• 9.378.517 stemmen

10 Cloverfield Lane (2016)

Thriller / Sciencefiction | 104 minuten

Genre: Thriller / Sciencefiction

Alternatieve titel: Ten Cloverfield Lane

Geregisseerd door: Dan Trachtenberg

Met onder meer: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman en John Gallagher Jr.

Releasedatum: 10 maart 2016

Plot 10 Cloverfield Lane

"Monsters come in many forms."

Een jonge vrouw wordt wakker na een ernstig auto-ongeluk. Ze bevindt zich in een kelder en vreest dat ze ontvoerd is. Maar haar ontvoerder - een zogenoemde Doomsday Prepper - beweert juist dat hij haar leven heeft gered van een gigantische chemische aanval en de buitenwereld onbewoonbaar is. Ze kan en wil dit niet geloven en vanaf dat moment staat haar leven in het teken van ontsnappen, ongeacht de verschrikkingen die haar buiten staan te wachten.

Howard Stambler

Ben (stemrol)

Stemrol on Radio (stemrol)

Radio Broadcaster (stemrol)

Paper girl (onvermeld)

Zeer sterk: van begin tot einde spannend. Nog nooit heeft een film van deze soort mij zo geboeid! Zeer goede acteer prestaties. Onvoorspelbaar plot. Moet je zeker gezien hebben!

avatar van Jusstinb

Jusstinb

Tramchauffeurke schreef:

Kreeg je betaald voor deze recensie? Vandaag aangemaakt account, 1 stem.. en super positief over een matige film.. verdacht is het wel...

Jusstinb schreef:

Qua stem zit hij/zij natuurlijk wel dichter bij het gemiddelde dan jij, maar het zou me niks verbazen als je gelijk hebt. Komt erg commercieel over.

Niet altijd zo negatief, man !

avatar van John Milton

John Milton

Zijn wel meer mensen positief over deze film hoor. Ik moet hem nog zien, maar heb er zeker ook goede dingen over gehoord, naast wat kritiek. Mijn go-to guys zijn niet helemaal neutraal, want bevriend, maar dat heeft ze eerder niet tegen gehouden een film te verscheuren: /Filmcast Ep. 358 - 10 Cloverfield Lane - /Film - slashfilm.com

Hij doet het prima, met een 7,9 op IMDb en een 7,6 op metacritic.

avatar van romain

romain

Lang geleden dat ik nog eens zo genoten heb van een thriller. En 'thrillen' doet het. Al vanaf de eerste seconden wordt er een beklemmende sfeer gecreëerd die de rest van de film aanhoudt. Winstead en haar 2 tegenspelers zijn zo overtuigend en de kelder voelt zo claustrofobisch dat zelfs een chipskrakende buurman de spanning niet kan breken. Verwacht geen filmische hoogstandjes of diepgaande dialogen. Dit is gewoon popcornentertainment van het betere soort. En nu spoiler alert! Alleen jammer dat er op het einde toch weer Aliens aan te pas moeten komen. Wat mij betreft een domper op een verder uiterst geslaagde filmavond. Maar met die titel was het natuurlijk wel ter verwachten. TIP: Laat de trailer links liggen en lees niet teveel over de inhoud. Het maakt de pret alleen maar groter.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik zeg eerlijk dat ik heel weinig naar een bioscoop ga, maar dit is toch een film waarbij ik er over zit te denken om hem in de bios te gaan zien. Heb hier in ieder geval heel veel zin in en verwacht er ook veel van. John Goodman alleen al zie ik graag in films.

Zwolle84

Mening verschillen natuurlijk bladiebla et cetera, maar ik blijf het opvallend vinden dat zo veel mensen negatief over het einde spreken. Dat is nou net hetgeen deze film uit de anonimiteit trekt en voor mij is die onsubtiele wending het filmmoment van het jaar. Ik kan me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst zo veel energie van het scherm heb zien spatten, laat staan na anderhalf uur netjes uitgewerkte degelijkheid. Het is haast Independence Day in 5 minuten uitgevoerd en dat achter een volstrekt ander soort film geplakt: geniaal in zijn gekte.

avatar van Walter S.

Walter S.

Ik moest er eerst even inkomen, zwaar weekend achter de rug, in het begin zelfs (heel even) ingedut.

Maar daarna zat ik er lekker in, je weet wel dat er buiten iets loos zal zijn, maar niet wat en soms dacht ik toch weer dat die gast ze binnen hield omdat ie zelf gewoon een psycho was, maar goed, dan heb je de buurvrouw nog die aan de deur kwam, dus eigenlijk wist je dat er buiten iets loos was. Maar niet wat.

