskat

voskat

JacoBaco schreef:

Maar dat is zo uitgekauwd dat zelfs Disney er geen trek meer in zal hebben..
Ik ben juist blij dat we ons eindelijk aan de open eindes aan het onttrekken zijn!

En nee, in die kelder blijven was nooit een optie. Dat is juist één van de sterke punten van haar personage: ze heeft zich ontwikkeld tot iemand die wil vechten. Heel effectief gedaan.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Sterk. De film geeft nooit te veel informatie weg en zo werkt de spanning op meerdere manieren. De grote vraag blijft lang of Goodman nu geschift is of niet, en eens het antwoord toch komt lijkt het allicht toch weer een creep te zijn. De spanning zit dus vooral tussen de personages. Exemplarisch is die scène aan tafel waar langzaamaan de irritaties opborrelen, met alleen het geluid van het eten en het bubbelen van het aquarium op de achtergrond. Dat geeft een heel erg spannend sfeertje dat elk moment kan ontploffen. Dan heeft de film ook drie uitstekende acteurs in vorm die precies de juiste toon geven. Daarom is het jammer dat er toch enkele schrikeffecten inzitten die helemaal niet nodig zijn. Van het einde weet ik niet precies wat ik moest verwachten. Toen mejuffrouw op de auto klom had ik wel verwacht het grote beest te zien maar in plaats daarvan komt er nog een stukje actie achteraan. Niet per se slecht, maar wel een afknapper na een zorgvuldig opgebouwde film. 3,5*.