Cloverfield heb ik volgens mij ooit wel gezien, maar het hoe & wat was ik alweer vergeten, dus voor mij was het nog wel een verrassing wat er aan het einde gebeurde. Ik vond het wel een mooi slot, okay, het hing van wat toevalligheden aan elkaar, maar om me daar druk om te maken bij een film, dat doe ik meestal niet, dus nu ook niet.

Al met al een prima film, weer best mee vermaakt.

voskat schreef:
Maar dat is zo uitgekauwd dat zelfs Disney er geen trek meer in zal hebben..
Ik ben juist blij dat we ons eindelijk aan de open eindes aan het onttrekken zijn!

In mijn beleving hebben films met een open einde nooit de overhand gehad, maar wellicht heb jij dat de laatste 15 jaar anders ervaren. Ik heb er niet opvallend veel gezien ofzo. Maar ik probeer dus te begrijpen hoe mensen dit einde kunnen accepteren, maar dat lukt me niet. Het is echt zo extreem slecht! Zoals ik het omschrijf zo gebeurd het ook en dat is zonder te overdrijven. Dat Michelle in de laatste 10 sec van de film besluit niet te vluchten, maar te helpen, is oké hoor. Het gedeelte dat ze de bunker uitkomt tot het moment dat ze in de auto stapt en wegrijd, is toch wel zo slecht dat ik dan toch wel veel liever een uitgekauwd open Disney einde zie.

JacoBaco schreef:

Ha ja, ik kijk inderdaad waarschijnlijk wel wat vaker (korte) films met het "is er nou wél of géén apocalyps daarbuiten" uitgangspunt. Veel daarvan halen de bioscoop niet eens. Of nou ja, het wil nog wel eens opduiken in "young adult" producties..

Als Michelle was ontsnapt, even verdwaasd had rondgelopen, uiteindelijk in een auto was geklommen en richting Houston was gereden, dan heb je precies hét cliché einde voor dit soort films.

De meeste kijkers hebben hun buik wel vol van dat "volwassen", "beheerste" soort einde. En je kunt met het oog op de titel ook niet echt maken om uiteindelijk niks te laten zien.
Natuurlijk zal het ook gedaan zijn met het oog op het afdwingen van het échte Cloverfield 2. Als deze film, met een budget van $ 5 miljoen, dikke winst maakt, dan zal de studio ongetwijfeld groen licht geven voor het officiële vervolg.

@voskat
Nou, er zijn al behoorlijk wat mensen hier op MM die problemen hebben met het desbetreffende. En hoogstwaarschijnlijk ook wereldwijd. Juist vanwege Cloverfield in de titel, lijkt het mij juist niet cliché om bijvoorbeeld dat grote beest uit Cloverfield (2008) te laten zien. Ergens in de verte zie je het dan lopen en dan pas helemaal op het einde natuurlijk of desnoods alleen het geschreeuw van dat beest. Voor kenners al genoeg om het te herkennen. En dat Michelle vervolgens in de auto stapt en dat radiobericht opvangt en besluit te gaan helpen, mag er dan wat mij betreft bij.

voskat schreef:
Zou kunnen, maar wat betreft 10 Cloverfield Lane weet ik haast wel zeker dat de meeste kijkers -hetgeen wat ik voorstel als de betere laatste 15 min- dat toch wel beter (of minder erg) vinden dan wat het nu is.

@voskat

Hmmmnee bedankt, dat is juist de uitgekauwde versie.. De boel afraffelen met het klassieke wide shot: "de wereld in brand" en de hoofdpersoon die er radeloos naar staat te kijken.
Dat was een stuk of vijftien jaar geleden nog redelijk fris, maar dat kan nou echt niet meer.

Ook fijn dat we in die laatste pakweg 10 minuten meer te weten komen over de wezens. Bijvoorbeeld dus dat ze technologisch geavanceerd zijn en dat ze normaal gesproken niet te voet gaan (ik vermoed dat die vliegende schepen eigenlijk een soort uitgebreide jetpacks zijn voor de monsters).

@voskat
Ik ga weer even terug naar de essentie. In mijn geval is de boel (op die manier) afraffelen nog altijd minder erg dan aliens die eruit zien als een soort penis met ook nog eens hele matige CGI, een spaceship met een mond zonder tanden dat open en dicht gaat. En de manier waarop Michelle dat ruimteschip uitgeschakeld. Hoe kunnen er nou net toevallig een zippo, een fles wijn en een tijdschrijft in de auto liggen? En Michelle al meteen op het idee komt er een molotovcocktail van te maken, vervolgens de molotovcocktail precies in de mond gooit, het schip opblaast en 8 meter naar beneden donderd zonder ook maar een schrammetje op te lopen?? 10 Cloverfield Lane is een film die ik 85 min lang behoorlijk serieus heb kunnen nemen en dan krijg je zoiets. Het is puur de manier waarop. Ze moeten zich echt schamen hoor!!

Zwolle84

Wellicht is het met een heel dikke knipoog gedaan? Ik roep maar wat hoor.

JacoBaco

Mocht dat zo zijn, dan vind ik het nog steeds abominabel!

avatar van SouthParkFan

SouthParkFan

Ik ben gisteravond voor een tweede keer geweest (vrienden vroegen of ik mee wilde en met het oog op een tentamen dat ik vandaag heb, ben ik vanzelfsprekend mee gegaan). Ik kan mij wel vinden in hetgeen JacoBaco noemt en dan met name hoe Michelle toch zo vindingrijk is. Echter, die spullen waar ze die molotov van maakt worden allemaal al eerder in de film genoemd. De fles whisky zelfs specifiek door Howard. En ja die auto hing best hoog onder dat schip, maar als je dan een Alonso zonder schrammetje ziet weg lopen van die crash afgelopen weekend, plausibel. Verder ook iets beter opgelet bij het laatste stuk, onder andere wat betreft de CGI. Matig kan ik het niet noemen maar echt super is het ook niet. Ik vond het allemaal vrij donker om het echt goed te kunnen beoordelen, vooral die worm die achter die auto kruipt met die knipperende koplampen is slecht zichtbaar.

Maar zoals gezegd in mijn oorspronkelijke review, ik kan het einde wel appreciëren. Zoals Michelle zelf zegt wanneer ze in de gaten krijgt wat er aan de hand is: you gotta be kidding me. Prima verwoord wat mij betreft. Vanaf dat moment gaan alle registers open en voor mij werkte het gewoon.

Ik weet overigens niet of dit klopt, misschien kan een van jullie dit beamen, maar het laatste shot van de film, waarin Michelle op weg is richting Houston; op gegeven moment zie je die bliksem flitsen en het leek haast alsof er een silhouet van een gigantisch ruimteschip afstak tegen de wolken? Was me niet eens opgevallen de eerste keer...

De film zelf blijft solide, maar mijn eerdere kritiek punten blijven wel staan.

@SouthParkFan
Dat laatste shot.. Ja, dat heb je indd heel goed gezien!

Trouwens, voskat vindt het einde hoe ik het liever had gezien te uitgekauwd. Maar het daadwerkelijke einde is haast een 1 op 1 kopie van War of the Worlds met Tom Cruise met zelfs een soortgelijke locatie en scène met daarin een alien-voertuig met tentakels incl. een soort biologische mond. En Tom Cruise gebruikt tevens een explosief en gooit dit in de mond om het uit te schakelen. Dus wat betreft 10 Cloverfield Lane ..., zo slecht en dan nog niet eens origineel.

avatar van El ralpho

El ralpho

Zwolle84 schreef:
Wellicht is het met een heel dikke knipoog gedaan? Ik roep maar wat hoor.

Ik snap niet waarom zoveel mensen dit kansloze einde zo blijven verdedigen. Ze gaan finaal over de top maar niet op een goede manier. Ik vind dat men niet kan ontkennen dat de aliens gewoon compleet inspiratieloos overkomen en daarnaast ook nog eens lachwekkend slecht geanimeerd zijn. De graphics van mijn xbox 360 zijn nog beter. Daarnaast is dat hele kwartier rampzalig geregisseerd. Zit geen enkel talent in. Als men dan dat monster op de achtergrond uit de originele film niet wil laten zien en er een aparte mini-film achter wil plakken, zorg er dan wel voor dat dit er een van kwaliteit is. Ik vind die laatste 10-15 minuten echt een belediging voor het origineel.

El ralpho
Ik zou het zeker geen verdedigen noemen, dan ga je al uit van een zwakte. Zoals gezegd heb ik zéér genoten van het einde, júíst ook vanwege die uitvoering. Een strak geregisseerd, tot in de puntjes verzorgd CGI-spektakel had flink afbreuk gedaan aan de beleving. Kwaliteit is niet een eenduidig begrip.

JacoBaco schreef:

Origineel was dat stukje niet, nee. Sterker nog, dat trucje had ook al een flinke baard toen die War Of The Worlds remake uitkwam.

En, zoals je zei, dat stuk waarin ze met autootje en al opgepakt wordt richting buitenaards bekje, dat nam wel een stevig loopje met de geloofwaardigheid. Met name wanneer het beestje de auto loslaat en zij toch wel een metertje of vijftien naar beneden kiepert en er niks aan overhoudt...

Voor de rest niks te klagen over het einde.

avatar van Walter S.

Walter S.

Klagen over geloofwaardigheid in een film met een metershoog monster wat de aardbewoners verzwelgt?

Walter S. schreef:
Nee dat is niet terecht wat je zegt.. Het is niet de geloofwaardigheid waar ik een probleem van maak. Het is de manier waarop (denk aan foute keuzes van de scriptschrijver e.d.) en daar heb ik dus totaal niet van kunnen genieten. En bovendien zijn de 3,0* die ik geef zo slecht nog niet.

Zwolle84

Ik ben het volledig met de kop van het artikel eens, dat is wat ik ook steeds roep. De auteur gaat alleen wel heel diep in op het verhaal en het psychologische aspect, volgens mij heeft hij daar ook wel gelijk in. Die signalen vroeg in de film waren allesbehalve subtiel.

Ik vind het zelf wat ver gaan om zo'n thrill ride tot op de centimeter uit te pluizen. Qua stijl vind ik hem vooral heel gaaf, met name dat einde. En ik heb dus het idee dat dat onderdeel compleet verkeerd beoordeeld wordt, dat die enorme korrel zout over het hoofd wordt gezien.

avatar van John Milton

John Milton

Ik moet de film nog zien, dus nog niet gelezen, maar mijn podcast guys waren erg te spreken over dit artikel van Tasha Robinson (She's a woman btw), dus ik dacht ik deel het alvast ter uwer leesplezier. Mijn mening komt later

avatar van Devoo

Devoo

Voorlopig mijn hoogtepunt van 2016. Wat een geweldige rit van begin tot eind!

avatar van Halcyon

Halcyon

Een vervolg dat eigenlijk geen vervolg is, maar hoogstens wat raakvlakken vertoont met Cloverfield (2008). Het grootste gedeelte van deze post-apocalyptische film speelt zich af in een nucleaire schuilkelder waarin het leven van een jonge vrouw in handen ligt van Howard, de bizarre eigenaar van de ondergrondse bunker. Wat er buiten aan de hand is, blijft lange tijd een raadsel zodat het wantrouwen van de jonge vrouw jegens Howard rustig de kans krijgt om te woekeren. Maar is haar vrees dat de man slechte bedoelingen heeft wel terecht? Wil ze wel te weten komen welk onheil er buiten op de loer ligt? De film balanceert fijntjes tussen angst om te sterven enerzijds en het verlangen naar vrijheid anderzijds. Het gevoel van claustrofobie uit zich in enkele beklemmende scènes die werkelijk naar de keel grijpen. Voor sommigen zal de spetterende finale wellicht wat overdreven aanvoelen, maar eigenlijk is het slechts de uitkomst van datgene wat al die tijd gesuggereerd wordt.

avatar van SillyBilly23

SillyBilly23

De spanningsopbouw en sfeer zitten goed in deze film. Als kijker word je meegesleurd in de paranoia, en val je van de ene verrassing in de andere. De overgang van psychologische thriller naar sciencefiction is bizar en gebeurt laat in de film waardoor sommigen zich er misschien niet meer aan verwachten, zeker niet zo expliciet. Toch vind ik dat deze film de mix van genres niet zo slecht heeft uitgespeeld. Maar het einde is zoals de meeste zeggen 'gerushed' en ik was geen fan van Michelle die zich de laatste 5 minuten tot een tweede Ripley ontpopte door o.a. een molotov cocktail in de bek van dat monster te gooien. Nogal cheesy. Ik las dat de film is gebaseerd op een script dat anders heette, nl. "The Cellar". Had het persoonlijk beter gevonden mochten ze die naam behouden hebben. Nu schept de titel verwachtingen, terwijl het verrassingseffect veel groter zou geweest zijn onder een andere naam. Maar dan moet je er nog van houden natuurlijk

avatar van -jack_sparrow-

-jack_sparrow-

film reviews in 100 woorden: 10 Cloverfield Lane (in 100 woorden) - filmreviewsin100woorden.blogspot.be

ps. Ik ben geen professionele schrijver of criticus, ik ben maar een movie geek met een laptop.

In dit prille 2016 is 10 Cloverfield Lane nu al een persoonlijke favoriet geworden. Het verhaal klinkt enorm eenvoudig en het tempo in deze film ligt vrij laag, maar dankzij een goed script en vooral puike prestaties van de acteurs (Goodman en Winstead) is dit een interessante en tegelijkertijd enorm spannende thrill ride van begin tot eind. De opbouw en de psychologische strijd die het hoofdpersonage voert in deze claustrofobische situatie is intens aangepakt en bevat een fascinerend Hitchcockiaans sfeertje. Dit is geen direct vervolg op Cloverfield, maar een zelfstandige prent die perfect in hetzelfde universum plaatsvind. Absoluut een aanrader.